Most Recent

Saturday, November 30, 2019

Naik Biji Biji Halus dan Gatal di Tangan

November 30, 2019 3 Comments
Naik Biji Biji Halus dan Gatal di Tangan | Assalamualaikum dan hai semua! Preggy kali ni macam macam Mimi hadap tau. Mula mula preggy dulu, masuk usia kandungan 2 bulan mabuk teruk. Mabuk dah hilang Mimi kena tanggung pula ptialisme atau air liur yang banyak.

Lama juga la Mimi alami ptialisme ni. Siap standby plastik kat tepi sebab asyik nak meludah dan buang air liur yang banyak. Masuk saja kandungan 6 bulan baru okey. Sekarang dah 7 bulan air liur tak banyak dah tapi still kadang kadang meludah. Ingatkan dah hilang terus rupanya ada balik. Bertabah sajalah. Salah satu cara nak kurangkan tabiat membuang air liur ni Mimi memang standby chewing gum. 

Lepas tu bukan itu saja yang Mimi alami, jerawat tumbuh banyak tau. Mula mula tumbuh kat muka, dah hilang dekat muka tumbuh kat belakang badan pula. Sampai pinggang, perut dan lengan habis tumbuh jerawat.

Biji biji halus yang di tangan kiri


Jerawat dah okey, kali ni tangan pula naik biji biji halus dan gatal gatal. Bila dah gatal memang bestlah kan menggaru saja. Mula mula tumbuh sebiji dua. Lama lama makin banyak pula timbul. 

Kat tangan kanan pun dah naik dua biji halus. Adik Mimi cakap bila Mimi menggaru air yang keluar tu yang menyebabkan ia merebak dan tumbuh kat kawasan lain. Kalau tak menggaru gatal tau korang. Bila dah garu tu nikmat tu tak terkata.

Kat tangan kanan pun dah timbul biji halus ni


Korang tahu tak NAIK BIJI BIJI HALUS DAN GATAL DI TANGAN ni punca dari apa ya...Ada yang kata kena gigit semut api, ada yang kata alahan. Pening kepala memikirkannya. Bila preggy ni macam macam pula yang timbul macam ni lah kan ujian perempuan mengandung ni. 

Koleksi Masakan Lunch dan Dinner Sepanjang Minggu Ini

November 30, 2019 2 Comments
Koleksi Masakan Lunch dan Dinner Sepanjang Minggu Ini | Assalamualaikum dan hai semua! Siapa kata masak itu mudah? Tak semudah disangka tau. Sebenarnya masak memang mudah yang buat tak mudah tu bila memikirkan nak masak menu apa untuk isi perut suami dan anak anak.

Nak nak dalam keadaan badan yang tak mengizinkan, memang penatlah fikir nak masak menu apa. Tanya suami nanti dijawabnya, "Masaklah apa apa." Kang kita masak ikut taste kita tak makan pulak sebab pedas ya amat hahaha. Sepanjang berkahwin dengan suami, Mimi memang masak ikut tekak dia tau. Kalau dia tanya Mimi masak apa, Mimi jawab sekian sekian dia mesti akan request menu tambahan buat sambal ketuk lah, goreng telur dadar lah.

Kadang kadang kalau dia tengok Mimi letih sangat dia buat sendiri. Tapi jangan tak tahu suami Mimi ni bukan jenis cerewet bab makan. Pernah tau Mimi masakkan telur goreng dua biji, tabur kicap kat atas telur, lepas tu buat sambal ketuk. Itu je menunya dia makan. Senang nak jaga bab makan cuma Mimi kena alert apa yang dia kurang suka dan tak boleh makan langsung. Sebab tu, Mimi lebih suka masak ikut selera dia. Mimi jenis tak kisah. Apa yang Mimi masak, Mimi makan. 

Eh eh panjang lebar pula dak Mimi ni membebel ye. Jom tengok menu yang Mimi masak untuk lunch dan dinner sepanjang minggu ni yang sempat Mimi snap. Ada yang dah lepas makan baru teringat nak snap gambar. Ini sebahagian menu jela. 

