Resipi : Mee Sup Udang

Hari Isnin lepas saya buat mee sup udang untuk jamu jiran saya yang nak datang beraya rumah kan...Sebelum masak saya akan tengok bahan yang ada kat rumah..So, bila dah tengok bahan bahan yang saya decide buat mee sup udang ajelah...Senang dan ringkas...


Gambar sambal cili kicap takde la...Terlupa nak snap..

Bahan bahan nak buat mee sup udang nih senang aje...Mee kuning tuh celur lepas tuh ketepikan...Untuk sup pulak 2 ulas bawang putih+ 1/2 labu bawang besar+1/2 inci halia...Tumbuk kasar...Air+tomato belah 8+ 1 biji lobak merah potong bulat (ikut selera masing masing lah ye)+kobis bunga+udang (dibuang kulit separuh)+serbuk lada hitam+ 2 ketul kiub pati ikan bilis..Panaskan minyak tumiskan bawang dan halia yang ditumbuk+lada hitam..Agak agak bawang dah garing masukkan lobak merah+kobis bunga..Biarkan sekejap pastu masukkan air..Dah mengelegak masukkan pati ikan bilis+udang+ tomato...Kalau korang rasa sup tak berapa kick korang adjust masukkan garam ke apa janji rasa sedap...Dah masak korang boleh hidang...

Untuk sambal cili kicap pulak saya ambik 10 biji cili padi+2 ulas bawang putih..Goreng sekejap dalam kuali..Lepas tuh tumbuk hingga lumat..Campurkan kicap pekat@kicap manis+sedikit jus limau...Senang aje kan...

SELAMAT MENCUBA KORANG!!!

10 comments:

  1. nak mintak hantar semangkuk ni sure dah habis ni...he he he...

    BalasPadam
  2. amboi.. sedapnya kak.. mudah n ringkas je yer...

    kak.. jijah beli online kat fb http://www.facebook.com/MJ.Closet.. tp baju ni sekali harung..kain n baju bersambung..

    BalasPadam
  3. mesti sedap ni.. blh cuba jugaresepi ni

    BalasPadam
  4. menjamu kawan2 ye kak...nmpk menarik...hihihi

    BalasPadam
  5. senang giler...boleh cuba resepi nie..buat jamu tetamu..

    BalasPadam
  6. akak dah buat dah jamu tetamu semua kata sedap...

    BalasPadam

Terima kasih tinggalkan jejak korang kat sini. In shaa Allah saya akan balas jejak korang. Yang penting takmo komen yang bukan bukan ye..