Sabtu, 14 September 2019

Pelajar Automotif belajar bagaimana memilih produk dengan betul melalui WD-40®

12:51:00 PTG 0 Comments
Tujuh orang pelajar dari School of Skills di Setia Alam baru-baru ini di dedahkan dengan kerja-kerja praktikal dalam kehidupan sebenar. WD-40® telah menganjurkan satu projek yang mencabar pelajar-pelajar untuk melibatkan diri dalam ilmu pengetahuan penyelengaraan dan pengubahsuaian pada kenderaan sebenar. Objektif utama projek ini adalah untuk mendidik para pelajar tentang teknik-teknik penyelengaraan dan pengubahsuaian yang praktikal serta cara memilih produk dengan betul.



Bermula dari hari pertama, pelajar-pelajar diperkenalkan mengenai pelbagai aspek teknikal yang terlibat dan seterusnya pengenalan kepada produk-produk WD-40® yang boleh digunakan dalam projek ini. Ketujuh-tujuh mereka merupakan penuntut diploma di dalam bidang  automotif di SOS. Segala kelengkapan dan keperluan bagi mengasah teknik yang betul telah disediakan oleh WD-40®. Tugasan utama para pelajar adalah untuk memulih dan membaiki van lama yang disediakan pihak penganjur supaya dapat berfungsi semula melalui bahan-bahan dan produk-produk yang telah disediakan.




Projek yang sepanjang 3 bulan yang bermula dari Jun telah tamat pada haribulan 30 Ogos. Kini, van yang digunakan dalam projek tersebut telah berjaya dibaiki pulih dan kini digunakan untuk aktiviti-aktiviti yang dianjurkan oleh SOS.

Tujuh orang pelajar yang terlibat adalah Manoo a/l K Thiruchelvam, Kugan a/l Dore Raj, Tamilvarman a/l Vijayan, Poa Wei Jie, Tan Jie Sheng, Chow Wey Liang dan Muhamad Hafizi Hamzah di mana mereka telah bersemangat dalam menimba pengalaman dan peluang yang menarik. 



"Penglibatan dalam projek ini banyak membantu mempertingkatkan ilmu pengetahuan dan teknik-teknik pratikal mengenai baik pulih kenderaan. Oleh itu, saya mewakili rakan-rakan kelas yang lain ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada WD-40® dan School of Skills atas peluang yang telah diberikan," kata Manoo. 

Poa turut menyampaikan penghargaan terhadap pengalaman yang ditimba. " Salah satu perkara yang paling penting sepanjang projek ini berlangsung ialah saya belajar cara penggunaan perkakas dengan betul dan ia memang dapat banyak membantu. Di samping itu juga, penggunaan produk yang betul juga dapat membantu mempercepatkan dan melancarkan lagi proses. Kami belajar cara bekerja dengan bijak," kongsi Poa sambil tersenyum lebar. 



Bagi ketua eksekutif SOS Mr. Ken Foo, turut gembira dan berbesar hati atas kerja sama dari sektor swasta dalam meningkatkan ilmu pengetahuan golongan muda. "Sebagai wakil untuk pihak School of Skills, ribuan terima kasih diucapkan kepada penaja projek WD-40® atas peluang  kepada sekelompok belia yang terpilih dan memastikan projek ini berjaya.

Mr. Marcus Chen, pengarah serantau Asia WD-40® berkata syarikatnya amat berbangga dapat terlibat dalam perkongsian jenis dan  kegunaan produk WD-40® dan diharap ia bakal digunakan dalam karier mereka  pada masa hadapan. 



"Kami gembira kerana telah menjadi sebahagian dari pelajar yang terlibat di dalam projek yang berlangsung sepanjang 3 bulan ini. Kami berharap pengalaman dan ilmu yang diperolehi dapat membantu dan digunakan pada masa hadapan. Akhir sekali, dunia berputar semakin pantas, semua orang inginkan sesuatu yang dapat disiapkan dengan lebih cepat dan berkesan. Jadi, semua sektor termasuk peniaga, penyedia perkhidmatan dan lain-lain lagi perlu bersaing secara cepat. Dan dalam hal ini, mempunyai peralatan dan produk yang tepat sangat membantu dalam kerja kami. Oleh sebab itu, WD-40® menjadi rakan terbaik dan dipercayai sejak dahulu lagi bagi mereka yang yang terlibat dalam bidang profesional'" tambah Chen. 

Ahad, 8 September 2019

Menginap 1 Malam di Tamarind Suites By Subhome Cyberjaya

1:40:00 PTG 8 Comments
Menginap 1 Malam di Tamarind Suites By Subhome Cyberjaya | Hai korang! Sejenis mood malas melanda, memang akan up cerita yang 9 hari dah basi. Nak share dengan korang tempat penginapan yang Mimi sekeluarga inap masa nak tengok Sambutan Hari Kemerdekaan di Dataran Putrajaya.



Sejenis suami Mimi ni suka bagitahu last minute nak bawa jalan jalan. So, dia suruh cari hotel dekat Putrajaya untuk bermalam. Bajet dia sekian, sekian Katanya nak bawa anak anak tengok Sambutan Hari Kemerdekaan. So, Mimi gunalah segala jenis aplikaai yang ada cari hotel yang masih available. Sejenis dak Mimi tak suka cari last minute dengan bajet yang ditetapkan sebab tahu memang payah nak cari. Semua hotel dekat Putrajaya dah full booked. Yang ada dekat Cyberjaya.

