Mimi Azirah
Showing posts from 2014Show All
Penyediaan sarapan yang mudah dan kreatif
Pin it

Assalamualaikum... Sesekali jadi kreatif bila sediakan sarapan...Anak anak confirm suka...Untuk sarapan pagi nih saya buat roti yang di dalamnya ada telur dan cheese..Untuk anak anak saya letak telur sahaja..Untuk diri sendiri plus cheese..Bila berat naik sila jangan complain ye Mimi..Hahaha... …

More>>
Resipi Jemput Jemput Roti Cheese
Pin it

Assalamualaikum.... Lately nih jarang benar saya dapat update blog..Maklum ajelah busy semendang aje kan...Takpelah walaupun jarang asalkan berupdate. In shaa Allah lepas nih akan update sentiasa tapi auto publish lah..Buat entry siap siap time malam..Blogwalking buat time malam....In shaa Allah …

More>>
Roti telur inti Cheese
Pin it

Assalamualaikum... Selamat Sabtuday korang!!!!Hari nih share dengan korang resipi ringkas dan sedap. YANG PALINGGG penting boleh buat korang cair..hehehe...Ala rasanya semua orang pernah buat kan tapi saya tetap jugak nak share resipi nih...Untungnya bila join satu group kat facebook yang suka sh…

More>>
Apa Itu Darah Bantal
Pin it

Ada sesiapa yang tahu apa itu darah bantal??Bila tengok keywords nih memang gelak ajelah...Tak pernah pulak saya dengar darah bantal..Ke korang pernah dengar apa darah bantal tuh??Serius memang saya tak pernah dengar. Memang ada erk..huhuhu...

More>>
Sotong Sumbat Pedas Masam Manis
Pin it

Selalunya kalau masak sotong mesti sotong masak kicap, sambal sotong, tom yam, masak lemak cili padi.. Semalam ubah selera pula..Buat sotong sumbat...Memang mabeles les les lah rasanya... Tengok gambar macam telur rebus masak sambal pun ada...Hakikatnya sotong sumbat yang bila dimasak nampak…

More>>
Handsock Pretty Zahra yang selesa
Pin it

Assalamualaikum... Rindu betul dengan blog pink saya nih...Dah dua hari dibiar bersawang..huhuhu...Nampak sangat busy..hehehe... Okeylah tak mahu cot cet cot cet panjang sangat...Kali nih saya nak review handsock yang selesa dan tidak ikut bentuk lengan... Macam saya memang pakai hands…

More>>
Testimoni Nurraysa Beauty Skincare
Pin it

STICKY POST 24 HOURS SPONSORED POST Assalamualaikum... Sebelum nih saya dah pernah share dengan korang serba sedikit pasal produk Nurraysa Beauty Skincare yang 100% bahan semulajadi dan ada kelulusan KKM ...Alhamdulillah saya terpilih untuk mencuba keberkesanan produk Nurraysa. TERIM…

More>>
Nurraysa Beauty Skincare Rahsia Kulit Wajah Cantik Sihat Berseri
Pin it

STICKY POST 24 HOURS SPONSORED POST Assalamualaikum... Hari nih saya nak review produk yang semakin menjadi sebutan dan rebutan ramai..Pasti korang nak tahu produk tuh kan?Pernah dengar Nurraysa Beauty Skincare tak??Tak pernah??Okeylah saya akan cerita secara details satu persatu ber…

More>>
Resipi Telur Dadar Udang
Pin it

Assalamualaikum.... Lama tak share resipi kat blog...Semendang sibuk kan...Blog pun bersawang...Saja nak ternak sawang kat blog hahaha.. Okeylah tak nak bebel panjang panjang kang merapu meraban...Semalam punya cerita masak untuk makan malam..Simple aje..Sambal sardin, tekur dadar dan sayu…

More>>
Pisang Goreng Cheese
Pin it

Assalamualaikum... Nak belanja korang jauh....So belanja tengok gambar ajelah... Macam manalah nak turunkan berat badan kalau tak boleh kawal nafsu makan..huhuhu

More>>
Resipi Apam Susu yang sedap,gebu,lembut dan mudah disediakan (*_^)
Pin it

Semalam dah janji dengan anak anak nak membaking. Hari nih tunaikan janji..Saya nak share dengan kawan kawan resipi apam susu yang sedap, gebu, lembut dan paling best senang disediakan.... Cara nak buat :- Pukul 4 biji telur + 1sdt esen vanila + 1sdb ovalette + 1 cwn gula halus sampai ke…

