Thursday, October 31, 2019

Dominos Malaysia Signature Dishes : Quattro Beef, Quattro Chic Dan Vegie Quattro

October 31, 2019 27 Comments

Dominos Malaysia Signature Dishes : Quattro Beef, Quattro Chic Dan Vegie Quattro | Hai semua! Siapa peminat Dominos angkat tangan? Mimi dan anak anak memang peminat Dominos Malaysia tau sebab roti pizzanya yang lembut dan topping yang banyak. Kalau pesan waktu pagi, bila simpan sampai ke petang roti pizzanya tetap rasa lembut dan sedap.
Mimi memang tak pernah ketinggalan pesan pizza di Dominos Malaysia yang berdekatan tau. Kadang kala kalau nak buat jamuan makan makan di pejabat memang kami pesan Dominos. Sebab Dominos ni banyak signature dishes yang sedap dan yang paling penting harga murah dan berpatutan gitu! Kadang kadang buntu fikir nak masak apa memang Mimi pesan Dominos terus je. Lagi senangkan! Eh korang tau tak sekarang ni Dominos Malaysia ada mengeluarkan signature dishes yang terbaru dan terhangat iaitu Quattro Beef, Quattro Chic dan Vegie Quattro. Kata peminat Dominos mesti tahu kan? 

Keistimewaan Signature Quattro Beef, Quattro Chic dan Vegie Quattro
Korang yang belum cuba memang wajib cuba signature dishes terbaru dari Dominos Malaysia ni tau sebab ketiga-tiga signature dishes terbaru ni ini mengandungi 4 rasa yang berbeza di atasnya. Rugi kalau korang tak merasai kesedapan dan keenakan signature dishes terbaru dari Dominos Malaysia ni. Mesti korang nak tau apa kesitimewaan yang ada pada Quattro Beef, Quattro Chic dan Vegie Quattro. 
Kalau korang nak tahu kali ini signature dishes terbaru dari Dominos Malaysia menampilkan 4 rasa yang enak pada setiap pizza. Setiap 4 rasa yang ada pada setiap Quattro pizza sangat berbeza dan mempunyai keenakan dan kelazatan yang tersendiri. 
Signature Quattro Beef

Signature Quattro Beef ini mengandungi 4 rasa berbeza yang sedap dan lazat iaitu daging, Aloha Chicken, Prawn Sensation dan Simply Cheese yang dipenuhi dengan cendawan yang memberi rasa yang berganda.
Signature Quattro Chic

Signature Quattro Chic juga mengandungi 4 rasa berbeza yang sedap dan lazat sama seperti Quattro Beef Cuma yang membezakannya ialah Pepperoni ayam. 3 rasa lain seperti Aloha Chicken, Prawn Sensation dan Simply Cheese yang dipenuhi dengan cendawan yang memberi rasa yang berganda sama.
Signature Vegie Quattro 

Signature dish yang terakhir iaitu Vegie Quattro memang sangat berbeza dengan Signature Quattro Beef dan Quattro Chic kerana ia mengandungi 4 perasa yang terdiri daripada Crunch Spinash, juicy Tomatoes, Succulent olives dan Zesty Pineapple dengan lada hijau yang segar. Buat korang yang memang Vegetarian memang sedang elok pesan Signatire Vegie Quattro ni.
Kat mana boleh dapatkan SIGNATURE DISHES QUATTRO Dominos? Macam Mimi, Mimi selalunya order online dan self-pickup takpun  makan dirstoran Dominos aje. Korang yang nak rasa Signature Quattro ni boleh aje pesan secara atas talian dan self-pickup atau makan di rstoran Dominos berhampiran.
Ada juga yang nak makan Dominos tapi tak ada masa dan penat nak keluar pergi restoran berdekatan. Hah korang boleh pesan DOMINOS MALAYSIA SIGNATURE DISHES : QUATRRO BEEF, QUATRRO CHIC DAN VEGIE QUATTRO ini secara atas talian dari Dominos Malaysia melalui FoodPanda Malaysia bila bila masa aja tau. Sebab servis mereka yang efisien dan korang tak perlu risau pesanan korang akan rosak atau sebagainya kerana ia langsung tidak menjejaskan kualiti Signatured Dishes Dominos. Pesanan korang kekal segar dan panas seperti baru di masak. FoodPanda Malaysia membuat penghantaran tidak kira masa atau di mana sahaja korang berada. Pejabat atau rumah boleh aje.

