Selasa, 27 Ogos 2019

4 FAKTOR PENTING TENTANG MEDICAL CARD

4 FAKTOR PENTING TENTANG MEDICAL CARD | Hai semua! Sekarang ni dah banyak kesedaran yang timbul mengenai kepentingan kesihatan. Ada juga yang mengambil langkah yang bagus dengan mengambil medical card untuk diri sendiri dan juga keluarga, betul tak? 

Kalau sakit, kita pergi hospital mesti akan dengar soalan "encik ada medical card, ke" ini selalunya pertanyaan wajib di tanya.. kalau kita ke hospital swasta! Medical Card! 

Apa tu medical card? Medical card adalah kad kemasukan ke hospital (Swasta). Biasanya medical card ini, boleh di dapati dengan membeli di operator insurans atau pun majikan yang memang menyediakan kebaikan staff untuk hospital. Jika kita ada medical card, pihak hospital akan bertanyakan medical card tersebut dari mana. Samada AIA, Great Eastern, Prudential, Zurich, PM Care, Takaful Ikhlas, Hong Leong, Ambank atau lain-lain. Cakap tentang medical card ni, mungkin ada yang tahu dan ada juga yang tak tahu apa sebenarnya faktor penting tentang MEDICAL CARD ini. 

4 FAKTOR PENTING TENTANG MEDICAL CARD



Jika kita ada medical card yang di tanggung oleh syarikat bekerja. Mungkin kita akan berasa selesa dengan benefits yang telah ada. Bagi yang tiada benefit medical card dari syarikat tempat bekerja. Anda perlu ambil beberapa pengetahuan tentang medical card ini. Sebelum membeli. 

4 FAKTOR PENTING TENTANG MEDICAL Card ialah jenisnya, harga, kena bayar deposit atau tidak dan macam mana nak beli medical card. 

Setiap syarikat insurance yang mengeluarkan medical card ini. Mempunyai kelebihan mereka tersendiri. Apa yang mummy nak kongsikan di entri hari ni adalah dari operator AIA. 

1. Jenis Medical Card


Medical AIA terbahagi kepada tiga. Iaitu medical card individual, medical card keluarga dan medical card pakej (simpanan, perlindungan dan medical) : 

🌸Medical card individual AIA

Medical Card individual AIA ini, kad insurance untuk kemasukan hospital sahaja. Cover untuk individual atau orang perseorangan

🌸Medical Card KELUARGA AIA

Medical keluarga AIA ini sama seperti di atas. Bertujuan untuk kemasukan hospital sahaja. 

Medical Card keluarga AIA ini pula cover untuk keluarga :-

1. Diri sendiri + suami / isteri

2. Diri sendiri + anak

3. Diri sendiri + suami / isteri + anak

Di mana anak akan di cover sehingga maksimum 4 orang dan bawah 18 tahun sahaja. 

Had limit tidak berkongsi, setiap seorang akan miliki 1 kad medical AIA. 

🌸Medical Card Pakej

Medical card pakej ini adalah untuk individual. Di mana ianya pakej bersama simpanan, perlindungan dan juga medical. 

Boleh juga tambah untuk perlindungan Haji dan umrah serta banyak lagi 

2. Harga medical card


Harga medical AIA untuk ketiga-tiga jenis di atas adalah berlainan. Masing-masing mempunyai kelebihan nya tersendiri. 

✔️Medical card individual AIA

Harganya agak murah. Serendah RM70 sebulan sahaja. Seperti biasa, harga insurance ikut umur. Lagi tua kita, lagi mahal harga ya. 

Dan, kalau dah ada sakit kritikal. Kita tak boleh beli insurance. Ini perkara normal ye! 

Berbalik kes medical card individu ini. Harga setiap tahun atau beberapa tahun tidak fixed (tetap). Harga berubah mengikut keadaan. 

Tapi, jika kita tidak ada bajet yang tinggi. Tak salah mencuba harga yang rendah ini. 

✔️Medical Card KELUARGA AIA

Harga Medical keluarga AIA ini sama seperti di atas. Murah tetapi tidak tetap sepanjang tahun (boleh contact personal jika nak tahu details). 

Harga Medical Card keluarga AIA ini serendah :-

1. Diri sendiri + suami / isteri RM130

2. Diri sendiri + anak

3. Diri sendiri + suami / isteri + ANAK RM340

Ianya memang murah, jika untuk pertama kali nak memiliki kad medical keluarga. Boleh cuba yang murah ini. 

✔️Medical Card Pakej

Untuk pakej medical card ini harganya serendah RM150 seorang untuk sebulan. 

Agak mahal sedikit tetapi...

❤️Harga tidak akan naik setiap tahun

❤️Ada pampasan kematian, hilang upaya kekal, kemalangan, kematian kemalangan, menghidap sakit kritikal. 

❤️Ada simpanan dan bonus. 

❤️Boleh keluarkan duit simpanan dan bonus

❤️Polisi Matang, akan dapat duit simpanan 

Tips jimat, bayar lah secara tahunan. Berbanding bayaran tahunan 

3. Deposit Masuk Hospital 


Ramai yang tak percaya tentang AIA PLATINUM HOSPITAL. tak memerlukan deposit jika admitted. 

Ya! Tak tipuuuuuu. Memang betul, pemegang Medical Card AIA tak perlu bayar deposit jika ke hospital PLATINUM LISTS ini. 



