Rabu, 28 Februari 2018

Beli Cermin Mata Baru di Kedai Optik Whoosh

10:59:00 PTG 9 Comments
Beli Cermin Mata Baru di Kedai Optik Whoosh | Mimi sebenarnya kan tak terfikir pun nak beli cermin mata baru tau. Duk fikir cermin mata yang suami beli ni tahan lama lah kan. Yelah bukan murah dia belikan. Nak dekat RM400 jugalah. Tapi tu lah nak buat macam mana. Akhirnya cermin mata ni patah di tangan Adhwa. Sebelum ni cubaan dia nak patahkan terbantut sebab Mimi dapat selamatkan. Kali ni berhuhuhu sajalah. Nak marah budak kecil apa dia tahu. Asyik pakai lens je mata jadi cepat letih, last last semalam ajak suami buat cermin mata. Tak boleh tahan. Mimi beli cermin mata baru di kedai optik Whoosh, Mydin S2.

BELI CERMIN MATA BARU DI KEDAI OPTIK WHOOSH




Mimi cuba juga pasang balik tapi tak boleh. Ikutkan tukar bingkai saja kan tapi stok macam Mimi nak tak ada. Lagipun bila check power mata dah naik dari 250 dua dua belah jadi 275. Patutlah bila pakai cermin mata lama nampak macam tak berapa jelas sangat. Bila tengok objek macam berbayang. Tu yang buat keputusan BELI CERMIN MATA BARU DI KEDAI OPTIK WHOOSH terus. Malas fikir lama lama.

Lagipun Mimi pun nak tukar style cermin mata tu. Kalau sebelum ni Mimi pilih sendiri kali ni Mimi suruh orang kedai tu pilihkan untuk Mimi ikut pada kesesuaian bentuk muka.

Pilih pun sekejap je. Sebab nak kejar masa. Tak kisah dia pilih janji selesa. Bingkai Mimi kali nih jenis plastik yang lembut dan elastik tapi tetap kena jaga betul betul takut patah lagi wei. Harga bingkai saja RM165.00. Nih bingkai paling murah yang ada di Whoosh. Tambah dengan lens jumlah semua RM260.00. 


Cermin mata lama Mimi. Cuba pasang tapi tak boleh. Terkepak dah. Takkan nak buang sayangkan. Nanti nak salotape tepi yang patah tu. Boleh pakai untuk tengok tv dan memasak. Cermin mata baru pakai bila nak drive pergi kerja atau jalan jalan saja kan.

Tempah semalam hari ni dah siap. So far pakai puas hati sebab lagi jelas dan terang. Nampak sangat makin umur meningkat makin naik power. Nak masak ke tengok tv ke memang Mimi pakai cermin mata. Kalau tak pakai seksanya mata lahai.


Agak agak mana yang sesuai? Cermin mata lama ke cermin mata baru? Cermin mata baru besar sikit dari yang lama plus bezanya cermin tu takkan bertukar jadi gelap kalau kena cahaya matahari. Yang lama dulu kena cahaya matahari automatik berubah jadi gelap. Sebab tu harga mahal sikit. Cermin mata baru ni Mimi cuma buat untuk silau dan protect mata bila ngadap komputer dan handphone. Kali ni Mimi tak boleh nak claim bantuan cermin mata kat tempat kerja sebab dah kali keempat. Kelayakan untuk claim tiga kali sepanjang perkhidmatan. Takpelah, tak ada rezeki. Harap harap cermin mata ni selamat daripada kerakusan Adhwa. Menangis air mata darah kalau patah lagi.

Selasa, 27 Februari 2018

Glow Gelenggang Merawat Masalah Kegatalan dan Resdung

6:30:00 PG 47 Comments
Glow Gelenggang Merawat Masalah Kegatalan dan Resdung | Siapa ada masalah gatal - gatal dan resdung macam Mimi, angkat tangan! Rasa stress tau bila ada masalah gatal - gatal dan resdung ni. Mimi akan gatal  - gatal pada bahagian muka sebab ada resdung. Bila tumis cili, bersin memang tak berhenti punya. Stress oii bersin banyak kali. Bukan Mimi saja mengalami gatal - gatal, Adhwa pun sama. Alhamdulillah, Mimi dah jumpa penyelesaian kepada masalah yang Mimi dan Adhwa hadapi iaitu Glow Gelenggang Merawat Masalah Kegatalan dan Resdung.

GLOW GELENGGANG MERAWAT MASALAH KEGATALAN DAN RESDUNG


Produk Organic Herbal Glow Gelenggang


Pernah dengar tak mengenai GLOW GELENGGANG MERAWAT MASALAH KEGATALAN DAN RESDUNG sebelum ni? Mesti ada yang pernah dengar dan mungkin juga ada yang tak pernah dengar kan? Jadi, Mimi nak share dengan korang secara terperinci produk GLOW GELENGGANG ni. Sebelum tu mesti ada  antara korang yang masih janggal dan tidak pernah dengar apa itu gelenggang kan?

Daun Gelenggang
Sumber : Google


Untuk pengetahuan korang, gelenggang merupakan pokok herba yang merupakan tumbuhan berbunga perhiasan dalam kelompok sub-keluarga Caesalpinioideae. Ia juga dikenali sebagai Candelabra Bush, Empress Candle Plang, Tingworm Tree atau "candle tree". Selain dipanggil gelenggang ada juga yang memanggil herba ini ludangan dan ketepeng badak. Gelenggang ni banyak kegunaannya antaranya ialah merawat masalah kurap, panau, gatal - gatal, ekzema, gigitan serangga, sembelit dan banyak lagi. Banyak tau kegunaan herba gelenggang ni. 



Itu serba sedikit mengenai gelenggang. Jadi mudah sikit Mimi nak terangkan kepada korang mengenai produk Glow Gelenggang ni. GLOW GELENGGANG merupakan produk herba organik yang membantu melegakan gatal- gatal kulit yang disebabkan oleh resdung dan juga merawat dengan berkesan penyakit berkaitan kulit seperti ekzema, kudis buta, panau, bisul, kurap dan psoriasis. Produk GLOW GELENGGANG adalah 100% diperbuat daripada bahan semulajadi yang tepilih, 5x lebih berkesan dan sangat selamat digunakan oleh lelaki dan perempuan pada semua peringkat umur.

