Isnin, 20 Ogos 2018

TAHUKAH ANDA BOLEH BERBELANJA DAN JANA PENDAPATAN DENGAN APLIKASI CANNIS

8:50:00 PG 18 Comments
Di era teknologi semakin canggih, apa saja urusan kita semuanya hanya di hujung jari. Nak membeli belah, nak jana pendapatan semua boleh dilakukan secara online. Semakin canggih bukan? Sekarang ni, ramai ambil peluang untuk membeli belah secara online di shopping menjana pendapatan. Bercakap mengenai shopping online dan menjana pendapatan, Mimi nak kongsi dengan semua mengenai satu aplikasi yang sangat bagus. Selain membeli belah, kita juga boleh jana pendapatan dengan aplikasi ini. Nak tahu aplikasi apa? Pernah dengar aplikasi CANNIS? Jom baca dengan lanjut apa itu CANNIS.





Menggabungkan e-dagang, membeli-belah dalam talian, penyiaran secara langsung dan blockchain, APP CANNIS meliputi asas harian seperti makanan, minuman, hiburan, pakaian  dan merangsang model perniagaan dan memacu gelombang baru APP.

Cannis yang beribu pejabat di Kuala Lumpur, Malaysia, dan mengadakan persidangan pelancaran global di Pusat Konvensyen dan Pameran Setia City (SCCC) pada 18 Ogos 2018. Ia mempunyai beberapa pejabat di Taipei, Guangzhou, Hong Kong, Pulau Pinang dan kumpulan pasukan teknikal di Hangzhou. Ianya  adalah APP yang paling menjanjikan kejayaan pada tahun 2018.



Pengerusi Cannis Group adalah Puteri Mahkota Duli Yang Maha Mulia, kekanda Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Al-Haj, yang telah membantu beratus-ratus syarikat terkenal dengan pengalaman latihan korporat yang sangat berpengalaman. Naib Pengerusi, Tan Sri Dato Sri Ong Tee Keat dan Ketua Pegawai Eksekutif ialah Datuk Dr. Azman Chin.

Ong Tee Keat berkata pertumbuhan pesat pengguna media sosial China, kadar penembusan telah meningkat dengan ketara, dan kebangkitan blokchain telah membatalkan industri semasa dan operasi sosial. Blockchain, kebijaksanaan dan Internet adalah antara tiga teknologi teratas yang China perlu perkukuhkan.




"Siaran langsung telah memulakan rangkaian sosialnya pada 2016. Skala siaran langsung dalam talian China hampir 58 bilion yuan. Analisa domestik China menjangka industri siaran langsung akan melebihi 100 bilion yuan pada 2018. Hari ini siaran langsung menjadi fenomena sosial, dan produk komersial juga. " Kata Naib Pengerusi.

Beliau percaya bahawa ekonomi siaran langsung, belanja dalam talian, dan blokchain yang dianggap sebagai teknologi baru yang akan menggantikan ekonomi rangkaian semasa, pasti akan merangsang gelombang baru model perniagaan, dan Cannis akan menjadi era baru pengguna Internet , aplikasi wajib dalam telefon pintar.





"Cannis adalah platform merintis perancangan program, teknologi produk, promosi operasi dan visualisasi data. Ia mempunyai hampir 100 jurutera profesional dan pasukannya mempunyai keupayaan penyelidikan dan pembangunan yang kuat. "

Sejak Mac tahun ini, Cannis telah memperolehi syarikat-syarikat teknologi berturut-turut termasuk Internet, permainan dalam talian, peranti mudah alih, dan perkongsian data yang besar, dan pada masa yang sama, ia telah menjadi rakan kongsi Google, dan meningkatkan kebolehbacaan APP Cannis, dan keselamatan sistem.




Azman Chin berkata bahawa Cannis adalah platform penyokong peminat dan pengikut pertama di dunia. Pada masa kini tidak perlu memuat turun berbilang aplikasi, selagi anda mempunyai Cannis, anda boleh memenuhi semua keperluan peminat.

Beliau merujuk kepada falsafah perniagaan Cannis mengenai "anda fikir, kami membinanya", membina media sosial dengan fungsi aplikasi yang paling menyeluruh, dan mewujudkan persekitaran ekologi yang paling sesuai untuk perusahaan dan peminat, dan mengumpulkan pangkalan data pengguna global bersama-sama.



"Cannis APP menggabungkan tujuh fungsi paling popular peranti mudah alih, termasuk siaran langsung dalam talian, e-dagang langsung, permainan dalam talian, video pendek, social media, belanja diskaun dan pembayaran digital. Ia akan mengumpul lebih daripada sepuluh ribu pengguna dalam masa 24 jam. "

Beliau berkata bahawa Cannis bukan hanya pentas untuk bakat, cita-cita dan mimpi untuk orang biasa, sistem pembayaran yang dibuat boleh digunakan di 140 negara di seluruh dunia, terutama di Asia Tenggara.

"Di China, nilai pasaran penjualan kedai dan pendapatan pengiklanan pemasaran yang dikendalikan oleh penyiaran secara langsung telah melampaui industri filem. Laporan tanah besar bahkan lebih menegaskan: pengaruh yang lebih berharga daripada bintang filem. "


Banyak usahawan dan profesional dari perusahaan terkenal, syarikat modal teroka, blokchain dan bidang berkaitan rangkaian dari pelbagai negara seperti China, Hong Kong, Indonesia, Kemboja, Korea Selatan, India, Rusia dan lain-lain telah menghadiri persidangan besar pelancaran Cannis APP



Para tetamu utama yang menghadiri persidangan itu termasuk industri teknologi, internet dan industri blockchain, serta pemimpin dari kalangan politik dan perniagaan, persatuan industri yang relevan di China, agensi kerajaan dan organisasi yang berkaitan. Mereka menantikan potensi pembangunan masa depan Cannis APP.

