Resipi Nasi Goreng Tomyam

Resipi Nasi Goreng Tomyam

Resipi Nasi Goreng Tomyam | Mimi dah janji nak share resipi dengan korang kan? Sorry lambat sikit up entry resipi nasi goreng. Faham faham sajalah bila berehat panjang ni. Sibuk bukna main lagi kan.

Seperti dijanjikan, kali ini Mimi nak kongsi dengan semua resipi nasi goreng tomyam yang sangat mudah disediakan. Nasi goreng tomyam ni memang sedap dan sesuai dijadikan sebagai juadah untuk sarapan pagi, makan tengahari atau makan malam.

Jom cuba masak nasi goreng tomyam yang sedap dan mudah disediakan ini.


Nasi Goreng Tomyam 
(hidangan untuk 10 orang)

Nasi
1 biji lobak dipotong dadu
1 biji kobis (saiz kecik) dihiris
200gm ayam dipotong kecik
200gm sotong 
100gm udang
2 kiub pati tomyam
Garam
1 ikat daun ketumbar diracik

Untuk bahan menumis:

Cili kering dikisar
8 ulas bawang putih dikisar
8 ulas bawang merah dikisar
2 batang serai dikisar
Minyak

Cara menyediakan 

1. Mula mula panaskan minyak. Kemudian masukkan bahan untuk menumis. Biarkan sehingga sedikit garing kemudian masukkan kiub tomyam, lobak, ayam dan sotong.
2. Gaul sebati semua bahan sehingga masak, baru masukkan kobis dan udang. Kacau hingga sebati dan masukkan garam dan nasi.
3. Gaul hingga semua bahan sebati dan akhir sekali masukkan daun ketumbar yang diracik.
4. Gaul lagi dan siap! Tutp api dan sedua untuk dihidang.

Hah nampak tak berapa banyak kali gaul nak buat nasi goreng tomyam ni. Bair banyak kali gaul supaya nasi dan bahan bahan lain sebagi. Barulah nikmat nak makan masi goreng goreng tomyam.

Korang yang dah ketandusan idea nak masak menu apa, cubalah masak nasi goreng tomyam pula. Gerenti puas hati. Selamat mencuba! 

9 Comments

  1. amboi.. sedapnya... jadi lapar balik dah...

    ReplyDelete
  2. Masa bulan puasa hari tu, mak Teena pun ada masak nasi goreng tom yam for the first time. Ternyata memang sedap. Sebelum ni makan nasi goreng biasa jer.

    #Selamat hari raya :)

    ReplyDelete
  3. masak jgn tak masak..nyummy!

    ReplyDelete
  4. Wah.. Simple.. Nnt blh try nih..

    ReplyDelete
  5. tu dia ..
    nanti nak buat utk berbuka lah mimi !

    ReplyDelete
  6. Menu peberet ni.. apa je asal ada nama tomyam memang suka ;D

    ReplyDelete

❤️Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen❤️
💜In shaa Allah kunjungan anda akan dibalas💜

Lots of 💖
Mimie