Boleh tonton juga channel Mimi di youtube : GLOW GELENGGANG - PRODUK ORGANIK BERASASKAN HERBA GELENGGANG

Produk Glow Gelenggang terdiri daripada dua jenis produk iaitu ORGANIC HERBAL SOAP GLOW GELENGGANG dan ORGANIC HERBAL OIL GLOW GELENGGANG.

Organic Herbal Soap Glow Gelenggang


Mimi suka sangat dengan Organic Herbal Soap Glow Gelenggang ni sebab baunya yang wangi dan rupanya yang unik. Ada bentuk love lagi pada sabun tau. Sabun ini macam bau coklat tau korang. Tak jemu nak hidu baunya. 

Organic Herbal Oil Glow Gelenggang
Mula mula guna minyak ni kan Mimi tak suka sangat sebab bau macam kacang bepang tu. Serius tak suka. Tapi lama lama guna dah lali dengan bau tu. Tak kisah dah. Hehehe.. Walaupun baunya kurang menyenangkan hidung Mimi tapi Mimi suka dengan kesan positif selepas menggunakannya. 

KANDUNGAN BAHAN GLOW GELENGGANG 



Korang mesti nak tahu bahan bahan yang digunakan dalam produk GLOW GELENGGANG kan. Bahan bahan yang digunakan memang dari sumber bahan semulajadi jadi tak perlulah korang ragu ragu nak gunakan. Bahan bahan yang digunakan ialah :

1) Herba Gelenggang : agen anti-bakteria dan anti-kulat
2) Habbatus Sauda : mengurangkan radang dan sembuhkan luka luaran
3) Susu Kambing : mencerah, melembut, melembap, cegajmh kulit kasar, kering dan kusam
4) Minyak Argan: supaya kulit halus dan licin, mudah menyerap ke dalam kulit
5) Minyak Zaitun : sebagai pelembap yang tahan lama pada kulit 
6) Menthol : menyejukkan kulit, tidak panas

Mimi dah banyak kali guna produk Glow Gelnggang ni memang best. Kulit muka rasa sejuk berangin dan lepas sapu herbal oil kulit rasa lembut dan moist gitu macam kulit bayi.

KESAN SELEPAS PENGGUNAAN PRODUK GLOW GELENGGANG

Testimoni diri sendiri selepas menggunakan produk GLOW GELENGGANG ialah masalah kegatalan pada muka terutamanya dan resdung Mimi semakin berkurang tau korang. Kurang dah aktiviti mengaru garu muka sejak pakai produk GLOW GELENGGANG ni. Yang paling best muka lembut dan lembap saja. Lagi satu kan korang, baru baru ni perut Mimi melecet secara tiba tiba tau. Tak tahu apa punca. Tak menggaru pun tapi tiba tiba rasa pedih saja. Teringat ORGANIC HERBAL OIL GLOW GELENGGANG terus sapu pada beberapa tempat yang melecet dan kemerahan tu. Esoknya melecet terus hilang tau korang cuma kesan kemerahan ada sikit sikit. Memang mujarab sungguh.



Mimi juga sapukan Organik Herbal Oil Glow Gelenggang pada Adhwa. Adhwa dah lama alami scabies tau korang. On off scabies yang dialaminya. Bawa pergi klinik doktor suruh jauhkan daripada  benda benda yang menjadi punca scabies ni terjadi. Kasihan sangat tengok Adhwa tergaru garu pada bahagian tangan kiri kanan dia. Bila dia mengaru naik biji biji halus kadang sampai luka tau. Sejak Mimi sapu herbal oil GLOW GELENGGANG, Alhamdulillah scabies Adhwa beransur kering dan pulih.

HARGA PRODUK GLOW GELENGGANG

SABUN HERBA

1 unit Sabun Herba Organik RM47
2 unit Sabun Herba Organik RM70 (jimat RM24)
4 unit Sabun Herba Organik RM140 + FREE 1 unit Sabun Herba Organik bernilai RM47 (jimat RM95)

MINYAK HERBA

1 unit Minyak Herba Organik RM47
2 unit Minyak Herba Organik RM70 (jimat RM24)

SET (mengandungi sabun herba organik + minyak herba organik) 
1 set RM70 (jimat RM24)
2 set RM140 + FREE 1 unit Sabun Herba Organik bernilai RM47 (jimat RM95)

**Setiap pembelian akan menerima FREE Gift dari Glow Gelenggang

Cas postage
FREE postage umtuk seluruh Malaysia
RM50 untuk luar dari Malaysia


Berita baik korang pembaca blog www.mimiazirah.com, korang akan dapat DISKAUN RM10 dengan setiap pembelian produk GLOW GELENGGANG dengan memasukkan KOD DISKAUN : MIMI10 semasa korang membuat pesanan.


Untuk maklumat lebih lanjut atau ingin membuat pesanan produk GLOW GELENGGANG, korang boleh layari laman web dan FB Page GLOW GELENGGANG seperti di bawah :

FB Page : Glow Gelenggang

Atau hubungi 

Whatsapp : +60 14 544 5951

Ahad, 25 Februari 2018

Waktu Yang Paling Sesuai Timbang Berat Badan

9:54:00 PTG 67 Comments
Waktu Yang Paling Sesuai Timbang Berat Badan | Kalau bercerita bab berat badan agak sensitif sedikit sebenarnya kan? Nak nak orang tanya berapa berat korang. Tapi korang tahu tak sebenarnya ada cara nak dapatkan bacaan berat badan yang tepat sebenarnya. Bukan main timbang saja sebab ada waktu berat kita berbeza beza tau. Jadi, Mimi nak share dengan korang waktu paling sesuai timbang berat badan.

WAKTU PALING SESUAI TIMBANG BERAT BADAN

Penimbang berat badan yang Mimi beli di Shopee


Dulu Mimi pelik juga kenapa timbang berat badan hari ni lain hari esoknya lain. Kadang turun kadang naik. Sampai Mimi cakap penimbang rosak. Hahaha..Sekali bukan penimbang tu rosak tapi Mimi yang sebenarnya salah tak tahu WAKTU YANG PALING SESUAI TIMBANG BERAT BADAN. Sia sia saja penimbang tu dipersalahkan.