Para tetamu utama termasuk pengasas, pengerusi dan kapitalis Aaron Tsai, yang merupakan seorang kapitalis profesional dalam membantu syarikat-syarikat Cina untuk menyenaraikan Bursa Saham New York, Nasdaq dan GEM, dan presiden Persatuan Blockchain Korea dan World Blockchain South Pengerusi Persatuan Ekonomi dan Perdagangan Hong Kong, Jason H, Guangdong, Pengerusi Foshan Presidium dan Foshan CPPCC Dr. Su Zuyao, pengasas bersama pelukis dan perniagaan Indonesia Robbie Fen Geshu, dan ketua eksekutif CryptoOcean GmbH dan pengasas Yuri, dan Pani Kumar, pengasas bersama Global Blockchain Foundation dari India.

Aplikasi CANNIS kini boleh di dapati di Google Play sahaja. Apple Playstore masih belum ada.

Tetapi tetap boleh install daripada http://api.ickapay.com/download/index.html dan ikut arahan yang diberikan.

Untuk maklumat lanjut boleh layari :

Website :  www.cannis.app

“You think it, We build it”

Jumaat, 17 Ogos 2018

Flower Chimp Menerima Pelaburan Berjumlah RM 6 Juta Berikutan Prestasi Cemerlang di Asia Tenggara

9:30:00 PG 18 Comments
Pengasas Berhasrat Meluaskan Perniagaan ke Singapura Menjelang Pertengahan Ogos 2018



“Ucapkan dengan bunga!” Kepesatan industri e-dagang di peringkat global telah memacu perkhidmatan penghantaran bunga dan membolehkan pengguna mencipta kenangan indah bersama insan tersayang. Bayangkan, betapa mudahnya anda boleh memilih jambangan bunga kegemaran anda dan merancang penghantaran semudah di hujung jari sahaja.





Daripada pilihan jambangan sempena hari lahir hingga ke kiriman bunga sebagai tanda ucapan tahniah, titipan istimewa sempena sambutan Hari Kekasih dan Hari Ibu, Flower Chimp akan memenuhi keperluan bunga-bungaan anda dari harga serendah RM89 sahaja. Melangkah setapak ke hadapan berbanding pesaing mereka, Flower Chimp menawarkan perkhidmatan penghantaran ke seluruh negara yang meliputi lebih daripada 80 daerah di dalam Malaysia, termasuk di Sabah dan Sarawak. Dengan rangkaian meluas seperti itu, tidak hairanlah perkhidmatan penghantaran bunga dalam talian tersebut menjadi pilihan utama pelanggan yang turut menikmati penjimatan menerusi penghantaran secara percuma ke atas semua tempahan tanpa had perbelanjaan minima. Malah, pelanggan juga boleh menjadualkan penghantaran pada hari yang sama bagi semua tempahan yang dibuat sebelum pukul 1 tengah hari untuk mengejutkan insan tersayang mereka. 



“Walaupun kami masih baharu dalam perniagaan penghantaran bunga ini, Flower Chimp telah berkembang hingga menjadi jenama terkemuka dalam industri ini. Dalam tempoh kurang daripada dua tahun, kami telah menjadi pilihan nombor 1 dalam perkhidmatan penghantaran bunga secara dalam talian di Malaysia, Indonesia dan Filipina dengan rekod pertumbuhan lima (5) kali ganda berbanding tahun lepas,” kata Maximilian Lotz, Pengasas Flower Chimp. 





Berikutan prestasi memberangsangkan mereka dalam perkhidmatan penghantaran bunga secara dalam talian, Flower Chimp berjaya menambat pelaburan berjumlah RM 6 juta daripada sekumpulan pelabur termasuklah Asia Venture Group (AVG), sebuah syarikat persendirian yang telah menilai potensi besar Flower Chimp menerusi model perniagaan dan strategi pemasaran mereka yang unik. Syarikat yang sama turut membuat pelaburan dengan syarikat lain seperti iMoney, Happy Fresh dan iPrice. “Kami mensasarkan untuk mengembangkan rangkaian kami di Singapura menjelang pertengahan bulan Ogos 2018 dan di negara Asia Tenggara yang lain termasuklah Vietnam, Thailand dan Hong Kong pada tahun 2019,” tambah Lotz. 




Lotz dan rakan kongsi/Ketua Pegawai Operasi, Niklas Frassa yang mendalami sendiri perniagaan bunga-bungaan berhasrat untuk menggunakan pelaburan yang diterima untuk mengukuhkan operasi mereka di Indonesia dan Filipina, di samping meningkatkan infrastruktur teknikal untuk memanfaatkan pelanggan kami dengan ciri-ciri pintar termasuklah sistem penjejakan secara langsung bagi setiap pesanan. “Dalam masa yang sama, kami menjalankan kajian ke atas pasaran semasa secara berterusan dalam mencari idea untuk produk dan promosi baharu untuk pelanggan kami yang kembali untuk mencari sesuatu yang bersesuaian dengan keperluan mereka,” kata Frassa.



Kata Frassa lagi, “Dengan kuasa pemasaran dalam talian dan media sosial, kami mahu mengukuhkan penjenamaan kami dan menjadi pilihan pertama dalam kalangan pelanggan yang semakin lama semakin bijak mengendalikan perkata berkaitan teknologi. Kami yakin, dalam tempoh dua belas (12) bulan akan datang, dari Suku Keempat (Q4) 2018 hingga ke Suku Keempat (Q4)  2019, Flower Chimp akan berkembang sehingga tiga (3) kali ganda menerusi sumbangan daripada empat pasaran utama iaitu Malaysia, Singapura, Indonesia dan Filipina”. 


