Pengalaman Dari Pengguna Minyak Yu Yee Cap Limau

Minyak Yu Yee Cap Limau | Korang ada tak yang menggunakan Minyak Yu Yee Cap Limau untuk diri sendiri atau untuk baby korang? Mesti ada yang gunakan? Mimi sendiri pun menggunakan Minyak Yu Yee Cap Limau untuk baby. Dari anak first lagi tau. Kalau baby kembung cepat cepat sapu, gosok gosok perut baby dah okey dah. Bau pun best, berangin je kan.

Minyak Yu Yee Cap Limau

Ramai di kalangan ibu ibu yang menggunaan Minyak Yu Yee ni untuk kegunaan harian mereka. Mana mana pergi mesti ada Minyak Yu Yee dalam beg. Salah satu benda wajb ada daam beg baby. Minyak ni memang terkenal dari dulu lagi turun temurun kan. Walaupun suatu ketika dulu ada kontroversi melibatkan Minyak Yu Yee ni namun, isu itu tidak berpanjangan. Segalanya telah selesai. Jadi, tak perlu ragu tak perlu bimbang menggunakannya.



Kalau dari jauh nampak botol warna merah, kuning dan biru dah tau dah tu botol apa kan? Sebagai pengguna kita hanya tahu guna dan fungsi tapi tidak ambil tahu mengenai kandungan produk kita guna tu. So, Mimi nak cerita sikit kandungan yang terdapat pada Minyak Yu Yee Cap Limau. Kandungan bahan Minyak Yu Yee Cap Limau ialah Peppermint Oil, Clove Oil, Menhol, Nutmeg Oil, Borneol, Cortex Cinnamoni, Resina Calamus Draco dan Light Liquid Paraffin.

Minyak Yu Yee ni digunakan unuk kegunaan luaran sahaja tau dan pastian jauh daripada kanak kanak. Ia sesuai digunakan untuk sakit sakit ringan pada sendi dan otot dan juga melegakan kembung perut dan selsema.



So, bukan untuk baby sahaja, kanak kanak dan orang dewasa un boleh guna. Kawan Mimi sendiri yang umur dah cecah 40-an guna Minyak Yu Yee unuk kegunaan sendiri bila sakit kepala dan selsema.

Cara nak gunakan pun mudah saja. Titiskan minyak di taak tangan kemudian sapu pada bahagian yang sakit. Macam Mimi memang guna untuk baby. Selalu lepas mandi akan sapu sikit di bahagian belakang, dada, perut dan tapak kaki. Urut urut confirm baby tidur lena tau.

HALAL ATAU TIDAK?

Korang tak perlu risau atau gusar sebab Minyak Yu Yee Ca Limau nih halal tau. Bila korang beli, korang akan nampak logo halal dan sticker hologram KKM di bahagian atas botol. Jadi, korang tak perlu lagi ragu ragu atau was was bila menggunakannya. Dijamin Halal dan selamat. Boleh tengok gambar dibawah sticker hologram dan cop Halal.



Minyak ini boleh didapati di mana mana pasaraya di Malaysia. Tak susah pun nak cari dan pastikan korang beli yang ada hologram KKM dan cop Halal okey.

Kulit Wajah Sihat Berseri Dan Cerah Sempurna Dengan SAFI BALQIS OxyWhite

SAFI BALQIS OxyWhite | Siapa kat sini pengguna produk SAFI, angkat mouse. Mimi sebelum ni memang pengguna setia SAFI. Ingat lagi time belajar dekat UiTM dulu, Mimi mengalami masalah jerawat yangteruk. Besar dan merah tau. Bila berjalan tuh tunduk ke bawah tak sanggup berdepan dengan orang. Confident level memang jauh merundum lah. Nak bergaul sangat dengan orang pun tak sanggup.

Macam macam produk Mimi try tapi satu pun tak dapat atasi masalah jerawat Mimi sampailah Mimi try Safi Balqis yang packaging lama tuh tiub putih penutup biru. Alhamdulillah berkesan. Kulit muka pun makin okey tau. So, siapa kata produk murah tak berkualiti.

Kalau ambil kira dari dulu sampai sekarang dah macam macam produk SAFI yang berada di pasaran tau. Tak terhitung dek jari. Hah, buat peminat SAFI, sekarang nih SAFI ada keluarkan produk baru iaitu Safi Balqis OxyWhite gabungan Nano Oxygen dan Nano BioWhite.

Rangkaian Produk Safi Balqis OxyWhite

Untuk makluman korang apabila kulit kita berada dalam keadaan sihat serta mempunyai oksigen yang cukup proses pencerahan kulit wajah akan jadi lebih cepat dan efektif. Oksigen yang terdapat di dalam kulit akan berkurangan apabila keadaan kulit tercemar serta sinaran UV yang berbahaya. Ramai yang tidak sedar sinaran IR (Infra-merah) daripada matahari dan benda berbahang menyebabkan kulit menjadi semakin kusam dan gelap.

