Isnin, 22 Februari 2016

Pengiraan usia bayi dalam kandungan mengikut minggu dan bulan

Assalamualaikum...

Hari nih Mimi nak share dengan kawan kawan mengenai pengiraan usia kandungan baby dalam minggu dan bulan. Maybe ada yang dah sedia maklum dan ada yang masih tak faham dan confuse...Macam Mimi pun mula mula confuse juga tapi lama lama faham dah.

Semua nih Mimi tahu dari aplikasi Pregnancy+ yang Mimi download di tab. Senang nak tengok dan pantau perkembangan baby macam mana. Kadang kadang suka main video tumbesaran baby dalam perut mengikut bulan. Aina dan Auni yang terlebih excited sebenarnya.

Okey jom tengok pengiraan usia kandungan mengikut minggu dan bulan.

0 - 28 hari = 4 minggu (1 bulan)
29 - 56 hari = 8 minggu (2 bulan)
57 - 91 hari = 13 minggu (3 bulan)
92 - 119 hari = 17 minggu (4 bulan)
120 - 147 hari = 21 minggu (5 bulan)
148 - 182 hari = 26 minggu (6 bulan)
183 - 210 hari = 30 minggu (7 bulan)
211 - 245 hari = 35 minggu (8 bulan)
246 - 280 hari = 40 minggu (9 bulan 10 hari)

Kat atas nih pengiraan ikut minggu dan bulan tau. Kalau masih tak faham dan tak jelas kat bawah nih Mimi bagi pengiraan ikut hari dan minggu...Then, boleh rujuk pengiraan yang kat atas tuh.

7 hari ๐ŸŒธ 1 minggu
14 hari ๐ŸŒธ 2 minggu
21 hari ๐ŸŒธ 3 minggu
28 hari ๐ŸŒธ 4 minggu
35 hari ๐ŸŒธ 5 minggu
42 hari ๐ŸŒธ 6 minggu
49 hari ๐ŸŒธ 7 minggu
56 hari ๐ŸŒธ 8 minggu
63 hari ๐ŸŒธ 9 minggu
70 hari ๐ŸŒธ 10 minggu
77 hari ๐ŸŒธ 11 minggu
84 hari ๐ŸŒธ 12 minggu
91 hari ๐ŸŒธ 13 minggu
98 hari ๐ŸŒธ 14 minggu
105 hari ๐ŸŒธ 15 minggu
112 hari ๐ŸŒธ 16 minggu
119 hari ๐ŸŒธ 17 minggu
126 hari ๐ŸŒธ 18 minggu
133 hari ๐ŸŒธ 19 minggu
140 hari ๐ŸŒธ 20 minggu
147 hari ๐ŸŒธ 21 minggu
154 hari ๐ŸŒธ 22 minggu
161 hari ๐ŸŒธ 23 minggu
168 hari ๐ŸŒธ 24 minggu
175 hari ๐ŸŒธ 25 minggu
182 hari ๐ŸŒธ 26 minggu
189 hari ๐ŸŒธ 27 minggu
196 hari ๐ŸŒธ 28 minggu
203 hari ๐ŸŒธ 29 minggu
210 hari ๐ŸŒธ 30 minggu
217 hari ๐ŸŒธ 31 minggu
224 hari ๐ŸŒธ 32 minggu
231 hari ๐ŸŒธ 33 minggu
238 hari ๐ŸŒธ 34 minggu
245 hari ๐ŸŒธ 35 minggu
252 hari ๐ŸŒธ 36 minggu
259 hari ๐ŸŒธ 37 minggu
266 hari ๐ŸŒธ 38 minggu
273 hari ๐ŸŒธ 39 minggu
280 hari ๐ŸŒธ 40 minggu

Alhamdulillah sekarang usia kandungan dah masuk usia 22 minggu 2 hari bermakna dalam lingkungan usia awal 6 bulan....Kalau ikut minggu bermakna tinggal 17 minggu 5 hari saja nak sampai due date...Rasa tak sabar pulak nak tunggu baby keluar dan cuti 3 bulan..huhuhu...

5 ulasan:

Terima kasih sudi tinggalkan komen.