Sebenarnya korang waktu yang paling sesuai untuk korang timbang berat badan adalah pada waktu pagi. Kenapa waktu pagi bukan waktu malam? Ini kerana berat badan kita pada waktu pagi dan waktu malam adalah berbeza. Perbezaan ini adalah disebabkan pengambilan makanan dan minuman yang tidak konsisten serta keadaan pundi kencing yang tidak konsisten juga.

Jadi, korang adalah disarankan WAKTU PALING SESUAI TIMBANG BERAT BADAN adalah waktu pagi. Kalau nak timbang berat badan hari hari pastikan korang timbang berat badan pada waktu pagi selepas bangun tidur, selepas buang air kecil, sebelum makan sarapan dan timbang berat badan pada waktu yang lebih kurang sama. Mungkin ada yang masih kurang jelas dan faham kan. Okey, jom Mimi terangkan.

Contoh hari Isnin, korang bangun pagi jam 5.45 pagi. Korang terus mandi, dah buang air kecil dan air besar. Keluar bilik mandi lebih kurang pukul 6.05 pagi. So, korang terus timbang berat badan. Berat badan yang korang dapat tuh lah berat badan sebenar. Dah timbang, lepas tu nak melantak sarapan pun tak apa. Esoknya hari Selasa, rutin seperti biasa. Tapi hari korang keluar bilik mandi 6.07 pagi. Korang terus timbang berat badan. Jadi, waktu korang timbang berat badan ni lebih kurang sama dengan hari semalam.


Gambar kat atas ni Mimi timbang waktu malam tau. Yang atas sebelum mandi dan buang air kecil. Gambar bawah selepas mandi dan buang air kecil. Keluar bilik mandi terus timbang, kaki pun tak sempat kering. Tu sebab nampak kesan air pada penimbang tu. Nampak kan berat berbeza. Tapi nampak still berat kan sebab yela perut penuh makanan lagi plus belum membuang. Setiap pagi timbang berat Mimi maintain je around 59-60 kg. Bila malam je berat mendadak naik. Sekarang ni dalam usaha turunkan berat badan ideal sebab lutut dah mula sakit. Sebab apa sakit? Boleh baca entry Mimi kat bawah nih.

Baca sini : 



Sebelum ni memang Mimi pernah dengar berat badan yang paling ideal untuk kita timbang adalah waktu pagi. Itu sebenarnya berat badan kita. Rutin harian Mimi sekarang ni kan setiap kali lepas mandi, Mimi akan timbang berat badan. Kalau timbang waktu malam pun saja suka suka nak tengok beza berat waktu pagi dan waktu malam. Dekat rumah memang Mimi standby penimbang berat badan tau. Mimi beli di Shopee. Harga asal RM3+.++ tapi selepas tolak diskaun baucer dapat harga RM2.++ saja. Hah, terlebih jimat kau!! Nak shopping kena jadi bijak.

Penimbang berat badan iscale

Masa beli penimbang ni, Mimi dapat juga tali tape pengukur warna pink yang digunakan untuk ambil ukuran bila buat baju tu dan dibekalkan juga bateri saiz triple A dua biji. Apa yang best penimbang ni, selain daripada timbang berat ia juga akan paparkan suhu korang.

Berat badan Adhwa

Gambar di atas ni berat badan Adhwa yang di ambil pada pukul 8.46 malam ya. Suhu dia memang tinggi sebab Adhwa demam time ni tapi pantang nampak penimbang dia nak juga timbang. Macam Mimi cakap sebelum ni lah, kalau timbang berat badan waktu malam saja suka suka. Selalunya timbang berat waktu pagi paling sesuai. Nanti Mimi share dengan korang berat yang Mimi ambil setiap pagi mulai 26.02 sehingga 28.02. Cukup tiga hari sajalah Mimi share. Berat sebelum ni Mimi catat dalam buku saja. Oh ya, penimbang ni kalau korang nak beli cari saja dekat Shopee tau. Laju laju lah install aplikasi Shopee confirm tak rugi...hehehe

Jumaat, 23 Februari 2018

Lindungi Anak Anak Dengan THYMOS Anti HFMD/FLU Spray

8:43:00 PG 53 Comments
Lindungi Anak Anak Dengan THYMOS Anti HFMD/FLU Spray. Sekarang ini pelbagai jenis penyakit yang wujud dan membahayakan. Ini amat membimbangkan para ibu ibu dengan tahap kesihatan anak anak mereka. Pastinya ibu ibu akan berusaha untuk memberi perlindungan yang terbaik buat anak anak kecil mereka. Mimi juga risaukan kesihatan Aina dan Auni yang mungkin terdedah dengan penyakit berjangkit ini. Yalah anak anak dah sekolah kena lindungi anak-anak dengan THYMOS Anti HFMD/FLU Spray.


LINDUNGI ANAK ANAK DENGAN THYMOS ANTI HFMD/FLU SPRAY





Mesti korang nak tahu apa itu THYMOS Anti HFMD/FLU Spray kan? Untuk penetahuan korang, THYMOS ANTI HFMD/FLU SPRAY merupakan satu produk disinfektan berkuasa tinggi yang direka khas untuk membantu para ibu menyediakan pertahanan menyeluruh untuk orang-orang yang tersayang terutamanya anak kecil dengan menghapuskan 99.99% penyakit Kaki Tangan Mulut dan virus Influenza A H1N1.



THYMOS ANTI HFMD/FLU SPRAY ini sangat selamat digunakan kerana tiada alkohol, tiada bahan kimia toksik, tiada steroid dan tiada wangi-wangian kerana ia telah terbukti secara klinikal untuk membunuh virus walaopun virus yang paling merbahaya dan paling kecil, dan ia memberi perlindungan jangka masa sehingga 10 hari. Didatangkan dengan saiz yang kecil, ia amat mudah untuk dibawa kemana mana sahaja untuk memastikan anak anak kita bebas dari penyakit berjangkit.

Tiga cara penggunaan mudah THYMOS ANTI HFMD/FLU SPRAY ialah :

1) Sembur pada baju anak anak seperti kita memakai minyak wangi untuk meningkatkan antibodi anak

2) Sembur pada alat mainan anak anak ataupun tempat yang selalu disinggah oleh mereka seperti buaian, gelongsor.

3) Semburkan pada penutup hidung/mask sekiranya kita berada di tempat awam.