Saturday, October 26, 2019

5 Sebab Kenapa Contact Lens Brand Barbie Eyesland Jadi Pilihan

October 26, 2019 25 Comments
5 Sebab Kenapa Contact Lens Brand Barbie Eyesland Jadi Pilihan | Hai semua! Mana yang kenal seorang Mimi memang tahulah Mimi memang rabun jauh. Mimi mula pakai cermin mata selepas dah bekerja. Mungkin kerja terlalu mengadap komputer tu yang jadi punca rabun. Mimi dapat detect rabun jauh masa buat full check up untuk masuk kerja kerajaan. Masa tu baru tahu dah rabun jauh tapi waktu tu power rabun tak teruk sangat. Sekarang ni dah 275 kiri kanan.

Bila dah rabun memang kenalah buat cermin mata ye tak. Kalau tak memang orang duk senyum ke apa memang takkan dibalas. Dah banyak kali kena  dicop sombong sebab orang senyum kita tak balas. Hahaha.. Bukan sombong tapi tak nampak. Tapi sejenis Mimi ni kadang rasa rimas tau pakai cermin mata. Nak nak bila pakai mekap, melekat mekap kat bingkai di bahagian hidung tu. Jadi, solutionnya Mimi selesa pakai contact lens. Tapi nak pakai contact lens perlukan disiplin yang tinggi tau. Cukup masa kena tanggalkan contact lens. Kalau dibiarkan boleh rosak mata. 

Selalunya contact lens transparent dan berwarna jadi pilihan Mimi. Kalau yang berwarna Mimi suka pilih warna yang hampir sama dengan warna anak mata Mimi yang dark chocolate. Line bahagian luar anak Mimi warnanya lagi gelap seperti warna hitam. Kalau nak kelainan sikit Mimi pilih warna hitam atau kelabu. Selalu tiga warna ni jadi pilihan utama. Sekarang ni Mimi lebih suka dan selesa pakai CONTACT LENS BARBIE EYESLAND. Nak tahu SEBAB KENAPA CONTACT LENS BARBIE EYESLAND JADI PILIHAN jom baca selanjutnya.



5 SEBAB KENAPA CONTACT LENS BARBIE EYESLAND JADI PILIHAN

Bila nak beli contact lens kita kena tahu apa yang serasi dan tak serasi dengan mata kan. Kadang nak beli contact lens dari luar negara yang murah sangat pun jadi takut. Tapi selalunya sepasang contact lens boleh dapat dengan harga serendah RM25.00. Pernah juga Mimi tengok lagi murah dari RM25.00 tapi tak berani nak beli. Selalunya Mimi akan beli contact lens di kedai cermin mata di mall. Kalau online pula Mimi selesa beli di Barbie Eyesland. Mesti korang nak tahu SEBAB KENAPA  CONTACT LENS BRAND BARBIE EYESLAND JADI PILIHAN Mimi bila nak beli contact lens berwarna.



1) Harga murah dan berpatutan

Sudah tentulah harganya yang murah dan berpatutan. Di Barbie Eyesland harga paling murah ialah RM25.00. Ada juga harga RM30.00 tapi mengikut jenis. Bagi Mimi memang harganya murah dan berpatutan. Kalau beli dua tiga pasang lagi bertambah jimat tau.

2) Sentiasa ada tawaran kod diskaun yang best

Di Barbie Eyesland selalu ada tawaran kod diskaun yang best tau. Dah murah lagi bertambah murah harga yang kita perlu bayar. Macam baru baru ni Mimi beli dua pasang contact lens dengan jumlah RM55.00 tapi selepas masukkan kod diskaun yang ditawarkan Mimi hanya perlu bayar RM40.00 sahaja free postage. Jimat kan?

3) Pelbagai pilihan warna

Di Barbie Eyesland ada pelbagai pilihan warna yang ada. Pilih sahaja warna apa yang kita nak semua ada. Hijau, biru, kelabu, coklat, hitam, pink dan pelbagai lagi. Setiap warna pula ada lagi kategori warna warna yang ada. Ada yang warna gelap dan terang. Pilih sahaja mana yang berkenan di hati, hah gitu?!

4) Diameter saiz dari 14mm hingga 16.5mm

Diameter CONTACT LENS BRAND BARBIE EYESLAND banyak pilihan tau. Kalau nak anak mata nampak macam anak mata biasa pilih yang saiz 14mm. Kalau nak nampak anak mata besar ala ala mata barbie pilih saiz besar iaitu 16.5mm. Macam Mimi sejenis mata kecil dan sepet Mimi pilih saiz diameter 14mm sebab kalau pakai saiz besar mata putih tak nampak sangat pula.