Hubungi:

Flower Chimp di Malaysia 
Instagram: @flowerchimp

Flower Chimp di Indonesia
Instagram: @flowerchimp.id

Flower Chimp di Filipina
Instagram: @flowerchimp.ph

Mengenai Flower Chimp



Flower Chimp telah ditubuhkan oleh dua usahawan dari Jerman, Maximilian Lotz dan Niklas Frassa yang telah lama bertapak di Asia Tenggara. Selepas menghabiskan masa di Belanda yang terkenal sebagai pusat perkembangan bunga-bungaan dunia, mereka mengambil keputusan untuk menceburi bidang perniagaan berkaitan bunga dan meletakkan penanda aras baharu dalam perkhidmatan penghantaran bunga secara dalam talian. Dengan mengutamakan kepuasan pelanggan, Flower Chimp telah memenuhi keperluan terhadap bunga berkualiti tinggi pada harga berpatutan yang turut disokong dengan perkhidmatan penghantaran percuma ke seluruh negara. Sejajar dengan peningkatan perniagaan tersebut, mereka terus meningkatkan perkhidmatan dan menjalankan penyelidikan dan pembangunan untuk menawarkan lebih banyak pilihan bunga-bungaan kepada pasaran yang semakin berkembang. 

Buat masa ini, Flower Chimp beroperasi di Malaysia, Indonesia dan Filipina. Dalam masa terdekat, dua usahawan bercita-cita tinggi ini bakal melancarkan platform mereka di Singapura dan negara Asia Tenggara lain. 

Untuk maklumat lanjut tentang Flower Chimp, layari www.flowerchimp.com. Sila hubungi Jabatan Pehubungan Awak kami menerusi emel: pr@flowerchimp.com atau telefon bimbit: +6013-886 9948 untuk sebarang pertanyaan berkaitan media.

MEET THE MEN BEHIND FLOWER CHIMP


Maximilian Lotz
Chief Executive Officer, Flower Chimp

As the Chief Executive Officer of Flower Chimp, Maximilian is responsible for running all facets of the business across Flower Chimp’s four markets. Maximilian has an established track record in the e-commerce space from heading the Malaysia business of hear.com, an world-leading vendor of hearing aids. Prior to that, Maximilian gained vast experience investment banking & venture capital.

Maximilian graduated with a B.Sc. in Business Administration from Maastricht University (Netherlands) and Bocconi University Milan (Italy)

Niklas Frassa
Chief Operating Officer, Flower Chimp 

As the Chief Operating Officer of Flower Chimp, Niklas is responsible overseeing operations across departments in Flower Chimp’s four markets. Niklas' background is in management consulting, where he among other roles acted as a project leader for the leading management consulting firm in Germany’s media industry. Furthermore, he gained vast e-commerce experience during stints in Malaysia, Singapore and Indonesia with Southeast Asia’s leading online fashion company, Zalora.

Niklas graduated with a M.Sc. (CEMS) in International Management from Rotterdam School of Management (Netherlands) and a B.Sc. from WHU - Otto Beisheim School of Management (Germany).

Sabtu, 11 Ogos 2018

4 SEBAB REAL FRESH SKIN DETOXER - 10 SECOND WASH OFF MASK WAJIB DIMILIKI

3:18:00 PTG 27 Comments
4 Sebab Real Fresh Skin Detoxer - 10 Second Wash Off Mask Wajib Dimiliki| Hai semua! Siapa kat sini suka pakai mask? Mimi yakin kebanyakan kaum wanita mahupun lelaki ada yang suka pakai mask. Mask merupakan salah satu rutin yang perlu ada dalam penjagaan wajah untuk memastikan kita mendapat kukit yang sihat dan cantik. Bercakap pasal mask, Mimi nak kongsikan dengan semua mengenai satu mask 2 in 1 yang sangat istimewa iaitu Real Fresh Skin Detoxer - 10 Second Wash Off Mask. Dan semua oang patut memiliki mask istimewa ini.

4 SEBAB REAL FRESH SKIN DETOXER - 10 SECOND WASH OFF MASK WAJIB DIMILIKI



Nak tahu sebab kenapa Mimi kata Real Fresh Skin Detoxer ini perlu dimiliki oleh semua orang? Hah, silalah baca sampai habis ya.

1. Berfungsi sebagai pembersih 2 dalam 1

Untuk pengetahuan semua, Real Fresh Skin Detoxer ni selain bertindak sebagai mask ia juga bertindak sebagai cleanser tau. Jimat masa dan tenaga. Kalau sejenis malas nak konsisten pakai mask, hah Real Fresh Skin Detoxer ni memang sesuai dimiliki!

2. Penggunaan hanya 10 saat sahaja

Ada masanya kita perlu bersiap dengan cepat dan pantas bila terlibat dengan sesuatu event. Macam Mimi memang bab nak cuci muka ambil masa yang lama. Lepas cuci muka, nak skrub lah, lepas tu nak mask lah. Tapi dengan Real Fresh Skin Detoxer tak perlu nak ambil masa yang lama nak bersihkan muka. Pakai selama 10 saat, kemudian buat urutan membulat dan cuci.



3. Kandungan produk dari bahan bahan premium 

Bahan bahan yang digunakan di dalam Real Fresh Skin Detoxer ni adalah bahan bahan premium yang terpelihara kualitinya. Untuk Real Fresh Skin Detoxer (Rose) ia diperbuat dari kelopak bunga rose, ekstrak rose dan gliserin. Manakala untk Real Fresh Skin Detoxer (Green Tea) diperbuat dari duan teh hijau, ekstrak teh hijau dan gliserin.

4. Kulit muka kelihatan segar dan lembut

Memang tidak dinafikan setelah beberapa minggu menggunakan Real Fresh Skin Detoxer, kulit muka akan jadi lembut dan segar tau. Rasa bersih betul muka ni. Kalau konsisten menggunakannya tidak mustahil kita akan memiliki kulit muka yang cantik semulajadi tanpa sebarang cela.