Mimi dah pun guna THYMOS ANTI HFMD/FLU SPRAY pada anak anak Mimi terutamanya Auni kerana Auni mudah sangat kena penyakit tau. Dah dua hari ni hidung dia berair saja. Bila ada THYMOS Anti HFMD/FLU Spray ni apa lagi Mimi gunakan sebaiknya. Setiap kali sebelum dia pergi sekolah, Mimi akan semburkan pada baju sekolah dia macam pakai minyak wangi tu. Aina pun Mimi semburkan juga. Ia bertindak seperti perisai yang melindungi anak anak daripada diserang pathogen (virus dan bakteria). Setakat ini selepas menggunakan spray ini, Auni dah kurang alami hidung berair. Memang nampak keberkesanan spray ini selepas menggunakannya. Auni pun nampak aktif semula selepas Mimi semburkan THYMOS Anti HFMD/FLU spray ni. Kalau tidak Nampak dia lemah saja sebab tak sihat kan. Aina dan Auni pun seronok saja bila Mimi cakap spray THYMOS utuk lindung mereka.



Bila anak anak bersekolah mereka memang mudah terdedah dengan penyakit berjangkit. Kita tidak tahu di sekolah mereka siapa yang membawa virus penyakit berjangkit kan. Risau juga kalau anak anak berjangkit penyakit HFMD dan virus virus Influenza A H1N1 yang memang mudah menyerang anak anak yang bersekolah. Setakat ini sekolah anak anak Mimi tiada lagi kes penyakit berjangkit HFMD ini menular dikalangan pelajar. Tapi tetap juga kena berhati hati dan berjaga jaga melindungi Aina dan Auni. Mimi highly recommend pada ibu bapa di luar sana mencuba produk Revolutionary “Self-Sanitizing” Technology dari UK ini yang sangat bagus untuk melindungi anak anak kecil. Teknologi pembersihan automatic yang telah dipaten ini mengandungi mineral aktif berkualiti tinggi yang menghasilkan ion negative bakterostatik yang menyahfungsikan dan memusnahkan kuman-kuman, patogen dan allergen sebelum ia berpeluang menyerang. Mineral aktif ini akan cas semula secara automatik apabila terdedah kepada udara, maka sekali semburan boleh tahan 10 hari.




Korang juga boleh dapatkan THYMOS ANTI HFMD/FLU SPRAY di Guardian. Untuk maklumat lanjut mengenai THYMOS ANTI HFMD/FLU SPRAY boleh layari :





Malaysian Distributor: http://www.enapakmarketing.com/ 

OR 

Khamis, 22 Februari 2018

Hadiah Top Commentator bulan Februari

7:30:00 PG 57 Comments
Hadiah Top Commentator bulan Februari| Dah lama rasanya tak bagi hadiah kepada top commentator. Lama betul tak bagi. Mimi pun tak ingat bila last bagi. Yalah sebelum ni Mimi stop sekejap daripada blog atas faktor kesihatan. Bila dah aktif balik ni terdetik pula nak hargai top commentator. Mesti korang tak sabar nak tahu apa HADIAH TOP COMMENTATOR BULAN FEBRUARI blog Mimi kan.

Hadiah tak mahal mana tau korang tapi asalkan ada untuk hargai pembaca blog Mimi. Murah ke mahal ke asalkan hadiah tu tanda penghargaan orang kepada kita, betul tak?

Bulan Januari lepas tak dapat nak bagi top commentator sebab time tu top commentator Mimi dikira untuk setahun. Bila dah update, barulah boleh tengok top commenntator secara bulanan. Bagi seorang top commentator bulan Februari nanti bakal menerima hadiah seperti di bawah :

FOCALLURE 9 Colors Earth Tone Shimmer Matte Pigment Glitter Eyeshadow Pallette
 

Hah, suka tak suka tak? Mimi tengok berkenan pula dengan warna yang ada. Cantik cantik tau korang. Masa nak pilih hadiah pun Mimi dah rambang mata. Tapi niat nak hadiahkan pada top commentator jadi fokus pada matlamat utama. Kalau tak rabak poket bila beli online ni.


Ada 5 kod pilihan yang ada untuk FOCALLURE ni. Mimi duk kenan kod #01 tu. Cantik. Hah siapalah yang bertuah akan terima eyeshadow pallete jenama FOCALLURE. Hah jom rajinkan diri komen di blog Mimi. Mana tahu korang antara yang bertuah kan. In shaa Allah setiap bulan Mimi akan bagi pembaca blog Mimi reward sebagai tanda penghargaan buat korang yang rajin datang singgah dan komen blog picisan Mimi ni.

Rabu, 21 Februari 2018

Nikmati 18% Pulangan Tunai sempena Kempen Hari Gaji Shopee dari 26 hingga 28 Februari

7:01:00 PTG 46 Comments
Shopee, platform e-Dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan akan melancarkan Kempen Hari Gaji dari 26 hingga 28 Februari 2018 - satu inisiatif yang didorong oleh tabiat membeli-belah pengguna dalam tempoh penerimaan gaji. Pengguna Shopee boleh menikmati pelbagai tawaran hebat dan potongan harga sepanjang kempen ini, termasuk pulangan tunai sebanyak 18% berbentuk syilling Shopee atas produk promosi. Bagi setiap pembelian RM1, pengguna akan menerima 18 syiling Shopee yang memberikan lebih ganjaran dan penjimatan. 



“Tahun lepas, kami mendapati purata peningkatan sebanyak 25% dalam bentuk jumlah transaksi sepanjang tempoh penerimaan gaji iaitu dari tarikh 25 hingga 31 setiap bulan. Aliran ini mendorong kami untuk melancarkan Kempen Hari Gaji dan skema pulangan tunai 18% yang membolehkan pengguna setia kami berjimat semasa waktu kemuncak aktiviti membeli-belah,” kata Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau Shopee. 

Pada masa yang sama, aktiviti membeli-belah ini menunjukkan peningkatan semasa waktu makan tengah hari dan selepas makan malam dengan rekod trafik tertinggi antara pukul 12.00 tengah hari hingga pukul 1.00 tengah hari dan dari pukul 8.00 malam hingga 9.00 malam. Bagi menyelesaikan pembelian mereka, pembayaran berbentuk pemindahan wang secara dalam talian merupakan cara pembayaran paling popular, diikuti oleh pembayaran menggunakan kad kredit dan debit dan seterusnya, pemindahan bank. 