Asam Pedas Ikan Kembung Mak Mertua Style

Kacang Buncis Campur Udang 

Ikan Selar Goreng
Ikan Goreng dan Sawi Goreng Campur Fishball dan Fishcake


Kari Telur
Sambal Udang 

Sawi Goreng Campur Fishcake dan Fishball

Sambal Ketuk

Sosej Goreng

Ni antara menu masakan orang malas...hahaha..Kalau mood rajin tu datang lebih dari ni Mimi masak lepas tu meriah segala bahan Mimi masukkan. Ni Mimi masak ala kadar sajalah. Macam asam pedas tu Mimi masak ikut style mak mertua, ikutkan masak itu pun sebenarnya tak letak tomato. Tapi Mimi letak tomato sebab suka. Kalau asam pedas style keluarga Mimi masak kitorang siap letak daun kesum, bendi, tomato, lada hitam tau. Itu yang bikin terangkat.

Tapi macam Mimi bagitahu sebelum ni Mimi masak ikut taste suami. Dia dah dibesarkan dengan cara masakan mak dia, so Mimi cuba masak ikut style mak mertua. Kalau suami tak ada sebab bertugas memang Mimi masak ikut tekak Mimi lah.

Nanti Mimi kongsikan lagi menu masakan yang Mimi masak untuk next week plak. Bye! 

Friday, November 29, 2019

Tambah Lagi Koleksi Epik Laksamana Sunan | Novel Saifudin Jalis Kini Dalam Genggaman

November 29, 2019 1 Comments
Tambah Lagi Koleksi Epik Laksamana Sunan | Novel Saifudin Jalis Kini Dalam Genggaman

Assalamualaikum dan hai semua!

Yeay akhirnya bertambah lagi koleksi novel Mimi. Kali ni Mimi TAMBAH LAGI KOLEKSI EPIK LAKSAMANA SUNAN | NOVEL SAIFUDIN JALIS KINI DALAM GENGGAMAN Mimi. Lama tau korang nak tunggu sambungan cerita Laksamana Sunan ni.

Koleksi Epik Laksamana Sunan ni merupakan hasil penulisan penulis thriller no. 1 iaitu Ramlee Awang Murshid. Mimi memang  peminat RAM ni tau siap join kelab lagi. Hasil penulisan beliau memang superb! Novel Saifudin Jalis ni novel ke 9 dari koleksi Epik Laksamana Sunan. 

Sumber : Page FB RAM


Selain daripada koleksi Epik Laksamana Sunan ada lagi satu koleksi beliau yang best iaitu Anding Ayangan. Kalau baca novel beliau, seolah olah kita pun masuk sekali dalam cerita tu tau. 

Novel Saifudin Jalis ni Mimi order online. Pre order yang dibuka buat peminat koleksi epik Laksamana Sunan di page fb RAM. Mimi batch ke 3 order novel ni. Ikutkan turn pengeposan batch 3 pada 1hb Disember tapi dapat cepat pulak. Order 17 Oktober tapi semalam dah dapat.

Masih berbungkus lagi


Lupa nak bagitahu korang novel ni tak ada dijual di kedai buku Popular ke MPH dan sewaktu dengannya. Hanya dijual secara online. Rasanya pre order novel ni dah tutup. Tapi dengar dengar nak buka semula pre order di page RAM. 

Apa yang bestnya kan korang beli novel ni, dapat fridge magnet dan bookmark berbentuk keris. Yang paling best sekali ada tandatangan daripada penulis sendiri, Ramlee Awang Murshid. Setakat ni Mimi ada dua novel beliau yang siap tandatangan.

Kulit depan novel Saifudin Jalis


Ada tandatangan daripada RAM. Teruja betul

Fridge magnet dan bookmark keris. Cantik kan? 


Harga novel ni RM35 plus postage RM10, jadi jumlah Mimi bayar RM45. Kalau dah minat, harga tu tolak ketepi. Tak kisah berapa janji dapat kumpul novel epik Laksama Sunan ni. Tak sabar nak tunggu novel lain keluaran RAM. Novel novel beliau tak pernah mengecewakan bila beli. 

Siapa peminat RAM angkat tangan! Kita geng! 

