Ahad, 9 Jun 2019

DI SEBALIK KEJAYAAN REMPAH RATUS MAK SITI DAN DIKENALI RAMAI

DI SEBALIK  KEJAYAAN REMPAH RATUS MAK SITI DAN DIKENALI RAMAI | Hai semua! Masih beraya lagi ke tu? Beraya kat mana pula kali ni? Ke korang dah sibuk fikir nak masak juadah apa untuk open house nanti? 

Cakap pasal menu untuk open house nanti, korang selalu masak guna rempah jenama apa ya? Ada tak yang gunakan rempah ratus jenama Mak Siti? Sana sini Mimie dengar ornag bercerita tentang kesedapan dan keenakan makanan yang di masak menggunakan rempah ratus Mak Siti. Yang paling penting dipercayai ramai, halal dan selamat digunakan. Betul tak? 



DI SEBALIK KEJAYAAN REMPAH RATUS MAK SITI DAN DIKENALI RAMAI

Kalau dah gunakan rempah jenama Mak Siti tu baguslah kan. Confirm sedap masakan korang tu. Tapi korang tahu tak asal usul wujudnya rempah ratus Mak Siti ni? Hah, apa kata korang baca dan hayati di sebalik kejayaan rempah ratus Mak Siti dan dikenali ramai ni. Manalah tahu boleh bagi korang sumber inspirasi untuk lebih berjaya seperti Mak Siti. 



Pada awalnya Mak Siti ditubuhkan untuk menyara keluarga pada ketika itu secara kecil-kecilan untuk menampung kehidupan sekeluarga. Berkat usaha dan pengedaran yang pada masa itu dibuat di kampung-kampung dan bandar-bandar kecil akhirnya Mak Siti dikenali.

40 tahun dalam pasaran, Rempah Mak Siti memang sangat terkenal di Johor Bharu. Produk yang ‘wajib’ ada di dalam dapur rumah ini menjadi kesukaan ramai kerana kelainan rasanya yang bebas dari penggunaan perasa, pewarna dan juga pengawet.

Kemunculan resepi turun temurun yang asli ini sebenarnya ada jalan cerita, pahit manis buat Puan Siti Khawa Jannah dan suaminya Tuan Mohd Hafizan Yusoff yang menyambung legasi perniagaan keluarganya.

Setiap orang yang berjaya pasti ada permulaan yang hebat, cabaran yang besar dan semangat yang kuat yang ada dalam diri mereka. Menjadi pengasas produk atau jenama terkenal adalah idaman ramai orang.

Tapi ramai yang tidak pasti apakah langkah pertama yang mereka perlu ambil, apakah cabaran yang akan dihadapi dan bagaimana mereka lalui semua cabaran dan halangan sehingga menjadikan mereka terkenal.

Orang kata menjadi anak founder adalah satu anugerah! Di saat orang lain bergelut nak mulakan perniagaan tapi bagi mereka, lahir-lahir saja bisnes dah ada untuk mereka. Tapi ramai yang tak tahu betapa mereka terpaksa bergelut untuk mengembangkan bisnes milik keluarga mereka ini.

Puan Siti dulu selalu tertekan kerana di bahunya terpikul harapan dan beban untuk memajukan bisnes keluarga sedangkan beliau tidak mempunyai pengalaman. Selepas beliau habis belajar dan terjun dalam dunia bisnes keluarga, keadaan bisnesnya adalah tidak tentu arah. Berlaku penyelewengan di kalangan pekerja dan ramai pekerja yang tidak percaya kemampuannya.

Terdetik dalam fikirannya, kenapa Rempah Mak Siti tidak mampu untuk bersaing dengan jenama-jenama lain yang berada di pasaran Malaysia dan antarabangsa. Meneruskan bisnes yang dah bertapak sejak turun temurun bukan satu tugas yang mudah lagi-lagi nak pastikan perniagaannya akan terus bertahan dan menjadi legasi satu hari nanti.

Sampai satu tahap beliau rasakan yang sales dah stagnant, tidak ada perubahan dan beliau anggap pasaran dah mula tepu dan tiada lagi masa depan untuk perniagaannya di Malaysia.