Berikut merupakan kategori popular sepanjang tempoh penerimaan gaji:



1) Mobil dan Gajet - Sarung & Pelindung; Audio; Bank Kuasa dan Bateri 

2) Kesihatan dan Kecantikan - Produk Kecantikan Kulit; Makanan Tambahan; Berus & Peralatan Solek

3) Permainan, Kanak-kanak dan Bayi - Fesyen Kanak-kanak; Permainan dan Pendidikan; Perkakas untuk Makan dan Penyusuan 

4) Pakaian Wanita - Baju; Pakaian Dalam dan Pakaian Tidur; Gaun 

5) Perabot dan Perhiasan Rumah - Hiasan Dalaman; Tempat Menyimpan untuk Dapur; Kelengkapan Bilik Tidur



Shopee akan memulakan keraian sempena hari penerimaan gaji ini dengan jualan pra-kempen bermula dari 21 Februari yang membariskan tawaran eksklusif daripada jenama terkemuka seperti Elianto, Pro Shop, Reckitt Benckiser dan banyak lagi. Sepanjang 3 hari kemuncak kempen (26 hingga 28 Februari) ini, pengguna boleh menikmati tawaran hebat atas lebih 5,000 produk dari kategori terpilih termasuklah Mobil dan Gajet; Kesihatan dan Kecantikan; Permainan, Kanak-kanak dan Bayi; Perabot dan Perhiasan Rumah; Perkakas Rumah; Barang Runcit dan Haiwan Peliharaan; Fesyen Wanita dan Fesyen Lelaki. Shopee turut bekerjasama dengan jenama seperti L’Oreal, Nestle, Big Pharmacy, Bagstation, XES Shoes dan Vivo untuk memberikan penjimatan berganda untuk pengguna tegar Shopee di seluruh Malaysia. Pada masa yang sama, Jualan Murah Shocking Sale akan digandakan hingga 5 kali sehari sepanjang tempoh kempen yang menawarkan pelbagai produk kegemaran ramai pada harga yang amat rendah bagi tempoh terhad, hingga kehabisan stok.




Sepanjang kempen ini, Shopee turut melancarkan permainan Facebook Live: Edisi Hari Gaji pada 26 Februari pada pukul 2.00 petang yang membolehkan pengguna memenangi syiling Shopee dan hadiah utama berupa telefon bimbit Samsung Galaxy Note 8 bernilai RM3,999. Bagi menambahkan lagi keriangan kali ini, pengguna juga boleh menyertai Jualan Lelong Mobil Hari Gaji di shopee_mamak pada aplikasi Shopee sepanjang kempen dan berpeluang memenangi hadiah bernilai lebih RM4,000 termasuk sebuah Nubia M2 Lite, sebuah OPPO F5 dan sebuah Penyedut Hampagas Dyson. 

Untuk maklumat lanjut, layari www.shopee.com.my. Muat turun aplikasi Shopee secara PERCUMA menerusi App Store atau Google Play. 

KESERONOKAN BERSUKAN DENGAN KOLEKSI ‘SUKAN RIA’ CARRIE JUNIOR

9:34:00 PG 31 Comments
MENGGALAKKAN GAYA HIDUP AKTIF SERTA IMAGINASI 

YANG KREATIF UNTUK KANAK-KANAK!


Kita telah mencapai zaman di mana teknologi mula mengambil alih interaksi ibu bapa dengan anak-anak secara perlahan-lahan. Kanak-kanak yang terdedah kepada teknologi akan lebih cenderung ke arah menjalani gaya hidup tidak aktif kerana leka dengan alatan gajet. Kanak-kanak secara semulajadi gemar bermain dan mereka seharusnya digalakkan untuk menjadi aktif. Latihan sukan dan permainan memberikan peluang untuk anak-anak bersenam bagi memastikan mereka kekal sihat dan membantu perkembangan fizikal mereka.




Bermain dengan air merupakan aktiviti yang paling dinantikan kanak-kanak, dan waktu mandi sememangnya merupakan masa yang paling sesuai untuk bermain bersama permainan mereka. Walaupun mainan seringkali dilihat sekadar permainan dan sesuatu yang menyeronokkan, namun ia sebenarnya lebih dari itu. Mainan sekurang-kurangnya dapat menyediakan peluang untuk si manja belajar dalam pelbagai aspek pembangunan diri. Ia menyediakan ruang untuk kanak-kanak mengukuhkan kemahiran fizikal mereka, menggilap kemahiran sosial dan emosi, serta meningkatkan perkembangan bahasa dan pertuturan.

Direka untuk mencetuskan keriangan kepada kanak-kanak, CARRIE JUNIOR telah me reka 6 figura mainan comel yang dikenali sebagai ‘Sukan Ria’ bagi membantu perkembangan imaginasi dan minda mereka. CARRIE JUNIOR bukan sahaja sentiasa menggalakkan keseronokan masa mandi, ia juga turut menekankan amalan nilai murni di dalam interaksi semasa bermain dengan permainan dengan cara yang kreatif dan imaginatif.



Sebanyak 6 figura mainan comel yang terdiri daripada CARRIE JUNIOR- si gajah yang gemar bermain bola sepak, SPEEDY TOMMY- si kura kura yang terpantas di atas trek larian, TUFFY TEDDY- si beruang yang paling kuat, DRIBBLY MINKY- si racoon yang mahir dalam sukan hoki, SMASHY MACKY- si monyet yang tangkas bermain ping pong, dan juga trofi kejohanan sukan yang akan di bungkus setiap satu di dalam setiap produk CARRIE JUNIOR bersaiz 700ml.




Sama seperti pembungkusan CARRIE JUNIOR sebelum ini, koleksi mainan baharu ini akan disembunyikan di dalam ‘ruangan rahsia’ yang akan menempatkan figura mainan ‘misteri’ dan menggalakkan anak-anak untuk meneroka, merangsang sifat ingin tahu dan memberikan mereka keseronokan. Dengan koleksi mainan CARRIE JUNIOR Sukan Ria yang baharu, masa mandian si manja pasti akan menjadi satu pengembaraan yang menyeronokkan kerana dapat menggunakan imaginasi mereka.