5) Packaging selamat dan cantik

Contact lens yang korang akan terima nanti dalam kotak keras berwarna coklat tau. Kemudian, contact lens juga diletakkan dalam botol kaca yang kecil dan comek. Botol contact lens juga diseal dengan kemas, rapi dan ketat. Memang terjamin keselamatan dan kualiti contact lens tu sendiri. Korang juga akan terima lens case untuk korang simpan contact lens selepas dibuka nanti. 




WARNA CONTACT LENS BARBIE EYESLAND YANG MIMI PILIH

Baru baru ni Mimi beli dua contact lens berwarna di Barbie Eyesland. WARNA CONTACT LENS BARBIE EYESLAND yang Mimi pilih ialah :

๐ŸŒธ Gold Tricon Grey 14.2mm

Ikutkan Mimi nak pilih warna yang gelap sikit tapi kebanyakannya saiz dan warna yang Mimi nak habis stok. Kalau ada pun power mata tak sesuai dengan mata Mimi. So Mimi pilih warna Gold Tricon Grey ni. Dah try pakai, okey jugalah warnanya kan. Not bad. 




๐ŸŒธ Oh My Baby CHOCO 14mm

Warna ni memang Mimi suka sebab seakan akan warna anak mata Mimi. Warnanya pun tak full. Cuma sekeliling luar lens saja. Bila pakai memang tak nampak sangat Mimi pakai contact lens


Selalunya Mimi pakai contact lens bila luar waktu bekerja. Jarang pakai masa bekerja. Bila keadaan mendesak baru pakai. Contoh macam kalau cari cermin mata tak jumpa pilihan akhir memang Mimi pakai contact lens. Selalunya kalau nak pakai pergi kerja Mimi pakai yang transparent. Yang berwarna memang pakai waktu jalan jalan makan angin.

Perlu diingatkan, sekiranya menggunakan contact lens korang perlu pastikan kebersihan terjaga supaya bila korang pakai lens nanti mata korang tak pedih dan merah. Pakai contact lens mengikut masa yang ditetapkan dan simpan dalam lens case yang berisi solution untuk mengelakkan lens daripada keras.

Kalau korang nak tahu maklumat lanjut mengenai CONTACT LENS BRAND BARBIE EYESLAND korang boleh layari web dan sosial media di bawah :



Thursday, October 24, 2019

5 Teknik Minum Air Gula Yang Berkesan

October 24, 2019 21 Comments
5 Teknik Minum Air Gula Yang Berkesan | Setiap kali mengandung, ibu ibu takkan terlepas daripada minum air gula atau lebih dikenali MGTT. Setiap kali mengandung memang rasa seronok dan teruja tapi bila mengenangkan kena MGTT tu kan terus lemah segala sendi. Hahaha spesis memang menyampah betul nak minum air gula ni. 

Kalau diingatkan semula kenangan minum air gula masa mengandungkan anak sulung dan anak nombor dua memang kelakar. Macam tak sangka Mimi sanggup buat macam tu tau! Masuk anak ketiga dah pandai apply teknik minum air gula supaya tak loya dan muntah. 


Sumber : FB 9 Bulan 10 Hari

5 Teknik Minum Air Gula Yang Berkesan

Masa mengandung anak sulung dan anak nombor dua memang Mimi loya minum air gula. Masa yang sulung Mimi termuntah sikit sebab minum sikit sikit. Masa mengandungkan anak kedua pula, Mimi mengelat minum air gula. Apa Mimi buat biarlah rahsia.

Tapi sejak mengandungkan anak yang ketiga Mimi dah tahu teknik minum air gula yang berkesan supaya tidak loyan dan muntah. Nak tahu apa tekniknya. Jom baca 5 teknik minum air gula yang berkesan!

1) Pilih air gula yang berperisa

Setahu Mimi kebanyakan Klinik Kesihatan menyediakan air gula yang original tiada berperisa. Tak silap area Klinik Kesihatan Putrajaya ada air gula berperisa. Jealous tau bila dengar kawan cerita masa minum air gula dia dapat perisa oren. Dia siap cakap minum macam air kordial. Rasanya nak tak nak kitabtak ada pilihan nak minum air gula berperisa.