Puan Siti Khawa Jannah Nasuha yang merupakan Pengurus Besar Syarikat Nasuha Enterprise Sdn Bhd telah membuat pembaharuan serta penjenamaan baru rempah ratus MAK SITI daripada paket biasa sehingga sekarang diperkenalkan rempah ratus di dalam botol.

Rempah Mak Siti adalah produk yang semulajadi, tidak mengandungi pewarna dan perasa tiruan dan sesuai bagi vegetarians. Produk utama adalah Serbuk rempah Kari Daging, Serbuk Rempah Kari Ikan, Serbuk Rempah Sup, Serbuk Rempah Sup Soto, Serbuk Rempah Rendang, Sup Tulang, Sup Punjut, Sup Soto dan Raja Sup. Kini produk rempah ratus Mak Siti ada dijual di kedai-kedai runcit, Pasaraya dan Hypermarket (TESCO, Giant, Aeon Big, JUSCO dan Mydin).





Syarikat kini mempelbagaikan lagi jenis produk dengan menghasilkan produk rempah dalam botol seperti Emping Cili (Chili Flakes), Serbuk Cili, Daun Limau Purut, Serbuk Daun Limau Purut, Serbuk Kayu Manis, Serbuk Halia, Serbuk Lada Putih, Serbuk Lada Hitam dan Serbuk Kunyit. Produk-produk ini telah mula diperkenalkan semasa Expo MIHAS 2017 baru-baru ini dan mendapat sambutan yang amat menggalakkan.

Sebelum meneruskan legasi keluarga, Siti Khawa menimba pengalaman kerja daripada bawah. Siti Khawa pernah menimba pengalaman bekerja sebagai pelayan restoran, juga sebagai kerani di sebuah firma audit dan perakaunan. Setelah itu, Siti Khawa diberi mandat oleh keluarganya untuk meneruskan legasi keluarga. Minat yang mendalam Siti Khawa dalam perniagaan sebenarnya timbul sejak kecil lagi. Semasa berumur sekitar 8-10 tahun, Siti Khawa telah mulakan perniagaan secara kecil-kecilan. Siti Khawa tidak perasan akan minat tersebut sehinggalah pada masa itu, Siti Khawa berniaga air dan jajan di Kawasan perumahan beliau. Perasaan berniaga pada masa itu hanyalah sekadar suka-suka. Perniagaan kedua yang diceburi adalah apabila beliau cuba berniaga keronsang dan rantai tangan dan leher yang dibuat sendiri daripada manik yang dipelajari oleh seorang kenalan. Dan perniagaan ketiga adalah apabila beliau mengambil inisiatif untuk memulakan perniagaan sebagai seorang pustakawan kerana terdapat terlalu banyak buku yang dibaca beliau kemudian dipinjamkan kepada kawan-kawannya dimana pinjaman buku tersebut memerlukan deposit. Ketiga-tiga pernigaan tersebut dilalui semasa beliau di zaman sekolah rendah lagi.



Sewaktu mula-mula bekerja dengan Mak Siti adalah antara detik mencabar ketika itu. Beberapa situasi dimana pada ketika itu Siti Khawa masih muda dan mentah dalam selok belok ilmu perkilangan sehinggalah pengedaran. Antara cabaran lain pada ketika itu adalah untuk menjaga team yang rata-rata nya lebih matang daripada Siti Khawa pada ketika itu. 

Antara pengalaman yang tidak dapat dilupakan termasuklah penyelewengan oleh pekerja yang lebih matang daripada Siti Khawa pada ketika itu yang melibatkan sejumlah amaun ratusan ribu ringgit. Walaubagaiamanapun, pengalaman- pengalaman ini yang mendewasakan Siti Khawa. Atas sebab itu, Siti Khawa bertekad untuk benar-benar mempelajari ilmu dan selok- belok perniagaan walau apa pun terjadi. 

Persaingan produk bukanlah perkara utama Siti Khawa. Siti Khawa akan hanya fokus kepada pesaingan yang melibatkan diri sendiri iaitu “adakah tahun ini kita buat lebih baik daripada tahun sebelumnya”. 

