Rabu, 3 April 2013

Tips @ cara yang saya buat untuk cepat mengandung

Actually entry nih saya buat khas untuk seseorang yang bertanyakan saya tentang hal nih. Rasanya dah dekat 2 minggu kot...Tapi saya nih memang busy mengalahkan PM...Dari sehari ke sehari nak post entry nih tapi tak terpost pun...

Saya nak share dengan kawan kawan tips@ cara yang saya buat untuk cepat mengandung...Actually, sebenarnya saya nih bukan kategori bunting pelamin tau. Selepas kahwin, saya tak kisah pun kalau mengandung cepat ke apa ke.Bergantung kepada rezeki Allah nak bagikan..Sebenarnya setahun juga saya "kosong"....Sepanjang tempoh saya "kosong" tuh macam macam soalan yang ditanya...Jemu jugakkan..hehehe...

Sepanjang "kosong" tuh saya ikhtiar buat pelbagai tips @ cara untuk mengandung. Antara tips@cara yang saya buat ialah saya pergi mengurut. Itu yang paling penting. Untuk pengetahuan korang, rahim kita sangatlah sensitif..Sekiranya kita pernah terjatuh ke kemalangan kecil ke, rahim kita akan membengkak dan masuk angin. Itu yang jadi pada saya, selama nih saya tak tahu pun rahim saya bengkak di sebelah kiri dan dah masuk angin. Bila mengurut tuh, baru tahu. Sebab sebelum nih, masa tingkatan 5 dulu saya pernah terjatuh masa membonceng motor kawan. Tuh punca rahim saya bengkak. Nenek saya cakap kalau kita pernah jatuh memang rahim akan bengkak. Sebab tuh susah nak "lekat".So, kalau rasa diri tuh pernah jatuh terduduk ke apa ke cepat cepatlah mengurut ye. Jumpa yang pakar mengurut tau.

Yang kedua saya amalkan makan daun kucai. Masukkan daun kicai dalam masakan yang bersesuai la kan. Tujuan untuk mengecutkan rahim yang membengkak tuh...

Lepas tuh, bila selepas bersama tuh kan, jangan terus bangun dan cuci pulak. Korang tunggu dalam 10 minit, tinggikan kedudukan kaki dan punggung tuh...Contohnya macam korang ampukan kedua dua kaki kat dinding dan angkat punggung sikit. Nih untuk memudahkan perjalanan sperma tuh. Nih tips yang saudara mara dan kawan kawan saya ajarkan..

Then, bila nak bersama tuh makesure korang tahu waktu subur korang..Dan digalakkan kerap bersama di waktu korang tengah subur. Nih yang saya dapat dari pembacaan sya di internet. Salah satu cara yang saya rasa efektif untuk dipraktiikkan kalau nak mengandung.

Sebenarnya lain orang lain cara diorang nak cepat mengandungkan. Macam saya, saya utamakan mengurut tuh dulu. Sebab kita kena ambil tahu keadaan rahim kita macam mana kan. Kalau rahim tak sihat memang payahlah nak mengandung.

Saya harap tips @ cara yang saya share dapat membantu kawan kawan yang masih mencuba untuk mendapatkan zuriat. If tak berjaya jangan salahkan saya pulak tau. Mungkin lain orang lain cara. Kalau cara nih tak berjaya korang pergilah buat rawatan susulan kat hospital ye.

25 ulasan:

  1. assalamualaikum kak mie, thanks sudi share. alhamdullilah. nanti sheila nak pergi berurut kat kmpung.

    BalasPadam
  2. thank's for sharing the tips kak.. :)
    mana tahu sy blh guna pkai after mried kan..nak sngt ada bby cecepat.. hehehe

    BalasPadam
  3. Nanti dah kawen bolehlah kalau nak try... =D

    BalasPadam
  4. Tq atas tips2 nie,memang berguna bagi org yg susah nak lekat.

    BalasPadam
  5. macam kak ina pun angkat kaki ke dinding gak... pastu xbangun2 sampai nak mandi solat subuh br bangun.. hihii

    BalasPadam
  6. *mimie kata mimie mkn vit c kan so, xleh mkn pmc... nape yer sbb mkn vit c xleh mkn pmc?

    kot2 mimie ada mklumat tmbahan...

    bkn pe, kak ina mkn vit c + pmc... tp jarakkan time la... setahu kak ina, nk ksan lg elok mkn vit c + pmc

    BalasPadam
  7. Yang penting masa kita rancang nak ngandung jangan stress dan jangan terlalu fikirkannya.....buat cam biasa kan... :D

    BalasPadam
  8. yer.. jijah pon lepas mngurut.. Alhamdulilah lepas megurut mengandung lagi..

    BalasPadam
  9. alhamdulillah yati takde mslh tuk pregnant...

    BalasPadam
  10. yang daun kucai tu menarik sebab biasa buh dalam cucur udang dengan taugeh aje..tapi jarang2 ambik..insha Allah usaha tangga kejayaan..thanks sharing these tips

    BalasPadam
  11. kena berusaha lebih
    dan berdoa pada Allah

    BalasPadam
  12. a`aa..saya pernah jatuh moto xcident masa dalam tempoh bertunang..

    ada mengurut..alhamdulillah teda apa2..
    sy mengurut di jb 1x
    di perak 1x
    dengan mak mertua 1x..

    * dh send detaildekat email :)
    trima ksih ye :)

    BalasPadam
  13. inshaa allah kalo dah kawen blh rujuk ^_^

    BalasPadam
  14. kak intan penah jatuh dulu dalam bilik air..teruk juga. baru g ngurut baru ni.agaknya betul juga apa mimi cakap tu kalau jatuh tu mungkin rahim kita bengkak ke apa ke kan..tq mimi share benda ni

    BalasPadam
  15. samela tips angkat2 tu :P alhamdulillah berjaya..

    BalasPadam
  16. nory ni dah lama nk mengurut, tapi tak pergi2 lagi...huhuh..
    nice sharing kak..
    tenkiu..

    BalasPadam
  17. thanx untyk tips ni kak. doakan untuk Ros ye... sedang menanti juga...

    BalasPadam
  18. salam akak..sy nk tnye mcm mne nk thu wktu subur kite erk???

    BalasPadam
  19. @Sheila Salimsalam. utk petua, vitamin n contact tkg urut.boleh sms @ whatsapp 012 3092470. ( Syuhaila)insya Allah, berjaya

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.