Koleksi figura CARRIE JUNIOR & Buddies boleh didapati bersama mana-mana variasi CARRIE JUNIOR Baby Bath, CARRIE JUNIOR Baby Shampoo, CARRIE JUNIOR Baby Hair & Body Wash serta CARRIE JUNIOR Kids Shampoo bersaiz 700ml

                                               ********

Tentang CARRIE JUNIOR

CARRIE JUNIOR merupakan rangkaian premium penjagaan diri si manja yang membantu merapatkan hubungan ibu bapa dengan si manja melalui waktu mandian yang menyeronokkan. Rekaan pembungkusan yang menarik dan berwarna warni membantu kanak-kanak mencetus imaginasi di dalam bilik mandi.

Rangkaian CARRIE JUNIOR diformulasikan dengan Fruito–E, kombinasi ekstrak buah semulajadi yang diperkaya dengan nutrient dan vitamin bagi membantu menyubur, melembap dan melindungi rambut serta kulit lembut si manja. Rangkaian CARRIE JUNIOR memberikan anda pelbagai pilihan wangian buah-buahan bagi memastikan si manja sentiasa berasa segar dan bersih sepanjang hari.  Carrie Junior yang bertindak membersih dengan lembut dan efektif ini sangat sesuai untuk kegunaan harian.


Diiktiraf Halal, rangkaian Carrie Junior termasuklah Baby Bath, Baby Shampoo, Hair & Body Wash, Baby Powder, Baby Lotion and Baby Oil. Ia juga mempunyai bau buah-buahan yang digemari kanak-kanak.

Selasa, 20 Februari 2018

Tetamu Tak Diundang

12:30:00 PTG 26 Comments
Apa perasaan korang kalau rumah korang tiba tiba ada tetamu tak di undang. Macam biasalah rutin harian pergi kerja, hantar anak anak pergi sekolah, balik kerja dan jemput anak anak balik sekolah. Dah jadi kebiasaan, sebelum keluar rumah Mimi akan check satu rumah dahulu. Check lantai, check plug, lampu dan kipas. Dah pasti clear semua baru keluar rumah.

Nak dijadikan cerita, Rabu minggu lepas seperti biasa sampai saja rumah, Mimi suruh anak anak keluarkan beg diorang dari kereta. Aina masa tu pergi tandas tak tahan nak buang air. Mimi pula tergerak hati nak pergi dapur. 

Tiba tiba mata ni terpandang sesuatu. Ah sudah! Ni kalau anak anak kena bisa sengat memang sakit. Tapi masa tu, tengok keadaan tetamu tak diundang tu pun macam lemah saja tau. Mimi masa tak boleh nak fikir, spontan ambil Ridsect sembur dekat tetamu tak diundang tu. Lepas tu, guna belakang pusau kerat kerat badannya. Terpaksa jadi kejam untuk keselamatan anak anak. Tak tahu datang dari mana. First time yang masuk rumah Mimi besar dan panjang. Selalu yang masuk kecil halus saja. Opss!! Lupa pula nak cakap tetamu tak diundang tu ialah lipan.


Masa ni lipan dah "mabuk ketum" sebab duk sembur Ridsect banyak sangat. Nasib kau lah lipan. Tu saja yang terlintas kat fikiran. Nak selamatkan anak anak punya pasal. Risau seorang ibu apa kau tahu kan. Kau tahu nak menyengat saja.

Sebelum ni, banyak kali Mimi bunuh lipan tapi lipan kecil halus saja. Selalu keluar melalui lubang sinki dapur. Tengah basuh pinggan tiba tiba keluar dari lubang sinki. Apa lagi spontan capai pisau ku kerat kerat badan tuh sampai lunyai. Terasa diri nih macam pembunuh kejam pula..hahaha..

Bila suami jarang ada di rumah kenalah belajar beranikan diri hadap situasi macam ni. Serius cakap Mimi ni penakut sikit kalau ada binatang macam ni masuk rumah tapi kalau keadaan dah terdesak suami pula tak ada nak tak nak kena beranikan diri lah kan. Takkan bak biarkan lipan tu merayap dalam rumah. Kot kita kena bisanya tak apa gak ini kena pada anak anak, tak sanggup lah. Biarlah diri sendiri sakit asalkan bukan anak anak.

Korang ibu ibu ada yang berani tak hadap binatang macam ni ke spesis terpaksa beranikan diri macam Mimi juga.

Isnin, 19 Februari 2018

Koleksi Barang Hasil Shopping di Shopee

11:46:00 PG 35 Comments
Koleksi Barang Hasil Shopping di Shopee | Selamat Tahun Baharu Cina dan selamat bercuti semua. Cuti ni korang pergi mana? Mimi duduk rumah je korang, jadi surirumah sepenuh masa pula. Duk nak pulun kemas rumah ni. Ada yang kerja tertangguh sekejap. Asyik cerita review saja bosan pula nanti kan. Hari ni up cerita santai santai. Korang pernah dengar pasal Shopee tak? Shopee ni saing saing Lazada, 11Street tau korang. Yang ada jual pelbagai jenis produk dari pelbagai kategori. Mimi suka shopping dekat Shopee tau korang. Best sangat. Banyak juga la koleksi barang hasil shopping di Shopee. Nak tahu apa yang best di Shopee? Sila baca sampai habis.

APA YANG BEST DI SHOPEE?





APA YANG BEST DI SHOPEE ya? Sebenarnya banyak tau korang bestnya Shopee. Jangan di tanya sejak bila Mimi terjebak dengan Shopee ni. Tak mampu nak jawab soalan tu. Apa yang pasti Mimi rasa seronok nak shopping di Shopee ni. Shopping sekali mesti nak shopping lagi dan lagi. Sampaikan adik adik Mimi pun dah terjebak tau. Jom baca dari pandangan Mimi sendiri apa yang best di Shopee.

1) Murah dan Free Shipping
Hah, bila membeli memang dua bemda ni Mimi tengok. Murah dan Free Shipping. Maksud murah di sini ialah bila dah compare harga barang yang sama dengan website online yang ada, Shopee lagi murah dan yang paling best free shipping okey.

2) Kumpul coins
Setiap kali selepas terima barang, kita akan dapat coins selepas kita klik mengatakan kita telah terima barang yang dipesan. 1 coin bersamaan RM0.01. Cuba bayangkan kalau korang ada 200 coins,300 coins. Coins ni boleh digunakan tima korang nak checkout nanti tau. Nanti dari jumlah harga barang yang kita beli akan ditolak siap siap coins yang kita gunakan.

