Friday, December 21, 2018

PLAN TRIP KE SABAH YANG PASTI MENYERONOKKAN

I need a break! Most of time, Mimi rasa nak lari kejap tinggalkan tempat ni dan pergi ke tempat yang tak ada orang kenal dan Mimi tak perlu buat apa-apa. Embracing the mother nature, berjemur di bawah sinaran matahari sambil dengar bunyi kicauan unggas. Fuh, bestnyaaa. Tapi impossible lah Mimi boleh buat semua tu. Kalau nak cari tempat-tempat macam tu mesti kena plan awal, book flight and chalet, arrange itinenary, bla bla bla. Mahu makan masa 2-3 bulan juga tu. 

Yes I need a break! 


Tapi kenapa Mimi tengok orang lain senang je pergi bercuti. Tiap-tiap bulan mesti up gambar-gambar cantik kat gunung lah, laut lah. Mimi pula asyik terperap je kat pejabat. Pagi kerja, balik petang. Bila penat, terus tidur. Bosannya hidup seorang Mimi. Macam tak percaya pulak hidup Mimi sekarang sesuram ni. Nak nak suami tugas luar, anak anak pula bercuti di kampung. Tinggallah Mimi seorang dengan si bujang kecil ni di rumah. Kalau dulu zaman belajar, Mimi selalu jugak ikut trip dengan persatuan or kawan-kawan pergi hiking, camping, berkelah! Seriously, Mimi jealous tengok kawan-kawan lain post gambar percutian dorang. Hmmm..

Sumber : Google


Then satu hari, time Mimi tengah scroll feed Instagram, Mimi terjumpa satu akaun ni. Nampak macam menarik sebab kebanyakan post dorang pasal attractions yang Mimi jarang tengok orang pergi. Semua tempat-tempat rare. Dia punya account description bunyi macam ni, “travel made simple through our flight and hotel booking app”. Seriouslah? Apa lagi, Mimi terus cari aplikasi ni kat Playstore. Yelah, dah bertahun tau Mimi plan nak bercuti di Sabah tapi asyik tertangguh saja. Tapi bila peluang keemasan ada di depan mata takkan nak lepaskan, betul tak? 

Sumber : Google


Mimi dah dapat bayangkan Mimi tengah menikmati keindahan alam, sambil hirup udara nyaman dan cuci mata tengok lembu yang comel-comel kat Kundasang. Selepas itu, Mimi bayangkan pula buat Island Hopping di Pulau Mantanani dan Pulau Manukan. Mesti best kan dapat tengok School of Barracuda Fish. Lepas tu, Mimi plan nak naik kereta api klasik dari Beaufort ke Tenom. Mission adalah nak rasa kopi Tenom yang orang dok cakap sedap sangat tu ;)

Sumber  : Google


Tiba tiba Mimi rasa macam boleh travel sana-sini dengan mudah pula. Macam mana boleh rasa mudah? Haa mesti la dengan Traveloka! Ever since Mimi download app tu kat handphone, asal ada waktu free je, Mimi akan search flight and hotel promo. Apa yang Mimi perasan, setiap kali hujung minggu or any special occassion, dorang akan buat offer dengan bagi kod kupon untuk promo! Cool kan? So dari situ lah Mimi boleh arrange everything untuk trip ke Kota Kinabalu nanti. Kebetulan time checking out the app, Malindo Air tengah buat promosi. Apa lagi, terus sambar lah. Return tiket tak sampai RM400 pun! Dah lah Malindo. Dengan free 20kg luggage check in, dapat complimentary in flight meal. Lepas tu boleh tengok movie sepanjang perjalanan lagi, takde lah pishang macam selalu bhai, hihihi!



Untuk hotel pulak, aplikasi ni boleh sort kan ikut kita punya preference. Samada nak yang luxury, budget, homestay atau resort. Depend kat bajet kita sendiri. Disebabkan Mimi plan nak pergi dengan family, so Mimi decide untuk stay kat Promenade Service Apartment. Apa yang Mimi suka pasal tempat ni ialah sebab jaraknya yang dekat dengan banyak local attractions, macam Pasar Filipine, Jesselton Point ( jeti untuk ke pulau-pulau di Taman Laut Tunku Abd Rahman), Centre Point Sabah dan macam-macam lagi. Nak cari tempat makan dan shopping souvenir boleh berjalan kaki saja. Gaya Street yang famous dengan Sunday Market tu pun tak jauh dari apartment yang Mimi dan family nak menginap  nanti. Kebetulan nanti kitorang akan touch kat Kota Kinabalu hari Ahad pagi, sempat lah pergi usha apa yang ada kat sana. Confirm, segala macam benda unik ada kan? Patutlah tempat ni perlu ada dalam must-visit list setiap pengunjung yang datang ke Kota Kinabalu ni.

Sumber : Google


Oh ye, berbalik kepada cerita pengembaraan Mimi nanti, selepas ke Tenom, kitorang plan nak singgah main White Water Rafting kat Sg Padas! Tak sabar rasanya nak cuba White Water Rafting nanti! Mesti seronok! Nanti Mimi tulis dan kongsi pengalaman di sana supaya korang boleh buat reference, hihihi. Mimi harap trip akan datang ni berjalan dengan lancar dan mudah!! Rasa excited sangat! Tak sabar tau korang! Thank you Traveloka, memudahkan urusan Mimi dan family untuk bercuti nanti! Love you!

33 comments:

  1. Bestnya dapat bercuti ke Sabah, dapat pula pakej yang jauh lebih murah. Seronoknya

    ReplyDelete
  2. akk pun tengah usha bab ni juga hahaha

    ReplyDelete
  3. yeah I saw many friends posting on vacation this school holidays. As for us is spend family time together though we no go vacation, can plan on holiday when there's budget for it. Yeah Sabah is one of place that I want to visit too, maybe some day can go again, I went when I was teenager.

    ReplyDelete
  4. Menarik juga apps traveloka ni ya. Haritu cx ada juga baca pasak traveloka. Ianya sangat memudahkan perjalanan kita . Semua benda dia mention and suggest untuk kita buat pilihan. Memang sesuailah untuk kita yang rancang berbulan² lamanya tapi tak jadi² tapi dengan adanya traveloka, semuanya semudah ABC! Semuanya siap dihujung jari! Terbaik!

    ReplyDelete
  5. Sabah tuh wilayah malaysia yg belum pernah Abby kunjungngi. Senanglah bisa rekomendasi kesana dg app ini, bisa mudahkan perjalanan. Abby mau trip le Sabah 2019.

    ReplyDelete
  6. i wish i could bring my kids to sabah.. looks like it's a great place to visit.. nice one.. happy travel..

    ReplyDelete
  7. Sanah indeed a beautiful place to visit. Planning to go there next year and will check out the package offered by Traveloka.

    ReplyDelete
  8. bestnya kalau dapat pergi sabah.airah tak pernah lagi pergi sana.harap tahun depan ada la rezeki nak pergi sana.banyak tempat menarik kan

    ReplyDelete
  9. Sabah antata negeri yang cantik. Kalau ada rezeki nak ke sana lagi.

    ReplyDelete
  10. niceeee! i only went to KK once long time ago. your post certainly reminds me of the trip! hopefully can revisit there again soon!

    How to deal with markets ups and downs?

    ReplyDelete
  11. sila share tau mimi..sama plak tempat kita nak bercuti ni..hehe...mimi,gi bulan baper ke KK?

    ReplyDelete
  12. sila share tau mimi..sama plak tempat kita nak bercuti ni..hehe...mimi,gi bulan baper ke KK?

    ReplyDelete
  13. oo traveloka rupanya.. nak donlod juga lah

    ReplyDelete
  14. Traveloka memang memudahkan dan best. LeYa lepas apps ni muncul memang guna Traveloka je.. Hehehe...

    ReplyDelete
  15. Zaza pun suka tgk sabah.. Pemandangan lawa.. Tapi nak pergi tu entah bila2 la dapat

    ReplyDelete
  16. Wishlist nak ke sabah jugak nanti

    ReplyDelete
  17. Sis masih belum lagi guna traveloka ni..selalu kalau gi mana-mana survey dan buat sendiri aje. Tapi nampak senang jugak ya kalau guna Traveloka ni? Nanti lah..kalau sis x ada masa nak survey2 jika nak kemana-mana..bolehlah sis guna Traveloka ni

    ReplyDelete
  18. Hehehe. Kita tak terfikir Traveloka yer dr awal pembacaan. Setiap masa pasti ada tawaran menarik dari Traveloka. Sabah blom sampai lagi. Tgk gambar pun cantik! Kena plan la pasni fly dgn Traveloka

    ReplyDelete
  19. banyak tempat menarik di Sabah. teringin jugs nak bercuti :)

    ReplyDelete
  20. Sabah memang banyak tempat menarik. Kawasan tu pun dengan lembu je pun, nampak macam oversea kan

    ReplyDelete
  21. Namanya bercuti memang seronok la kan. Nak2 dapat hilangkan serabut kerja, cuma fikir seronok dengan family jerkk. Dapat pergi dengan kawan2 sekepala jerkk lg fun

    ReplyDelete
  22. Kita pon teringin nk ke sabah. Cuma masa tak izinkan lak.. Sabah byk tmpt menarik kan...

    ReplyDelete
  23. I hope I can go to Kundasang one day, the place is so peaceful and scenic.

    ReplyDelete
  24. Nad dah lama download apps traveloka ni. .Hehehe. .Swbab tau senang kalau nak pergi bercuti. .Tapi entah bila mak bercuti ni pun tak tau. .Hahaha. sabah pun tempat salah satu nad nak pergi. .Seronok tengok orang pergo bercuti

    ReplyDelete
  25. Saya org Sabah ! Nak datang bagitau kita ble arrange time utk jumpa jugak. Banyak tmpt best2 di Sabah

    ReplyDelete
  26. Seronok dapat pegi bercuti biarpun dlm negara sendiri. Banyak tempat menarik boleh dilawati. Paling best, dengan tawarb nenarik dr traveloka.. murah dan berbaloi

    ReplyDelete
  27. Sabah is such a beautiful city, I've not had the chance to explore it yet and I can use traveloka to plan for it.

    ReplyDelete
  28. wahhh bestnya ke sabah. Iday belum jejak belah sana lagi. InsyaAllah tahun 2019 ni, usaha untuk ke sana hehe

    ReplyDelete
  29. Sabah lama tak pergi rindunya nak naik tempat sejuk kat puncak gunung Kinabalu walaupun tak dapat naik atas dapat kaki bukit pun ok lah...

    ReplyDelete
  30. Ohhh baru nak merancang ke Sabah. Sabah memang best. Seafood, makanan sedap,murah, suasana cantik. Bukit sejuk, laut cantik. Memang best. Nanti pi sana ambil gambar bebanyak k.

    ReplyDelete
  31. Lia kalau stress kerja memang rasa nak gi berjalan. Sebab rasa dengan berjalan boleh lupa sekejap segala masalah kan. Sabah pun ada dalam target belum kesempatan nak ke sana lagi.

    ReplyDelete
  32. ciktom pergi sabah waktu honeymoon 2016 memang best dan masa tu memang book hotel dengan traveloka..siap ada discount memang berbaloi2..

    ReplyDelete

Terima kasih sudi tinggalkan komen.