Tips @ cara menjawab soalan KPSL (N27)

Assalamualaikum....

Hari nih PU nak share tips @ cara nak jawab soalan KPSL...Disebabkan semalam ada kawan kawan request PU bagi tips nak jawab soalan KPSL, so dengan penuh kasih sayang PU share tips nak jawab soalan soalan peperiksaan KPSL...

Hopefully tips @ cara yang PU bagi nih dapat bantu kawan kawan yang akan ambil peperiksaan KPSL nih nanti..

Tips@ cara jawab soalan KPSL

1. Semak kertas soalan
2. Pilih soalan yang betul betul kita faham kehendak soalan dan yakin boleh jawab
3. Bahagikan masa yang diberikan sama rata untuk menjawab setiap soalan yang dipilih.
4. Lepas dah pilih soalan, opkos la kita akan baca soalan kan..Bila baca soalan tuh, gariskan KEYWORD penting soalan tersebut.
4. Yang penting tulisan kena kemas dan cantik....(^_^)

Seterusnya PU bagi soalan contoh dan cara jawab sekali ye. Yang nih PU bagi contoh untuk soalan dari Perintah Am, arahan Perbendaharaan dan Tatacara Pengurusan Stor.

Soalan :

Semasa menghadiri majlis anjuran kesatuan sekerja, Encik Samad telah diberikan hadiah kerana kesudiannya menghadirkan diri. Selepas membukanya, Encik Samad mendapati ianya satu hadiah yang cukup bernilai. JELASKAN dari segi peraturan sedia ada mengenai syarat pemberian hadiah yang diterima oleh Encik Samad.                     
                 (5 markah)
Soalan nih nak kita jelaskan syarat pemberian hadiah. So, HADIAH nih subtopik BAHAGIAN II TATAKELAKUAN dalam BAB D - Peraturan2 Peg. Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993

Jawapan :

(1) Tertakluk kepada peruntukan-peruntukan ini, seseorang pegawai tidak boleh menerima atau memberikan dan tidak boleh membenarkan isteri atau suaminya atau mana-mana orang lain untuk menerima atau memberikan bagi pihaknya ap-apa hadiah, sama ada dalam bentuk zahir atau selainnya, daripada atau kepada mana-mana orang, persatuan, badan atau kumpulan orang jika penerimaan atau pemberian hadiah itu dalam apa-apa segi mempunyai kaitan, sama ada secara langsung atau tidak langsung, dengan tugas rasminya.

(2) Ketua Jabatan seseorang pegawai boleh, jika difikirkannya patut, membenarkan pegawai itu untuk menerima suatu surat pujian daripada mana-mana orang, persatuan, badan atau kumpulan orang sempenan persaraan atau pertukaran pegawai itu asalkan surat pujian itu tidak terkandung dalam suatu bekas yang bernilai.

Rujukan : Perintah Am - Bab D Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993 - Bahagian II Tatakelakuan - 8 ( 1-2)

Macam nih la cara PU jawab soalan soalan KPSL....Agak2 kawan kawan nampak tak gambaran yang PU nak jelaskan nih.....

PU bagi contoh lain pulak ye...

Soalan :

Doktor Vanessa, seorang ahli Persatuan Pergigian Malaysia (MDA) ingin menghadiri mesyuarat tahunan persatuan berkenaan. Apakah jenis cuti khusus yang boleh diberikan? Nyatakan kadar dan syarat-syaratnya?
(4 markah)

Jawapan :

Tertakluk kepada kepentingan perkhidmatan, Ketua Jabatan boleh meluluskan  cuti tidak berekod kepada pegawai pegawai ikhtisas bagi menghadiri mesyuarat-mesyuarat persatuan-persatuan ikhtisas mereka. Persatuan-persatuan yang dimaksudkan ini adalah seperti yang diisytiharkan oleh Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam dari semasa ke semasa. mesyuarat-mesyuarat yang dibenarkan ialah Mesyuarat Agung Tahunan dan Mesyuarat Agung Luar biasa sahaja.

Rujukan : Rujukan : Perintah Am - Bab D Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993 - Bahagian VI Cutu Tidak Berekod (45)

So, macam nih la cara PU jawab soalan soalan KPSL...Setiap kali tulis jawapan mesti kena ada rujukan dibawah jawapan supaya jawapan yang kita bagi tuh nampak lebih jelas....

Kalau ada yang masih tak faham boleh tanya PU ye kawan kawan (^_^)

43 comments:

  1. Kalau falsya la kan xtau mcm mana nk jwb..heehe

    BalasPadam
  2. uwaaaaaa....why why why akk tak bgtau sebelum nak exam paper dulu..T_T

    sebab mimi failed ketiga-tiganya sekali ekekekeke

    thanks for sharing kak PU ^_^

    BalasPadam
  3. huhuhu kalau akak lakk
    mauuu menung panjang , lepas tuu tutup kertas huhuh

    BalasPadam
  4. bagus ni, sharing the tips, moga kawan2 yg meerlukan beroleh manfaat .. :)

    BalasPadam
  5. tq PU...amat membantu
    sy pernah ambil exam ni sekali...tapi kandas...pastu malas da nak amik lg..