Wednesday, November 27, 2019

Makan Tengahari di Ashraf Station Sendayan Merchant Square

November 27, 2019 24 Comments
Makan Tengahari di Ashraf Station Sendayan Merchant Square | Selepas tengok wayang Frozen 2, kitorang singgah NSK beli barang dapur. Balik dari NSk dah pukul 2.15.

Mula mula suami suruh masak je dna makan di rumah. Dia nak makan ikan kerisi masak asam pedas tapi Mimi cakap nak masak boleh tapi lambat lah sebab nak rendam ikan lagi bagi lembut lepas tu nak siang lagi buang sisik bagai. 

Jadi, Mimi decide makan dekat luar saja. Malam nanti baru masak. Mula mula nak makan di kedai makan masakan Melayu di Dataran Centrio S2  tapi tutup pulak. Lepas tu nak makan dekat satu restoran Mamak yang biasa kitorang makan ni pun tutup. Last last suami cakap MAKAN TENGAHARI DI ASHRAF STATION SENDAYAN MERCHANT SQUARE aje. Sebelum pergi Mimi check dulu dekat FB Ashraf Station buka ke tak. Bila check buka, kitorang pun terus ke sana.

Credit : https://www.facebook.com/ashrafstationsendayan/


Ashraf Station ni terletak di Sendayan Merchant Square. Kira berdekatan dengan area kawasan perumahan yang Mimi tinggal. Tak dekat tak jauh sangat. 

Entah berapa kali dah makan dekat Ashraf Station ni. Tak ingat. Banyak kali datang makan kat sini. Setakat ni memang puas hati sebab menu masakan yang disediakan memang kena dengan selera tekak. Cukup rasa dan sedap. Jenis Mimi dan suami kalau sedap kitorang memang akan repeat makan berulang kali. Tapi kalau tak kena dengan selera memang sekali jela pergi. Kalau korang teringin nak makan di restoran masakan Thai sedap datang je makan di Ashraf Station. 


Ada satu sudut bersebelahan kaunter dalam restoran ada jugak jual beg. Harga murah je korang


Sampai je kat Ashraf Station Mimi order Set 2 yang berjumlah RM55. Set 2 untuk 3-4 orang makan. Set 2 ni ada 4 nasi putih, Siakap Masak Pedas, Udang Goreng Tepung, Sayur Kangkung Belacan, Tomyam Campur dan Air Sirap. Mimi tambah side dish iaitu Telur Bungkus.

Sabar menanti makanan yang dipesan sampai. Aina boleh pulak buat muka macam tu
Yeay makanan dah sampai

Setakat ni Mimi dah cuba Set 2 dan Set 3. Kalau ada menu yang korang tak nak tu boleh je tukar. Contoh sebelum ni kitorang order Set 3 ada Sup Tulang. Suami Mimi tak nak sup so dia request Tomyam Campur. Boleh je.

Tomyam Campur

Tambahan menu Telur Bungkus

Kangkung Belacan

Udang Goreng Tepung

Main Menu : Siakap Masak Pedas

Servis dekat Ashraf Station ni okay je tau korang. Taklah lama mana nak tunggu. Kalau orang tak ramai sekejap saja dah sampai. Kalau orang ramai kena tunggu lah sampai turn order kita tapi taklah tunggu sampai sejam dua kan. Servis memang okay. Puas hati. Kedai pun bersih. Yang penting makan kat sini sila sediakan cash ye. Kad debit atau kredit tak diterima. Gitu! 

Kalau korang nak singgah makan di Ashraf Station ni korang guna saja Maps dan taip Restoran Ashraf Station.

Maklumat lanjut korang boleh layari facebook Ashraf Station ni >> https://www.facebook.com/ashrafstationsendayan/

Frozen 2 Membongkar Rahsia Kuasa Elsa serta Keturunan Elsa dan Anna

November 27, 2019 9 Comments
Frozen 2 Membongkar Rahsia Kuasa Elsa serta Keturunan Elsa dan Anna | Assalamualaikum dan hai semua! Ahad lepas Mimi sekeluarga tonton wayang movie Frozen 2. Dah janji dengan anak anak kenalah tunaikan.