More>>
Petua Atau Cara Menghilangkan Kesan Turun Warna Pada Baju Berwarna
Pin it

Rasanya ramai yang tahu cara nak hilangkan turun warna pada baju. Tapi tetap jugak Mimi nak share dekat blog sebagai rujukan diri sendiri dan mungkin ada kawan kawan yang tak tahu petua atau cara nak hilangkan kesan turun warna pada baju berwarna. Sebab utama Mimi nak share petua dekat blog ni…

More>>
Mama One Step Donut Outlet
Pin it

Boleh bersaing dengan Dunkins Donut dan Big Apple...Mama One Step Donut Outlet yang terletak di Kampung Sentosa,Seremban... Nih logo Mama One Stop Donut Outlet.... Nih donut nestum...Harga RM 1.80 Donut coklat RM 1.30 dan donut cheese RM 2.00...Ada macam macam jenis donut yang di…

More>>
Ambil darah di Klinik Kesihatan Seremban 2
Pin it

Semalam saya bawak Aina dan Auni pergi klinik...Tak lama pun tunggu turn terus jumpa doktor dan bagitahu Aina dah demam lima hari..Siang ok malam tak ok...So doktor decide suruh Aina ambil darah takut ada virus... Alhamdulillah sesi ambil darah berjalan dengan lancar sebab Aina bagi kerjasama…

More>>
(10 Days Challenge) Day 4 - 4 Books
Pin it

Sepatutnya entry diup kan semalam tapi disebabkan si kakak Aina demam so,adalah amat penting dahulukan anak..Cabaran kali nih pasal 4 buku yang saya suka...Ermmm 4 aje??Kenapa tak 10??Okey tamak...Jom tengok 4 koleksi buku yang saya suka... Saya rangkumkan sekali keempat empat buku dalam satu …

More>>
(10 Days Challenge) Day 3 - 3 Songs
Pin it

Hari nih dah masuk cabaran hari yang ketiga...Cabaran kali nih tentang tiga lagu...Lagu yang saya suka... Tiga lagu yang paling saya suka dengar ialah :- Ya Nabi Salam Alaik Lagu nasyid yang memang saya suka sangat sangat...Memuji Nabi Muhammad...Tak akan jemu punyalah.. Dengarlah Bin…

More>>
(10 Days Challenge) Day 2 - 2 Films
Pin it

Assalamualaikum... Maafkan saya semalam tak sempat nak up entry cabaran hari kedua yang saya join...Semalam sehari suntuk saya kat Bukit Aman attend meeting ABM..Entry semalam pun semua dah set autopublish awal awal...BW pun mana yang saya sempat... Okey okey jom tengok dua filem yang saya suka…

More>>
Pembalasan dosa yang disegerakan
Pin it

More>>
(10 Days Challenge) Day 1 - 1 Picture
Pin it

Tahukan gambar apa nih?Tahu kan?Tahu kan??Semua tahu walaupun ada yang pernah pergi dan tak pernah pergi... Cameron Highlands...Yes...Cameron Highlands...Kenapa saya letak gambar Cameron Highlands?Sebab saya nakkkk sangat pergi sini tahu...Dah 30 tahun hidup kat dunia nih memang tak pernah jej…

More>>
Resipi sos kentang putar ala ala kfc yang sangat simple dan sedap
Pin it

Assalamualaikum.... Hahhh nampak tak kuah sos kentang putar tuh??Tuh bukan kfc punya tapi versi homemade tau...My makcik yang buat..Apa lagi harus ku cilok resipinya...Dah dapat resipi praktikkan..Memang mabeles les les... Cuma tadi ubah sikit aje sebab nak makan dengan ayam dan cheese omele…

More>>
10 Days Challenge
Pin it

Ada baca kat blog Sally Saiman dan beberapa blog lain yang join cabaran nih..So saya pun nak join jugak..At least ada entry nak diupdate dan kawan kawan dapat kenal siapa saya kan... Korang nak join jugak ke??Kalau nak join jomlah..Klik SINI Start esok dah boleh mula 10 Days Challenge nih..T…

More>>
9 Awesome Blogs Of The Month
Pin it

klik banner untuk join Tarikh tutup malam nih jam 12.00 malam nih.. Keputusan pemenang akan diumumkan menggunakaa random.org pada 29/08/2014.