Cari punya cari, Mimie dapatlah booked hotel Beryll Inn thru Booking.Com.So bila settle booked semua, kitorang terus bertolak. Dalam perjalanan tu suami dapat panggilan daripada pihak Beryll Inn maklumkan bilik di Beryll Inn dah full. Frust jugaklah. Pihak Beryll Inn maklumkan selalunya Booking.Com tak update maklumat terkini. So, agak menyusahkan pelanggan kan. Nasib baik masa booked tu, payment tak buat lagi. Kena bayar thru kaunter. So, dah kena cancelled cari pulak hotel lain.

Misi mencari bermula. Kali ni Mimi guna khidmat Agoda pulak. Finally, dapat jugak. So, atas persetujuan encik suami, Mimi pilih Tamarind Suited by Subhome Cyberjaya. Dah isi maklumat semua terus bayar guna kad kredit. Mimi pilih Premium Suite semalam RM148.17.

PENGINAPAN 1 MALAM DI TAMARIND SUITED BY SUBHOME CYBERJAYA



Untuk pengetahuan korang Tamarind Suites by Subhome ni terletak kira kira 3.7km dari Dataran Putrajaya. So, tak jauh manalah. Tamarind Suites terletak di Tamarind Square, Persiaran Multimedia. Pintu masuk nak ke Tamarind Suites terletak di bahagian belakang Tamarind Square. Bahagian depan memang banyak kedai, kena pusing ke bahagian tepi belakang baru jumpa pintu masuk.

Tamarind Suites ni memang banyak disediakan parking. Free parking. Tapi tak ada kaunter pertanyaan. Just parking kereta dan contact person in charge yang uruskan booking bilik. No person in charge tuh ada tertera di booking form confirmation yang di hantar melalui email yang didaftarkan masa urusan booking.

Call person in charge, dia suruh naik lif pergi tingkat 4. Dah jumpa person in charge dan isi form (sorry lupa pula nama person in charge tu) dia bawa kitorang ke tingkat 10 dan tunjuk bilik penginapan. Kitorang diberi dua kad akses iaitu stau kad akses lif dan satu lagi kad akses bilik. Alhamdulillah, puas hati tengok keadaan bilik yang kemas, bersih dan kelengkapan yang diperlukan semua ada.

Pandangan dari pintu masuk
Dua katil saiz queen
Meja makan yang terletak di sudut sebelah kanan

Kitchen yang terletak berhadapan dengan meja makan

TV di hadapan katil

Tempat penyangkut baju dan iron board

Iron dan pengering rambut juga disediakan


Dah tengok bilik, kitorang keluar makan dan terus pergi Dataran Putrajaya. Konon nak tengok pertunjukan bunga api, tunggu punya tunggu nan hado. So, balik jela. Pukul 12.30 malam dah sampai bilik. 

Anak anak seronok jangan cakap. Siap melompat lompat atas katil. Pastu nak mandi. Mandilah korang sepuas hati dalam tandas tu kan. Walaupun kitorang just bermalam untuk semalam saja tapi puas hatilah. Esoknya pagi dalam pukul 6.05 kitorang dah check out. Kunci bilik just tinggalkan dalam bilik saja.

Pandangan dari pintu tandas

Towel dan tong sampah disediakan

Syampu dan sabun mandian ada disediakan

Shower


Kalau korang yang berjalan di Cyberjaya tu, bolehlah try bermalam di Tamarind Suites by Subhome. Confirm puas hati! Book saja thru aplikasi Agoda. Lagi mudah dan cepat! 


Khamis, 5 September 2019

Game On: Highest Number of Repost Wins RM1,000 Shopee Cash Voucher Shopee 9.9 Super Instagram Contest Starts Now!

8:26:00 PTG 0 Comments
Be the lucky winner to win RM1,000 Shopee Cash Voucher when you join the Shopee 9.9 Super Instagram Contest. Just follow @shopee_my on Instagram and repost the Instagram post (https://www.instagram.com/p/B2BlJ-1Hs7A/) with the caption "Buy everything at Shopee! #Shopee99SuperShoppingDay #Shopee99SuperContest". 



The highest number of repost will win RM1,000 Shopee Cash Voucher. Fifty (50) winners will also win the consolation prize of RM50 Shopee Cash Voucher each. Contest starts now and ends on 9 September 2019, 11:59PM. Winners will be announced on Shopee MY's IG. Terms and conditions apply.

The contest is part of Shopee’s signature annual shopping event, 9.9 Super Shopping Day. Taking place from now until 9 September 2019, the campaign offers greater deals and discounts across categories from brands such as Nutox, HP, L'Oréal, Vinda, Photobook Malaysia, Enfagrow, Universal Traveller, realme, MR DIY and Nestle. To enjoy further savings, Shopee is bringing down the minimum spend for free shipping to RM9. 

Shopee also recently revealed its newest brand ambassador, Cristiano Ronaldo and he will be working with Shopee across its seven markets in a wide range of activities to engage and inspire people in the region.

Find out more about 9.9 Super Shopping Day at https://shopee.com.my/m/99