Jumaat, 7 Disember 2018

MENU EATCLEAN UNTUK HARI KEDUA HINGGA HARI KEEMPAT

MENU EATCLEAN UNTUK HARI KEDUA HINGGA KEEMPAT | Hai semua! Entry kali ni nak share MENU EATCLEAN UNTUK HARI KEDUA HINGGA KEEMPAT pula. Patutnya nak update hari hari kat blog tapi kekangan masa Mimi update sekali harung .

MENU EATCLEAN UNTUK HARI KEDUA HINGGA KEEMPAT


Untuk hari kedua, menu eatclean untuk breakfast ialah Omellette Paratha Wrapping. Nak buat pun senang je. Masak omelette tanpa garam. Paratha tu pun masak macam biasa tanpa minyak. Lepas tu letak salad dan tomato atas paratha  Kemudian letak omelette .Gulung macam biasa. Dah siap. 

Untuk lunch Mimi buat makaroni white sauce dengan sayur. Sos putih tu Mimi guna susu Goodday Rendah Lemak dan Prego Cheese Alfredo. Mula mula masukkan susu dalam kuali kemudian masukkan sos prego dan ayam. Gaul sehingga masak .Tak perlu bubuh garam sebab sos Prego tu dah ada rasa. 

Sayur tu just hiris halus kobis dan tomato potong dadu. Yang sos putih atas sayur tu Mimi guna lebihan sos yang dimasak. 



Untuk hari ketiga pula, breakfast Mimi makan tiga keping biskut Oat Krunch dan Fernleaf Yogurt Strawberi . Makan biskut oat 3 keping dan yogurt pun dah kenyang sebenarnya. Makan pula dengan yogurt memang bertambah kenyang .


Untuk lunch sepatutnya ada bekal tapi terlupa bawa so Mimi beli saja dari kawan satu tempat kerja. So, Mimi beli chicken wrapping. Kira okeylah  ada juga salad. 



Hari keempat pula bawa bekal sandwich. Roti plain sekeping, telur mata masak tanpa minyak. Cara masak telur tu ,masukkan telur ke dalam kuali yang panas  Kemudian tutup sekejap kuali dengsn penutup periuk. So telur akan masak sebab haba yang terperangkap tu mempercepatkan proses masak .Letak roti, salad, tomato dan telur. Kenyang je makan macam ni. Kalau roti wheat bolehlah makan dua keping. Kalau roti plain makan sekeping saja. 

Untuk lunch Mimi bawa bekal nasi kukus, ayam bakar + kentang bakar + lobak bakar. Ayam tu Mimi perap dengan lada hitam yang ditumbuk. Kemudian bakar bersama dengan lobak dan kentang yang dipotong dadu. Tabur secubit garam  Tapi Mimi tak sempat nak snap gambar menu. Dah makan separuh baru teringat nak snap gambar. Penyudahnya sambung sajalah makan sampai habis. 

Harap tawakal dan berterusan buat eatclean ni kan . Ada yang tanya dah slim pun nak jaga badan ke? Takkan orang slim tak boleh jaga badan, kawal pemakanan. Betul tak? Sekarang ni penyakit menyerang tak kira siapa. Baik jaga diri dari sekarang kan. Jom korang buat eatclean sama sama nak. 

26 ulasan:

  1. Rabia tak amalkan eat clean pun..hari ini dahlah makan byk..makin naik berat ni..48 kg tu..

    BalasPadam
  2. Huhu.. TB kejap je buat mission eat clean ni mimi.. lepas tu alahai.. mesti cheat jugak lepa stengok hubby suka je tayang makanan sedap-sedap.. hahaha.. so.. dah tak eat clean dah.. haha

    BalasPadam
  3. thanks for sharing your menu, it's good to know what you are eat. I didn't keep track on my daily food instake. Not just eat clean I know we got to exercise too yeah to balance our lifestyle.

    BalasPadam
  4. Tahniah kak mimi dah mula amalkan eat clean. Kinah ni entah bila nak mulanya eat clean ni berat pun dah mencanak naik huhu. Nampak sedap semua menu-menu akak ni. Boleh kinah try nanti ni

    BalasPadam
  5. ya, yogurt memang buat kita cepat kenyang. lagi satu elak makan makanan berminyak utk elak penyakit.. muda2 ni tak rasa lagi. huhu good luck

    BalasPadam
  6. Wah! Sebenarnya eatclean ni makanan pelbagai dan sedap tapi nak sediakan tu yang kena tawakal banyak. Heheh invest byk pon ya juga tu. Nak cantik dan sihat memang perlukan pengorbanan kan? Semoga terus istiqamah! 😊

    BalasPadam
  7. Nampak macam senang dan sedap je menu menu eat clean ni mimi especially omellette pratha tu. Nak cuba juga tp mcm tak leh berpisah dgn nasi. Berhuhu kejap.

    BalasPadam
  8. Wah..rajinnya amalkan eat clean, kak ada cara tersendiri..susah nk ikut cara tu..heee

    BalasPadam
  9. Liez ni memang boleh je eatclean tapi malas je.. lagi sennag kan klau eat clean.. tp mimi memang rajinnya buat eatclean. Lepas ni makin kurus la mimi

    BalasPadam
  10. Macam sedap juga eatclean nie kan.. tambah ada sayur macam tu. Kak Sue memang kaki makan sayur n ulaman..

    BalasPadam
  11. wow your recipe is so interesting. this is nice sharing thank you. I like all the healthy food and eat clean concept a lot.

    BalasPadam
  12. Ayu Masih belum dapat istiqamah untuk eatclean asyik langgar pantang jerkk kikiki

    BalasPadam
  13. Best amalkan eat clean. Yang penting disiplin. Jangan cheat day selalu 😅

    BalasPadam
  14. best buat eatclean ni. Ros pun buat dengan officemate. bila ada geng, lagi semangat!

    BalasPadam
  15. Kita punya eat clean lain sikit..hhehe.. Eat clean style akak tak ambik makanan yang di proses. Biskut ke, makaroni ke semua tak ambik.. Lebih kepada makanan semulajadi.

    Susah betul nak kurus ni..kan??tahan je la.hahahah..

    BalasPadam
  16. Nak kena rajin dan konsisten ni buat menu mcm ni

    BalasPadam
  17. Oh yes! that's reminds me to start eat clean diet after Christmas. Usually i eat fish and eggs.

    BalasPadam
  18. Kita ni wlpun tak join eatclean gini, tp kdng2 buat jugak.
    Lg2 sekarang selera mkn kurang. Sbb sakit kalenjar tu.

    BalasPadam
  19. Bagus menu ni sesuai untuk diet. Mesti cepat turun berat kan

    BalasPadam
  20. So far, CLA belum pernah try agi diet-diet ni, coz memang tak pernah menjadi pun haha.

    BalasPadam
  21. congrates mimi. bilalah akak nak mula ni

    BalasPadam
  22. Tahniah mimi, bkn senang nk buat wlau menu senang. Akk beberapa kali fialed

    BalasPadam
  23. Something I look forward to try because I am in midst of losing weight. Thank youu!

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.