Selasa, 8 Oktober 2019

Team AFY haniff Mewangikan Rumah Ronald McDonald di HUSM Kubang Kerian

11:48:00 PG 24 Comments
Team AFY haniff Mewangikan Rumah Ronald McDonald di HUSM Kubang Kerian | Hai semua! Korang pernah dengar tak mengenai AFY haniff? Mesti tak pernah dengar kan? Kalau tak pernah, Mimi akan kongsi dengan korang mengenai AFY haniff. AFY haniff Group (M) Sdn Bhd telah diasaskan dan diperbadankan di Malaysia pada tahun 2006 di mana ia menyediakan detergan herba organik dan penghalau serangga yang mengandungi intipati serai. AFY haniff sangat terkenal dengan formula organik yang dapat menakutkan serangga. Kini, AFY haniff telah berjaya berada di lebih daripada 2,000 pasar raya di Semenanjung Malaysia, Sabah, Sarawak, Brunei, Singapura dan juga Thailand.
Teruja kan bila dengan produk AFY haniff ini berasaskan dari bahan bahan organik yang sudah tentu selamat digunakan. Kebanyakan produk detergan dan penghalau serangga yang berada di pasaran mengandungi bahan bahan kimia yang dibenarkan. Walaupun kandungan kimianya dibenarkan tetapi kita pasti mengutamakan produk yang mengandungi bahan bahan organik.
Pengasas bersama produk AFY haniff

Aktiviti Mewangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Kubang Kerian
Untuk pengetahuan korang, baru baru ini  AFY haniff telah mengadakan aktiviti gotong royong mewangikan Rumah Ronald McDonald di HUSM Kubang Kerian, Kelantan. Ini merupakan aktiviti hasil kerjasama yang pertama di antara AFY haniff dan team McDonald’s dengan dibantu oleh Bite Media Consultants selaku pembantu belakang tabir untuk sama sama menjayakan event ini.
Tujuan utama AFY haniff bertindak mewangikan Rumah Ronald McDonald ini adalah sebagai tanda simpati kepara para pesakit dan waris terdekat untuk bahagian Pediatrik di HUSM Kubang Kerian, Kelantan. Kehadiran AFY haniff di Rumah Ronald McDonald ini sekurang kurangnya dapat meringankan beban pesakit dan keluarga mereka sepanjang mendapatkan rawatan di HUSM Kubang Kerian. Nampak menarik dan seronok pula aktiviti yang diadakan ni. Kalau Mimi berada berdekatan dengan Rumah Ronald McDonald di HUSM Kubang Kerian pasti Mimi akan turut serta menyumbang tenaga untuk sama sama menjayakan aktiviti yang berfaedah dan menyeronokkan ini.

Untuk pengetahuan korang, aktiviti mewangikan Rumah Ronald McDonald yang diadakan pada 24 September 2019, Selasa yang lepas dimulakan dengan sesi perkenalan dan taklimat ringkas kepada semua yang terlibat untuk menjayakan aktiviti mewangikan Rumah Ronald McDonald. Setelah taklimat ringkas mengenai aktiviti yang akan diadakan diberikan, sesi lawatan Rumah Ronald McDonald diadakan selama satu jam. Selesai sesi lawatan, aktiviti shopping barangan keperluan untuk penghuni Rumah Ronald McDonald pula. Antara barangan keperluan yang dibeli untuk Rumah Ronald McDonald adalah seperti barangan elektrik, peralatan memasak, makanan kering dan juga makanan basah. Aktiviti shopping barangan keperluan ini mengambil masa kira kira 2 jam. Selesai shopping barangan keperluan, sesi masak beramai-ramai diadakan untuk makan bersama sama dengan penghuni Rumah Ronald McDonald. Mimi dapat bayangkan kemeriahan aktiviti masak beramai-ramai ni, pasti meriah macam aktiviti merewang kenduri kahwin kan? Ketika itu, masing masing sibuk bantu membantu antara satu sama lain dan melakukan kerja-kerja yang telah diagihkan.  



Pada jam 2.00 petang, aktiviti mewangikan Rumah Ronald McDonald dimulakan. Aktiviti mewangikan Rumah Ronald McDonald ini sepenuhnya menggunakan produk dari AFY haniff. Aktiviti membersih dan mewangi seperti menyapu sampah dan mop lantai menggunakan pencuci lantai SWIPEL AFY haniff, fabrik seperti langsir dan sebagainya pula menggunakan pewangi fabrik D'MENC AFY haniff dan mencuci pinggan mangkuk menggunakan pencuci pinggan 40 DAYS AFY haniff. 




Untuk pengetahuan korang, produk SWIPEL AFY haniff ini diperbuat daripada bahan herba organik di mana ia tidak mengandungi racun dan bahan kimia berbahaya. Jadi, produk ini memang terjamin selamat untuk digunakan. Selesai sesi membersih dan mewangikan Rumah Ronald McDonald, para penghuni yang berada di sana diberikan sumbangan berupa barangan jenama AFY haniff. 
Selain daripada itu, pemberian wang secara ‘kilat’ turut diberikan kepada salah seorang waris pesakit Pediatrik di HUSM Kubang Kerian. Pemberian ini diberi secara mengejut kerana atas dasar rasa sedih dan simpati akan nasib keluarga ini. Difahamkan anak pakcik ini sedang terlantar sakit di HUSM Kubang Kerian akibat di langgar kereta. Usia anak pakcik ini ialah 5 tahun. Cuba bayangkan seawal usia 5 tahun telah ditimpa musibah yang tidak dijangka. Diharapkan adik ini akan segera pulih dan sihat seperti sediakala.

