Friday, March 22, 2013

Tutorial : Cara letak iklan SAYS.COM di blog

Hari nih saya nak share dengan kawan kawan cara letak iklan says.com kat blog...Request daripada adik saya sorang nih Sheila Salim blogger triple-s....

Langkah 1

Pergi Dashboard > Layout > Add a Gadget > HTML

Langkah 2

Copy paste code kat SINI
Langkah 3

Pastu edit code yg korang copy ikut taste korang ye nak besar ke kecik ke....Contoh macam kat bawah...

2px : tebal border/garisan
#fc0c92 : warna border
LINK : url iklan
URL IMAGE : url gambar iklan
125 : panjang x lebar banner

Kredit : SINI

Macam saya, saya tak ubah apa apa pun. Terus masuk url iklan dan url gambar iklan terus. Okey, bila dah tempek code dekat html, bukak tab baru pergi web says.com pulak ye...

Log In macam biasa, lepas tuh pergi kat dashboard...Akan kelaur macam kat bawah nih...


Langkah 4

Iklan iklan kat says.com nih bila kita dah share di fb,twitter,goggle + akan appear kat dashboard kita betul tak? So, apa yang perlu korang buat, korang pergi kat gambar iklan yang korang nak share tuh lepas tuh tekan right click. Akan keluar kotak kecik macam kat atas tuh. Lepas tuh korang pilih copy image URL...Bila dah copy, korang paste dekat ruang URL IMAGE.

Langkah 5


Lepas tuh pergi kat tajuk iklan, korang right klik. Akan kelaur kotak kecik macam kat atas...Korang pilih copy link address dan paste kat ruang LINK.

Dah siap...Korang save dan boleh review blog korang....

21 comments:

  1. great tutorial..so siapa2 yang nak letak iklan says dah bolehlah yer... ^_^

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum kak mie, thank you! nanti sheila cuba buat :)

    ReplyDelete
  3. Takpe ke letak iklan says even ada nuffnang?

    ReplyDelete
  4. kena daftar jugak ni nnt. mane tau boleh tambah income kan. thanks for this tuto mimie :D

    ReplyDelete
  5. tq kak nnt MV buat..heheM klik2

    ReplyDelete
  6. ida pun nak cubaaaaaaaaaaaaa.. tq ;))

    ReplyDelete
  7. Suka lah tengok orang ada letak2 iklan kat blog. Tapi kita buat nuffnang satu sen tak de pulangan. Hehehe..

    ReplyDelete
  8. toturial yg bagus utk mereka yg nak letak kan :-) kak ina malas... hahha

    ReplyDelete
  9. oo nak buat jugak lah nanti, hehe..
    (padahal blog tak femes pn :p)

    ReplyDelete
  10. oo nak buat jugak lah nanti, hehe..
    (padahal blog tak femes pn :p)

    ReplyDelete
  11. saya dah buat tapi selepas klik, dashboard kita jugak yang keluarkan..ke saya silap copy link

    ReplyDelete
  12. baru terdetik nak buat...tq yer kak :)

    ReplyDelete
  13. Bagus. baru je nak cari mcam maner nak beriklan. dah jumpa. terima kasih soo much :)

    ReplyDelete

Terima kasih sudi tinggalkan komen.