Resipi Tuna Cheese Crepe

Tuna Cheese Crepe | Rasanya dah lama tak kongsi resipi dekat blog. Asyik cerita pasal review je kan sekali sekala update resepi pula. Baru baru ni Mimi dapat stok paratha jenama Kawan dari kampung. So, memandangkan Mimi memang suka sangat paratha, memang tak lepas peluang lah ambil stok kat kampung. Mama dan ayah kurang sikit. Diorang tahu anak anak suka makan, so diorang simpan untuk kami adik beradik. Bila stok paratha dah ada, kepala otak mula ligat fikir nak buat something untuk isi perut. So, tercetus lah Tuna Cheese Crepe.



Sesuai dibuat untuk sarapan pagi atau minum petang tau korang. Memang sedap, nak nak bila gigit je, meleleh leleh keju dalam tuh.

Jom tengok bahan yang diperlukan untuk buat Tuna Cheese Crepe. Resipi nih untuk dua ketul Tuna Cheese Crepe tau.

Resipi Tuna Cheese Crepe


Sekeping paratha
2 keping cheese (dipotong dua)
Tuna dalam tin

Cara cara membuat





Pastikan roti paratha lembut dan canai canaikan dengan jari korang. Kemudian potong kepada dua bahagian. Ambil satu bahagian dulu ketepikan bahagian yang satu lagi.





Kemudian potong cheese kepada dua dan susun cheese di atas paratha tadi. Kemudian, bubuh tuna atas cheese tadi. Tuna ikut korang nak guna jenis apa dan rasa apa. Mimi guna nih tuna yang kurang pedas.



Kemudian balut sehingga dapatkan bentuk macam crepe. Cucuk cucuk dengan grapu. (Boleh rujuk gambar).Sambung buat crepe lagi satu. Dah siap, panaskan minyak. Goreng sehingga garing. Boleh angkat dari kuali dan makan panas panas. Memang meleleh leleh. Korang pun boleh cuba kat rumah tau. Sedap sangat.



Untuk dua ketul Tuna Cheese Crepe nih sudah cukup untuk seorang makan. Memang kenyang tau. Isi penuh dan padat gitu. Jangan lupa cuba tau. Gerenti korang suka.

4 comments:

Terima kasih tinggalkan jejak korang kat sini. In shaa Allah saya akan balas jejak korang. Yang penting takmo komen yang bukan bukan ye..