Setiap kali apabila merasa mahu putus asa, sebenarnya di saat itulah saat yang kita patut bangkit dan melawan perasaan itu. Siti Khawa juga tidak gemar melayan perasaan sedih terlalu lama. “Sekiranya ada sesuatu cabaran berlaku, Siti Khawa yakin itu adalah proses pembelajaran untuk ke peringkat yang lebih baik dan seterusnya”Ujarnya.

Perancangan mereka untuk 2019 adalah untuk memperluaskan lagi jenama Rempah Mak Siti ke seluruh negeri dan juga untuk memberi pendedahan kepada pengguna Mak Siti yang kini, mereka boleh peroleh produk Mak Siti di dalam botol setaraf dengan jenama antarabangsa.



Tonggak utama Puan Siti khawa semestilah ibu dan bapanya. Ibu dan bapanya adalah seorang yang amat kuat bekerja dan berusaha dalam memperbaiki kehidupan. Ini adalah kerana pada asalnya keluarga ini bukanlah daripada kalangan keluarga orang berada. Tidak asing lagi bila diperkatakan perniagaan rempah ratus yang terkenal iaitu MAK SITI. Lebih 35 Tahun perniagaan rempah ratus ini diusahakan oleh Pengasas Syarikat Nasuha Enterprise Sdn Bhd iaitu Tuan Haji Nasuha Kasin (Pengarah Urusan) dan Puan Hajah Hajir Salleh (Pengarah).

Pernah juga ibu bapa di kutuk dan dihina kerana pada masa dahulu kononnya bekerja di dalam sektor kerajaan adalah amat dihormati berbanding dengan berniaga “hanya rempah sahaja”. Ketika itu, perniagaan rempah ini diambil enteng kerana belum nampak lagi “buah dan isinya”. 

Ternyata, itu semua bukanlah satu pengakhiran. Ianya merupakan pembakar semangat keluarga ini untuk terus berusaha menjadi yang lebih berjaya.

Kilang Mak Siti pada awalnya diusahakan di 2 lot rumah kedai sahaja. Diatas lot kedai tersebut dimana keluarga kecil ini meneruskan kehidupan sebagai peniaga. Tidak kenal erti siang dan malam kerana disulah perusahaan rempah dan disitulah juga tempat tinggal.

BUKA LADANG REMPAH RATUS DAN MENGUSAHAKAN RESTORAN

Pada tahun 2000, keluarga ini mengambil keputusan untuk berpindah ke Muar, Johor apabila perniagaan mereka semakin berkembang. Disana sana mereka beroperasi di atas tanah seluas 3200 ekar. Di Muar tersebut pelbagai aktiviti dijalankan antaranya perladangan, pemprosesan rempah ratus sehinggalan pengedaran rempah ratus. Ladang ini juga pernah dinobatkan sebagai Malaysian Guiness Book of Record 2014 sebagai ladang herba terbesar di Malaysia yang mempunyai hampir lebih kurang 6000 species rempah ratus dan herba.

Ladang dan kilang   terletak di Batu 12, Jalan Muar-Pagoh, Muar, Johor  yang merangkumi  kawasan seluas 3,200 ekar. Ladang ini juga telah mendapat pengiktirafan sebagai “ The Largest Herbs & Spices Plantation’ oleh The Malaysia Book of Records (MBR).

Selain daripada mengusahakan ladang Rempah Ratus Puan Hajah Hajir Salleh (Pengarah) atau lebih dikenali sebagai Mak siti juga mengusahakan sebuah restoran. “Melayu sememangnya terkenal dengan nilai dan elemen tradisional yang diwarisi dari zaman ke zaman. Bahan-bahan masakan yang sering digunakan seperti cili, serai, ketumbar, santan kelapa dan rempah ratus dilihat terus kekal hingga hari ini dan membuatkan rasa serta keenakannya tidak banyak berubah” ujar Mak Siti.


Walau apa cara sekali pun, masakan Melayu tetap dilihat sebagai antara masakan yang unik dan enak dengan gabungan rasa manis, pedas, masin dan masam. Jika ditanya rahsia keenakan masakan Melayu sudah tentu disebabkan rempah asli atau bahan asas yang segar.

