Khamis, 31 Mac 2016

Vote Printcious.com Dapat Redeem Free Voucher RM50

10:12:00 PG 4 Comments

Assalamualaikum...

Lama betul tak update entry. Minggu ni Mimi busy dengan kursus. Tuh agak sibuk sikit. Alhamdulillah hari ni ada masa nak update blog.

Al kisah semalam duk belek belek gmail. Saja tengok email lama lama...Yang mana tak perlu memang delete. Sekali Mimi terperasan satu email dari Printcious.com...Email tuh dihantar 28 March tapi Mimi baca semalam...hahaha..Nasib baik sempat.

Printcious.com inform yang mereka join Top E-Commerce Merchant Award. So, mereka minta tolong vote mereka ikut kategori yang diberi. So, Mimi tolong vote jela. Ala setakat vote apa la sangat tak luak kan. Baca balik semula email mereka rupa rupanya kalau kita vote mereka, kita boleh redeem free voucher RM50 yang mereka bagi dengan syarat ikut saja apa mereka suruh. Lepas vote Mimi print screen bukti yang mereka nak. Dah hantar bukti tuh duk diam diam tunggu mereka reply.

Alhamdulillah pagi ni Mimi terima email Printcious.com beserta kod voucher RM50. Apa lagi, cepat cepat sign up dan redeem voucher. Pilih punya pilih dapat lah Mimi barang yang Mimi nak...Pilih item masukkan kod voucher. Settle...Kos penghantaran pun zero sebab include sekali dalam voucher. Total barang Mimi pilih RM30 lepas tu kos penghantaran RM20 untuk West Malaysia (1-2 bekerja)

Rezeki baby...Walaupun rezeki datang dalam pelbagai bentuk kena bersyukur selalu kan...Tak sabar nak tunggu barang yang Mimi pilih tuh sampai.

Nanti Mimi update next entry pulak ye...

Nota* Tengah tunggu turn ambil darah kali ke 2 lepas minum air gula tadi.


Ahad, 27 Mac 2016

Diari Hamil : Check Up 27 Minggu

12:31:00 PTG 7 Comments

Assalamualaikum...

Baru berkesempatan nak update entry hari ni. Nak share cerita pasal check up 27 week Rabu yang lalu.

Macam biasa buat check up di klinik kesihatan. Rutin macam biasa. Datang letak buku pink di bakul yang disediakan khas sementara tunggu giliran di panggil. Bila sampai turn kena timbang berat dan ambil tekanan darah. Kemudian terus pergi makmal untuk urin dan ambil darah. Alhamdulillah pregnancy kali ni urin memang cantik langsung tak ada masalah kencing kotor ke apa. Macam pregnancy sebelum ni dua dua mesti ada problem kencing kotor walaupun bergantang air suam Mimi minum. Hb pula memang cantik. Takde apa apa petua pun nak bagi bacaan hb  cantik. Alhamdulillah dari dulu sampai sekarang bacaan hb memang okey. Tapiiiii bila masuk usia kandungan 8 bulan hb turun mendadak. Pregnant yang first dan second macam tuhlah. Pelik juga tapi masuk 9 bulan dah okey. Kali ni tak pasti la masuk 8 bulan nanti hb maintain atau turun.

Okey sambung cerita tadi. Lepas dah dapat keputusan urin dan hb, letak buku pink dalam bakul depan pintu bilik rawatan. Lebih kurang tunggu dalam 5 minit nama Mimi dipanggil. Masuk saja bilik rawatan, nurse suruh baring kat atas katil nak ukur perut. Adik Mimi cakap ambil ukuran fundus. Kalau 27 minggu bermakna ukuran fundus mesti sama iaitu 27 cm. Kalau lebih 1 atau 2cm tuh okey lagi. Tapi ukuran fundus Mimi 31cm. 3 kali akak nurse tuh ukur memang bacaan 31cm. Lepas tu, dia minta Mimi pergi bilik dia di sebelah sebab bilik rawatan tu penuh.

Pergi sebelah akak nurse suruh jumpa doktor. Dia cakap takut ukuran dia tak okey tapi bila doktor okey pulak. So, dia suruh rujuk je. If okey tak perlu risau. Dah habis rawatan pergi pulak letak buku pink dalam bakul di bilik rawatan untuk jumpa doktor. Tunggu dalam 10 minit nombor dipanggil.

Doktor suruh baring atas katil dan dia ukur perut. Dia cakap memang lebih ukuran fundus. 3 kali dia buat bacaan ukuran masih sama...31 cm..Lebih dari ukuran sepatutnya. Lepas tu, terus dia buat scan untuk tengok keadaan baby dan rahim. Alhamdulillah ukuran baby sama dengan usia kandungan 27 minggu. Cuma keadaan rahim yang besar. Doktor pun buatkan appointment rujuk O&G di Hospital Tuanku Jaafar Seremban pada 06 April 2016...

Pregnancy kali ni memang banyak betul masalah dan ujian untuk Mimi. Tapi apa nak dikatakan. Dah ini yang Mimi inginkan setelah 5 tahun menanti. So,bila dah dapat rezeki yang Allah bagi ni kena redha dan kuat hadapi ujian yang diberi. Orang lain tengok Mimi memang aktif cergas jalan pun slumber derk laju. Tu apa yang orang luar nampak tapi empunya diri saja yang tahu sakit yang dia hadapi.