REAL FRESH SKIN DETOXER (ROSE)

Sumber : Althea


Seperti yang diberitahu di atas, Real Fresh Skin Detoxer (Rose) diperbuat dari bahan bahan premium yang berkualiti tinggi iaitu kelopak ros May, ekstrak ros dan gliserin. Untuk makluman semua, bunga ros May dari Grasse, France ini akan berbunga setahun sekali selama 5 minggu sebab itulah ia dipanggil bunga ros May. Bunga ros May ini dipetik dengan tangan untuk menjaga kualiti bunga tersebut. Manakala ekstrak ros di ambil dari bunga Ros May itu sendiri.

Ekstrak ros May premium ini lebih efektif untuk mengekalkan keseimbangan pH semulajdi kulit pada tahap 5 jika dibandingkan dengan ekstrak ros yang biasa. Ia membantu melembapkan kulit muka secara mendalam dan kulit muka sentiasa nampak glowing gitu.

Untuk Real Fresh Skin Detoxer (Rose) ini sesuai digunakan untuk semua jenis kulit dan digunakan pada waktu pagi tau.

REAL FRESH SKIN DETOXER (GREEN TEA)

Sumber : Althea


Real Fresh Skin Detoxer (Green Tea) diperbuat dari daun teh hijau Jeju, ekstrak daun teh hijau dan gliserin. Teh hijau Jeju ini mampu melindungi kulit daripada rosak akibat terdedah dengan sinaran UV di mana iaitu mengandungi Catechin yang mempunyai 5 kali lebih Vitamin C daripada lemon.

Serbuk daun teh hijau Jeju juga mampu melindungi kulit muka dari berlaku iritasi dan kemerahan dengan cepat di mana ia mengawal pengeluaran sebum dan menyingkirkan segala kekotoran.

Real Fresh Skin Detoxer (Green Tea) ini juga sesuai untuk semua jenis kulit dan digunakan pada waktu malam.

CARA PENGGUNAAN REAL FRESH SKIN DETOXER

1. Sapukan Real Fresh Skin Detoxer dengan tebal pada keseluruhan kulit muka yang kering  dan biarkan selama 10 saat.

2. Ambil sedikit air dan gosok pada muka dengan kaedah memusing.

3. Cuci muka dengan air sehingga bersih.

4. Selesai!



Untuk dapatkan Real Fresh Skin Detoxer ni boleh layari http://my.althea.kr. Harga untuk setiap satu Real Fresh Skin Detoxer ini ialah RM43.00 (150ml). Tapi sekarang ini Althea sedang buat promosi dimana kalau beli kedua dua Real Fresh Detoxer ini akan dapat 10% OFF (RM86.00 RM77.00) sementara stok masih ada.

Rabu, 8 Ogos 2018

WELCOME GIFT BOX ANGELS | ALTHEA TURNS 3!

10:06:00 PTG 33 Comments
Welcome Gift Box Angels | Althea Turns 3! Hai semua! Ada yang pernah dengar pasal Althea tak? Althea merupakan satu laman web yang menjual pelbagai produk dari Korea yang selamat digunakan. Ada skincare dan make up. Yang suka dan jatuh hati dengan kecantikan orang Korea, Althea merupakan platform yang tepat untuk shopping barangan dari Korea! Boleh nampak cantik macam orang Korea juga! Tahun ni merupakan ulang tahun Althea yang ketiga. Yang paling best Mimi terpilih menjadi salah Althea Angels! Kira sebagai Beauty Ambassador gitu.


Banyak keistimewaan yang bakal Althea Angels dapat tau. Semuanya best best.


  • Welcome Gift
  • Monthly K-Beauty Giveaway
  • Birthday Credits
  • Seasonal Annual Shopping Credits
  • Exclusive Althea Reviews
  • Althea Studio Access
dan banyak lagi keistimewaan yang bakal diterima Althea Angels. Althea ni suka surprise, tu yang buat sayang lebih! Pejam celik pejam celik tak sangka ini merupakan tahun ketiga Mimi dengan Althea. Dan banyak produk dari Althea yang Mimi beli dan guna, dari skincare hingga ke make up.

Sempena Althea Turns 3 dan menjadi salah seorang Althea Angels, Mimi dapat Welcome Gift Box yang diterbangkan khas nun jauh dari Korea! Seperti yang Mimi beritahu sebelum ni nak dapatkan produk skincare dan make up yang selamat dan bebas dari bahan berbahaya, Althea jawapannya.

Nak tengok tak apa yang Mimi dapat sempena Althea turns 3? Jom tengok sama sama.





Tada!!Best tak best? Terus bertambah sayang dengan Althea tau. 

Barangan yang ada di dalam Welcome Gift Box Angels ialah :

🌸Tote Bag Althea Turns 3
🌸Make up bag Spread Your Wings
🌸Cermin Spread Your Wings
🌸Real Fresh Skin Detoxer (Rose)
🌸Real Fresh Skin Detoxer (Green Tea)
🌸Cuties Miniature Althea's Boxes

Sempena Althea Turns 3, banyak promosi produk sedang berlangsung di Althea tau. Jika berminat untuk mendapatkan Real Fresh Skin Detoxer macam yang Mimi dapat ni boleh dapatkan terus dari web Althea.

Dan jangan lupa untuk sertai contest yang dianjurkan oleh Althea iaitu "FLY ME TO KOREA". Ia berlangsung dari 2 Julai sehingga 31 Ogos 2018 istimewa sempena Althea Turns 3. Nak pergi Korea? Apa kata join contest mudah ini.

Cara nak join pun senang saja.

1. Buat pembelian di Althea dan jadi salah seorang yang bertuah terima limited edition Birthday Book box + Birthday Book miniatures.

