Wednesday, November 20, 2019

Majlis Hari Anugerah Cemerlang Sekolah Kebangsaan Rahang

November 20, 2019 2 Comments
Majlis Hari Anugerah Cemerlang Sekolah Kebangsaan Rahang | Assalamualaikum dan hai semua! Hari ni sekolah Aina dan Auni mengadakan majlis Hari Anugerah Cemerlang. Hari Isnin baru ni sekolah diorang adakan majlis penyampaian hadiah bagi pelajar Kelas Agama Petang. Alhamdulillah, Aina dan Auni menerima hadiah untuk Kelas Agama Petang kerana peperiksaan akhir tahun untuk kelas agama mereka mendapat tempat antara nombor 1 hingga kelima. 



Untuk Hari Anugerah Cemerlang hanya kakak Aina saja yang menerima anugerah. Aina tercalon sebagai pelajar kategori matapelajaran terbaik Pendidikan Agama Islam. 

Mimi sampai awal juga. Hantar diorang pergi sekolah terus stay walaupun pendaftaran bermula pukul 2.00 petang. Lebih kurang pukul 7.45 pagi Mimi daftar kehadiran. Lepas tu pergi kantin terus sarapan dua keping sandwich dan sebiji karipap. 

Majlis Hari Anugerah Cemerlang bermula seawal 8.45 pagi selepas kehadiran YB Mary Josephine Prittam Singh Adun Rahang. Majlis dimulakan dengan kata aluan pengacara majlis, guru besar dan juga YB Adun Rahang. Kemudian, YB menyerahkan sumbangan kepada sekolah. Seterusnya pembukaan majlis dimulakan dengan persembahan tarian oleh prasekolah dan ikuti oleh persembahan lain yang memang menarik. 

Ucapan daripada Guru Besar SK Rahang

Perasmian oleh YB Mary Josephine Prittam Singh


Selesai persembahan pelajar barulah acara penyampaian anugerah bagi pelajar pelajar terbaik dalam kelas bagi tahap 1. Kemudian sambung persembahan pelajar dan penyampaian anugerah pelajar pelajar tahap 2. Jom tengok gambar yang sempat Mimi snap sepanjang majlis.

Persembahan tarian daripada Pra Sekolah. Comel sangat diorang ni menari! 

Kakak Aina terima sijil dan plak bagi matapelajaran terbaik Pendidikan Islam darjah 3

Persembahan nasiyid pelajar tahap 2

Persembahan kumpulan rekoder. Mereka mempersembahkan lagu Tualang Tiga, Bukan Cinta Biasa dan Anta Permana

Anugerah Tokoh Bestari

Guru Kelas kakak Aina terima anugerah pencapaian 100% UPSR bagi matapelajaran apa Mimi tak ingat pula

Majlis selesai pukul 11.30 pagi. Tapi pukul 11.00 Mimi dah bawa Aina dan Auni balik sebab kesihatan Mimi yang tak mengizinkan. Petang pula nak pergi klinik.

Alhamdulillah tahun ni ada rezeki kakak Aina naik pentas lagi. Dari darjah 1 hingga sekarang dia masih kekalkan prestasi. Harap akan akan datang dia masih kekalkan prestasinya. Dan Mimi harap Auni pun akan jadikan kakaknya contoh untuk sama sama berjaya dalam pelajaran. Walaupun Auni tidak kurang bijaknya cuma belum rezeki dia naik pentas terima anugerah.

Alhamdulillah ada rezeki dia naik pentas terima anugerah pada majlis Kelas Agama Petang. Itu pun dah cukup buat Mimi bangga dengan pencapaian anak anak. Setiap anak berbeza kemahiran dan kelebihan mereka. Jadi sebagai ibu bapa Mimi dan suami kena mainkan peranan untuk pastikan mereka terus berjaya. 

