Rawatan Ortopedik :Rawatan kecederaan lutut

Sebelum nih saya pernah share dengan korang pasal lutut saya keluar dari kedudukan asalkan. Tak tahulah kenapa lutut saya nih suka main cak cak dengan saya. Bajet nak main kejar kejarlah kan tuh yang ikut suka dia nak lari sana lari sini...

Disebabkan lutut nih suka sangat main lari lari, so, dengan berat hatinya saya decide untuk rujuk pakar. Sebelum nih saya buat rawatan di klinik kesihatan dan doktor di sana keluarkan surat supaya saya rujuk pakar.


Hari nih appointment saya yang pertama di klinik ortopedik HTJ. Appointment pukul 9.30 pagi..Kes saya nih diambil by doktor Siswazah tau tapi dipantau oleh doktor pakar lah...Lama jugak sesi soal jawab dengan doktor..Doktor tanya history pasal lutut saya nih kan. Lepas tuh, kena buat xray. Tang buat xray yang paaaalinnggg lama. Bersapau sejam lebih tunggu giliran. Nasib baik saya standby bawak novel at least tak bosan kan nak tunggu turn.

Lebih kurang pukul 11 lebih turn saya untuk xray kaki. Macam macam gaya kena buat terlentang la, mengiring la, meniarap la..Adoii...Selesai aje, jumpa doktor balik. Masa nih doktor tengok xray takde apa apa kira negatif la..Takde apa apa. Sekali doktor pakar mintak saya baring dan kemain dia goyang sana goyang sini lutut kiri saya. Sakit ngilu tak payah cakap. Saya siap keraskan kaki sebab takut lari lagi lutut tuh. Kemain ganas doktor tuh kerjakan lutut saya. Nasib baik tahap kesopanan dan kesabaran tinggi lagi kalau tak mau juga makan sup kaki lima....

Lepas tuh, doktor siswazah iaitu Dr Azanin isi form untuk rawatan selanjutnya iaitu MRI..Doktor pakar tuh terangkan keadaan lutut saya yang sebenar dan sebab apa perlu buat MRI. Nanti saya cerita pasal keadaan lutut saya. Then saya pergi MRI untuk srt appointment bila nak buat rawatan. In shaa Allah 10 April nih saya kena buat MRI. 30 April pulak rawatan susulan pulak.


Selesai rawatan pukul 1.20 tadi...Dari 9.30 sampai pukul 1.20...Huh kematu punggung tau...huhuhu...

15 comments:

  1. Hope everything goes well. Take care!

    BalasPadam
  2. Salam Mimi...Ayah k.atie pon ada masalah lutut..ada gak g pakar ortopedik kat KPJ.
    Semoga lutut mimi xder masalah yg teruk la ya.Aaminnn

    BalasPadam
  3. Ish ngeri pulak akak baca ... apa2 pun get well soon ye sis

    BalasPadam
  4. kalau pergi klinik or hospital, mmg kena bekal siap2 novel, makanan n minuman.

    BalasPadam
  5. memang membosan kan kalau kita tggu giliran , lagi lagi yang xtau nak buat apa. heee.btw, semoga cepat sembuh ummi :')

    BalasPadam
  6. Hospital kerajaan ke swasta PU....
    Okje pun ada jugak tanda tanda nak sakit lutut ni hehe

    BalasPadam
  7. baru tahu cerita pasal lutut mimi... boleh pula dia main cak cak... harapnya nothing serius, semoga lutut mimi cepat kembali ke keadaan asal...

    BalasPadam
  8. mcm akak dulu la ms pergelangan sakit. x-ray tak ada apa pun. tp alhamdulillah... dpt Aus j e hilang sakit tu. padahal dekat setahun jugak sakitnya.

    BalasPadam
  9. serius ke kak mimi? huhu..hope xde pape lah yer..

    BalasPadam
  10. moga2 tak serius la ye...cepat sihat yee

    BalasPadam
  11. Kalau lutut yg sakit pergerakkan pun terbataskan. Lutut akak ni kalau jalan krup-krep-krup-krap bunyi...buat masa sekarang tak sakit lagi masa depan tak taulah pulak. Moga cepat sembuh...

    BalasPadam
  12. mcm mana lutut kak mimi sekarang?harap xada yg serius jadi la kan kak..

    BalasPadam
  13. sebut mri scan teringat time saya kena dulu
    tak boleh lupa rasa sakit sebelum buat mri scan tu
    seriau bila teringat

    BalasPadam
  14. Hospital kan...byk prosedur ye nk kena buat...cek lutut je mkn setengah hari...huhu

    BalasPadam
  15. Awak time Dr periksa ni buat appointment tak?

    BalasPadam

Terima kasih tinggalkan jejak korang kat sini. In shaa Allah saya akan balas jejak korang. Yang penting takmo komen yang bukan bukan ye..