2. Kraf dan kreatif - bentukkan miniatures box ikut langkah yang diberikan.

3. Ambil gambar yang kreatif bersama dengan miniatures Birthday Box yang telah siap dibentuk.

4. Hantar penyertaan dengan upload di Instagram dan nyatakan kenapa Althea perlu terbangkan anda ke Korea. Jangan lupa tag @AltheaKorea dan hashtag #AltheaTurns3 #AltheaKorea.

Hadiah yang ditawarkan pun menarik iaitu berpeluang memenangi percutian ke Korea percuma!

Untuk maklumat lanjut, layari

Web :

Facebook : 

Instagram : 

Selasa, 7 Ogos 2018

PRODUK KECANTIKAN DAN KEBERSIHAN HARIAN YANG DIGUNAKAN

1:46:00 PTG 21 Comments
Produk Kecantikan dan Kebersihan Harian Yang Digunakan | Hai semua! Baik lelaki mahu pun wanita mesti ada produk kecantikan dan kebersihan harian yang digunakan. Pencuci muka, syampu, skrub, sabun dan sebagainya. Ada yang tanya, Mimi kongsi dan review produk di media sosial tu Mimi guna atau pun tak. Hah nak tahu Mimi guna produk apa? Jom tengok! Bukan senang tau Mimi nak kongsi dengan orang produk kecantikan dan kebersihan harian yang digunakan.


Hahhh...Nampak tak? Bukti Mimi share, review dan guna. Bukan review kosong tau. Contoh syampu dan perapi Safi Shayla. Memang dah lama guna tau. Bau wangi dan best. Untuk muka, Mimi memang guna Contour Cleanser dari Althea dan skrub pula memang St. Ives. Dulu Mimi guna yang Apricot Scrub. Sekarang beralih guna Radiant Skin Pink Lemon & Mandarin Orange scrub.

Dulu Mimi salah seorang pengguna produk "sampah" tau. Sekarang dah bertaubat. Memang sekarang guna produk dari drugstore dan produk yang selamat dan guna bahan semulajadi.


Yang atas ni pula antara produk yang Mimi guna untuk muka dan badan. Deodoran Nivea Men tu suami Mimi punya barang tau bukan Mimi. Jangan salah faham pula. Produk yang Mimi guna memang kebanyakannya dari Althea, Safi, Good Virtues Co., Nivea dan Id. Az Derm. Kalau mekap lain pula.

So, tak timbul isu Mimi share produk dengan semua orang tapi tak guna. Nope. Mimi guna je as long as produk yang digunakan selamat dan bebas dari bahan kimia berbahaya. Serik rasanya nak pakai produk sebarangan ni. Muka rosak sendiri tanggung. Alhamdulillah setakat ni, semua lroduk yang Mimi gunakan ni selamat.

Isnin, 6 Ogos 2018

St. Ives Radiant Skin Pink Lemon & Mandarin Orange Scrub

6:00:00 PG 39 Comments
St. Ives Radiant Skin Pink Lemon & Mandarin Orange Scrub | Hai semua! Semua tahu asas penjagaan kulit muka kan iaitu membersih,  menyegar dan melembab. Tapi jangan lupa tentang kepentingan skrub dalam penjagaan kulit muka. Sekurang kurangnya skrub 2 hingga 3 kali seminggu. Ia penting untuk menyingkirkan sel kulit mati supaya muka nampak segar dan tidak kusam. Bercerita mengenai skrub ni,  Mimi memang menggunakan skrub dari St. Ives dari dulu lagi. Mimi guna yang apricot tu. Sekarang ni,  Mimi cuba pula St. Ives Radiant Skin Pink Lemon & Mandarin Orange Scrub. 

St. Ives Radiant Skin Pink Lemon & Mandarin Orange Scrub

St. Ives Radiant Skin Pink Lemon & Mandarin Orange Scrub


Sekarang ni St. Ives telah mengeluarkan 6 rangkaian skrub yang terdiri daripada pelbagai fungsi dan warna iaitu : 

1. FRESH SKIN Apricot Scrub
2. ACNE CONTROL Apricot Scrub
3. ENERGIZING Coconut & Coffee Scrub
4. RADIANT SKIN Pink Lemon & Mandarin Orange Scrub
5. WHITEHEAD CLEARING Green Tea Scrub
6. GENTLE SMOOTHING Oatmeal Scrub & Mask

St. Ives Radiant Skin Pink Lemon & Mandarin Ornage Scrub


Yang Mimi guna sekarang ni of course lah St. Ives RADIANT SKIN Pink Lemon & Mandarin Orange Scrub. Selain daripada packaging yang menarik hati Mimi ( pink tetap pilihan hati! ) baunya yang wangi dan lembut buat Mimi jatuh suka. Butiran skrubnya juga halus dan tidak kasar. Bila sental muka dengan skrub, terasa lembut saja pada muka. Struktur skrubnya yang halus dan tidak kasar terasa hari hari nak skrub muka. Tapi ingat tau jangan buat hari hari!  Cukup seminggu dua hingga tiga kali. 

Jom sental muka dengan St. Ives Radiant Skin Pink Lemon & Mandarin Orange 

Muka happy duk sental muka dengan skrub



Lepas sental muka dengan St. Ives Pink Lemon & Mandarin Orange Scrub ni kulit muka memang rasa lembut dan halus saja macam kulit bayi tau. Mimi memang leka kalau gosok gosok pipi lepas skrub. Lembutnya tu tak terkata. Selain daripada tu, segala kekotoran pada muka pun hilang. Dah sebulan Mimi gunakan skrub dari St. Ives ni,  memang berbaloi beli dan pakai. Dari dulu memang skrub St. Ives ni jadi pilihan utama Mimi tau. 