2) Minum air gula waktu ia masih suam

Masa nak minum air gula pastikan air gula masa tu suam suam kuku. Tak terlalu sejuk tak terlalu panas. Yang sedang sedang saja. Kalau terlalu sejuk akan menyebabkan loya. Kalau terlalu panas melecur pula bibir dan tekak nanti. 

3) Bila minum air gula jangan berhenti

Hah perlu diingatkan masa mula mula nak minum baca Bismillah dulu bagi yang beragama Islam. Kemudian, tarik nafas dan tutup hidung dengan picit menggunakan jari telunjuk dan ibu jari kiri. Dah picit hidung terus minum sekali teguk tanpa berhenti in syaa Allah takkan terasa kemanisan air gula tu. Memang menjadi. Akan rasa loya dan bulu meremang tapi takkan rasa nak muntah. 

4) Bila minum jangan menghayati

Korang kena kosongkan minda korang. Jangan setkan dalam otak yang korang sedang minum air gula. Kosongkan minda tu. Jangan terlalu hayati sangat "kenikmatan" air gula tu. 

5) Lepas minum duduk sekejap, jangan berjalan untuk elakkan pening

Lepas habis minum, duduk sekejap untuk tenangkan diri dan untuk mengelakkan korang daripada pening. Kalau rasa nak tidur, pergilah tidur dalam kereta sementara tunggu dua jam lagi untuk ambil darah. Macam Mimi duduk saja di bangku dalam klinik, tidur sekejap dalam keadaan duduk. 

Selepas Mimi praktikkan kelima lima teknik minumnair gulanyangbberkesan ni memang langsung tak ada rasa nak muntah ke apa. Syukur sangat sebab semua berjalan dengan lancar. Buat korang yang akan minum air gula nanti, jangan lupa praktikkan teknik minum air gula ni tau. Mudah mudahan urusan korang dipermudahkan. 

Monday, October 21, 2019

Cara Pengiraan Usia Bayi Dalam Kandungan

October 21, 2019 6 Comments
Cara Pengiraan Usia Bayi Dalam Kandungan | Bila dah mengandung ni salah satu benda penting yang perlu ibu ibu ambil tahu ialah usia bayi dalam kandungan. Bila jalan sana sini terserempak dengan orang yang dikenali mesti diorang akan tanya dah berapa bulan. Takkan tanya berapa minggu. Betul tak?

Mimi dulu confuse tau bab usia bayi dalam kandungan ni sebab bila cakap dah berapa bulan tu dengan penuh confident tapi sebenarnya salah. Bila Mimi mula ambil tahu dan belajar serba sedikit bab usia bayi dalam kandungan baru tau cara pengiraan usia bayi dalam kandungan dengan tepat.



Cara Pengiraan Usia Bayi Dalam Kandungan

Buat ibu ibu yang baru merasai pengalaman mengandung dan belum arif bab usia kandungan korang jom tengok cara pengiraan usia bayi dalam kandungan. Bagi memudahkan korang, muat turun aplikasi pregnancy di Play Store atau Apple Store. Bila dah muat turun aplikasi tu, masukkan maklumat diminta untuk aplikasi trace usia bayi dalam kandungan. Selalunya dalam aplikasi akan diberitahu usia bayi dalam hari atau minggu. Korang mesti nak tahu kalau usia dalam hari atau minggu ni agak agak dah berapa bulan kan? 

Cara nak kira senang saja tau korang. Mimi listkan di bawah, korang boleh tengok usia kandungan korang sekarang.

0 - 28 hari = 4 minggu (1 bulan)
29 - 56 hari = 8 minggu (2 bulan)
57 - 91 hari = 13 minggu (3 bulan)
92 - 119 hari = 17 minggu (4 bulan)
120 - 147 hari = 21 minggu (5 bulan)
148 - 182 hari = 26 minggu (6 bulan)
183 - 210 hari = 30 minggu (7 bulan)
211 - 245 hari = 35 minggu (8 bulan)
246 - 280 hari = 40 minggu (9 bulan 10 hari)

Kat atas nih pengiraan ikut minggu dan bulan tau. Kalau masih tak faham dan tak jelas kat bawah nih Mimi bagi pengiraan ikut hari dan minggu. Kemudian korang boleh rujuk pengiraan yang kat atas tuh.