Bagi Mak Siti, keistimewaan hidangan yang ditawarkan pihaknya terletak pada konsep masakan ibu yang disediakan oleh beliau sendiri.

Misalnya, kesemua hidangan yang disajikan di sini menghidangkan masakan Melayu tradisional yang pastinya berpatutan dengan harga yang ditawarkan.

“Kami menawarkan lebih kurang 40 jenis masakan Melayu asli tanpa masakan gabungan (fusion Food) seperti yang ditawarkan di mana-mana restoran lain yang terdapat di sekitar Kuala Lumpur.

“Sebab terlalu banyak restoran menyediakan masakan gabungan, saya ingin berikan suatu kelainan terhadap sentuhan masakan asli yang pastinya lebih kena dengan selera orang tempatan,” jelasnya.

Dari pelbagai variasi lauk-pauk seperti gulai sayur nangka, ikan bakar, pecal, sayur lodeh, daging masak lada hitam dan ulam pastinya membangkitkan selera mereka yang menggemari masakan Melayu asli.

Mak Siti berkata, restorannya ini mempunyai penggemarnya tersendiri. Bukan setakat orang Melayu, Cina malah pelancong asing juga berminat dan gemar pada masakan Melayu .

Seperkara lagi yang menarik tentang restoran ini ialah masakannya tidak menggunakan perasa tiruan seperti MSG. Sebaliknya, Mak Siti memilih untuk mempelbagaikan rempah dan herba Melayu asli daripada Rempah Ratus Mak Siti serta memastikan pemilihan bahan mentah seperti sayur, ikan, ayam, daging segar supaya kualiti keenakan masakan sentiasa terjamin.

Bahan-bahan yang digunakan dalam rempah ini terdiri daripada bahan yang segar dan bebas daripada sebarang bahan awet serta ejen pewarna. Dengan adanya rempah ratus yang dihasilkan menggunakan bahan segar dan dikisar menurut standard kualiti cukup tinggi, pastinya mudah untuk sesiapa menyediakan pelbagai resipi kegemaran di rumah tanpa perlu risau rasa masakan berubah daripada kebiasaan.

“Di sini, kami mengutamakan kualiti berbanding kuantiti. Pelanggan boleh memilih menu daripada pembuka selera, salad, sup, masakan laut dengan harga berpatutan. Kami juga menyediakan menu percubaan, iaitu hidangan dalam kuantiti kecil untuk tujuan rasa.

Dengan cara ini tetamu kami dapat merasa lebih keistimewaan dan membuat pilihan yang sesuai dengan cita rasa mereka,” ujar anak kelahiran Perak ini.

Terpegun dan kagum dengan semangat kental Mak Siti dalam mengusahakan perniagaan rempah ratus beliau. Bukan mudah dan senang untuk berjaya. Nak nak macam macam ujian dan halangan terpaksa ditempuhi beliau sehingga hampir berputus asa. Namun adat orang berniaga pasti ada pasang surutnya betul tak? 

Setiap ujian yang dilalui itu sebenarnya kekuatan buat kita untuk terus berjaya dan berjaya. Bila setiap halangan tu kita berjaya lepasi memnag kita boleh tarik nafas lega sebab perniagaan sudah mula dikenali ramai. Serius cakap Mimie memang respect dengan founder yang kental dan bersemangat waja untuk mempertahankan perniagaan mereka hingga dikenali ramai.



Hah korang yang nak buat open house nanti nak masak rendang jangan lupa gunakan serbuk rempah rendang Mak Siti dalam masakan korang tau. Gerenti puas hati dan sedap. Lagi bangga bila para tetamu puji sedap dan bertambah makan. Kembang kuncup hidung sebab dipuji kan kan! Mimie pun nak standby rempah ratus Mak Siti kat dapur. Stok yang ada dah makin susut kena topup cepat cepat. Rempah ratus Mak Siti memang sedap rugi tak cuba!


Rempah ratus Mak Siti juga boleh di dapati di beberapa hypermarket.