Selepas sental muka dengan St. Ives Radiant Skin Pink Lemon & Mandarin Orange Scrub


Produk St. Ives ni boleh didapati di semua Watsons dan Guardian store seluruh Malaysia. Nak tahu maklumat lanjut mengenai 6 skrub St. Ives ni boleh juga layari :

Website :

Facebook :

Instagram :

Ahad, 5 Ogos 2018

Cempedak Goreng Juadah Minum Petang

9:44:00 PTG 8 Comments
Hai semua! 

Siapa suka makan cempedak goreng angkat tangan!  Sekarang ni cempedak goreng mahal kan? Ingat dulu zaman sekolah kalau beli cempedak goreng RM1 dapat 5 ketul. Sekarang ni RM1 dapat 1-2 ketul. Punyalah jauh beza harga dan kuantiti tu kan. Kalau teringin nak makan cempedak goreng,  buat sendiri lagi bagus kan. Lagi berbaloi daripada beli di luar. 

Nak dijadikan cerita, masa duk layan facebook ternampak status kawan blogger kak Suria Amanda update status pasal cempedak!  Mimi bila nampak gambar cempedak tu mulalah tak tentu arah. Nak juga cempedak. 

Nasib baik kebetulan suami nak keluar terus Mimi kirim beli cempedak. Siap doa minta minta ada dijual. Risau tak ada je. Sebelum ni kita semua sibuk update pasal musim durian, manggis, rambutan dan langsat. Sekarang musim cempedak! Memang meroyanlah dak Mimi jawabnya! 

Tada!!!

Cempedak in the house! Suami beli di Family Store. Bukan main panjang lagi cempedak ni. Perli ke apa? 


Buah cempedak di luar pagar,
Ambil galah tolong jolokkan,
Saya budak baru belajar,
Kalau salah tolong tunjukkan.

Hah siap berpantun lagi tau!  Pantun popular zaman sekolah dulu dulu. Agak agak budak sekarang familiar tak dengan pantun cempedak ni? 

Harga sebiji cempedak yang panjang ni RM25.12. Kira okeylah kan. Berbaloi sebab isinya banyak dan cantik. Dapat jugalah satu mangkuk besar.


Hari ni Mimi nak buat cempedak goreng juadah minum petang. Tak semua Mimi goreng. Separuh Mimi simpan sebab banyak sangat. Esok boleh sambung buat cempedak goreng lagi. Nak dijadikan cerita,  duk kalut sangat nak cempedak sampai terlupa rumah tak ada tepung jagung. Nak buat cempedak goreng kenalah guna tepung gandum dan tepung jagung kan. Baru lagi sedap dan crunchy. Tapi disebabkan ada tepung gandum saja pun boleh janji cempedak goreng. 


So,  inilah cempedak goreng juadah minum petang Mimi sekeluarga. Esok nak beli tepung jagung baru lagi kick makan. Apa pun syukur sebab keinginan nak makan cempedak goreng tertunai. 

Jumaat, 3 Ogos 2018

Calling All Young Aspiring Artists

8:07:00 PTG 4 Comments
Win attractive cash prizes and an opportunity to showcase your talent via Usaha Tegas Heritage Art Competition


The Usaha Tegas Heritage Art Competition by Usaha Tegas Sdn Bhd (UTSB), is back. 

The Usaha Tegas Group is a Malaysian private investment holding company owned by eminent Malaysian businessman, Tan Sri T Ananda Krishnan. The Group has significant interests in companies operating across diverse industries such as telecommunications, media and entertainment, oil and gas, as well as real estate, in Malaysia and globally. 

Winners of the Usaha Tegas Heritage Art Competition 2017 are joined by Maureen Toh, Director, Usaha Tegas Sdn Bhd [standing, fifth from right] and Lim Ghee Keong, Chief Operating Officer of Usaha Tegas Sdn Bhd [standing, fourth from left].


Ms Maureen Toh, Director of Usaha Tegas Sdn Bhd said, Culture and heritage are the social glue that hold us all together, which is why UTSB is committed to celebrate our Malaysian heritage through this annual competition which is now in its 19th iteration. Allowing young Malaysians to depict what Malaysian heritage means to them, ensures that our shared history is imparted to generations to come.

This year, talented young artists from across the nation are once again invited to demonstrate their artistic flair by interpreting Malaysias rich tapestry of heritage through art.

Fung Wei Wei from University Sains Malaysia bagged 1st Prize for the Watercolour Category last year. With a scoopful of whimsy, the artist portrays Malaysia’s increasingly threatened heritage sites as a melting ice-cream cone, irresistible to ravenous developers.


To be eligible, young artists must be Malaysian students pursuing their tertiary education locally. UTSB is working hand in hand with local institutions of higher learning to encourage young artists to showcase their talent. Interested artists can obtain entry forms via their respective tertiary institutions. 

Those who are interested will have until August 30, 2018 to express their appreciation for our nations rich heritage by applying their artistic talents. 

Sim Hoi Ling from Dasein Academy of Art won the 1st Prize for the Mixed Media Category last year with this artwork titled 'Peeping Future – Where is my home?'. The exaggerated scale between the minute onlooker and the colossal wrought iron grill lends drama to this piece.



Participants are not restricted in terms of the number of entries they can submit. The artworks will need to fall under one of the following five categories: oil or acrylic; watercolour; charcoal or pencil or oil pastel or ink; print making as well as mixed media. 

The first prize winner for each category will receive RM8,000, the second prize winner will walk away with RM3,000 while the third prize winner will take home RM2,000. Consolation prize winners will receive RM500 each. In addition, each winner will also receive a certificate and RM500 worth of TGV (Tanjong Golden Village) tickets. 

Last year, cash prizes worth a total of RM77,000 were given away. The competition saw a total of 955 entries, of which 29 pieces by 25 artists, outshone the rest. 

Lee Lih Xian from ATEC Academy, Penang won the 1st Prize for Charcoal/Pencil/Ink Category last year with this artwork titled Goh Ka Ki. The artist exhibits a skilled hand and remarkable coloured pencil technique in this effervescent piece. 