Avisena - platinum hospital AIA


Prince Court - platinum hospital AIA


4. Beli Medical Card

Tips lain beli medical card ini adalah :-

a) Beli ketika sihat, kerana dah sakit nanti. Susah atau kemungkinan besar tak boleh mohon

b) Walau ada medical card tempat kerja, ianya bukan untuk selamanya. Ketika kita sudah tidak berkhidmat atau perkhidmatan kita tak di perlukan. Mungkin umur kita sudah banyak, harga insurans pada masa itu mungkin boleh Mencegah ke RM300 atau 400 sebulan. 

c) Beli dengan agen yang dipercayai. Yang benar-benar agen dari syarikat insurance tersebut. 

Agen AIA yang boleh korang contact ialah LINDA. Nak info, tekan je ; http://www.wasap.my/60126460421/medicalcard

FULL TIME
AIA LIFE PLANNER / CONSULTANT


❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️


TAK PERLU DEPOSIT HOSPITAL

❤️AIA KAD MEDICAL MAMPU MILIK❤️

SERENDAH ⬇

1. 👨 Individu = Rm 70

2. 💑Suami + Isteri = Rm 130

3. 👨/👩 SUAMI ATAU ISTERI + 4 Anak Rm 250

4. 👪SUAMI + ISTERI + 4 ANAK Rm 340

(Anak yg Berumur di Bawah 18 Tahun Sahaja)

ATAU

ADA BUDGET LEBIH?😃UPGRADE KE PELAN 3 IN 1

❤️Pelan Simpanan💰+ Kad Medical + Faedah Kematian❤️

Bermula dari Rm 150 Sebulan💕

*Premium Tertakluk Kepada UMUR ,PEKERJAAN & STATUS MEROKOK

=====================================

13 FAEDAH Kad Medical AIA💪

✔PERLINDUNGAN Sehingga Umur 100 TAHUN

✔Perlindungan Kad Medical bermula dari RM100k sehingga Rm1.5 JUTA Setahun polisi!

✔Rawatan Dialisis Buah Pinggang (Pesakit Luar)

✔Rawatan Kanser  (Pesakit Luar) 

✔Rawatan Denggi (Pesakit Luar)

✔Transplan Organ / Sumsum Tulang

✔Rawatan Susulan Fisioterapi & Akupunktur

✔Rawatan Kejururawatan Di Rumah

✔Rawatan Pesakit Luar (Kemalangan)

✔Faedah Penjaga Harian

✔Rawatan Gigi Pesakit Luar (Kemalangan)

✔ Elaun Tunai Harian di Hospital Kerajaan

✔Pemindahan Dan Penghantaran Pulang Perubatan Kecemasan (dari Oversea Ke Malaysia)-USD 1 MILLION

=====================================

❤️KeIstimewaan Kad Medical AIA ❤️

❌TAK PERLU BAYAR Deposit (AIA Platinum Panel) SWIPE Kad Jer...

❌TIADA Ko Insurans (Bil 100% dibayar oleh AIA)

❌TANPA Had Seumur Hidup

(Amaun Perlindungan diperbaharui Setiap Tahun )

❌Tak Payah BERSESAK & "Q" LAMA" di Hospital Awam.

❌Tak "BURN DUIT SIMPANAN $" untuk Bayar Bil Hospital . IF NO Medical Card KENA BAYAR PAKAI DUIT SENDIRI😭

⭕Carian Hospital Panel Melalui Aplikasi AIA Locator

⭕Lebih 90+ hospital panel di Malaysia🏥

Hospital Bertaraf 5 BINTANG

Agen AIA yang boleh korang contact ialah LINDA. Nak info, tekan je ; http://www.wasap.my/60126460421/medicalcard

FULL TIME
AIA LIFE PLANNER / CONSULTANT

12 ulasan:

  1. Seelok- eloknya kena ada medical card ni...senang..kadang emergency tak semestinya pi spital kerajaan kan...

    BalasPadam
  2. Murah dan berbaloi sangat memiliki Medical Card ni.. LeYa pun dah ada tapi Prudential punya la.. Mimi lambat up.. Kalau tak, boleh amek AIA ni..😁

    BalasPadam
  3. Betul tu.. Sgt penting utk ada medical card incase kalau ada kemalangan ke apa.. Senang la ditampung oleh insurans..

    BalasPadam
  4. Memang perlu ada Medical Card ni.. tapi tu la... adoi.. belum lagi ada lebihan duit untuk Medical card ni.. moga dimurahkan rezeki untuk buat satu for family

    BalasPadam
  5. Bagus ada medical card untuk diri sendiri family... Sangat membantu waktu kecemasan.

    BalasPadam
  6. bagus ada medical card ni..wkatu kecemasan boleh guna..kita bukan tau bila akan terjadi kan..sebb tu kene siap sedia

    BalasPadam
  7. Memang penting ada medical card ni.. sekurang-kurangnya kita bersedia kan..
    tapi, Ros tak ada lagi.. huhu.

    BalasPadam
  8. penting juga ada medical card ni. Lagi2 kalau anak sakit,bini nak bersalin nak hospital yang selesa baik la ada medical card.

    BalasPadam
  9. Ada rezeki Kak Sue ingat nak apply juga medical card nie Mimie..

    BalasPadam
  10. memang penting medical card ni.. patut semua org amek ni.. cuma mungkin ada yg x berkemampuan cam i is.. hehe

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.