3) Baucer dari seller
Hah ni salah satu sebab kenapa Mimi suka. Ada sesetengah barang, seller akan beri baucer kedai. Bergantung pada sesuatu produk yang kita beli. Bukan semua ada tau.

4) Shocking Sale
Shopee ni selalu sangat buat Shocking Sale. Tak suka betullah. Ni semua nak koyakkan poket orang tau. Shocking Sale ni kadang kadang harga murah sangat tak masuk dek akal.hahaha...Bila nak beli cepat benar habis. Macam piranha sungguh.

5) Pelbagai pilihan produk
Serius Mimi cakap Shopee ada pelbagai jenis produk yang kita nak. Dari barangan dapur hinggalah ruang tamu. Eh macam macam ada sampai rambang dibuatnya. Kadang kadang duk berkenan dengan barang yang Mimi nak terus klik masuk cart belinya entah bila. Hahaha...

Cukuplah Mimi share 5 sebab APA YANG BEST SHOPPING DI SHOPEE. Memang rambang mata tau korang bila buka web Shopee ni. Bila layari web Shopee ni iman kena kuat. Tak kuat iman maka koyaklah poket korang forever and ever.

KOLEKSI BARANG HASIL SHOPPING DI SHOPEE


Rasanya koleksi barang hasil shopping di Shopee Mimi mungkin tak sebanyak korang kan. Sebab Mimi tahun nih baru terjebak dengan Shopee. Sebelum ni apa apa beli di Lazada je. Dan jangan terperanjat pula tengok kebanyakan barang Mimi beli warna pink. Sesungguhnya pink dan Mimi sukar nak dipisahkan.



1. Seagate External Hard Disk 2TB
Produk pertama Mimi beli di Shopee. Sebenarnya dah lama dah Mimi nak beli external hard disk ni. Senang nak simpan movie dan gambar dalam ni. Tak lah handphone berat kan. Lepas duk ushar sana sini bandingkan harga, akhirnya Mimi beli Seagate External Hard Disk 2TB. Warna pilihan semestinya rose gold. Ni pun makan masa tau mencari sebab ada yang berkenan tapi tak ada warna pink. Bila dah jumpa cepat cepat beli.



2. Powerbank Pineng
Sebelum ni ada juga powerbank warna pink tapi anak baling habis hancur berkecai. So belilah powerbank yang lain. Yang pastinya warna pink tetap jadi pilihan.



3. LED Mini Speaker
Rumah Mimi tak ada radio jadi mini speaker ni jadi pengganti radio. Boleh cucuk pendrive pada mini speaker ni. Speaker memang kuat ya amat. Satu kurangnya speaker ni, ia tak ada button volume. Kau hadap sajalah sound lagu yang kuat. Ni kalau sejenis tidur mati kan, cucuk pendrive yang ada orang azan lepas tu letakkan sebelah telinga. Confirm bangun punya sebab sound memang kuat gila. Hah gitewww.



4. Rice Dispenser
Dah lama nak beli bekas untuk simpan beras yang baru. Tong sedia ada dah tak elok. Nak cari tu tak nak warna lain nak juga warna pink. Puas cari akhirnya jumpa juga yang berkenan di hati. Usaha tangga kejayaan kan. Thats why lah suka sangat shopping dekat Shopee sebab apa Mimi nak semua ada.



5. Stainless Steel Electric Cooker with Steamer
Beli ni memang tak plan pun. Tengok berkenan terus beli. Dah beli tak rasa rugi pun sebab boleh masak macam macam antaranya masak maggi, bubur kacang, kukus pau, rebus telur dan pelbagai lagi. Semalam buat bubur kacang guna periuk ni saja senang. Masak pun cepat.

Nih antara barang yang Mimi shopping di Shopee. Jangan jemu tengok semua pink. Dah favourite warna nak buat macam mana. Sebenarnya ada lagi barang yang Mimi order di Shopee tak sampai lagi. Adik adik Mimi pun dah terjebak shopping dekat Shopee sebab tergoda dengan hasutan beracun kakak sulung diorang. Hahahaha...Kejam tak kejam.

Nak shopping dekat Shopee juga ke? Layari web Shopee:


Atau

Download aplikasi Shopee di Play Store

Nota kaki * Dalam proses deko dapur. Tema warna pink. Semua barang untuk dapur beli dekat Shopee je.

Sabtu, 17 Februari 2018

Resipi Ayam Masak Lemak Cili Api Dengan Nanas

2:19:00 PTG 36 Comments
Resipi Ayam Masak Lemak Cili Api Dengan Nanas | Assalamualaikum korang. Waktu cuti ni jalan jalan pergi mana? Mimi duduk rumah saja jadi surirumah sepenuh masa..hehehe...Waktu cuti malas nak berjalan sebab nak kemas rumah. Banyak kerja tertangguh. Nak siapkan semua, semak mata tengok rumah bersepah kan? Hari ni pun up entry santai santai saja. Mimi nak share dengan korang RESIPI AYAM MASAK LEMAK CILI API DENGAN NANAS. Memang sedap dan mudah disediakan. Favourite Mimi ni tau. Lagi satu Pajeri Nanas.

RESIPI AYAM MASAK LEMAK CILI API DENGAN NANAS

Ayam Masak Lemak Cili Api Dengan Nanas
Ayam Masak Lemak Cili Api Dengan Nanas


Resipi ni sangat mudah disediakan. Tak perlu nak tumbuk bawang bagai. Bahan bahan pun mudah disediakan. Tak susah nak cari. Bahan yang digunakan untuk masak pun tak banyak dan renyah untuk disediakan. Yang baru belajar masak pun boleh cuba resipi ni. Mudah saja nak sediakan.

Hah korang juga boleh cuba masakan lain kalau tak nak masak lemak cili api. Yalah ada juga jenis tak tahan pedas kan. Macam Mimi sendiri memang suka makan pedas. Rasa tak lengkap menu kalau tak ada pedas. Yang tak suka makan pedas boleh juga cuba masakan yang kurang pedas contohnya masak asam ke kan.


Jom kita tengok bahan bahan yang diperlukan untuk menyediakan resipi ayam masak lemak cili api dengan nanas.