Over the years, this competition has acted as a launching pad for talented students looking to pursue a rewarding career in the arts, as evidenced by the fact that a substantial number of ex-contestants have gone on to become successful artists themselves. 

The competition will be judged by a panel of esteemed judges, including last years Chief Judge, En. Juhari Said, an award-winning Malaysian artist with a career spanning over 35 years. En. Juhari commented, Every year, we as judges who are entrusted with the task of sieving for the cream of the crop, have a tougher task at hand in selecting the winning entries. Nevertheless, I am pleased with the tangible growth I am able to perceive in terms of the complexity of thinking behind the entries, they just keep getting better and better. 

Goh Jing Shya from ATEC Academy, Penang won the Consolation Prize for Oil/Acrylic Category last year with this artwork titled The Chatting among three Nyonya Women. In this vividly expressive piece, the artist presents the Peranakan culture through an unusual perspective by inviting the viewer to catch a glimpse of an intimate conversation between three elegant Nyonya women from the ground level.

One of last years winners, Fung Wei Wei from USM, who bagged both, the first prize for the Watercolour category and the third prize for the Charcoal/Pencil/Ink category, commented, Joining this competition has been an unforgettable experience for me. Not only did I win two awards and get my artwork displayed for hundreds of people to see through the exhibition, I was also approached by many who saw my pieces in the resulting media coverage, be it print, online or on TV. I am very glad to be an Usaha Tegas Heritage Art Competition winner and am thankful for the new opportunities this competition has brought forth for me.  

Aina Nadiah Binti Fauzi from UiTM Shah Alam, last years second prize winner for the Print Making category, also commented, To be acknowledged by the Usaha Tegas Heritage Art Competitions eminent panel of judges is a dream come true. I would like to thank the organisers for this fantastic opportunity. I am now inspired to explore further the many facets of my own heritage as well as the heritage of my fellow Malaysians.

For more information regarding this competition, please contact:
Usaha Tegas Heritage Committee
Email Add  :  UTHeritage@ut.com.my

Khamis, 2 Ogos 2018

Sekarang Setiap Orang Mampu Memiliki Perlindungan Hayat Asas

11:15:00 PTG 5 Comments
Hari ini, RM6 di Malaysia barangkali membolehkan anda mendapat sepinggan nasi lemak ayam, semangkuk mi sup atau sebungkus nasi ayam di gerai kegemaran anda. Tetapi RM6 tidak mencukupi untuk satu tiket filem, atau burger di restoran makanan segera.

Namun, untuk harga makanan tempatan - ia adalah masih berpatutan - malah dengan jumlah itu, anda juga boleh memastikan bahawa keluarga anda dilindungi sekiranya terdapat perkara yang tidak diingini berlaku terhadap anda.

Ya, kita berbicara mengenai pelan insurans nyawa serendah RM6 sebulan. Menurut statistik Bank Negara Malaysia (BNM), 65% atau 7 daripada setiap 10 rakyat Malaysia TIDAK mempunyai pelan insurans nyawa takaful atau pelan keluarga takaful. Tidak menghairankan, rakyat Malaysia telah dianggap sebagai penduduk yang kurang berinsurans berbanding negara lain.

Dilaporkan untuk mengatasi situasi ini, BNM melalui Perlindungan Tenang di bawah inisiatif nasional, berusaha menyediakan liputan insurans hayat mampu milik, mudah akses dan perlindungan insurans nyawa ringkas  untuk melindungi rakyat Malaysia – khususnya golongan yang berpendapatan isi rumah bawah 40% (B40) yang hanya 4% memiliki insurans. 

Sebagai sebahagian daripada inisiatif oleh BNM, Tokio Marine Life Insurance Malaysia Bhd (Tokio Marine Life) telah memperkenalkan TokioMarine-StarterPack - pelan perlindungan dasar yang berpatutan yang menyediakan liputan kematian sehingga RM50,000 pada kadar premium kurang daripada 50 sen sehari untuk membantu mereka yang paling memerlukannya. 

Encik Toi See Jong, Ketua Pegawai Eksekutif Tokio Marine Life


"Matlamat utama kami adalah untuk menjangkau seberapa banyak yang mungkin memerlukan insurans paling banyak, tetapi berfikir mereka tidak mampu. Pada dasarnya, Tokio Marine-Starter Pack dicipta untuk memberikan perlindungan yang paling asas dan penting terhadap risiko utama,"kata Encik Toi See Jong, Ketua Pegawai Eksekutif Tokio Marine Life.

"Kami juga memahami keperluan pembeli insurans untuk pulangan percuma, supaya kami boleh membuat pelan mudah yang boleh didapati menerusi platform dalam talian, tanpa memerlukan penaja jaminan perubatan," tambah Encik Toi.

Pelan Tokio Marine-Starter Pack adalah pelan yang memberi pembayaran semula  manfaat perlindungan kematian secara sekali gus kepada keluarga atau tanggungan anda jika sesuatu yang tidak diingini menimpa anda. Pelan ini tersedia untuk mereka yang masih muda berumur 18 tahun (pada hari jadi) sehingga 55 tahun. Dan tiada pemeriksaan perubatan diperlukan. 



Kata Encik Toi, pelan ini juga amat relevan kerana Persatuan Insurans Hayat Malaysia (LIAM) mendapati bahawa keluarga golongan berpendapatan berumur di antara 26-55 mempunyai jurang perlindungan yang besar, manakala mereka yang berusia di bawah 25 mempunyai kebarangkalian yang agak tinggi tidak memiliki insurans.

Jurang perlindungan bermaksud sejauh mana keluarga yang tidak diinsurans berkenaan berdepan dengan kehilangan pencari nafkah. 

Menurut kajian LIAM’s 2012 Underinsurance di Malaysia, para pencari nafkah golongan berumur 26-55 biasanya berada pada fasa apabila kewajipan kewangan mereka memuncak dari segi tanggungan, pembayaran balik gadai janji, tabung simpanan dan sebagainya. 



Oleh itu, jika sesuatu yang tidak diingini berlaku kepada kumpulan pencari nafkah ini, sukar bagi kebanyakan keluarga mereka untuk mengekalkan gaya hidup semasa - malah ada yang mungkin menghadapi risiko kemiskinan, kata Encik Toi. 

Oleh demikian, JANGAN mempertaruhkan takdir orang yang anda sayang ditentukan melalui nasib atau tuah, apabila tidak sampai serendah RM6 sebulan, anda mampu membantu memastikan hidup mereka terjamin dan tidak tinggal dalam keadaan yang teruk- atau bergantung pada bantuan orang lain - apabila anda tiada kelak. Cinta bukan kata, tetapi adalah TINDAKAN. 

Layari https://www.tokiomarinelife.com.my/StarterPack/index.html sekarang, untuk mendapatkan pilihan yang bersesuaian dengan anda. Atau anda boleh menghubungi khidmat pelanggan kami di 03-20596188, untuk maklumat lanjut.

------------------------------------------------------------------------------------

Mengenai Tokio Marine Life Insurance Malaysia Bhd

Tokio Marine Life Insurance Malaysia Bhd (“Tokio Marine Life”) mempunyai kehadiran selama 70 tahun di Malaysia dan mempunyai kekuatan kewangan dengan jumlah aset sebanyak RM8.48 bilion **. Hari ini, Tokio Marine Life adalah ahli Tokio Marine Group di Jepun dengan lebih daripada 36,900 pekerja, 46,000 ejen dan beroperasi di 483 bandar di 38 negara di seluruh dunia. Syarikat utama Tokio Marine Group, Tokio Marine & Nichido Fire mempunyai kekuatan kewangan yang bernilai lebih daripada USD208 bilion dan mempunyai penarafan kredit A+ oleh Standard & Poor's Aa3 oleh Moody's dan A++ (Stable) oleh A.M. Best.

*Tertakluk kepada terma dan syarat
** Sehingga 31 Disember 2017
⁺ Setakat 18 April 2018 


Rabu, 1 Ogos 2018

More and More Stars Align Around Shopee

7:55:00 PTG 9 Comments


Shopee Celebrity Squad hits double figures in ten weeks with new additions Dynas Mokhtar, Zoey Rahman, Siti Sarah, Shuib Sepahtu, and Ummi Nazeera

KUALA LUMPUR, 1 AUGUST 2018 - Shopee, the leading e-commerce platform in Southeast Asia and Taiwan has added five new celebrities Dynas Mokhtar, Zoey Rahman, Siti Sarah, Shuib Sepahtu, and Ummi Nazeera to its burgeoning Shopee Celebrity Squad. Launched in May to give Shopee users easy access to dazzling products from adored local stars, Shopee Celebrity Squad now boasts a total of 11 Malaysian celebrity brands for its approximate 10 million users in Malaysia. 

L-R: Dynas Mokhtar; Zoey Rahman; Rachel Tan, Marketing Lead of Shopee; Siti Sarah and Shuib Sepahtu at the Shopee Celebrity Squad panel discussion


“We launched Shopee Celebrity Squad to celebrate Malaysians’ love for local celebrities and for us to connect with our users more meaningfully. We are thrilled to be able to introduce five more beloved local stars to our community so quickly, reaching double figures in just ten short weeks. Shopee Celebrity Squad is growing faster than expected and Malaysians can look forward to more as Shopee continues to connect locals with their favourite homegrown celebrities while helping celebrities grow their brand sales,” said Ian Ho, Regional Managing Director of Shopee.

The 5 newest additions on Shopee Celebrity Squad are: 

Dynas Mokhtar, the multi-talented model, actress, TV host and emcee with her nursing attire fashion label DNA by Dynas



Zoey Rahman, an actor, professional host and a model in Malaysia launched his brand, MIKASERIES with the aim to share his secrets for a healthier lifestyle




Shuib Sepahtu, the former Maharaja Lawak Mega Champion in 2013 with his honeycomb brand, Bee Factory and his wife Siti Sarah with her cosmetics brand, Pinkypinky






Ummi Nazeera, the young and talented actress with her Muslim fashion line, Nazeera. 




These 5 celebrities will be joining pioneers of the Shopee Celebrity Squad namely:

YBhg. Dato’ Sri Siti Nurhaliza Tarudin, Malaysia’s top singer, with her skincare and cosmetics line, SimplySiti
Nora Danish with her brand Owl, which offers a modern twist to traditional Muslim fashion Izara Aishah, the much-loved actress with her lip wear brand, Madame Izara on Shopee Elfira Loy, star of hit drama Separuh Jiwaku, and Heliza Helmi, Akademi Fantasia Season 5 finalist, with their brand EL and Heliza Guzel Hive – selling traditional Muslim clothing
Emma Maembong a multi-talented actress and model with her skincare line, EMBS

Shopee users can look forward to more celebrities as Shopee Celebrity Squad continues to grow from strength to strength and reinforce Shopee’s position in the e-commerce segment. 

To celebrate the five new celebrities, Shopee will be having a MID SEASON SALE from 6th to 9th August 2018, where users can enjoy 25% off capped at RM50 simply by applying voucher code CELEBAUG upon check out. Shoppers can continue to enjoy free shipping for all their purchases made on Shopee including their favourite celebrity brands! Terms and conditions apply.

Visit https://shopee.com.my/m/Shopee-Celebrity-Squad to find out more information on Shopee Celebrity Squad. Download the Shopee App for FREE via the Apple App Store or Google Play Store.