Semoga baby dalam kandungan Mimi sihat dan tak ada apa apa masalah. Itu yang Mimi doakan. Baby pun aktif. Suka bagi kick kat ummi dia kalau dia tersepit..😄😄😄

Nota* Hasil daripada scan doktor tanpa sengaja doktor bagitahu jantina baby....Tapi dirahsiakan dulu sebab Mimi tak yakin. Manalah tau kot kot salah ke kan...Apa apa pun tunggu saja baby lahir nanti.


Khamis, 24 Mac 2016

Kandungan Gula dalam Produk Malaysia

12:28:00 PG 4 Comments
Assalamualaikum...

Jom sama sama kita semak jumlah kandungan gula dalam produk Malaysia yang kita gunakan setiap hari...




Penduduk Malaysia merupakan pengguna gula ke 8 tertinggi di dunia😲😲😲😲😲 Kira tinggi juga tuh kan. Mimi tak sangka sos tiram pun ada kandungan gula..hehehe...Sebab kadang kadang dalam masakan Mimi guna juga sos tiram.

Punyalah Mimi jaga jaga daripada ambil gula yang banyak. Memang sekarang banyak minum air suam dan kalau nak minum yang manis manis pun tetap juga Mimi buat air kurangkan manis tuh...Memang kalau orang minum akan rasa tawar lahπŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜… Sekali tengok produk kat atas rupa rupanya ada juga gulanya. Lepas ni kalau nak beli barang dapur kena check kandungan gula lah nampaknya.



Rabu, 23 Mac 2016

Jubah Plain Kanak Kanak yang Murah Sedondon dengan Jubah Ibu

9:17:00 PG 6 Comments

Assalamualaikum...


Nak cari jubah plain yang sejuk, berat, mudah digosok, tak melekap di badan untuk anak anak? Nak sedondon dengan anak anak perempuan Raya nanti?



Kali ni Jubah Nur Kaseh untuk kanak kanak ada dijual. Boleh rujuk gambar gambar di bawah warna yang available untuk kanak kanak.



Untuk design jubah kanak kanak ada zip di belakang jubah. Gambar seperti tertera di bawah ya.











Untuk maklumat semua warna jubah di dalam gambar mungkin tak sama dengan warna dalam gambar sebab effect lighting. Kurang 10% dari warna dalam gambar. Tapi kebanyakan jubah warna tak jauh beza tau. Cuma kesan pencahayaan faham faham ajela kan. Harga jubah kanak kanak berbeza mengikut saiz tau.

Untuk maklumat dan sebarang pertanyaan berkenaan jubah boleh wassup Mimi di 0111-310 3011 ya. In shaa Allah akan di jawab secepat mungkin.

Selasa, 22 Mac 2016

Pernah Jumpa Orang Macam Ni Tak??

9:51:00 PTG 2 Comments

Assalamualaikum...

Korang pernah jumpa orang jenis macam ni tak?Kalau pernah apa tindakan korang. Menegur secara berhemah atau diamkan saja?

Macam Mimi sendiri memang pernah jumpa. Tindakan Mimi hanya senyum dan berdiam saja. Bukan tak nak tegur kekurangan dia tapi Mimi tengok tengok orang juga nak tegur. Kalau jenis boleh ditegur Mimi tegur. Kalau jenis tak boleh ditegur atau pendek kata rasa apa dia buat tuh tak salah Mimi takkan tegur. Sebab apa Mimi ambil pendekatan senyum dan diam tanpa tegur sikap orang tuh sebabnya dulu dah terkena kita tegur cara baik dia cantas dengan jawapan yang baik punya untuk menangkan diri sendiri. So, dari situ kita dah tahu dia macam mana.

Apa yang mampu Mimi buat berdoa sajalah agar orang itu berubah menjadi seorang yang lebih baik dan positif.


Ramuan Kritikal Dalam Produk Surimi

9:08:00 PTG 2 Comments

Assalamualaikum...

Korang tahu tak apa itu produk surimi?Kalau tak tahu Mimi nak share berkenaan produk surimi ni. Artikel ni merujuk pada artikel yang dikeluarkan Bahagian Hal Halal JAKIM yang Mimi dapat masa pergi ke Masjid Putra menghadiri program PascaPerkhawinan. Harap entry ni dapat membantu kita sedikit sebanyak berkenan produk surimi.

Apakah itu surimi?

Surimi adalah istilah yang berasal dari Jepun. Surimi ialah pekatan protein basah isi ikan nyahtulang yang mengalami proses pencucian dan pencampuran bahan tambah makanan bagi mengawal kualiti semasa penyimpanan sejukbeku. Surimi digunakan sebagai bahan mentah untuk menghasilkan pelbagai imitasi/tiruan makanan laut.

Antara produk surimi yang popular di pasaran ialah:

●Bebola Ikan (Fish ball)
●Jejari Ketam (Crab stick)
●Nugget Ikan (Fish nugget)
●Kek Ikan (Fish cake)
●Bebola Sotong

Antara produk yang berasaskan surimi ialah yong tau foo, steam boat dan sushi. