Monday, December 03, 2018

MENU EATCLEAN UNTUK HARI PERTAMA

MENU EATCLEAN UNTUK HARI PERTAMA | Hai semua! Salam Disember buat semua. Hari ni Mimi nak share dengan semua MENU EATCLEAN UNTUK HARI PERTAMA yang Mimi buat  . Bukan senang nak buat eatclean ni tau. Kena kuat semangat dan cekal .Kalau selama ni macam macam kita bedal, why not ubah cara makan pula kan. Jom tengok menu eatclean Mimi hari ni. 

MENU EATCLEAN UNTUK HARI PERTAMA

Menu Breakfast Eatclean: Yogurt dan Epal


Untuk hari pertama ,breakfast Mimi cuma Fernleaf Mango  Yogurt dan 1/2 biji epal yang Mimi hiris. Serius memang kenyang. Tahan jugalah sampai tengahari. 

Fernlerf Mango Yogurt tu harga RM1.25 dan epal tu 7 biji RM5.00. Beli di NSK Seremban. Semua bahan untuk menu eatclean Mimi beli di NSK saja. 

Isi dalam Mango Yogurt. Sedap !


Untuk makan tengahari pula Mimi makan dada ayam yang dibakar. Tabur thyme leaves sikit dan oregano. Kemudian letak salad air, tomato dipotong dadu dan juga kobis ungu. Tomato tu boleh je ganti dengan tomato ceri. Ikutkan memang nak cari tomato ceri tapi tak jumpa pulak  So ambil saja apa yang ada. Kemudian, Mimi letak juga beberapa hiris epal. 

Menu Lunch Eatclean: Dada ayam bakar + salad air + kobis + tomato dan epal


Makan macam ni kenyang jugak tau. Selama ni duk melantak saja kan. Badan naik complaint tapi tak jaga makan siapa suruh. Menu untuk dinner Mimi tak dan nak snap gambar sebab dah ngap baru teringat. Untuk malam Mimi makan roti paratha + omelette saja. 

Untuk menu esok dah fikir nak bawa apa dah. Tunggu Mimi update esok ya. Esok gagahkan diri snap semua gambar menu so boleh share  Sebenarnya Mimi dah siap buat jadual MENU EATCLEAN ni sebulan tapi tertinggal dekat office. Hopefully plan nak amal makan eatclean ni bertahan sampai bila bila. 

36 comments:

  1. Seronoknya tengok org sana sini eat clean. Teringin nak cuba. Tapi kadang kadang nafsu mengatasi segalanyalah Mimi huhu...

    Tulah tu ... dah tak sanggup dah ni tengok badan sendiri

    ReplyDelete
  2. Boleh la akak cuba macam ni jugak...senang dan tak remeh nak sediakan ye tak?

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah...semoga terus istiqamah tau...
    nieyl selalu nya kelaut dalam hehehe

    ReplyDelete
  4. bagus eatclean ni, akk pun kdg2 buat. kdg2 cheat haha

    ReplyDelete
  5. yogurt tu fav...kena kental ni nk eatclean...good luck

    ReplyDelete
  6. Ana pun rasa perlu kawal makan sekarang ni. Badan naik macam apa je. Nak try lah cara eatclean macam mimi ni. Yang penting kena istiqomah juga. Sila lah share menu sebulan tu juga.

    ReplyDelete
  7. good luck..kita pun dalam proses eatclean jugak ni...tak taulah disiplin berapa lama ni

    ReplyDelete
  8. whoa~ buat challenge ke ni? mcm best! Tak sabar nak tgk menu utk esok! Good luck!

    Myra | The Grey Lines Between

    ReplyDelete
  9. good luck mimi...semoga konsisten..

    ReplyDelete
  10. menu mcm nie nak buat perlu kerajinan.. semoga semuanya berjalan lancar..

    ReplyDelete
  11. menu macam ni pun dah sedap sangat. memang menu sihat. baru start diet ye? good luck!

    ReplyDelete
  12. eatclean pun sedap...nampak dada ayam tu sangat sedap...dengan grill mark...

    ReplyDelete
  13. sedap ni, tak boring sgt mkn mcm ni

    ReplyDelete
  14. Wow macam sedappppp ni..Rabia tak amal pun eat clean ni.Patut makin gemukkk rabia ni

    ReplyDelete
  15. sebenarnya boleh dibuat cuma mentaliti je kena kuat. tahniah berjaya eat clean ye mimi

    ReplyDelete
  16. boleh punya bertahan sampai bila2

    ReplyDelete
  17. akak dah 3 minggu juga cuba untuk makan eatclean, walau kekadang cheating, bolehla turun sekilo je alahai

    ReplyDelete
  18. Bonde pon dah mula makanan sihat macam ni... Mimi, harap2 kita dapat ubah dan ke arah kesihatan yang baik InsyaAllah.

    ReplyDelete
  19. Erm.. Tak try lagi makan gitu. Tapi yogurt tu sedap. Buah dia bnyk kn?

    ReplyDelete
  20. I like this eat this yogurt too, yummy to mix with fruits eat. Now I am hungry as I not yet eat breakfast. Thanks for sharing this eat clean menu. I think it only lasts me for 3 hours then I need find food.

    ReplyDelete
  21. Nampak macam simple je penyediaan dada ayam bakar. Sedap pulak hidangan ni....yogurt mangga?...adoiii tetiba teringin pulak.

    ReplyDelete
  22. betul tu kalo nk buat eatclean kena cekal...bkn senang kn...smoga dipermudahkan...yogurt mango tu fav...tp ayam dada tk fav ..tk dpt la nk eatclean ni hehe

    ReplyDelete
  23. oh that's nice. we need to eat clean in order to detox once in awhile. apparently yogurt is good and really delicious to eat. I would try it

    ReplyDelete
  24. Terbaik sis! Cx memang taklah nak eat clean ni sbb tak tahan lapar. Hahahha anak bf. Memang kerap lapar. Hahahha aduhai tp berat mcm dah naik juga ni payahlah! 😅

    ReplyDelete
  25. Amboi betul-betul sihat ni makan heheheh bagus lah menjadi kesihatan dalaman tu yang penting kita kalau minum yougurt ini satu jer mesti akan cepat sakit perut wakakaka tak tahu lah...

    ReplyDelete
  26. Entah bila la nak cuba macam ni..kami takut kami tak tahan lapar. Nanti jgn lupa share jadual eat clean sebulan. Nak tgk menu mudah dan murah tak utk cuba. Good luck!

    ReplyDelete
  27. Wahhh i pun cuba eat clean tapi selalunya sehari pastu mission abort. Lol good luck Mimi!

    ReplyDelete
  28. Nampk sedap resepi
    Ni. Ingat nak cuba.. yogurt mango mmg feveret kita hehe

    ReplyDelete
  29. Bestnya.. liez sekarang buat IF dengan atkins.. badan dah naik bagai juara dah.. kena turunkan sebelum kenduri abg ipar hujung bulan ni tapi macam xdpt capai target.. but its ok sekurangnya kita usaha

    ReplyDelete
  30. Perfect! On time - started my dieting today and maybe I can try the dinner menu. Healthy and filling!

    ReplyDelete
  31. hahaha next time you can try with greek yogurt, lagi healthy. but then lagi mahal also la. fernleaf one i will buy when there promo in giant where they selling 1 for rm1. haha

    Invest in PRS to get Tax Relief!

    ReplyDelete
  32. Macam sedap ja menu eatclean Mimie nie..

    ReplyDelete
  33. Bagusnya. InsyaAllah akan berjaya mengamalkan eatclean. Chaiyok! Rawlins pun perlu bermula gak Hehe

    ReplyDelete
  34. good luck mimi.. bkan senang nak bersisiplin eat clean ni

    ReplyDelete

Terima kasih sudi tinggalkan komen.