Mimi book thru online dan ambil twin seat 2. Jumlah kena bayar RM42.00. Satu twin seat RM20 plus booking fee RM2. Macam mana Mimi dapat murah tentulah Mimi book waktu pagi. Waktu tayangan pagi harga tiket memang murah. Mimi book tayangan pukul 11.20 pagi. Kitorang sampai pukul 11.05 pagi.



Sampai je terus order popcorn dan soft drinks. Mimi ambil pakej Family Combo. Dapat dua kotak besar popcorn dan 4 air. Jumlah semua RM34.++. Tak ingat pulak exact amount.

Sebelum masuk hall


Mimi tengok wayang di TGV Aeon S2 je. Kira paling dekat dengan rumah. Nak pergi Palm Mall bercinta sikit. Tapi sayanglah di TGV tak ada pun prop Frozen 2. Kalau ada memang dah bergambar sakan.

Prop tak ada snap poster digital pun boleh

Wefie sebelum tayangan bermula

Wefie dulu sebelum Frozen 2 start


Sinopsis Frozen 2 

Sebelum tengok Frozen 2, Mimi ada juga baca beberapa spoiler mengatakan Frozen 2 tak best. Tak sehebat Frozen 1. Mula mula nak cancel juga tengok Frozen 2 tapi dah janji dengan anak anak, tunaikan juga permintaan diorang. 

Selepas tengok Frozen 2, so far not bad lah jalan cerita Frozen 2. Cuma Mimi akui, Mimi bosan sikit je sebab sekejap sekejap menyanyi. Boleh je ada nyanyi nyanyi dalam movie tapi bukan sekejap sekejap menyanyi kan. Itu je lah yang ganggu sikit konsentrasi Mimi.

So far jalan cerita Frozen 2 memang best. Sebab Frozen 2 ni kesinambungan Frozen 1 di mana Elsa diganggu oleh satu suara misteri memanggilnya. Keinginan Elsa untuk mencari empunya suara tu yang membawa Elsa dan Anna mengembara mencari misteri tersebut. Dari suara misteri tu lah terbongkar rahsia dari mana Elsa dapat kuasa dan asal usul keturunan Elsa dan Anna. 

Nak tahu selanjutnya apa yang akan berlaku seterusnya, korang kenalah tonton Frozen 2. Nanti Mimi kongsi lebih lebih kena marah pula hahaha. Untuk movie Frozen 2 Mimi bagi 8/10. So far okay je jalan cerita Frozen 2 ni. Ada lawak ada sedih. Asalkan anak anak happy dan suka Frozen 2.

Monday, November 25, 2019

Karate Grading Day Aina dan Auni

November 25, 2019 6 Comments
Grading Day Aina dan Auni | Assalamualaikum dan hai semua! Sabtu lepas merupakan Karate Grading Day Aina dan Auni. Pertama kali terlibat dengan Grading Day  jadi  ni merupakan pengalaman pertama bagi Mimi dan anak anak.

Selalu pergi kelas karate pukul 8.15 pagi atau 8.30 pagi baru keluar rumah. Tapi masa Grading Day kitorang keluar awal. 7.40 pagi dah keluar. Nasib baik tempat buat Grading Day tu, Kompleks Sukan S2 dekat dengan rumah.



Masa sampai tu, ramai juga parent dan anak anak yang terlibat sampai. Sampai sampai saja Aina dan Auni kena daftar nama. Selesai daftar nama, ibu bapa dan peserta berpeluang buat ucapan dan tandatangan di bendera Malaysia yang disediakan. Mimi dan Auni pun tak nak lepaskan peluang yang diberikan.




Tunggu dalam beberapa minit baru peserta yang terlibat berkumpul dan beratur mengikut warna belt masing masing. Memandangkan Aina dan Auni baru masuk tahun ni jadi belt diorang warna putih lah.




Acara di mulakan dengan kata aluan oleh pengacara majlis dan seterusnya ucapan daripada Presiden NSKA yang banyak menerangkan tentang sistem permarkahan untuk tukar warna belt. 



Untuk tukar warna white belt ke yellow belt markah terkumpul mesti 55. Untuk green belt markah 56 hingga 86. Markah 87 ke atas pula untuk blue belt dan seterusnya. Kemudian sesi bergambar anak anak bersama tetamu VIP dan ibu bapa. 