Setiap penghasilan produk keluaran SAFI dilakukan berdasarkan penyelidikan oleh SAFI Excellence in Research & Innovation (SERI Research Institute) yang terletak di Subang Jaya. Makmal Research & Development (R&D) Halal terbesar di Asia Tenggara menggunakan sumber bahan global yang berkualiti tinggi dan tidak diuji pada haiwan, agar dapat menjamin keberkesanan produk dan memperkukuhkan falsafah SAFI - Selamat dan Suci.

Formulasi OxyWhite terhasil daripada gabungan teknologi Nano Oxygen dan Nano BioWhite. Teknologi Nano Oxygen yang bertindak membebaskan oksigen tambahan ke dalam lapisan epidermis kulit wajah agar mengaktifkan sel kulit supaya membantu Nano BioWhite untuk mempercepatkn proses pencerahan kulit secara efektif dengan memperlahankan pembentukan melanin yang menjadi punca pigmentasi sambil meratakan tona kulit.


Antara rangkaian produk Safi Balqis OxyWhite yang Mimi gunakan.

Selepas seminggu menggunakan produk Safi Balwis OxyWhite nih Mimi memang berpuashati lah dengan hasil yang Mimi dapat. Kulit Mimi memang kurang dah berminyak dan kulit jadi lembut dan lembab saja bila bangun tidur. Tak payah membazir duit beli produk mahal mahal nak dapatkan hasil kulit wajah yang sihat. Beli Safi Balqis OxyWhite pun dah cukup berbaloi tau. Murah tapi berkualiti tau.




Safi Balqis OxyWhite Pembersih Muka Kawalan Minyak & Jerawat

Pembersih Muka Kawalan Minyak & Jerawat ini boleh didapati dalam dua saiz pek iaitu 50g berharga RM7.30 dan 100g berharga RM12.30 (selepas 6% GST). Pembersih muka ini bertindak membersih dengan mendalam agar kulit bebas kotoran dan minyak, mengawal jerawat dengan menyerap lebaihan minyak dan kotoran yang terkumpul di dalam liang pori kulit, Mineral Zink Mikro mengawal pembentukan sebum untuk mencegah jerawat dan sudah tentu sesuai untuk kulit berminyak dan berjerawat.

Setakat hari ni, Mimi memang berpuashati guna pembersih muka Safi ni sebab muka memang bersih dan segar. Dan yang paling best muka dah semakin kurang berminyak tau. Jerawat pun cepat mengecut. Itu yang best.


Safi Balqis OxyWhite Penyegar

Penyegar ni boleh didapati dalam saiz pek 100ml berharga RM10.90 (selepas 6% GST), Penyegar ini bertindak mengeilkan liang pori dengan Ekstrak Cendawan, menyediakan kulit wajah untuk menerima produk seterusnya dengan lebih berkesan dan juga memberi kesegaran tanpa meninggalkan rasa melekit dengan formulasi tanpa alkohol.

Selepas seminggu penggunaan, memang kulit Mimi rasa fresh tau. Liang pori pun memang mengecil, segan segan nak munculkan diri. Memang nampak perbezaan sebelum dan selepas menggunakan penyegar Safi ni tau.


Safi Balqis OxyWhite Pelembap Gel

Pelembap gel ni berasaskan air tau korang. So, memang sesuai sangat lah kulit berminyak gunakan sebab jens kulit berminyak elok guna pelembap yang berasaskan air untuk mengurangkan minyak pada muka. Ia bertindak mencerah dan meredakan ketidakselesaan pada kulit wajah, Vitamin B3 menyamaratakan tona kulit muka, asid hialuronik memberi lembapan mendalam dan berpanjangan, mudah meresap ke dalam kulit tanpa rasa melekit dan sangat sesuai untuk kulit kombinasi dan berminyak juga boleh digunakan siang ataupun malam.

Dah banyak pelembap Mimi try sebelum nih, tapi bila pakai mesti bertambah berminyak. Tapi selepas menggunakan pelembap gel Safi yang berasaskan air ni, memang sesuai dengan kulit Mimi. Ini yang Mimi nak selama ni tau. Bila apply di muka memang rasa sejuk dan meresap terus ke dalam kulit. Kulit memang langsung tak berminyak. Suka suka...