Monday, November 18, 2019

5 Koleksi Resipi Nasi Goreng

November 18, 2019 26 Comments
5 Koleksi Resipi Nasi Goreng | Assalamualaikum dan hai semua! Siapa je yang tak suka nasi goreng kan? Kalau dulu dulu nasi goreng ni sinonim dijadikan menu untuk sarapan. Sekarang ni tak kira dah. Bila bila nak makan nasi goreng ikut selera masing masing. Tapi kalau asyik masak menu nasi goreng yang sama aje bosan juga kan. Sebenarnya nasi goreng lah paling senang untuk disediakan. Sebab apa paling senang? Sebab tak kisah apa pun bahan yang ada, campak campak saja dah jadi nasi goreng.

Semalam Mimi terjumpa ada kawan di FB share 5 KOLEKSI NASI GORENG yang menarik untuk dicuba. Takkan nak cuba seorang saja, jadi, Mimi kongsikan dengan  korang. Sedikit sebanyak dapat bantu korang bagi idea nak masak nasi goreng apa, betul tak?

Baca : Koleksi Resipi Masakan Ayam Azlina Ina


5 KOLEKSI RESIPI NASI GORENG

Kat sini Mimi kongsi dengan korang 5 Koleksi Resipi Nasi Goreng yang sedap dan mudah disediakan. Manalah tahu balik nanti korang nak cuba masak kan?






Selamat mencuba! 

Kalau korang nak download percuma aplikasi penuh '25 Resipi Nasi Goreng', korang boleh klik link ni  kliksini.my/resipinasigoreng

Sumber : Pesan Bonda (Facebook)


Disclaimer : Semua koleksi resipi yang Mimi kongsikan ni bukan hak milik Mimi. Kredit kepada pemilik asal resipi. 

Sunday, November 17, 2019

Mangga Ice Blended Mudah dan Sedap

November 17, 2019 12 Comments
Mangga Ice Blended Mudah dan Sedap | Assalamualaikum dan hai semua! Hujung minggu ni ingat plan nak balik PD dan bawa anak anak mandi laut. Tapi mengenangkan sekarang ni musim hujan batalkan terus niat tu. Bahaya pula bawa anak anak mandi laut waktu musim hujan kan. Masa tengah taip entry ni pun langit dah mula mendung tanda nak hujan.

Bila dah terperap di rumah tak tahu nak buat apa. Yelah, baju dah berlipat. Suami pula dah tolong buatkan sarapan, basuh baju dan sidai baju. Masak pun sudah. Jadi, duduk mengadap handphone jela. Tiba tiba tekak pula teringin nak minum MANGGA ICE BLENDED. Ish macam macam karenah mak yong ni kan!



Sekali teringat dekat dapur ada banyak buah mangga suami bawa balik dari kampung minggu lepas. Apa lagi terus bangun ke dapur jalankan misi buat mangga ice blended. 

MANGGA ICE BLENDED MUDAH DAN SEDAP ni ringkas sangat menunya korang. Senang nak sediakan. Asalkan bahan ada di dapur jadi aje resipinya kan. 

RESIPI MANGGA ICE BLENDED MUDAH DAN RINGKAS CARA MIMI



3 biji mangga (saiz comel loteh)
Beberapa ketul ais
1/2 cawan air suam
2 sudu susu pekat

Campurkan kesemua bahan dan blend sehingga sebati. Yang ais tu kalau tak hancur sangat pun takpe janji bahan lain halus dan sebati. Dah siap! Boleh minum dah...

Mangga ice blended Mimi buat ni tak manis sangat pun sebab rasa manis tu dah sebati dengan rasa mangga yang rasanya tak manis mana. Memang sedang elok. Minum Mangga Ice Blended Mudah dan Sedap ni saja pun dah kenyang. Ini cara Mimi tau. Ringkas saja menunya. Korang yang nak cuba bolehlah cuba ya.

Sekali sekala nak minum buat lepas teringin tekak bolehlah. Selalu sangat tak boleh nak nak tengah diet control kan. Okaylah, selamat mencuba! 

Saturday, November 16, 2019

KFC Zinger Double Down Memang Sedap dan Mengenyangkan

November 16, 2019 2 Comments
KFC Zinger Double Down Memang Sedap dan Mengenyangkan | Assalamualaikum! Hai semua! Kalau singgah makan di KFC Mimi memang suka pesan Zinger Burger. Kadang kadang je makan ayam goreng. Kebanyakannya memang akan pesan burger sebab Zinger burger memang favourite Mimi semenjak ia diperkenalkan di pasaran.