More>>
Resipi Jemput Jemput Kentang Bercheese yang sedap dan lembut
Pin it

Assalamualaikum... Sarapan pagi nih saya buat jemput jemput a.k.a cikodok kentang bercheese...Memang sedap dan lembut aje. Walaupun dah sejuk still lembut lagi tau... Ghoman isi dalam jemput jemput... Cara buat senang aje korang.. Just tepung+air suam+2 biji kentang yang diparut+keju…

More>>

Entry nih sekadar pendapat dan luahan..Bahasa yang digunakan untuk entry ini mungkin agak lain sikit dari penggunaan bahasa pada entry entry sebelum ini...Maaf kalau korang rasa janggal. Contoh kalau sebelum nih saya bahasakan diri saya jangan terkejut pulak kalau tetiba saya tuh jadi aku. Hari n…

More>>
Safi 24-Hour Hydrating Body Lotion
Pin it

Sebelum nih saya pernah up entry pasal saya guna losyen johnson & johson milk lotion... Sekarang nih saya dah beralih arah ke losyen Safi..Actually losyen nih banyak jenis...Tapi saya grab yang nih sebab bau dia best..Duk kerja dalam aircond haruslah kena pakai losyen untuk lembabkan kulit…

More>>
Cara kreatif ambil gambar ukuran passport
Pin it

Kat fb dah tersebar gambar nih..Saya share gambar nih daripada kawan ofis yang sharing dekat group wassup..Macam macamlah kan..

More>>
Tak salahpun isteri merungut
Pin it

More>>
Resipi kuah ikan bakar campak campak
Pin it

Puan blog minta maaf sebab lambat update resipi kuah ikan bakar agak lambat sebabnya puan blig tak sihat..Sepatutnya semalam daa hari nih ada seminar dekat ILIM tapi terpaksa tarik diri sebab kesihatan yang tidak mengizinkan...Demam+Batuk+Badan Bisa+ Hilang Suara..Lengkap...So, tahap kelupaan agak …

More>>
Resipi kuah ikan bakar campak campak
Pin it

Puan blog nak minta maaf sebab lambat update entry resipi kuah ikan bakar sebab puan blog tak berapa sihat..Demam+bisa badan+batuk+suara hilang...Lengkap..Tapi tetap datang bekerja macam biasa..huhuhu.. Okeylah takmo merapu bubbling pepanjang..Direct aje ye... Cara nak buat kuah nih blend ba…

More>>
Segmen bloglist August irrayyan.com
Pin it

nak join masuk bloglist irra klik banner laju2 ye...

More>>
Aiskrim Chocolate Rice
Pin it

Semalam lepas masak masak saya buatkan anak anak aiskrim pulak..Aina request aiskrim coklat..So, ummi buat ikut permintaan anak.. Bertaburan lah chocolate rice kat atas aiskrim tuh...Dulu saya buat aiskrim ada bubuh telur..Sekarang buat aiskrim tak payah guna telur... Cara nak buat aiskrim…

More>>
Kuah Ikan Bakar campak campak yang sedap
Pin it

Dua tiga hari lepas ada tengok entry kak Ina a.k.a IntaNBerlian pasal kuah ikan bakar resipi mak kak Ina..Tetiba tekak nih pun nak makan ikan bakar..So,kuahnya harus ku buat sendiri guna rempah gulai yang saya kirim daripada kak Ina..Nak masak kena bereksperimen nanti kita tak tahu sedap ke tak... …

More>>
Mee Rebus Kuala Sg Baru yang kaw kaw mabeles lesss
Pin it

AUTOPUBLISH Semalam lepas balik dari Wet World Resort Kolam Air Panas Pedas, ayah ajak pergi makan mee rebus dekat Kuala Sg Baru..Ayah belanja...Total semua sekali RM49.50 untuk 11 mee rebus + air...Murahkan... Lokasi kedai makan yang jual mee rebus nih agak tersorok sikit..Kena tengok betul b…

More>>
Resipi Kek Oren Sunkist Blended Cheese
Pin it

Assalamualaikum... Semalam sempat buat dua jenis kek untuk bekalan cuti cuti Malaysia dengan family...Kek coklat dan kek oren...Tapi kali nih nak share dengan korang resipi kek oren sunkist blended cheese... Cheese dan aku tak boleh dipisahkan...Bila badan naik mula pot pet pot pet..hahaha... …

More>>
Ubat Penyakit Sombong
Pin it

More>>
Tujuh Amalan Sunnah Rasulullah
Pin it

More>>
Sunnah Hari Jumaat
Pin it

More>>
Resipi Lasagna Roti
Pin it

Semalam teringin nak makan lasagna..Kalau beli kat luar mahalkan..Buat sendiri murah dan jimat...Boleh makan berulang...Disebabkan keinginan makan membuak buak saya buat lasagna guna roti aje tau..Sedap tau... Cara nak buat pun senang tapi lasagna saya nih versi derhaka sebab saya guna aje apa…

More>>
Beberapa kesalahan berhari raya
Pin it

More>>
Senarai Semak Sebelum Memulakan Perjalanan
Pin it

Pastikan kenderaan korang dalam keadaan yang baik dan selamat. Berhati hati di jalan raya... Nota Kaki* Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin

More>>