Wednesday, December 12, 2012

Tutorial : Pop Up Window

Hari nih saya nak bagi tutorial untuk kawan kawan yang masih tak tahu kebaikan menggunakan pop window comment nih....

Sebelum saya bagi tutorial nih, saya tengok masih ada blogger yang guna kotak komen jenis embedded dan full page....Actually, saya lebih suka pop-up window sebab bagi saya pop-up window nih lebih mesra alam dan memudahkan orang lain untuk tinggalkan komen...Ada sesetengah blog bila nak komen kena tunggu page loading sekali lagi baru boleh komen....Kalau line tenet laju takpelah kan..Kalau lambat memang saya tak dapat nak tinggalkan komen...Terus aje saya keluar tapi kalau guna pop-up window nih mudah..tak payah tunggu blog loading lagi sekali kan....kalau nak bace entry yang lain pun senang aje....

Jom belajar cara nak buat kotak komen jadi pop-up window yang lebih mesra alam....

1. Kawan kawan pergi Dashboard
2. Pastu klik Settings
3. Klik Posts and comments. Nanti akan keluar macam gambar kat bawah nih..



4. Pastu kat Comment location tuh (anak panah), korang klik kat button bentuk segitiga tuh lepas tuh pilih pop-up window...
5. Save settings...Selesai

Nanti bila orang nak komen akan keluar pop-up window....Macam kawan kawan nak komen kat blog saya, akan keluar pop-up window kat sebelah kiri kan? (^_^)

Selamat mencuba ye kawan kawan :)

Nota kaki* Entry ke 4

15 comments:

  1. Sesetengah yg guna jenis full page ni sebab diorang boleh terus reply comment kat bawah komen kita tu.

    Tp betullah bila broadband slow, memang penat la nak menunggu :D

    ReplyDelete
  2. kak, TQ ieyda beru belajar wat nie ngan gunakan tutorial akak....TQ so much...hihihiii

    ReplyDelete
  3. Rasanya pun nk kena amend blog CiM ni

    ReplyDelete
  4. nak try buat jugak la nanti! :)

    ReplyDelete
  5. senang nak komen kan kalau pop up window

    ReplyDelete
  6. haaaa..good good..dr hari tu duk nk buat..harii ni mimie dah bg tuto...sukernya..tq eh

    ReplyDelete
  7. Betul tu...mimie..
    tq atas perkongsian ilmu ni

    ReplyDelete
  8. Heheeee....akak mmg guna yg ni pun.... mesra pengguna..

    ReplyDelete
  9. rasanya komen akak tu dah pop up window kut kan...

    ReplyDelete
  10. paling suka kalau ramai yg gn jenis komen gini..best boleh komen banyak2.

    ReplyDelete
  11. pow-window lagi mesra boleh komen laju2 hehe

    ReplyDelete
  12. suka yg ada pop up ni sebab nak baca entri dgn nak komen tu senang.

    ReplyDelete

Terima kasih sudi tinggalkan komen.