Bagi korang yang ingin mencuba Safi Balqis OxyWhite ni korang boleh dapatkan di semua pasaraya dan pasaraya hiper utama. Untuk makluman lanjut mengenai jenama SAFI korang boleh layari laman laman utama SAFI :

Pemilihan dan Pengambilan Perajurit Muda Tentera Darat Malaysia

Pemilihan dan Pengambilan Perajurit Muda Tentera Darat Malaysia | Lama tak ngomel cerita sendiri. Asyik share pasal review apa kata hari ni ubah angin share pengalaman sendiri kan. Kali ni nak share cerita pasal pemilihan dan pengambilan Perajurit Muda Tentera Darat Malaysia. Berdasarkan pada pengalaman adik Mimi sendiri. Pergi kerana minat bukan paksaan. Entry kali ni agak panjang sebab cerita secara detail semasa sesi pemiihan berjalan.

Sebelum tu, nak inform kepada yang berminat boleh apply Om Masuk Tentera melalui online di web www.mafhq.mil.my/JOMMASUKTENTERA atau boleh isi borang dan hantar ke alamat yang diberikan pada iklan. So, kena alert lah tentang iklan pengambilan Perajurit Muda ni. Kena rajin cari maklumat di web web berkaitan seperti www.army.mil.my atau beli surat khabar Utusan Malaysia. Ataupun kalau korang terlepas peluang isi permohonan online atau borang, boleh saja korang walk in interview pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Macam adik Mimi sendiri, dia terus walk in interview. Ikutkan dah isi permohonan online tinggal nak download dokumen yang diperlukan tapi tuhlah kecuaian Mimi sendiri tersilap sangka tarikh tutup permohonan. Jadi, incik suami pun dah call ke Sel Pengambilan, boleh datang walk in terus. Sebelum pergi, pastikan dokumen dokumen penting yang diperlukan ada dan lengkap.

Adik Mimi dia guna kelulusan SPM, so dia kena bawa dokumen dokumen seperti kad pengenalan asal dan salinan, slip @ sijil SPM dan salinan, Surat Beranak dan salinan, Surat Berhenti Sekolah dan salinan, Salinan Kad Pengenalan Ibu Bapa, Salinan Kad Pengenalan Waris terdekat selain Ibu Bapa (ini untuk kes kematian Ibu Bapa) dan sekeping gambar berukuran passport. Kalau ada diploma atau ijazah bawa lah yang asal dan salinan serta transkrip sekali. Yang penting jangan lupa bawa pen. Time ni adik Mimi pakai kemeja putih lengan oanjang, seluar slack hitam, kasut hitam dan stoking hitam.

Mimi sekeluarga bawa adik, Amin pergi pemilihan Perajurit Muda pada 21 Januari 2017 (Sabtu) di Kem Wardieburn, Kuala Lumpur. Kami sampai seawal pukul 7.30 pagi sebab pemilihan mula pukul 8.00 pagi. Sampai di Kem Wardieburn, sarapan dulu isi perut kosong.

Tepat pukul 8.00 pagi, semua calon diminta beratur di depan dewan. Lelaki dan perempuan asing. Semasa beratur, akan ada beberapa anggota tentera yang bagi taklimat berkaitan syarat kelayakan dan juga proses selanjutnya. Untuk pengetahuan korang syarat utama untuk masuk Perajurit Muda ni keputusan SPM korang mestilah BM (Kepujian), Lulus mata pelajaran Sejarah Lulus salah satu mata pelajaran berikut : Matematik ATAU Bahasa Inggeris ATAU Sains. Tak cukup syarat yang dikehendaki time tu juga angkat kaki balik. Alhamdulillah, untuk tapisan pertama adik lulus.

Kemudian, calon yang lepas syarat pertama masuk ke dewan akan jalani tapisan seterusnya iaitu isi borang makkumat diri dan mengukur berat, tinggi dan bmi calon calon. Alhamdulillah, tapisan kedua adik Mimi lulus. Ramai juga calon yang balik sebab tak cukup tinggi, kurang berat atau terlebih berat dan bmi kurang atau lebih. Bagi calon calon yang lepas diorang akan dipanggil untuk sesi akhir sebelum diserap jadi Perajurit Muda.

Pada, 19 Februari (Sabtu) hanya incik suami saja yang bawa adik pergi sesi pemilihan akhir di Markas 1 Briged di Rasah, Seremban. Mimi malas nak ikut sebab fikir confirm lama habis. Tak kuasa tunggu berjam jam. Sebab lainnya tak ikut sebab dekat saja dengan rumah..hahaha...