7 hari ๐ŸŒธ 1 minggu
14 hari ๐ŸŒธ 2 minggu
21 hari ๐ŸŒธ 3 minggu
28 hari ๐ŸŒธ 4 minggu
35 hari ๐ŸŒธ 5 minggu
42 hari ๐ŸŒธ 6 minggu
49 hari ๐ŸŒธ 7 minggu
56 hari ๐ŸŒธ 8 minggu
63 hari ๐ŸŒธ 9 minggu
70 hari ๐ŸŒธ 10 minggu
77 hari ๐ŸŒธ 11 minggu
84 hari ๐ŸŒธ 12 minggu
91 hari ๐ŸŒธ 13 minggu
98 hari ๐ŸŒธ 14 minggu
105 hari ๐ŸŒธ 15 minggu
112 hari ๐ŸŒธ 16 minggu
119 hari ๐ŸŒธ 17 minggu
126 hari ๐ŸŒธ 18 minggu
133 hari ๐ŸŒธ 19 minggu
140 hari ๐ŸŒธ 20 minggu
147 hari ๐ŸŒธ 21 minggu
154 hari ๐ŸŒธ 22 minggu
161 hari ๐ŸŒธ 23 minggu
168 hari ๐ŸŒธ 24 minggu
175 hari ๐ŸŒธ 25 minggu
182 hari ๐ŸŒธ 26 minggu
189 hari ๐ŸŒธ 27 minggu
196 hari ๐ŸŒธ 28 minggu
203 hari ๐ŸŒธ 29 minggu
210 hari ๐ŸŒธ 30 minggu
217 hari ๐ŸŒธ 31 minggu
224 hari ๐ŸŒธ 32 minggu
231 hari ๐ŸŒธ 33 minggu
238 hari ๐ŸŒธ 34 minggu
245 hari ๐ŸŒธ 35 minggu
252 hari ๐ŸŒธ 36 minggu
259 hari ๐ŸŒธ 37 minggu
266 hari ๐ŸŒธ 38 minggu
273 hari ๐ŸŒธ 39 minggu
280 hari ๐ŸŒธ 40 minggu

Hah, dah baca ke? Faham ke tak cara pengiraan usia bayi dalam kandungan. Senang saja kan nak faham. Mula mula mungkin akan rasa confuse, lama lama faham lah.

Sekarang ni Mimi sedang mengandungkan anak yang keempat. Alhamdulillah ini merupakan kandungan kali kelima tetapi anak yang keempat. Sebelum ni Mimi mengandung hanya mampu bertahan selama 7 minggu 2 hari sahaja. Lagi 5 hari usia nak masuk 2 bulan dah keguguran. Tak ada rezeki kan. Tapi alhamdulillah selang beberapa bulan kemudian, diberikan rezeki mengandung lagi. Usia kandungan Mimi sekarang dah 22 minggu 4 hari bersamaan 6 bulan. Rasa sekejap pula usia kandungan dah 6 bulan. Tinggal lebih kurang 3 bulan saja lagi nak melahirkan.

Korang doakan Mimi dan baby baik baik saja dan segala urusan dipermudahkan ye! 

Kedai Baiki TV Murah di Seremban

October 21, 2019 23 Comments
Kedai Baiki TV Murah di Seremban | Minggu lepas TV di rumah buat hal pulak. Anak anak on saja tv boleh tengok sekejap saja lepas tu TV tu keluarkan bunyi nyaring. Dua hari berturut-turut jadi benda yang sama. Penyudahnya Mimi suruh anak anak off sahaja tv tu jangan tengok lagi. Memang sah rosak. Beritahu suami tv di rumah rosak tak boleh nak tengok lagi.
Minggu lepas suami duk survey dalam internet tempat baiki tv murah di kawasan Seremban. Cari punya cari, dia jumpa satu kedai baiki tv murah di Seremban. Kebetulan hari Jumaat lepas suami tak kerja, jadi dia yang hantar tv tu untuk dibaiki.

Kedai Baiki TV Murah di Seremban
Suami Mimi deal melalui whatsapp saja. So, owner kedai minta hantar saja di kedainya. Dah siap nanti dia akan maklum. Sabtu pagi tu, suami keluar hantar pergi Karate. Dia whatsapp suruh Mimi bersiap ikut dia ambil tv yang siap dibaiki. Wah cepat sungguh siapnya kan.
Kedai baiki tv murah di Seremban ni terletak di Oakland, Seremban 2. Alamat kedai seperti tertera di bawah. 
Kedai baiki tv murah ni terletak di tingkat 1 rumah kedai. Dari ground floor boleh nampak bunting yang di sangkut pada tiang batu dan depan pintu grill.