Sekarang ni kan KFC ada memperkenalkan KFC Zinger Double Down yang dah beberapa minggu telah berada di pasaran. Tak silap Mimi ini kali ketiga Mimi makan KFC Zinger Double Down. Selalunya Mimi beli combo set KFC ZINGER DOUBLE DOWN. Ada kentang dan air sekali. 

Sehingga ke hari ini KFC Zinger Double Down yang Mimi makan memang sedap dan mengenyangkan. Bayangkanlah saiznya yang besar. Cheese, mayonis dan bakon yang diapit dengan isi ayam yang padat dan garing.



Kalau beli KFC ZINGER DOUBLE DOWN MEMANG SEDAP DAN MENGENYANGKAN ni takkan pernah habis. Selalunya Mimi makan separuh saja. Lagi separuh bawa balik rumah. Adik adik Mimi pun dah cuba makan, diorang pun puas hati sebab isinya yang padat dan besar.

Mimi tak tahulah sampai bila KFC Zinger Double Down ni ada di pasaran. Selalunya kalau menu baru ciptaan KFC ni tak kekal akan bertukar ganti dengan menu baru yang lain pula. Harap harap menu KFC Zinger Double Down ni jadi menu kekal dalam dishes KFC la ya selain daripada KFC Zinger Burger. 

Friday, November 15, 2019

Cirit Birit Yang Menyeksakan

November 15, 2019 3 Comments
Cirit Birit Yang Menyeksakan | Kalau ada yang perasan Mimi agak diam dua tiga hari ni. Nak blogwalking tak ada mood apa entah lagi nak update entry baru. Bukan malas ke apa tapi sebab tak sihat.

Masuk hari ni dah dua hari Mimi kena CIRIT BIRIT YANG MENYEKSAKAN tau. Tak tahulah mana silapnya tiba tiba kena cirit birit. Yelah sebab makan macam macam kan tak tahu mana satu makanan yang tak serasi dengan perut.

Disebabkan dua hari cirit birit dan dua hari jugalah Mimi tak kerja. Duduk dekat rumah pun 10 kali sekejap keluar masuk toilet ni kan pula kalau pergi kerja. Dah lah toilet jauh. Dengan keadaan diri pun dah makin membesar dengan jayanya, memang lambat sampai toilet. Jadi lain pula kang.



Semalam Mimi nekad pergi Poliklinik Ria di Seremban 2. Masa jumpa doktor dia memang bagi macam macam ubat bila dapat tahu Mimi pregnant terus dia cut ubat yang Mimi tak boleh makan. Dapatlah 3 jenis ubat. Ubat sakit perut/gastrik, ubat mual/muntah dan air garam perisa orange. Jumlah kesemua ubat RM45.

Masa taip entry ni pun perut masih sakit nemulas mulas padahal dah keluar masuk toilet tadi. Bertabah sajalah mengadap sakit cirit birit yang menyeksakan ni. 

Cara Jaga Luka Jahitan Selepas Bersalin Normal

November 15, 2019 11 Comments
Cara Jaga Luka Jahitan Selepas Bersalin Normal | Setiap ibu yang melahirkan anak tidak kira secara normal atau pembedahan pastinya cara penjagaan luka jahitan dan pembedahan sangat berbeza kan. Perlukan perhatian dan penjagaan yang betul agar luka sembuh dengan segera tanpa sebarang jangkitan. Entry kali ni Mimi nak share tentang cara jaga luka jahitan selepas bersalin normal yang di share oleh seseorang di facebook.

Sumber : Google

Tidak semua orang mempunyai nasib yang sama. Ada yang bersalin tidak ken ajahit dan ada yang kena jahit. Mimi merasa pengalaman kena jahit selepas bersalin anak sulung dan kedua. Manakala yang ketiga pula berdalin secara pembedahan.

