Kek Span Lembut dan Gebu yang Mudah Disediakan



Assalamualaikum...

Petang semalam lepas habis kursus,jemput Aina dan Auni kat sekolah. Lepas tu, bawak diorang pergi kedai jual barangan kek dan pastri di Senawang. Dah janji nak buatkan diorang kek.

So, malam semalam membaking di dapur. Ikutkan rasa memang malas. Sejak berbadan dua memang cuci tangan membaking ni tapi demi anak anak gagahkan diri membaking. Semalam decide buat kek span biasa. Walaupun kek span biasa tapi kek ni memang gebu dan lembut tau korang. Nak buat pun senang. Tak makan masa pun.

Lepas tu, deko sikit sikit kek tuh...Auni suruh letak gambar Frozen,so, Mimi pun letak la edible image Elsa. Tabur manik gula kat atas dan hias dengan marshmallow dah siap pun kek...

Bagi seorang amatur macam Mimi, hias kek macam ni dah kira happy dah. Walaupun tak cantik tapi sedap dan yang penting less sugar. Anak anak pun request tak nak kek manis.

Hari jadi Auni next week pun kena buatkan kek Frozen untuk di bawa ke tadika nanti. Tema putih biru...

Sebelum terlupa, Mimi share dengan korang resipi kek span lembut tu ye.

1 cwn tepung gandum + 1 cwn gula kaster + 1 sdb ovalette + 5 biji telur gred A. Mix hingga kembang selama 5 minit. Lepas tu, masukkan 1 cawan air + perisa kek + pewarna kek. Mix lagi selama 5 minit. Last sekali masukkan 1/2 cawan minyak jagung. Gaul dengan cara kaup balik sehingga sebati. Macam Mimi disebabkan minyak jagung dah habis, Mimi gantikan 1/2 cawan mentega. Griskan loyang dengan mentega dan bakar selama 50 minit suhu 140°c api atas bawah Ni ikut oven Mimi la..Kalau kawan kawan sila ikut kesesuaian oven masing masing la untuk suhu dan masa.

Resipi untuk buttercream pula, Mimi guna mentega + gula aising + susu cair. Sukatan Mimi main agak agak untuk hiasan sebiji kek. Kalau takde susu cair boleh gantikan dengan susu pekat tapi kurangkan sukatan gula aising. Takut manis nanti. Pukul mentega + gula hingga sebati dan kembang. Lepas tu, masukkan susu sikit demi sikit ikut kepekatan adunan yang kita nak. Pastikan jangan letak susu banyak sangat nanti cair pula buttercream payah nak deko deko.

Untuk tulisan Aina dan Auni, Mimi guna marshmallow fondan. Marshmallow plain + 5 sdb air. Masak sampai marshmallow cair. Guna microwave aje. Macam Mimi guna pemanggang ajaib. Dah cair masukkan gula aising sikit demi sikit sampai jadi doh dan tak melekat. Boleh tambah tepung jagung sikit untuk elakkan penggunaan aising yang banyak. Takut manis. Sukatan marshmallow dan ising ialah 1:2.

Bab nak mendeko kek memang perlukan kesabaran yang tinggi. Kalau tak sabar memang tak jadi. Untuk hiasan kek memang saja buat simple simple sebab nak buat makan kat rumah saja. Yang penting kek gebu, kurang manis dan sedap..😄😄


5 comments:

  1. dah berbadan dua ye..tahniah mimi...rajin

    BalasPadam
  2. Cantik kek tu fink walaupun simple..
    kek sponge memang gebu lah kejadiannya kan..
    Pandai lah fink deko..
    Kalau akak dah serabai tu :)

    BalasPadam
  3. bila dh di deko lg lawo.... msti suke dua beradik tuh

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.