Semasa pemilihan akhir ni, Mimi dapat maklumat dari incik suami. Untuk sesi pemilihan akhir ni dokumen dokumen penting juga kena bawa x-ray dan laporan dari doktor (radiologi), surat tawaran, kad pengenalan asal dan salinan, slip @ sijil SPM dan salinan, Surat Beranak dan salinan, Surat Berhenti Sekolah dan salinan, Salinan Kad Pengenalan Ibu Bapa, Salinan Kad Pengenalan Waris terdekat selain Ibu Bapa (ini untuk kes kematian Ibu Bapa) dan sekeping gambar berukuran passport, sampul surat bersaiz kecil (Pos Ekspress) yang harga RM3.20 (termasuk GST). Pen pun jangan lupa bawa. Time ni pakaian yang perlu dipakai t-shirt putih berkolar, seluar track berwarna gelap (hitam/biru gelap), kasut sukan dan stoking.

Pemilihan akhir ada 4 sesi tau iaitu pemeriksaan dokumen. Kalau tak lengkap di anggap GAGAL. Kemudian pemeriksaan kesihatan. Time ni ramai yang calon balik sebab tahap kesihatan atau fizikal yang tidak memuaskan. Contoh rabun jauh, rabun warna, bahu senget sebelah ke tangan patah ke dan sebagainya. Balik tu maknanya dikira GAGAL.

Bila calon lepas pemeriksaan dokumen dan kesihatan, calon akan diuji dari segi IQ dan Psikologi. Calon kena jawab soalan soalan yang diberikan. Selalunya bab ni, ramai je calon yang lepas. Dan akhir sekali calon kena buat ujian fizikal iaitu lari 2.4km, mendagu, melompat dan tekan tubi. ( sebarang perubahan ujian fizikal tertakluk kepada keadaan ketika itu ya).

Alhamdulillah, akhirnya adik Mimi LULUS ke semua ujian. In shaa Allah tiada aral melintang, 01 April 2017 (Sabtu) adik Mimi akan lapor di PUSASDA sebagai Perajurit Muda. Doakan segala urusan adik Mimi dipermudahkan dan berjaya tamat latihan selama 6 bulan.

Nota kaki* Kami yang kakak kakak dan abang abang ipar bergabung sama sponsor keperluan yang adik kena bawa masa lapor di PUSASDA.

Atasi Masalah Selulit dengan Lunavie Concentrated Cellulite Cream

Lunavie Concentrated Cellulite Cream | Bila ada selulit ni memang menjadi igauan buruk bagi kita kan. Rasa menyampah betul kan kalau ada kulit oren kat peha, lengan atau kat perut kan. Dah guna macam macam produk pun still tak hilang lagi kan? Hah lepas nih korang tak perlu risau lagi dengan masalah selulit sebab Mimi nak perkenalkan korang dengan satu produk yang boleh bantu untuk selesaikan masalah korang. Pernah dengar tak produk Lunavie Concentrated Cellulite Cream? Hah kalau tak pernah dengar meh Mimi nak share dengan korang tentang krim selulit nih.



Lunavie Concentrated Cellulite Cream ini dihasilkan dengan gabungan tumbuh tumbuhan dan ekstrak buah buahan yang mampu mengurangkan penampilan selulit pada permukaan kulit korang. Selain daripada itu, ia juga mampu menganjalkan, sekatakan dan melembabkan kulit korang.

Lunavie Concentrated Cellulite Cream nih baunya best tau korang. Wangi tau bau krim selulit nih macam bau macam pisang pun ada. Hah, cara nak gunakan krim ini pun senang saja. Guna dua kali sehari seeloknya waktu pagi selepas mandi dan waktu malam sebelum korang masuk tidur. Sebelum terlupa, Mimi nak bagitahu korang, selepas beberapa minit sapu krim selulit nih korang akan rasa berangin dan pijar pijar sikit. So, adalah diingatkan sebelum korang nak touch touch baby ke nak touch muka korang ke basuh tangan selepas sapu krim seulit nih tau. Sebab dah dua kali terkena gara gara lupa basuh tangan. Pijar muka iols okey...Tapi taklah pijarnya macam cili padi tuh. Nih pijar ada rasa beranin jer tau.



Macam Mimi sendiri pun amalkan seperti yang disyorkan. Picit krim atas tapak tangan kemudian sapu kat kawasan yang ada selulit tuh. Setakat ini, seminggu lebih dah gunakan memang nampak perubahan tau. Selulit tuh dah kurang atau dengan erti kata lainnya semakin kurang. Kalau tidak kasar je bila rasa macam kena cakar dek harimau. Dulu tak pernah pun ada selulit tapi sejak berat badan naik sebab pregnant so, bila berat dah turun faham faham sajalah selulit menjelmakan diri kat peha sebab peha nak mengecil katanya.

Korang yang nak dapatkan makluman lanjut mengenai krim selulit keluaran Lunavie nih bolehlah layari laman web LUNAVIE seperti di bawah :