Bila masuk saja kedai baiki tv murah ni mata memang dijamu dengan deretan tv yang disusun di rak rak. Memang banyaklah. Ruang bekerja untuk baiki tv pun tak besar mana. Masa kami sampai kedai baiki tv tu pun ada pelanggan lain yang baru sampai.

Sebelum ambil tv, owner kedai akan test dulu tv depan kita. Bila kita dah puas hati, baru dia akan serahkan resit bayaran untuk kita buat bayaran penuh.


Mesti korang nak tahu kan apa kerosakan pada tv Mimi tu. Bila dah hantar baiki baru tau powerboard tv tuh rosak. Harga untuk baiki powerboard yang rosak ialah RM250. Bagi Mimi cukup murah dah tu. Survey kedai lain ada lagi mahal dari ni.

Bila powerboard rosak faham fajam sajalahkan, kerja anak anaklah. Biasalah bila ada anak kecil ni kan. Dia main tutup tv terus pada suis on off tanpa menggunakan remote control. Bertabah sajalah Ummi dia ni. Sayang tau tv tu. Dah sama usia dengan perkahwinan Mimi, 11 tahun. Yela tv tu Mimi beli menggunakan gaji pertama bekerja di kerajaan. Mahu tak sayang. Selagi boleh guna kita guna. 
Buat korang yang menetap di kawasan Seremban dan mengalami kerosakan tv serta mencari cari kedai baiki tv murah korang boleh dating ke kedai seperti berikut :
Baiki TV Seremban ( (Dzal (M) Sdn Bhd )
Alamat :
No.151, 1st Floor,
Lorong haruan 5/5, Oakland Commerce Square,
70300 Seremban, Negeri Sembilan

No. telefon : 016-6392737

Tuesday, October 08, 2019

Team AFY haniff Mewangikan Rumah Ronald McDonald di HUSM Kubang Kerian

October 08, 2019 31 Comments
Team AFY haniff Mewangikan Rumah Ronald McDonald di HUSM Kubang Kerian | Hai semua! Korang pernah dengar tak mengenai AFY haniff? Mesti tak pernah dengar kan? Kalau tak pernah, Mimi akan kongsi dengan korang mengenai AFY haniff. AFY haniff Group (M) Sdn Bhd telah diasaskan dan diperbadankan di Malaysia pada tahun 2006 di mana ia menyediakan detergan herba organik dan penghalau serangga yang mengandungi intipati serai. AFY haniff sangat terkenal dengan formula organik yang dapat menakutkan serangga. Kini, AFY haniff telah berjaya berada di lebih daripada 2,000 pasar raya di Semenanjung Malaysia, Sabah, Sarawak, Brunei, Singapura dan juga Thailand.
Teruja kan bila dengan produk AFY haniff ini berasaskan dari bahan bahan organik yang sudah tentu selamat digunakan. Kebanyakan produk detergan dan penghalau serangga yang berada di pasaran mengandungi bahan bahan kimia yang dibenarkan. Walaupun kandungan kimianya dibenarkan tetapi kita pasti mengutamakan produk yang mengandungi bahan bahan organik.
Pengasas bersama produk AFY haniff

Aktiviti Mewangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Kubang Kerian
Untuk pengetahuan korang, baru baru ini  AFY haniff telah mengadakan aktiviti gotong royong mewangikan Rumah Ronald McDonald di HUSM Kubang Kerian, Kelantan. Ini merupakan aktiviti hasil kerjasama yang pertama di antara AFY haniff dan team McDonald’s dengan dibantu oleh Bite Media Consultants selaku pembantu belakang tabir untuk sama sama menjayakan event ini.
Tujuan utama AFY haniff bertindak mewangikan Rumah Ronald McDonald ini adalah sebagai tanda simpati kepara para pesakit dan waris terdekat untuk bahagian Pediatrik di HUSM Kubang Kerian, Kelantan. Kehadiran AFY haniff di Rumah Ronald McDonald ini sekurang kurangnya dapat meringankan beban pesakit dan keluarga mereka sepanjang mendapatkan rawatan di HUSM Kubang Kerian. Nampak menarik dan seronok pula aktiviti yang diadakan ni. Kalau Mimi berada berdekatan dengan Rumah Ronald McDonald di HUSM Kubang Kerian pasti Mimi akan turut serta menyumbang tenaga untuk sama sama menjayakan aktiviti yang berfaedah dan menyeronokkan ini.