Selesai sesi bergambar bermula sesi grading anak anak mengikut warna belt. Untuk permulaan, semua peserta grading buat warming up dulu. Kemudian barulah semua peserta white belt  di ajar step karate yang dikendalikan oleh dua orang pengajar black belt. 




Kemudian, setiap peserta dipanggil keluar berbaris berlima dan tunjuk kemahiran yang mereka pelajari di kelas mengikut arahan yang diberikan.

Alhamdulillah Aina dan Auni memang buat betul betul. Sebelum diorang mula grading tadi Mimi dah bagi kata kata semangat yang diorang boleh. Syukur juga antara ramai peserta white belt, Aina dan Auni antara 7 peserta yang terbaik.



Lebih kurang pukul 11.30 pagi kitorang balik dah. Masa balik ni giliran peserta green belt dan blue belt baru nak mula. Memandangkan white belt dah selesai, kitorang balik dulu. Sebab keputusan grading akan dimaklum oleh sir yang mengajar di kelas karate nanti. Berdebar pula tunggu warna belt Aina dan Auni nanti. Sebab pemberian warna belt tu bergantung kepada jumlah markah yang terkumpul. 

Friday, November 22, 2019

Sarapan di Warung Bambam Kg Chedang

November 22, 2019 20 Comments
Sarapan di Warung Bambam Kg Chedang | Assalamualaikum! Hai semua! Pagi semalam Mimi ada appointment di Klinik Kesihatan Seremban 2. Selesai appointmemt dalam pukul 8.40 pagi. Selesai appointment, suami bawa Sarapan di Warung Bambam Kg Chedang.

Sepanjang menetap di kawasan Seremban, ini pertama kali Mimi sarapan di sini. Sebelum ni sekadar lalu dan tengok saja Warung Bambam ni.

Warung Bambam Kg Chedang yang terletak di tepi jalan


Warung Bambam ni betul betul terletak di tepi jalan. Yang tinggal di sekitar kawasan dan tahu jalan shorcut memang akan tahu kewujudan Warung Bambam ni. Kalau orang luar memang takkan tahu ada warung di sini sebab kedudukannya agak terpencil. 

Ramai tau yang SARAPAN DI WARUNG BAMBAM KG CHEDANG ni. Kadang payah nak cari parking sebab sentiasa penuh. 

Warung Bambam ni sentiasa penuh dengan pelanggan kerana menunya yang pelbagai pilihan tau. Macam macam ada di sini. 

Atas setiap meja ada disediakan menu untuk makanan dan minuman siap dengan harga. 




Semalam Mimi dan suami order untuk sarapan Set Roti Jala dengan Kuah Kari Ayam, Telur Separuh Masak, Roti Bakar Telur Goyang Cheese, Nescafe Ais dan Milo Suam. Untuk anak anak kitorang bungkuskan mee goreng dan sambal kerang. 

Sementara tunggu makanan sampai kita selfie satu kali

Set Roti Jala Dengan Kuah Kari Ayam dan Telur Separuh Masak. Telur Separuh tu untuk suami Mimi. Kuah memnag pekat dan sedap. 
Sambil makan Mimi tengok juga pelanggan lain yang makan di sini. Kebanyakan yang makan di sini mesti akan order Set Roti Jala dan Kuah Kari. Kuah Kari ada dua pilihan sama ada Kari Ayam atau Kari Kambing.

Serius cakap kuah karinya memang sedap. Pekat dan pedas. Isi ayam pun banyak. Puas hati tau.

Roti Bakar Telur Goyang Cheese dan Milo Suam untuk Mimi

Roti Bakar Telur Goyang Cheese

Kalau ada cheese memang sejenis Mimi akan pesan sebab Mimi hantu cheese. Tambah pula dengan telur goyang lagi perghhh. ROTI BAKAR TELUR GOYANG CHEESE ni memang sedap dan terbaik rasanya. Cukup rasa masin, lemak dan manis tu. No wonder lah menu ni jadi pilihan pelanggan di sini. 

