Rabu, 5 Jun 2013

Nasi Ayam versi MIL

Assalamualaikum.....

Menu dinner malam semalam saya buat nasi ayam versi resipi MIL saya. Tiba tiba teringin nak masak nasi ayam buat santapan my king and my lil princesses....

Resipi nasi ayam nih sangat mudah dan senang tau....Cuma saya ada ubah sikit sikit aje...Tang nak buat kuah sambal aje..Yang penting masak penuh kasih sayang dan hasilnya insyaAllah mantopp.....Seronok aje tengok incik hubby dan anak anak hirup sup....Sedaplah tuh....


Sebenarnya nasi nih kaler kuning tapi tak tahulah bila snap gambar tak nampak kaler kuning tuh....Cara nak masak nasi nih senang aje tau....Mula mula rendam beras+serbuk kunyit. Agak agak dah beras tuh dah kuning masak macam biasa....Pastu ambik 2 ulas bawang kecik hiris hiriskan dan goreng....Agak agak nasi hampir masak masukkan bawang yang digoreng bersama dengan minyak yang digunakan untuk menggoreng bawang tadi.


Cara nak buat sup pulak...Tumiskan 2 ulas bawang kecik+2 ulas bawang putih+bahan penumis+serbuk kurma....Dah garing masukkan isi ayam yang dipotong kecik2 (ambik bahagian tulang tau)+air+2 kiub pati ayam....

Cara nak buat kuah sambal...4 biji lada masak (goreng dalam 2-3minit - jangan garing sangat tau)+3 ulas bawang putih+secubit garam+aji nomoto...

Buat ayam pulak..Ayam tuh korang perap dengan sedikit kicap pekat+kicap manis...Perap dalam 10 minit...Lepas tuh goreng...Dah siap semua dah boleh hidang...

Senang aje kan resip nih....Tak renyah mana pun....Ikut resipi MIL saya nih senang aje..Kang tengok buku resipi macam payah pulak....Baik ikut resipi MIL aje...Lagi senang, mudah..Sedap pun sedap..hahahaha

23 ulasan:

  1. Assalamualaikum kak mie, sedapnyaaa. kalau sheila punya biasanya tumis semua tu dengan mentega.. bagi bau sikit. cuma sheila tak pernah pula buat yang rendam dengan kunyit tu. nanti nak cubalah! hehehe.

    BalasPadam
  2. nasi ayam mmg mudah disediakan. cepat dan ringkas je

    BalasPadam
  3. sedapnya kak.. =)
    tingin nak mkan nasi ayam..

    BalasPadam
  4. dah lama x buat nasi ayam...padahal simple jer nak buatnya...

    BalasPadam
  5. ni yg rasa nak msk nasi ayam gak ni.. hih

    BalasPadam
  6. nasi ayam mmg senang dan mudah..rebus..perap..goreng..siap :)

    BalasPadam
  7. cukup simple...
    lya pon suka y homemade drp beli

    BalasPadam
  8. lama x masak nasi ayam... ni yg buat nk msk nasi ayam gak nih.. uhu

    BalasPadam
  9. Sedapnya. Nasib baru lepas sarapan ☺☺

    BalasPadam
  10. bace entry ni tgh2 hari memang lapa lah jawabnye hihi

    BalasPadam
  11. *drool* tergigit laptop pulak... huhu.. NAK!!

    BalasPadam
  12. yg pasti mmg masak dgn kasih syg kompem sedap ajer..hihihi ^^

    BalasPadam
  13. salam mimi..wah sedapnyaaa...akak suka..yum yum

    BalasPadam
  14. tingin sgt nak masak nasi ayam tp smp skang xkesampaian...hehehe

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.