Untuk pengetahuan korang, aktiviti mewangikan Rumah Ronald McDonald yang diadakan pada 24 September 2019, Selasa yang lepas dimulakan dengan sesi perkenalan dan taklimat ringkas kepada semua yang terlibat untuk menjayakan aktiviti mewangikan Rumah Ronald McDonald. Setelah taklimat ringkas mengenai aktiviti yang akan diadakan diberikan, sesi lawatan Rumah Ronald McDonald diadakan selama satu jam. Selesai sesi lawatan, aktiviti shopping barangan keperluan untuk penghuni Rumah Ronald McDonald pula. Antara barangan keperluan yang dibeli untuk Rumah Ronald McDonald adalah seperti barangan elektrik, peralatan memasak, makanan kering dan juga makanan basah. Aktiviti shopping barangan keperluan ini mengambil masa kira kira 2 jam. Selesai shopping barangan keperluan, sesi masak beramai-ramai diadakan untuk makan bersama sama dengan penghuni Rumah Ronald McDonald. Mimi dapat bayangkan kemeriahan aktiviti masak beramai-ramai ni, pasti meriah macam aktiviti merewang kenduri kahwin kan? Ketika itu, masing masing sibuk bantu membantu antara satu sama lain dan melakukan kerja-kerja yang telah diagihkan.  



Pada jam 2.00 petang, aktiviti mewangikan Rumah Ronald McDonald dimulakan. Aktiviti mewangikan Rumah Ronald McDonald ini sepenuhnya menggunakan produk dari AFY haniff. Aktiviti membersih dan mewangi seperti menyapu sampah dan mop lantai menggunakan pencuci lantai SWIPEL AFY haniff, fabrik seperti langsir dan sebagainya pula menggunakan pewangi fabrik D'MENC AFY haniff dan mencuci pinggan mangkuk menggunakan pencuci pinggan 40 DAYS AFY haniff. 




Untuk pengetahuan korang, produk SWIPEL AFY haniff ini diperbuat daripada bahan herba organik di mana ia tidak mengandungi racun dan bahan kimia berbahaya. Jadi, produk ini memang terjamin selamat untuk digunakan. Selesai sesi membersih dan mewangikan Rumah Ronald McDonald, para penghuni yang berada di sana diberikan sumbangan berupa barangan jenama AFY haniff. 
Selain daripada itu, pemberian wang secara ‘kilat’ turut diberikan kepada salah seorang waris pesakit Pediatrik di HUSM Kubang Kerian. Pemberian ini diberi secara mengejut kerana atas dasar rasa sedih dan simpati akan nasib keluarga ini. Difahamkan anak pakcik ini sedang terlantar sakit di HUSM Kubang Kerian akibat di langgar kereta. Usia anak pakcik ini ialah 5 tahun. Cuba bayangkan seawal usia 5 tahun telah ditimpa musibah yang tidak dijangka. Diharapkan adik ini akan segera pulih dan sihat seperti sediakala.

Rangkaian produk AFY haniff
Secara jujurnya, Mimi pernah nampak produk AFY haniff di pasar raya tetapi Mimi tidak menggunakan pun produk AFY haniff ni. Yalah dulu tak berapa menitik beratkan produk organik, janji produk Mimi beli tu berkesan dan murah bagi Mimi itu dah cukup. Tapi sejak timbul kesedaran akan kepentingan mengutamakan produk produk berasaskan bahan bahan organik, pastinya selepas ini Mimi akan cari dan menggunakan produk AFY haniff. Lebih lebih lagi dah banyak testimoni daripada pengguna produk AFY haniff memberi maklum balas yang positif selepas menggunakan rangkaian produk AFY haniff. Bila ramai yang beri maklum balas yang positif sudah tentu produk AFY haniff ini sangat bagus, betul tak?



