Monday, August 11, 2014

Aiskrim Chocolate Rice

Semalam lepas masak masak saya buatkan anak anak aiskrim pulak..Aina request aiskrim coklat..So, ummi buat ikut permintaan anak..


Bertaburan lah chocolate rice kat atas aiskrim tuh...Dulu saya buat aiskrim ada bubuh telur..Sekarang buat aiskrim tak payah guna telur...

Cara nak buat aiskrim pun sangat sangat senang tau...1 tin susu cair+susu pekat+ovalette..Pukul dengan mixer hingga kembang dan gebu..Lepas tuh masukkan 3 sudu besar serbuk coklat.Gaul rata..Tuang dalam tipuware dan taburkan chocolate rice...Sejukbekukan dalam fridge..

* Sukatan susu pekat ikut pada taste korang..Macam saya tak berapa suka manis so saya letak 4 sudu besar.

*Perasa aiskrim ikut pada koranglah nak letak ye...

20 comments:

  1. seronok kalo tahu buat sendiri kan

    ReplyDelete
  2. alamak nak try lah mcm sedap jer

    ReplyDelete
  3. mudahnya..mcm sedap pulak tue..nak try lah nnt..tq kak..done sony

    ReplyDelete
  4. senang kan buat aiskrim sendiri,
    kalau ada stoberi boleh buat aiskrim stoberi :)

    ReplyDelete
  5. daripada dulu kata nak cuba
    sampai la ni tak cuba lagi =)

    ReplyDelete
  6. Senang rupanya nak buat ais krim ni. Tapi nak merajinkan diri nak buat tu yang payah tu. Ada bahannya nanti nak juga try buat. Thanks kongsi resepi. =)

    ReplyDelete
  7. prnah buat yg guna telur. Nnti blh cuba versi x gn telur

    tifaanvar

    ReplyDelete
  8. sedapnya..aiskrim buatan sendiri..nak cubalah nanti..

    ReplyDelete
  9. yummy, sedapnya! nak sikit? hehe

    ReplyDelete
  10. ya ampun sodap nye nengok.. sampai terleleh liur teman ni haaaa..

    ReplyDelete
  11. sedapnya aih aiskrim.. nanti nak try jugakla :)

    ReplyDelete
  12. suka makan aiskrim tapi tak pandai buat..rupanya senangsajo..bleh try lepas ni

    ReplyDelete
  13. senang buat sendiri je kan kak.. jimat duit..

    ReplyDelete
  14. Mudahnya kak.. Nti try la balik ipoh ni.. Hehe.. Sbb kt sana knfirm ada tukang makan.. Hihi

    ReplyDelete

Terima kasih sudi tinggalkan komen.