Rangkaian produk AFY haniff
Secara jujurnya, Mimi pernah nampak produk AFY haniff di pasar raya tetapi Mimi tidak menggunakan pun produk AFY haniff ni. Yalah dulu tak berapa menitik beratkan produk organik, janji produk Mimi beli tu berkesan dan murah bagi Mimi itu dah cukup. Tapi sejak timbul kesedaran akan kepentingan mengutamakan produk produk berasaskan bahan bahan organik, pastinya selepas ini Mimi akan cari dan menggunakan produk AFY haniff. Lebih lebih lagi dah banyak testimoni daripada pengguna produk AFY haniff memberi maklum balas yang positif selepas menggunakan rangkaian produk AFY haniff. Bila ramai yang beri maklum balas yang positif sudah tentu produk AFY haniff ini sangat bagus, betul tak?



Buat korang yang ingin dapatkan maklumat lanjut mengenai produk AFY haniff, boleh layari :

Khamis, 3 Oktober 2019

Positif Hamil? 6 Perkara Ini Perlu Dilakukan Setelah Positif Hamil

6:45:00 PTG 22 Comments
Positif Hamil? 6 Perkara Ini Perlu Dilakukan Setelah Postif Hamil | Setiap pasangan yang sudah mendirikan rumahtangga pasti inginkan zurait sebagai pengikat kasih sayang antara mereka selain daripada menceriakan suasana rumahtangga.
Bila period tak datang, kita yang sebagai isteri mesti tak sabar nak beli UPT untuk check sama ada kita positif hamil atau tidak. Mimie dulu pun macam tuh tau. Perasaan tu tak tergambar dengan kata-kata. Risau, cuak, cemas semua rasa jadi satu. Bila kita uji urin pada alat mengesan kehamilan dan naik dua line mestilah kita happy betul tak? Jadi, bila positif hamil, apa tindakan yang perlu dilakukan? Jom sama-sama kita semak 6 perkara yang perlu dilakukan setelah positif hamil.

6 Perkara Ini Perlu Dilakukan Setelah Positif Hamil

1. Beritahu Pasangan Berita Kehamilan



Bila disahkan positif hamil takkan nak diam seribu bahasa. Mestilah kena kongsi bertlita gembira dengan pasangan, betul tak? Jika ini merupakan kehamilan yang pertama, apa kata buat kejutan kepada pasangan. Kalau ada anak anak yang lain, boleh juga sertakan mereka sekali dalam kejutan untuk umum berita gembira ini. Siapa yang tak gembira nak terima orang baru.
Mimie sendiri pun setiap kali positif hamil akan beritahu suami dengan tunjuk alat ujian mengesan kehamilan.

2. Daftar Buku Pink di Klinik




Bila disahkan hamil, apa yang harus dilakukan ialah pergi ke klinik segera untuk daftar kehamilan supaya jururawat dan doktor boleh memantau kandungan serta memastikan semua dalam keadaan yang baik. Ada sesetengah klinik, doktor akan suruh ambil ujian kehamilan sekali lagi, melakukan sonogram dan ujian darah bagi mengesahkan kehamilan.


Namun ada juga sesetengah klinik terutamanya klinik kesihatan yang perlu di "book" tarikh untuk daftar buku pink. Perlu diingatkan, ketika ingin daftar buku pink perlu bawa salinan kad pengenalan sendiri, pasangan dan salinan sijil nikah. Bagi kehamilan kali kedua dan seterusnya perlulah bawa buku pink kehamilan yang sebelum.


3. Ambil Vitamin Pranatal


Bila dah daftar buku pink, jururawat akan membekalkan pelbagai vitamin untuk ibu ibu yang hamil. Vitamin parantal yang dibekalkan mengandungi vitamin, mineral, besi dan kalsium yang sangat penting untuk tumbesarab bayi di dalam kandungan.


4. Pilih Makanan Berkhasiat Untuk Kandungan


Semasa hamil, sangat penting bagi ibu ibu mempunyai diet yang sihat dan sihat untuk tumbesadab bayi. Perlu diingatkan, ibu yang hamil mestilah mengelakkan makanan yang mengandungi kandungan gula yang tinggi, garam dan lemak. Jika tidak mengawal pemakanan sepanjang kehamilan dikhuatiri akan mendatangkan penyakit serta kemudaratan kepada ibu yang boleh memberi kesan kepada bayi yang dikandung.


5. Muat Turun Aplikasi Kehamilan





Zaman teknoligi yang canggih kini, ibu ubu hamil boleh muat turun aplikasi kehamilan di telefon pintar. Pergi saja ke Play Store atau Google Play atau Apple Store. Ada pelbagai jenis aplikasi kehamilan yangbboleh dimuat turun. Pada setiap aplikasi juga ada berkongsi dan diberikan gambaran tumbesaran bayi, makanan berkhasiat yang perlu diambil, senaman yang sesuai untuk ibu hamil serta tips dan panduan buat ibu hamil.


6. Elakkan Buat Kerja Yang Berat dan Membebankan


Selalunya ibu ibu hamil dinasihatkan untuk berehat secukupnya dan mengelakkan daripada melakukan kerja kerja berat serta membebankan. Ia bagi memastikan tahap kesihatan ibu hamil di aras yang baik. Sekiranya ibu hamil melakukan kerja berat dan membebankan pasti akan memberi kesakitan, kecederaan mahupun kemalangan kecil kepada si ibu yang boleh memberi kesan kepada bayi di dalam kandungan.

Pastikan sepanjang tempoh kehamilan dengar nasihat yang diberikan oleh jururawat dan doktor supaya kandungan membesar dengan sihat, ibu juga mempunyai kesihatan yang baik dan segala urusan ketika bersalin nanti berjalan dengan lancar dan selamat.