Mimi Azirah
Showing posts with the label KehamilanShow All
Tanda Awal Kehamilan, Ini Simptom-Simptom Yang Di Alami Sebelum Ujian Kehamilan Dilakukan
Pin it

Tanda Awal Kehamilan, Ini Simptom-Simptom Yang Di Alami Sebelum Ujian Kehamilan Dilakukan | Bila dah bergelar suami isteri pastinya kita mengharapkan kehadiran cahaya mata sebagai penyeri rumahtangga. Gelagat bayi yang comel dan menghiburkan hati di kala kita letih pulang dari kerja. Telatah mere…

More>>
Fetal Kick Counter dari www.connectedmums.com.my
Pin it

Fetal Kick Counter dari www.connectedmums.com.my |Assalamualaikum. Hai semua! Pregnancy ke 4 ni macam macam ujian yang Mimi hadapi. Tapi terima dengan redha dan tabah. Biasalah kan lain anak lain pembawakannya. Fetal Kick Counter Tapi walau apapun yang kita ibu ibu mengandung kena hadap…

More>>
Cara Jaga Luka Jahitan Selepas Bersalin Normal
Pin it

Cara Jaga Luka Jahitan Selepas Bersalin Normal | Setiap ibu yang melahirkan anak tidak kira secara normal atau pembedahan pastinya cara penjagaan luka jahitan dan pembedahan sangat berbeza kan. Perlukan perhatian dan penjagaan yang betul agar luka sembuh dengan segera tanpa sebarang jangkitan. En…

More>>
Details Scan di Klinik Pakar Wanita Rekha Seremban
Pin it

Details Scan di Klinik Pakar Wanita Rekha Seremban | Hai semua! Bila mengandung ni perkara pertama yang ibu ibu teruja nak buat mestilah scan bayi yang dikandungkan. Kandungan sebelum ni Mimi hanya scan biasa saja. Tak pernah buat details scan . Untuk kandungan kali kelima ni tiba tiba tergerak…

More>>
5 Teknik Minum Air Gula Yang Berkesan
Pin it

5 Teknik Minum Air Gula Yang Berkesan | Setiap kali mengandung, ibu ibu takkan terlepas daripada minum air gula atau lebih dikenali MGTT. Setiap kali mengandung memang rasa seronok dan teruja tapi bila mengenangkan kena MGTT tu kan terus lemah segala sendi. Hahaha spesis memang menyampah betul na…

More>>
Cara Pengiraan Usia Bayi Dalam Kandungan
Pin it

Cara Pengiraan Usia Bayi Dalam Kandungan | Bila dah mengandung ni salah satu benda penting yang perlu ibu ibu ambil tahu ialah usia bayi dalam kandungan. Bila jalan sana sini terserempak dengan orang yang dikenali mesti diorang akan tanya dah berapa bulan. Takkan tanya berapa minggu. Betul tak? …

More>>
Positif Hamil? 6 Perkara Ini Perlu Dilakukan Setelah Positif Hamil
Pin it

Positif Hamil? 6 Perkara Ini Perlu Dilakukan Setelah Postif Hamil | Setiap pasangan yang sudah mendirikan rumahtangga pasti inginkan zurait sebagai pengikat kasih sayang antara mereka selain daripada menceriakan suasana rumahtangga. Bila period tak datang, kita yang sebagai isteri mesti tak sab…

More>>
KEBAIKAN MADU LIMAU NIPIS UNTUK IBU MENGANDUNG
Pin it

Kebaikan Madu Limau Nipis Untuk Ibu Mengandung | Hai semua! Buat apa tu? Kerja ke? Sebab dak Mimi cuti sakit seminggu sebab tak sihat kan. Tapi entry tetap kena update gitu! Bila cuti sakit ni, time merehatkan badan bosan tau tak tahu nak buat apa. Kerja asyik skroll timeline Facebook dan Instagra…

More>>
C-Section atau Normal?
Pin it

Assalamualaikum.... Kepada yang ada pengalaman bersalin, pasti berhadapan dengan pengalaman yang berharga saat ingin melahirkan anak yang dikandung selama 9 bulan 10 hari. Mungkin ada yang awal atau lewat dari itu. Bagi Mimi tak kira lah apa pengalaman bersalin yang kita lalui semua itu …

More>>

Assalamualaikum... Kali ni Mimi nak share tips atau cara untuk cepatkan bukaan rahim yang Mimi amalkan sebelum bersalin. Anak dah nak masuk usia dua bulan baru berkesempatan nak update tips untuk ibu ibu mengandung. Ikutkan memang banyak yang Mimi nak cerita tapi nampak gaya memang lambatlah n…

More>>
Haruan dan Gamat Tidak Digalakkan Makan Oleh Ibu Yang Bersalin Secara Ceasarean
Pin it

Assalamualaikum... Memang dah jadi kebiasaan kalau ibu ibu yang bersalin secara ceasarean akan disyorkan makan haruan dan gamat atas alasan untuk sembuhkan luka operation. Hakikatnya haruan dan gamat sebenarnya tidak digalakkan dimakan oleh ibu ibu yang bersalin secara ceasarean nih. Maca…

More>>

Assalamualaikum... Hari nih Mimi nak share dengan kawan kawan mengenai pengiraan usia kandungan baby dalam minggu dan bulan. Maybe ada yang dah sedia maklum dan ada yang masih tak faham dan confuse...Macam Mimi pun mula mula confuse juga tapi lama lama faham dah. Semua nih Mimi tahu dari a…

More>>

Buat ibu ibu mengandung dan tak lupa juga mummy to be..Hope info yang ai share nih berguna buat korang hasil pembacaan ai dari Majalah Pa&Ma.. 1. Cari maklumat - Dapatkan formasi sebanyak mungkin mengenai apa yang akan korang hadapi dari trimester pertama sampai trimester akhir kehamilan..Bole…

More>>