Untuk maklumat lanjut mengenai rempah ratus Mak Siti korang semua boleh layari :




Instagram :  @rempahratusmaksiti 

Whatsapp : 017-330 9330

25 ulasan:

  1. suka baca kisah inspirasi macam ni. thank you sebab share. btw, selamat hari raya, maaf zahir dan batin

    BalasPadam
  2. ni baru tahu sejarah..tidak beli dan guna produk je

    BalasPadam
  3. Boleh buat kes study ni untuk bakal usahawan.

    BalasPadam
  4. wow so many spices to try out, didn't know this brand til I see here. Good that now I know shall let my sis in law to know too, she likes cooking and spices sure spice up her life too.

    BalasPadam
  5. Kenapa taktau pun rempah ratus jenama Mak Siti ni. Tapi mungkin sebab Nad bukan jenis yang memasak, so tak ambil tahu sangat. Rupanya ada rempah ratus produk tempatan. Siap ada ladang sendiri lagi, bangga betul dengan produk tempatan yang berjaya macamni.

    BalasPadam
  6. Sy jgk pernah try serbuk rempah rendang. Memang sedap. Terbaek!

    BalasPadam
  7. Tak pernah guna serbuk rempah brand ini. First time dengar. Next time akan cari dan try brand ini.

    BalasPadam
  8. Tak oernh guna lagi.. Boleh cari dan cuba ni.. Nak buat open house guna produk ni sennag sanagt ni.. Cepat dan pantas siap.. Harap rasanya sama.. Hehehe

    BalasPadam
  9. ouh ada yer ? tak pernah dengar lagi jenama mak siti nie. kat pasaraya pon mcm xnampak aje. mungkin sy terlepas pandang kot. nanti nak cuba jugaklah rempah ratus dari mak siti nie.

    BalasPadam
  10. Kat mana leh dpt ek rempah mak siti ni selain online.. Sbb try pergi pasaraya tmpt wawa xde jual lagi...

    BalasPadam
  11. Hebat Mak Siti. Baru tau kisah disebalik rempah yang glamor. Iza tak pernah try rempah dia. Tapi bila baca ni rasa macam nak cuba pulak. Nanti nk try cari kat pasaraya la.

    BalasPadam
  12. Kena sediakan rempah rempah kat rumah, bila nak masak pun senang and cepat.

    BalasPadam
  13. Pernah juga masak guna rempah ratus Mak Siti nih, boleh tahan sedap rasa masakkan yg domasak!

    BalasPadam
  14. waaa tak pernah try lgi ni, yg penting muslim product kn

    BalasPadam
  15. mak siti pilihan orang skrg ni.. cik en pun pilioh mak siti

    BalasPadam
  16. Betul kita juga adalah penggun produk rempah ratus Mak Siti juga ni memang ternyata ia lebih bagus dan juga adalah produk bumiputera yang patut kita support lebih selamat dan Halal saya suka guna makanan jadi lebih sedap dengan Mak Siti....

    BalasPadam
  17. Dalam banyak rempah mak siti paling kita suka adalah rempah sup. Memang terbaik dan padu siap boleh makan ala soto lagi

    BalasPadam
  18. Boleh Cuba la nanti rempah mak siti ni

    BalasPadam
  19. Makin dikenali ramai rempah mak siti ni.. TB suka guna rempah untuk sup dia.. sedapp

    BalasPadam
  20. Mak Siti ni ruby Tak pernah Cuba. Tak tau nak beli kat mana di kl ni. Tengok banyak jenis rempah yang ada rempah sendiri. Untung orang Johor. Hehe.

    BalasPadam
  21. Rempah Mak Siti ni dah lama femos, dgr pengalaman siti dlm perniagaan mmg byk cabaran utk berjaya

    BalasPadam
  22. glemer la rempah ni nanti nk try la

    BalasPadam
  23. rempah ratus mak siti memang terbaik la..bila masak guna rempah ni mmg sedap masakan bau semerbak wangi

    BalasPadam
  24. Oh yes I have tried their spices and also soup mix, memang sedap and senang kalau nak masak kat rumah.

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.