Pengiraan usia bayi dalam kandungan mengikut minggu dan bulan

Assalamualaikum...

Hari nih Mimi nak share dengan kawan kawan mengenai pengiraan usia kandungan baby dalam minggu dan bulan. Maybe ada yang dah sedia maklum dan ada yang masih tak faham dan confuse...Macam Mimi pun mula mula confuse juga tapi lama lama faham dah.

Semua nih Mimi tahu dari aplikasi Pregnancy+ yang Mimi download di tab. Senang nak tengok dan pantau perkembangan baby macam mana. Kadang kadang suka main video tumbesaran baby dalam perut mengikut bulan. Aina dan Auni yang terlebih excited sebenarnya.

Okey jom tengok pengiraan usia kandungan mengikut minggu dan bulan.

0 - 28 hari = 4 minggu (1 bulan)
29 - 56 hari = 8 minggu (2 bulan)
57 - 91 hari = 13 minggu (3 bulan)
92 - 119 hari = 17 minggu (4 bulan)
120 - 147 hari = 21 minggu (5 bulan)
148 - 182 hari = 26 minggu (6 bulan)
183 - 210 hari = 30 minggu (7 bulan)
211 - 245 hari = 35 minggu (8 bulan)
246 - 280 hari = 40 minggu (9 bulan 10 hari)

Kat atas nih pengiraan ikut minggu dan bulan tau. Kalau masih tak faham dan tak jelas kat bawah nih Mimi bagi pengiraan ikut hari dan minggu...Then, boleh rujuk pengiraan yang kat atas tuh.

7 hari 🌸 1 minggu
14 hari 🌸 2 minggu
21 hari 🌸 3 minggu
28 hari 🌸 4 minggu
35 hari 🌸 5 minggu
42 hari 🌸 6 minggu
49 hari 🌸 7 minggu
56 hari 🌸 8 minggu
63 hari 🌸 9 minggu
70 hari 🌸 10 minggu
77 hari 🌸 11 minggu
84 hari 🌸 12 minggu
91 hari 🌸 13 minggu
98 hari 🌸 14 minggu
105 hari 🌸 15 minggu
112 hari 🌸 16 minggu
119 hari 🌸 17 minggu
126 hari 🌸 18 minggu
133 hari 🌸 19 minggu
140 hari 🌸 20 minggu
147 hari 🌸 21 minggu
154 hari 🌸 22 minggu
161 hari 🌸 23 minggu
168 hari 🌸 24 minggu
175 hari 🌸 25 minggu
182 hari 🌸 26 minggu
189 hari 🌸 27 minggu
196 hari 🌸 28 minggu
203 hari 🌸 29 minggu
210 hari 🌸 30 minggu
217 hari 🌸 31 minggu
224 hari 🌸 32 minggu
231 hari 🌸 33 minggu
238 hari 🌸 34 minggu
245 hari 🌸 35 minggu
252 hari 🌸 36 minggu
259 hari 🌸 37 minggu
266 hari 🌸 38 minggu
273 hari 🌸 39 minggu
280 hari 🌸 40 minggu

Alhamdulillah sekarang usia kandungan dah masuk usia 22 minggu 2 hari bermakna dalam lingkungan usia awal 6 bulan....Kalau ikut minggu bermakna tinggal 17 minggu 5 hari saja nak sampai due date...Rasa tak sabar pulak nak tunggu baby keluar dan cuti 3 bulan..huhuhu...

5 comments:

  1. Alhamdulillah...semoga dipermudahkan urusan mimi sehingga melahirkan nanti

    BalasPadam
  2. la tak tahu pon mimi pregnant..tahniah mimi..jaga diri ye...

    BalasPadam
  3. jaga diri baik2 kak..mesti datahu jantina kan

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.