8 ketul ayam  (ikut suka hati korang nak berapa ketul)
1/2 biji nanas (nanas yang bersaiz sederhana)
5 biji cili api 
1 inci kunyit hidup
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 batang serai
1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
Garam

Cara cara menyediakan

1. Tumbuk cili padi dan kunyit hidup sehingga lumat. Mimi pakai cili api merah tau korang. Kalau guna cili api hijau tu pun boleh. Agak agak dah lumat ketepikan. Kalau ada sikit sikit yang tak lumat tu biasalah kan. Nama pun tumbuk cara manual. Kalau blend kena bubuh air rasa lain sikit. Tapi kalau korang nak blend pun boleh tapi bubuh air sikit ya.

2. Masukkan bahan yang ditumbuk tadi bersama dengan santan cair dan serbuk kunyit. Buka api dan biarkan. Guna api yang kecil tau. Gaul sekejap masukkan serai. Agak agak dah menggelegak masukkan ayam dan nanas. Gaul sehingga rata. Biarkan masak seketika.

3. Bila kuah dah masak masukkan santan pekat. Gaul rata. Bila dah masukkan santan pekat korang jangan biarkan kuah tu tanpa dikacau tau. Nanti kalau biarkan kuah macam tu tanpa kacau takut nanti santan berketul nampak tak cantik nanti kuah tu. Kena kerap kacau sehingga pecah minyak.

4. Bila kuah dah mula pekat, akhir sekali jangan lupa masukkan garam dan kacau lagi. Dah siap masak bolehlah korang tutup api dan hidangkan ayam masak lemak cili api dengan nanas. Makan dengan nasi panas memang terbaiklah.


Ayam Masak Lemak Cili Api Dengan Nanas
Ayam Masak Lemak Cili Api Dengan Nanas


Kalau korang nak letak ubi kentang pun boleh tau ikut kreativiti korang. Macam Mimi bukan tak nak letak ubi kentang tapi terlupa pula nak letak. Dah siap masak baru terperasan ubi kentang. Kalau tak nak letak pun tak apa. Tak jadi masalah pun kan. Nak masak ni kena kreatif dan bijak. Kadang kadang apa bahan yang ada dekat dapur tuh boleh saja jadi satu resipi kan. Antara nak dan tak nak masak saja.

Khamis, 15 Februari 2018

How to keep a trusty bike...trusty?

9:41:00 PG 15 Comments
Spent thousands on a beautiful bike for that ultimate feeling in bike-riding experience? 

Here's the thing: while you enjoy the smooth ride, don't forget to do three important things to keep that machine in a tip-top condition.



We're talking about CLEAN. LUBE. PROTECT. Each step is important, and each step goes a long way towards keeping your bike the powerful machine it is, just like when you first bought it.

That's why at WD-40®, we have developed a comprehensive line of bike care products that have been meticulously tested to provide superior cleaning, lubrication and protection for your beloved machines.

There are five specially crafted products under this bike care range, to meet different biking conditions and maintenance needs. They are: 



1)     WD-40® BIKE All-Purpose Bike Wash -- a powerful surfactants that dissolve tough grease and grime, leaving it sparkling clean. It's safe for all bike surfaces, including carbon fibre, titanium, chrome, steel aluminium, rubber, and plastics.



2)     WD-40® BIKE Chain Cleaner & Degreaser -- a fast-acting foam that clings to surfaces which would work -- in seconds -- to remove stubborn grease and grime. Safe for bike finishes and components, with no citrus solvents or acids.



3)     WD-40® BIKE Dry Chain Lube -- this contains an exclusive polymer formula that creates a dry film to repel dust and dirt; suitable even for extreme dry and dusty conditions.



4)     WD-40® BIKE All-Conditions Chain Lube -- a high-performing and long-lasting lubrication for any dry,wet or varying conditions; it’s great to prevent friction damage and extend chain life.



5)     WD-40® BIKE Wet Chain Lube -- suitable for extreme wet and snowy conditions, this exclusive formula creates a durable coating to repel water and mud.

And here're some tips to maintain your bike in top condition:



1)     If you want to clean your chain, do so with it whist the bike is on static position, as braking the chain repeatedly would weaken the link and over time can lead to failure. 
2)     To properly degrease a chain, put your bike on a work stand and shfit into the largest chain ring and the middle of the cassette. Spray it with WD-40® BIKE

3)     Chain Cleaner & Degreaser on the chain and chain rings. Scrub off deep-set grime with a stiff brush. Rinse or wipe dry.

4)     When lubing your chain, drip the lube onto each individual roller, instead of just applying a stream along the entire length of the chain. However, the lube does nothing for the outside of the chain as it only works to reduce friction and keep dirt out of the inside of the rollers. So make sure to rub a cloth over the chain after letting the lube set for a while, because any lube left on the outside of the chain will be a magnet for dirt and grime.

5)     When washing your bike, don't forget the underside of the frame and fork, where the heaviest gunk usually gets stuck. Spray your entire bike with WD-40 BIKE® All-Purpose Wash, then use a soft brush and work the spray into all the nooks and crannies to get the dirt out.

As with any tool, toy or possession, maintenance is the key to keeping it working for a long time to come. 

On that note, do head on to wd40.asia for more tips and pointers on how best to keep your ride smooth or contact WD-40’s Bike Series representative at sales@2escape.bike or call 03 2724 3808.



ABOUT WD-40 Company


WD-40 Company is the maker of the widely trusted WD-40®Multi-Use Product, an essential in every toolbox and household worldwide. The American brand was created in 1953 as an anti-rust, anti-corrosion protectant for the outer layer of the Atlas Missile and has since transformed into the quick-fix solution to cleans and protects, loosens rusted parts, drives out moisture, frees sticky mechanism and stops squeaks.

Maintenance professionals and DIY amateurs alike find diverse applications for WD-40® in their works with hardware, industrial, automotive, cycling, sporting and mass retail goods. Today, WD-40® is available around the world in a variety of sizes, and it has diversified into a new range of specialised products – WD-40® Specialist, WD-40® BIKE and WD-40®Specialist Automotive.

WD-40® range of products are found in major retail and hardware supply stores across all states in Malaysia. For more information on WD-40® range of products, visit: www.wd40.asia

For more information and press images, please contact
Chan
GreatWorks Marketing