Sebenarnya bagi Mimi nak jaga jahitan selepas bersalin bukan sesuatu yang mudah. Silap langkah jahitan boleh putus dan terbuka. Sebab tu ibu ibu berpantang yang kena jahit, dinasihatkan berjalan dengan perlahan untuk jaga jahitan daripada terluka selain daripada melakukan aktiviti lasak.

Jom tengok beberapa cara jaga luka jahitan selepas bersalin terutamanya bagi mereka yang bersalin normal.

CARA JAGA LUKA JAHITAN SELEPAS BERSALIN NORMAL

1. Cuci tempat luka tiga kali sehari atau selepas tukar pad atau selepas ke tandas. 

2. Lap sehingga betul betul kering sebelum sapu ubat kuning pada bahagian luka.

3. Selepas sapu ubat kuning, biarkan ubat kuning kering sebelum pakai pad yang baru.

4. Cara berjalan seeloknya perlahan ysng boleh bagi mengelakkan luka jahitan terbuka.

5. Selagi luka jahitan belum sembuh, kepit kaki selama mungkin.

Bila Mimi share jangan lah fikir yang bukan bukan nak tunjuk pandai ke apa. Tidak sama sekali. Ada ilmu kita kongsi sama sama. Betul tak?  Apa yang di kongsi kan memang betul pun. Untuk kebaikan si ibu juga terutamanya buat mereka yang pertama kali bergelar ibu. 

Zaman sekarang ni, ada sesetengah ibu yang lepas bersalin ada yang selamba duduk bersila. Mimi pernah tengok depan mata tau. Baru bersalin duduk bersila. Tapi fikir baik baik dia tak ada jahitan. 

Bukan senang nak jaga jahitan luka selepas bersalin normal tau. Mimi dua dua dah merasa. Luka jahitan normal dan luka pembedahan. Dua dua perlukan penjagaan yang berbeza dan kena jaga dengan teliti. Nanti Mimi akan kongsi cara jaga luka pembedahan pula di entry yang lain. 

8 Cara Untuk Pastikan Projek Ubah Suai Rumah Tidak Melebihi Bajet

November 15, 2019 30 Comments
Keputusan untuk membuat pengubahsuaian rumah adalah satu perkara yang besar untuk pemilik rumah. Perasaan berdebar sama ada semuanya akan berjalan lancar atau tidak, semestinya sentiasa bermain di fikiran.

Selain itu, pelbagai perkara lain seperti pemilihan reka bentuk yang diingini, mengupah kontraktor dan proses mendapatkan kebenaran daripada pihak berwajib juga perlu diambil kira. Mimi rekemen baca tips memilih kontraktor rumah yang bagus di dawaibesi.com. Jika perancangan awal dan teliti tidak dilakukan, pemilik rumah akan terdedah kepada masalah kos yang berlebihan dan tempoh ubah suai yang terlalu lama.

Jadi, sebelum anda memulakan projek ubah suai rumah, pastikan anda beri perhatian kepada 9 perkara di bawah ini.

1. Dapatkan maklumat tentang proses mengubah suai rumah


Permit/surat kebenaran yang diperlukan untuk kerja-kerja ubah suai, bahan-bahan binaan, dan garis masa serta senarai kerja yang dilakukan adalah antara perkara yang perlu difahami tentang proses mengubah suai rumah.

Jika anda mempunyai semua maklumat di atas, anda bukan sahaja akan nampak lebih bijak dan bersedia semasa berbincang dengan renovation contractor atau interior designer yang diupah, malah anda juga boleh membuat keputusan dengan lebih cepat.



Rumah teres di Temasya Citra, Glenmarie. Projek oleh Meridian Inspiration.

2. Upah kontraktor yang profesional


Memastikan setiap kontraktor atau penyedia perkhidmatan yang diupah itu mempunyai kepakaran dalam melakukan kerja yang telah ditetapkan. Contohnya, jika anda hendak membuat tempahan kabinet dapur, pastikan syarikat yang diupah itu adalah pakar dan mempunyai rekod baik dalam melakukan kerja tersebut.

Langkah awal yang boleh anda lakukan untuk memastikan anda mengupah kontraktor yang profesional, lihat porftolio projek mereka yang sudah siap dan dapatkan anggaran sebut harga untuk mana-mana reka bentuk yang menarik minat anda.