Buat korang yang ingin dapatkan maklumat lanjut mengenai produk AFY haniff, boleh layari :

Thursday, October 03, 2019

Positif Hamil? 6 Perkara Ini Perlu Dilakukan Setelah Positif Hamil

October 03, 2019 26 Comments
Positif Hamil? 6 Perkara Ini Perlu Dilakukan Setelah Postif Hamil | Setiap pasangan yang sudah mendirikan rumahtangga pasti inginkan zurait sebagai pengikat kasih sayang antara mereka selain daripada menceriakan suasana rumahtangga.
Bila period tak datang, kita yang sebagai isteri mesti tak sabar nak beli UPT untuk check sama ada kita positif hamil atau tidak. Mimie dulu pun macam tuh tau. Perasaan tu tak tergambar dengan kata-kata. Risau, cuak, cemas semua rasa jadi satu. Bila kita uji urin pada alat mengesan kehamilan dan naik dua line mestilah kita happy betul tak? Jadi, bila positif hamil, apa tindakan yang perlu dilakukan? Jom sama-sama kita semak 6 perkara yang perlu dilakukan setelah positif hamil.

6 Perkara Ini Perlu Dilakukan Setelah Positif Hamil

1. Beritahu Pasangan Berita Kehamilan



Bila disahkan positif hamil takkan nak diam seribu bahasa. Mestilah kena kongsi bertlita gembira dengan pasangan, betul tak? Jika ini merupakan kehamilan yang pertama, apa kata buat kejutan kepada pasangan. Kalau ada anak anak yang lain, boleh juga sertakan mereka sekali dalam kejutan untuk umum berita gembira ini. Siapa yang tak gembira nak terima orang baru.
Mimie sendiri pun setiap kali positif hamil akan beritahu suami dengan tunjuk alat ujian mengesan kehamilan.

2. Daftar Buku Pink di Klinik




Bila disahkan hamil, apa yang harus dilakukan ialah pergi ke klinik segera untuk daftar kehamilan supaya jururawat dan doktor boleh memantau kandungan serta memastikan semua dalam keadaan yang baik. Ada sesetengah klinik, doktor akan suruh ambil ujian kehamilan sekali lagi, melakukan sonogram dan ujian darah bagi mengesahkan kehamilan.


Namun ada juga sesetengah klinik terutamanya klinik kesihatan yang perlu di "book" tarikh untuk daftar buku pink. Perlu diingatkan, ketika ingin daftar buku pink perlu bawa salinan kad pengenalan sendiri, pasangan dan salinan sijil nikah. Bagi kehamilan kali kedua dan seterusnya perlulah bawa buku pink kehamilan yang sebelum.


3. Ambil Vitamin Pranatal


Bila dah daftar buku pink, jururawat akan membekalkan pelbagai vitamin untuk ibu ibu yang hamil. Vitamin parantal yang dibekalkan mengandungi vitamin, mineral, besi dan kalsium yang sangat penting untuk tumbesarab bayi di dalam kandungan.


4. Pilih Makanan Berkhasiat Untuk Kandungan


Semasa hamil, sangat penting bagi ibu ibu mempunyai diet yang sihat dan sihat untuk tumbesadab bayi. Perlu diingatkan, ibu yang hamil mestilah mengelakkan makanan yang mengandungi kandungan gula yang tinggi, garam dan lemak. Jika tidak mengawal pemakanan sepanjang kehamilan dikhuatiri akan mendatangkan penyakit serta kemudaratan kepada ibu yang boleh memberi kesan kepada bayi yang dikandung.


5. Muat Turun Aplikasi Kehamilan





Zaman teknoligi yang canggih kini, ibu ubu hamil boleh muat turun aplikasi kehamilan di telefon pintar. Pergi saja ke Play Store atau Google Play atau Apple Store. Ada pelbagai jenis aplikasi kehamilan yangbboleh dimuat turun. Pada setiap aplikasi juga ada berkongsi dan diberikan gambaran tumbesaran bayi, makanan berkhasiat yang perlu diambil, senaman yang sesuai untuk ibu hamil serta tips dan panduan buat ibu hamil.


6. Elakkan Buat Kerja Yang Berat dan Membebankan


Selalunya ibu ibu hamil dinasihatkan untuk berehat secukupnya dan mengelakkan daripada melakukan kerja kerja berat serta membebankan. Ia bagi memastikan tahap kesihatan ibu hamil di aras yang baik. Sekiranya ibu hamil melakukan kerja berat dan membebankan pasti akan memberi kesakitan, kecederaan mahupun kemalangan kecil kepada si ibu yang boleh memberi kesan kepada bayi di dalam kandungan.

Pastikan sepanjang tempoh kehamilan dengar nasihat yang diberikan oleh jururawat dan doktor supaya kandungan membesar dengan sihat, ibu juga mempunyai kesihatan yang baik dan segala urusan ketika bersalin nanti berjalan dengan lancar dan selamat.