Korang yang nak datang makan di Warung Bambam ni dialu alulan datang. Kalau tak oasti lokasi di mana buka saja Maps dan taip saja "WARUNG BAMBAM". 

Untuk maklumat lanjut korang boleh like dan follow media sosial "WARUNG BAMBAM" 

Facebook : Warung Bambam

Instagram : @warung_bambam

Wednesday, November 20, 2019

Majlis Hari Anugerah Cemerlang Sekolah Kebangsaan Rahang

November 20, 2019 3 Comments
Majlis Hari Anugerah Cemerlang Sekolah Kebangsaan Rahang | Assalamualaikum dan hai semua! Hari ni sekolah Aina dan Auni mengadakan majlis Hari Anugerah Cemerlang. Hari Isnin baru ni sekolah diorang adakan majlis penyampaian hadiah bagi pelajar Kelas Agama Petang. Alhamdulillah, Aina dan Auni menerima hadiah untuk Kelas Agama Petang kerana peperiksaan akhir tahun untuk kelas agama mereka mendapat tempat antara nombor 1 hingga kelima. 



Untuk Hari Anugerah Cemerlang hanya kakak Aina saja yang menerima anugerah. Aina tercalon sebagai pelajar kategori matapelajaran terbaik Pendidikan Agama Islam. 

Mimi sampai awal juga. Hantar diorang pergi sekolah terus stay walaupun pendaftaran bermula pukul 8.00 pagi. Lebih kurang pukul 7.45 pagi Mimi daftar kehadiran. Lepas tu pergi kantin terus sarapan dua keping sandwich dan sebiji karipap. 

Majlis Hari Anugerah Cemerlang bermula seawal 8.45 pagi selepas kehadiran YB Mary Josephine Prittam Singh Adun Rahang. Majlis dimulakan dengan kata aluan pengacara majlis, guru besar dan juga YB Adun Rahang. Kemudian, YB menyerahkan sumbangan kepada sekolah. Seterusnya pembukaan majlis dimulakan dengan persembahan tarian oleh prasekolah dan ikuti oleh persembahan lain yang memang menarik. 

Ucapan daripada Guru Besar SK Rahang

Perasmian oleh YB Mary Josephine Prittam Singh


Selesai persembahan pelajar barulah acara penyampaian anugerah bagi pelajar pelajar terbaik dalam kelas bagi tahap 1. Kemudian sambung persembahan pelajar dan penyampaian anugerah pelajar pelajar tahap 2. Jom tengok gambar yang sempat Mimi snap sepanjang majlis.

Persembahan tarian daripada Pra Sekolah. Comel sangat diorang ni menari! 

Kakak Aina terima sijil dan plak bagi matapelajaran terbaik Pendidikan Islam darjah 3

Persembahan nasiyid pelajar tahap 2

Persembahan kumpulan rekoder. Mereka mempersembahkan lagu Tualang Tiga, Bukan Cinta Biasa dan Anta Permana

Anugerah Tokoh Bestari

Guru Kelas kakak Aina terima anugerah pencapaian 100% UPSR bagi matapelajaran apa Mimi tak ingat pula

Majlis selesai pukul 11.30 pagi. Tapi pukul 11.00 Mimi dah bawa Aina dan Auni balik sebab kesihatan Mimi yang tak mengizinkan. Petang pula nak pergi klinik.

Alhamdulillah tahun ni ada rezeki kakak Aina naik pentas lagi. Dari darjah 1 hingga sekarang dia masih kekalkan prestasi. Harap akan akan datang dia masih kekalkan prestasinya. Dan Mimi harap Auni pun akan jadikan kakaknya contoh untuk sama sama berjaya dalam pelajaran. Walaupun Auni tidak kurang bijaknya cuma belum rezeki dia naik pentas terima anugerah.

Alhamdulillah ada rezeki dia naik pentas terima anugerah pada majlis Kelas Agama Petang. Itu pun dah cukup buat Mimi bangga dengan pencapaian anak anak. Setiap anak berbeza kemahiran dan kelebihan mereka. Jadi sebagai ibu bapa Mimi dan suami kena mainkan peranan untuk pastikan mereka terus berjaya.