Bilik mandi bertema Bali di Damansara Foresta. Reka bentuk oleh La Conception Hauz.



3. Kongsi maklumat lengkap dengan kontraktor


Sama ada anda menggunakan khidmat renovation contractor atau interior designer, pastikan anda berkongsi sebanyak mungkin maklumat tentang keperluan dan kemahuan anda berkenaan projek tersebut dengan mereka. Jangan tapis sebarang maklumat.

Luangkan masa untuk lakukan sedikit bacaan dan kajian tentang tema yang anda mahu dan simpan keratan majalah atau gambar yang menarik minat anda di laman Pinterest untuk dikongsikan dengan kontraktor anda nanti. Jika anda anda membuat lawatan ke ekspo atau pameran ubah suai rumah, dapatkan contoh atau brosur barang yang menarik minat anda.

4. Bandingkan beberapa sebut harga dan spesifikasi bahan


Apabila anda sudah mempunyai idea dan maklumat lengkap tentang apa yang anda mahu untuk projek tersebut, dapatkan anggaran sebut harga daripada beberapa kontraktor atau pembekal khidmat dengan segera. Pastikan setiap sebut harga yang diterima itu mempunyai maklumat lengkap seperti kuantiti bahan yang diperlukan, jenama, nombor kod, upah buruh, GST dan sebagainya. Dengan adanya sebut harga yang terperinci, anda akan dapat membuat perbandingan yang lebih adil.

Selain itu, jika boleh, aturkan sesi lawatan tapak (site visit) percuma supaya pihak kontraktor tersebut dapat melihat ruang yang akan diubah suai dan mengukur keluasan ruang yang terlibat.


Bilik tidur moden di Nadi Bangsar. Reka bentuk oleh Double Art.

5. Lindungi hak anda


Sepanjang tempoh kerja ubah suai dilakukan, rumah anda akan terdedah kepada risiko masalah kerosakan, kebakaran dan kemalangan. Jika salah satu masalah ini berlaku, ada kemungkinan yang kontraktor tersebut tidak akan dapat menyiapkan projek tersebut seperti yang dijanjikan.

Jadi, untuk memastikan hak anda sentiasa dilindungi, anda boleh mendapatkan perlindungan insurans untuk projek ubah suai rumah. Pihak insurans akan menanggung masalah atau kerugian yang terpaksa anda lalui.


6. Pastikan projek mengikut garis masa yang telah dipersetujui


Selain daripada menjejaskan momentum projek anda, kelewatan penyelesaian projek juga akan menyebabkan kemungkinan kos yang lebih tinggi.


Sebagai contoh, permit dan insurans mungkin akan tamat tempoh dan anda dipaksa untuk mengeluarkan wang untuk memperbaharui documen-documen tersebut. 


Jadi, pastikan kontraktor mengikut jadual garis masa yang ditetapkan untuk memastikan projek berjalan dengan lancar.





Ruang tamu moden kontemporari di Hatch Interior Studio. Reka bentuk oleh Hatch Design.

7. Sediakan bajet untuk hal-hal kecemasan


Sepanjang kerja ubah suai berlangsung, pasti akan ada perkara yang tidak dijangka akan terjadi. Contohnya, masalah ukuran yang tidak tepat, bahan yang dipesan kehabisan stok atau anda rasa kurang gemar dengan warna cat yang dipilih. Kejadian seperti ini akan menyebabkan anda terpaksa mengeluarkan lebih banyak wang untuk memastikan projek dapat diteruskan.

Mengikut nasihat yang dikongsikan oleh renovation contractor, kebiasannya kos ubah suai rumah akan meningkat 10%-15% berbanding sebut harga asal. Jadi, sediakanlah payung sebelum hujan dengan menyediakan sedikit bajet untuk hal-hal yang tidak dijangka.

