Tuesday, June 04, 2013

Nasi Goreng Special Pink Ummi

Assalamualaikum...

Luch Sabtu lepas saya butakan anak anak nasi goreng special tau...Masak memang untuk diorang. Ummi diorang tak nak makan sebab kenyang sarap makan roti..huhuhu...

Saya namakan nasi goreng nih Nasi Goreng Special Pink Ummi sebab nasi goreng hasil olahan dan idea saya tau. Tercetus bila tengok bahan bahan yang ada dalam peti sejuk.

So, hasilnya dapatlah macam dalam gambar kat bawah...Bahan bahan nak buat nasi goreng nih pun tak susah mana pun. Janji semua bahan ada mesti menjadikan.....


Bahan bahan

2 mangkuk nasi putih
2 biji bawang kecik } ditumbuk
1 biji bawang putih ditumbuk
3 biji cili padi - dihentak2
3 ekor sotong
1/2 batang lobak (dihiris)
1/2 biji tomato (dipotong empat)
Kacang buncis } kuantiti ikut suka - potong sederhana panjang
Sawi - kuantiti ikut suka
1 potong fish cake
2 sdb sos tiram
2 sdb minyak masak
Secubit garam
Aji Nomoto secukup rasa

Cara nak masak senang je....Masukkan minyak...Tumiskan bawang kecik dan bawang putih...Kemudian masukkan lobak, kacang buncis, sawi, cili padi, fish cake dan sotong...Dah agak masak bubuh tomato dan sos tiram. Kemudian masukkan nasi putih. Gaul rata. Last sekali masukkan garam dan aji nomoto. (Tapi nak ingatkan korang sebelum masukkan garam dan aji nomoto korang rasa dulu nasi goreng tuh ok ke tak rasa dia. Kalau ok no need bubuh bahan perasa, kalau kureng baru bubuh tau.)

Masak dalam 2-3 minit dah boleh angkat dan hidangkan..Hasilnya dapatlah macam dalam gambar. Memang sedap tau. Ada rasa pedas sikit aje tapi budak budak budak boleh makan. don't worry.

SELAMAT MENCUBA!!!

26 comments:

  1. sedapnmyeeeeeeeeeeeeee

    nasi grg homemade lebih terjamin ! ;)

    ReplyDelete
  2. mmg terasa nk mencuba ni mimi. bole bawak bekal cik bieha p taska. hehe

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum kak mie. sedapnyaaa. terliur sheilaaaaa ;p

    ReplyDelete
  4. Nasi goreng adalah menu senang disediakan kan Sis :)

    Tp yg ni spesel :D

    ReplyDelete
  5. nasi grg special air tgn ummi mestilah sedap kan... k.izan pun biasa buat nasi grg utk anak2 yg simple2 je... itulah yg dorg dok berebut.

    ReplyDelete
  6. nyum nyum... yummylicious.... *_^ ingatkan tadi nasi goreng tu warna pink...he he he...

    ReplyDelete
  7. sdapnya..selalu msak nasi goreng letak garam skit je..sbb xsuka ajinomoto..hee

    ReplyDelete
  8. Sedapnya...lagi2 ada sotong nie.. kelainan tu psl letak sos tiram kan... Tq share resepi kak.. :D

    ReplyDelete
  9. alahai tengok gambar lapa jadinye hihi

    ReplyDelete
  10. ena tak suka letak buah tomato dlm nasi goreng "D

    ReplyDelete
  11. sedapppp..nak sikkit..perut pon tgh mdidih nih..elok sgt la tuh..hihii

    ReplyDelete
  12. ADUIHH LAPO DAH NI NENGOK NASI GORENG NI.. DAH LE LUNCH TADI X MAKAN... DIET KONON TAPI BANTAI MAKAN GORENG PISANG RM2.... PERUT NI MMG X SAH KALAU DPT NASI...

    ReplyDelete
  13. nampak sgt berselera.. penuh dgn lauk pauk... mesti sedap tu :)

    ReplyDelete
  14. memang meyelerakan olahan dari resepi akak sendiri.. nyum2

    ReplyDelete
  15. nmpak pun tahu mmg sedap..anak anak kenyang ummi senang hati..

    ReplyDelete
  16. Lezat tiada duanya masakan Ummi

    ReplyDelete
  17. Dengan tambahan Sotong terasa kenyal dan gurih pastinya.
    Salam kenal dari Blogger Indon. singgah balik ya

    ReplyDelete
  18. bestnya nasi goreng..ada tomato?waah, mmng special ni.. i like tomato..

    ReplyDelete
  19. salah time masuk blog mimie ni.. fdah la pose.. duk terliur je.. hahha

    ReplyDelete
  20. wah terima kasih bg resipi..:) hehe..boleh cuba

    ReplyDelete

Terima kasih sudi tinggalkan komen.