Cara Pengiraan Diskaun PRIHATIN pada Bil Elektrik

Cara Pengiraan Diskaun PRIHATIN pada Bil Elektrik

Cara Pengiraan Diskaun PRIHATIN pada Bil Elektrik | Sebagaimana yang kita semua sedia maklum ketika pengumuman Pakej Rangsangan Ekonomi PRIHATIN pada 27 March 2020, seisi rumah akan menikmati diskaun pada bil elektrik. Tetapi baru baru ni apabila masing masing menyemak bil elektrik, semua tertanya tanya bagaimana cara pengiraan diskaun PRIHATIN tersebut.

Termasuklah Mimi sebenarnya. Masa view bil elektrik di aplikasi TNB tertanya tanya juga cara pengiraan sebenar. Mesti ramai yang pelik kenapa potongan diskaun sedikit dari jumlah yang difikirkan. Maka terdengarlah suara bercakap sana sini betul atau tidak cara pengiraan tersebut.

Tak perlu gusar tak perlu risau. Mimi kongsikan dengan korang video cara pengiraan diskaun PRIHATIN pada bil elektrik yang sebenar.


Dah tengok video? Faham ke tak? Atau tak dapat nak catch up sebab video terlalu cepat atau laju? Tidak mengapa. Mimi bantu korang untuk faham dengan lebih jelas lagi bagaimana pengiraan diskaun bil elektrik dibuat.

Jadi, Mimi sertakan sekali gambar yang jelas  menerangkan pengiraan diskaun pada bil elektrik seperti di bawah.


Gambar di atas jelas menerangkan diskaun PRIHATIN yang telah diumumkan oleh Perdana Menteri kita pada Pakej Rangsangan Ekonomi bulan lepas. Diskaun 2% sehingga 50% mengikut kadar penggunaan elektrik mulai 1 April hingga 30 September. 

Bab ni semua jelas dan faham kan? Okay jom kita tengok cara pengiraan diskaun pada bil elektrik pula. 


Sila semak bil elektrik masing masing dan semak jumlah kegunaan elektrik dan tempoh bil seperti gambaran di atas. 

Sekarang, cuba kira diskaun yang korang layak terima mengikut langkah langkah pengiraan seperti dibawah. 






Sekarang korang dapat tak jumlah yang sama seperti tertera di dalam bil elektrik? Lepas ini diharapkan tiada lagi timbul kekeliruan kepada semua mengenai pengiraan diskaun pada elektrik. Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada semua. 

20 Comments

  1. Nanti nak cuba lah... tq mimi

    ReplyDelete
  2. Bil elektrik yang latest ni memang ada penurunan sikit dari biasa

    ReplyDelete
  3. nice sharing...bil bulan ni rm100 lbh,.hahaha. banyak buka aircond sebab panas. Cara mcm ni senang bg org rmai..memudahkan utk check pengiraan semasa

    ReplyDelete
  4. Macam tu cara kiranya. Kena jadi akauntan kejap.

    ReplyDelete
  5. Terima kasih atas perkongsian. Ramai yang tak tahu lagi ni berkenaan hal ni.

    ReplyDelete
  6. Baru faham...dah check online dah tapi still lagi tetap sama bilnya...nanti nak check lagi..takut pengiraannya belum sampai date..

    ReplyDelete
  7. Thanks for sharing the Cara Pengiraan Diskaun PRIHATIN pada Bil Elektrik . Every household need this and it's good for them to have discount

    ReplyDelete
  8. belum check lagi bila bulan ni. haha ramai kata memang ada penurunan. kiraan detail ye. bagus betul. good sharing

    ReplyDelete
  9. baru jap td aida settle byr bil bil.
    termasuk la bil tnb ni. bil takde. cek online je kat website tnb.
    ntah dpt ntah tak 15% tu, yatie.
    sama je amaun dgn bulan-bulan lepas.
    nanti-nanti free, nak cek. kalau dpt, alhamdulillah.

    ReplyDelete
  10. Satu penerangan yang bagus diketahui. Selama ni pening gak fikir mcm mana kiraannyq.

    ReplyDelete
  11. Thank you for sharing, Azwar pakat bayar je dekat Jompay. Tak kira pun, mesti ramai yang tak aware benda ini lagi.

    ReplyDelete
  12. Sebab tak ada rumah sendiri, so tak adalah beria nak tengok bil eletrik ni. Tapi kebetulan mak kerja TNB, boleh lah praktik kiraan ni. TQ kak mimi :)

    ReplyDelete
  13. Tq sharing sbb mmg bil elektrik kat umah byk lbh2 lg time PKP anak2 mengadap tv, main internet, tidur lbt bagai haaa

    ReplyDelete
  14. Bagus mimie.. tq for sharing ni

    ReplyDelete
  15. Wah bagus lah sis mimi share ni. Atleast kita tau macam mana pengiraan diskaun elektrik kan.. Dah time PKP ni mmg byk sikit pakai elektrik

    ReplyDelete
  16. Thanks for sharing. Although Vee punya maths tu tak boleh pakai , but thanks for sharing! Will share this with my friends and partners.

    ReplyDelete
  17. Ouh utk bil RM43.60 kebawah dapat 50% diskaun ye.. Yeayyy iena dapat 50% la camni. Biasa bil api iena RM4 je hahaha sebab jarang ade umah.umah bujang je KL..uma mcm hotel je tuk tidur haha..tp bila PKP ni tak tau berapa bil..tak tengok lagi bil api kat mailbox..thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  18. terima kasih share info ni. masa pkp ni paling banyak guna barang elektrik. elok sangat la bg diskaun tu. hehehe. wifi on 24 jam, netflix, astro lg. pastu work from home segala peranti on.

    ReplyDelete
  19. Ada pasal bil elektrik secara online. Sebab sekarang dalam tempoh PKP lagi kan? Semuanya boleh cek secara online.

    ReplyDelete
  20. Thanks for sharing this, baru jer tau macam mana the discount system works, biasa dapat bill terus bayar jer.

    ReplyDelete

❤️Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen❤️
💜In shaa Allah kunjungan anda akan dibalas💜

Lots of 💖
Mimie