8. Elakkan perubahan di saat-saat akhir


Kerja ubah suai rumah akan mengambil tempoh yang lama, dan semestinya sepanjang tempoh itu pelbagai idea baru akan bermain di fikiran anda. Tetapi sebarang perubahan yang anda minta setelah kerja ubah suai bermula akan menyebabkan kerja tergendala dan kemungkinan besar anda akan terpaksa menanggung kerugian.

Ingat betapa tertariknya anda dengan rekaan dan bahan yang telah anda pilih dulu? Simpan perasaan itu sehingga projek tersebut selesai. 

Ubahsuailah rumah mengikut bajet anda



Jika anda mahukan pengalaman mengubah suai rumah yang tidak menyakitkan kepala, pastikan anda menggunakan khidmat kontraktor ubah suai yang berpengalaman dan boleh dipercayai. Recommend.my mempunyai lebih 900 kontraktor ubah suai daripada seluruh negara yang berdaftar dengannya. Kongsi maklumat tentang rumah impian anda dan terima anggaran sebut harga dengan percuma.

Monday, November 11, 2019

Pynocare Kembalikan Tona Kulit Sekata Dari Dalam

November 11, 2019 21 Comments
Pynocare Kembalikan Tona Kulit Sekata Dari Dalam | Bila umur semakin meningkat dan kurang menitikberatkan penjagaan kulit muka, mulalah akan timbul 1001 macam masalah kulit yang kita semua tak nak. Jadi menyampah dan stress pula bila macam macam masalah kulit muka timbulkan. salah satu puncanya apabila melanin yang dikeluarkan berlebihan yang terdedah dengan pancaran matahari.


Apa itu melanin? Melanin merupakan pigmen yang terhasil daripada sel sel melanosit dan memberi warna kepada kulit kita. Penghasilan melanin terjadi di lapisan kulit yang paling dalam dengan bantuan beberapa jenis enzim. Kemudian melanosit membawa melanin ke permukaan kulit dan ia menyumbang kepada warna kulit setiap individu.

Maka, terhasillah kulit wajah yang berbeza bagi setiap individu. Ada yang berkulit hitam manis, kuning langsat dan putih kemerahan.

Tapi jika melanin yang dihasilkan berlebihan itu membuatkan terjadinya bintik bintik hitam dan tona kulit tak sekata terutamanya di bahagian pipi, hidung, atas bibir dan dagu. Bila timbul masalah kulit sebegini pasti kita sibuk mencari produk yang boleh membantu menyelesaikan masalah kulit yang dihadapi. Produk yang mampu menyelesaikan masalah dan memberi kesan yang memuaskan ialah Pynocare. Apa itu Pynocare? Jom baca selanjutnya mengenai Pynocare.

Pynocare Kembalikan Tona Kulit Sekata Dari Dalam



Sebelum itu Mimi nak kongsi dengan korang punca punca masalah kulit berlaku. Antara punca puncanya ialah :
  • Cahaya Matahari : Punca utama
  • Perubahan Hormon : Kehamilan, Pil Kontraseptif
  • Masalah Endokrin : Tiroid, Ovari
  • Kosmetik yang Bertoksik pada cahaya : Merkuri, Asid Salistik
  • Ubat ubatan yang bertoksik pada cahaya : Antibiotik, ubat anti keradangan
Bila berlakunya masalah kulit seperti tona tidak sekata dan bintik bintik hitam pasti membuatkan kita sebagai wanita terutamanya rasa kurang keyakinan nak keluar rumah tanpa sebarang mekap. Ada kalanya nak juga keluar rumah tanpa secalit mekap tapi disebabkan masalah kulit yang dihadapi terpaksa juga mekap untuk sembunyikan masalah kulit yang dihadapi.


Untuk selesaikan masalah yang dihadapi, apa kata amalkan Pynocare. Apa Pynocare tu? Tahu tak korang PYNOCARE BOLEH KEMBALIKAN TONA KULIT SEKATA DARI DALAM. Pynocare merupakan suplemen kesihatan de-pigmentasi yang pertama  merupakan kombinasi ramuan tumbuhan semulajadi yang boleh melindungi kulit daripada penuaan pra matang dan tona kulit tidak sekata. Ia juga kaya dengan antioksidan untuk menghapuskan radikal bebas dan mengatasi tona kulit yang tidak sekata pada akarnya. Selain daripada itu, Pynocare juga meningkatkan pertahanan terhadap kerosakan kulit yang disebabkan oleh cahaya UV. Bagaimana Pynocare ini bertindak? Hah jom baca selanjutnya.