    BalasPadam
  6. Pjgnyer tips n cara2...leh share dgn adik2 yg nk keje nnti...sy gna sistem dg so xde exam ni::-)

    BalasPadam
  7. pehh agak mencabar gak soalan camni...huhuhu nasib bukan bidang kepakaran jijah..hehe

    BalasPadam
  8. wahh nice sharing kak mimi hehe..blh la mmbntu bg yg akan mmnuhi jwtan N27 tu hehee :)

    BalasPadam
  9. fening gak nak jawabkan yang paling penting kena btul2 paham kehendak soalan..tulisantuh yang sadis cket sbb nak kena kemas.huhu

    BalasPadam
  10. huhu klu wani ntah nak jawab cm na la tu hehehe

    BalasPadam
  11. Nice sharing..tp bkn kod i la..hehe.. Lama apply gov ni, tk penah dpt

    BalasPadam
  12. sape yg nak ambik ni mmg bagus mklumat ni.. :-)

    BalasPadam
  13. fuhhh...siap rujukan..dh gaya blh bt thesis.cume thesis letak name jela..hihihi.terbekkk PU :)

    BalasPadam
  14. Permohonan Exam KPSL N27 sudah dibuka....
    Siapa yang nak kompilasi past year soalan + jawapan dari thn 1995-2012
    (bah a,b & c) can pm / email me premidharma@yahoo.com

    BalasPadam
  15. Permohonan Exam KPSL N27 sudah dibuka....
    Siapa yang nak kompilasi past year soalan + jawapan dari thn 1995-2012
    (bah a,b & c) can pm / email me premidharma@yahoo.com

    BalasPadam
  16. Tolone email contoh soalan dari tahun 1995-2012 kat email maz_allan@yahoo.com

    BalasPadam
  17. hai PU.. thanks for this useful sharing.. nak tanya, jawapan utk contoh 1st PU bg tu kalau refer kat buku perintah am ade 5. tapi PU bg jawapan die 2 je. the question is, yg lg 3 tu xberkaitan or cukup sekadar bg 2 jawapan sje sbb 5marks??

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup ikut perintah am ada 5..yp sy bg 2 sj sbb ikut pd markah yg diberi iaitu 5 markah..itu tips yg diberikan oleh pengawas peperiksaan..kalo markah 10 @ 15 baru boleh bg semua jawapan

      Padam
  18. @?premidharma? email saya contoh soalan tu... TQ..

    nursya82@gmail.com

    BalasPadam
  19. @?premidharma? please email contoh solan tu..tqvm..
    nursya82@gmail.com

    BalasPadam
  20. Sekiranya lulus dan dpt tugas n27 ni, apa tugas yg dibuat?

    BalasPadam
  21. Assalamualaikum....sye bru nak ambil exam nie blan june nnt, nak tanye sikit time exam bleh bawa buku ke?....sbb exam sah jawatan sye xthu bleh bawa...nsb baek pass....tq

    BalasPadam
  22. Tq, PU atas tips yg dberi, hope dpt lulus kali nie..huhuuuu....

    BalasPadam
  23. Sharing knowledge..

    Nak Tanya klu ada sesiapa nak share/jual the below past years questions on this page silakan ye cuz I don't have the followings :

    Bahagian A kecuali tahun 2006,2010,2011 dan 2012
    Bahagian B kecuali tahun 2006,2011 dan 2012
    Bahagian C 2001 dan 2008 ...

    Pls share klu boleh..Klu ada yg nak jual pun boleh juga pm kat I..
    TQVM..can pm / email me premidharma@yahoo.com

    BalasPadam
  24. Sharing knowledge..

    Nak Tanya klu ada sesiapa nak share/jual the below past years questions on this page silakan ye cuz I don't have the followings :

    Bahagian A kecuali tahun 2006,2010,2011 dan 2012
    Bahagian B kecuali tahun 2006,2011 dan 2012
    Bahagian C 2001 dan 2008 ...

    Pls share klu boleh..Klu ada yg nak jual pun boleh juga pm kat I..
    TQVM..premidharma@yahoo.com

    BalasPadam
  25. Saya pun berminat kompilasi soalan + jwp tu.dari tahun 1995-2012 jugak ea.. Leh tlg email ye..ke nursyahirah_2108@yahoo.com.. terima kasih ea.

    BalasPadam
  26. Saya pun berminat.tlg email eh premidharma.
    niezashukrie@yahoo.com.my.tq

    BalasPadam
  27. Saya pun berminat dgn kompilasi tu.tlg email ye.tq
    niezashukrie@yahoo.com.my

    BalasPadam
  28. Saya pun berminat.tlg email eh premidharma.
    niezashukrie@yahoo.com.my.tq

    BalasPadam
  29. sya pun nak la soalan tu.. emil kat sya ondelamod@yahoo.com..tq ye

    BalasPadam
  30. Salam...

    Saya pun minta contoh soalan tu. Tolong emailkan kepada tompinai03@yahoo.com

    BalasPadam
  31. haii..
    sy maz..sy br nk amik exam ni..
    leh x tlg emailkn soalan2 ke ajiepfd.FM@gmail.com


    tq 4 helping me

    BalasPadam
  32. Salam PU,
    Trima kasih kerana sudi memberikan tips yang amat berguna. Tapi sesiapa yang ada soalan past years lima tahun kebelakangan ini tolong emailkan pada saya di hazlina66@yahoo.com.my

    BalasPadam
  33. email kn soalan2 thn lps ye, burn4446@gmail.com

    BalasPadam
  34. salam.. saya nak tanya kat mana blh tgk syarat2 memohon n27?
    kalo w17 blh tak ambil n27?

    BalasPadam
    Balasan
    1. syarat syarat nak apply n27 boleh tgk kat laman web spa...boleh xde mslh pun sbb sy pun w17..sy ambik exam kpsl n27..lulus n isi dlm spa...nti bile pgil interview pegila..sy calon smpanan n27

      Padam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.