Pynocare Esen Untuk Tona Kulit Yang Sekata Bagaikan Kristal Dengan MSCC Complex Actisome meningkatkan bioavailability untuk penyerapan yang lebih baik di mana ia menjadi pertahanan dari radikal bebas dan bertindak sebagai pelindung dari sinar UV. Ia telah terbukti secara klinikal untuk mengembalikan tona kulit sekata bagaikan kristal dari dalam.



Pynocare juga membekalkan khasiat kepada kulit dengan :

Ekstrak Kulit Kayu Pain Maritim Perancis  

- kaya dengan procyanidin oligomerik (OCPs) dan bioflavonoid yang berfungsi sebagai antioksidan untuk menghapuskan radikal bebas.
- berupaya membentuk lebih banyak struktur antioksidan dengan mengitar semula vitamin C dan menghasilkan vitamin E.

Vitamin C

- merupakan antioksidan semulajadi
- melindungi kulit daripada UVA, UVB dan cahaya yang boleh dilihat
- menghalang penghasilan dan pembentukan melanin
- bekerjasama dengan vitamin E

Ekstrak D.Salina

- membekalkan sumber semulajadi yang kaya dengan karotenoid, beta karotena
- merupakan antioksidan semulajadi yang melindungi membran sel dari pengoksidaan lipid dan kerosakan yang disebabkan oleh cahaya UV

Vitamin E

- sebagai antioksidan larut lemak utama yang menghalang pengoksidaan lipid dan menhapuskan radikal bebas
- memberi perlindungan UV serta mengurangkan kesan kesan foto penuaan


Cara Pengambilan Pynocare

Cara nak amalkan Pynocare pun senang dan mudah sahaja. Hanya amalkan  2 kapsul sehari selepas makan. Yang paling penting banyakkan minum air suam tau.


Korang tak perlu rasa ragu ragu dan bimbang untuk mengamalkan Pynocare ni tau kerana Pynocare merupakan produk yang dijamin HALAL. Dan yang paling penting ia terdiri daripada bahan semulajadi dan bebas dari sebarang bahan kimia berbahaya.

Korang yang nak dapatkan Pynocare untuk mengatasi masalah kulit muka yang dihadapi boleh dapatkan Pynocare di semua farmasi terkemuka juga boleh didapatkan secara online di :

Sunday, November 10, 2019

Isi Masa Lapang Anak Anak di Aeon Fantasy Kidzoona

November 10, 2019 4 Comments
Isi Masa Lapang Anak Anak di Aeon Fantasy Kidzoona | Rasanya ni kali kedua Mimi bawa anak anak datang sini. Bila dah janji dengan anak anak kenalah tunaikan. Kalau tak, siap drama air mata lagi kalau Mimi usik cakap tak jadi pergi. Waktu cuti sekolah hujung minggu selalunya anak anak memang terperap duduk dalam rumah. Tak berani nak bagi main di luar rumah. Faham faham sajalah keadaan sekarang. Kita tak boleh nak leka.

Tapi kadang kadang bila diorang terperap saja dalam rumah kesian pulak kan. Mesti diorang bosan buat benda yang sama. Kebetulan semua kerja dah siap, baju dah basuh dan sidai Mimi bawa diorang datang Aeon. Sebelum pergi Aeon S2 ISI MASA LAPANG ANAK ANAK DI ARON FANTASY KIDZOONA kenalah maklum suami dan minta izinkan. Bila suami dah izinkan, baru teruskan misi bawa anak anak keluar.



Isi Masa Lapang Anak Anak di Aeon Fantasy Kidzoona

Anak anak dari jauh nampak AEON FANTASY KIDZOONA dah lompat lompat happy dah. Tahu sangat diorang excited kan. Sebelum masuk kena isi form dulu. Kali ni Mimi register kad keahlian Kidzoona, RM2 saja dan terus dapat 500 points.




Bayaran masuk bagi seorang kanak kanak pada hari biasa ialah RM14 manakala hujung minggu Sabtu dan Ahad ialah RM19. Ibu bapa masuk PERCUMA saja. Kalau tak pakai stoking kena beli stoking dengan harga RM3. Disebabkan Adhwa seorang saja tak berstoking, Mimi beli stoking untuk dia sahaja. Jadi, jumlah bayaran yang Mimi kena bayar RM60.00. 

Dah buat bayaran semua, kena ambil satu bakul yang ada nombor dan masukkan kasut ke dalam bakul. Kemudian bakul tu kena letak di rak khas yang disediakan ikut nombor yang tertertera pada bakul.

Bila dah masuk dalam ni, ikut suka diorang lah nak cuba permainan apa. Bebas saja. Masuk Kidzoona ni tak ada had masa ditetapkan. Mainlah sampai lebam. Mimi just duduk pantau saja. Mana diorang pergi ikut dan duduk di kerusi yang disediakan. Jom tengok aktiviti aktiviti yang diorang buat di Kidzoona.








Selain daripada mencuba pelbagai permainan di Kidzoona juga ada disediakan aktiviti aktiviti menarik untuk anak anak join. Macam hari ni ada aktiviti menarik disediakan yang dikendalikan oleh staff Kidzoona  seperti Origami, D.I.Y, Dance dan Tele-Match mengikut masa yang ditetapkan.



Sekali sekala apa salahnya laburkan duit untuk keseronokan anak anak. Bukan saja diorang dapat keseronokan, diorang juga boleh belajar pelbagai perkara baru dan juga berkenalan dengan kawan kawan baru. Betul tak? Masa Mimi kecil dulu tak merasa ini semua, bila ada anak anak Mimi nak diorang rasa semua ni. Tak rugi pun kan. Janji anak anak happy, Mimi pun happy. 

Saturday, November 09, 2019

Shopee Sneak Peek: How to Save More When You Buy Electronics on Shopee

November 09, 2019 3 Comments



Check out the Electronics Deals on Shopee this 11.11 Big Sale with discounts up to 50% on some of the most popular searched products with the lowest price guaranteed. To add to the thrill, Shopee is keeping the price a mystery, which will only be revealed on 11 November 2019 at 12am sharp. 


Home Appliances
Enjoy your favourite fried food the healthier way with the all-time favourite Russell Taylors Air Fryer that uses rapid air technology to fry instead of oil. Perk up your home with the Deerma Air Humidifier and Phillips 43” HD LED TV at an exclusive price on Shopee.





Mobile Phones
Planning to get a new phone? Check out the crowd-pleaser Huawei P30 or the recently launched iPhone 11 at an unbeatable price! The Huawei P30 comes with Google Play Store so you can still use your favourite Google app worry-free. Receive the best deal for the Samsung Galaxy A50s 6GB+128GB in three unique colours.





Camera and Mobile Accessories
The bestselling APEMAN C420D Dash Cam offering a sharp full HD resolution gets a big price slash which is too good to miss. GoPro Hero Black 8, an upgrade from its predecessor that is made more suited for vlogging, has landed in Malaysia and comes with a free mystery gift. The Verbatim 20,000mAH Powerbank, powerful enough to charge a laptop and comes with QC3.0 fast charging capabilities, only on November 11. 










Laptops and Computer Accessories
Take this chance to stock up your Canon Laser Toner that comes with a 10 Year Manufacturer Warranty. If you are tired of tangled wires and cables, go for a wireless mouse, selling at an exclusive price on Shopee.





Visit Shopee’s biggest Electronics Sale at https://shopee.com.my/m/1111-preview-deals now and fill up your cart with all the superb deals. Get ready to find out the mystery price on 10 November, 11.59pm and check out your cart as soon as the clock strikes 12. Act fast as there are limited quantities only. Also, enjoy free shipping with a minimum spend of RM11, daily cashback of up to 111%, and a chance to purchase a Toyota Vios for only RM1 when you shop on Shopee this 11.11 Big Sale.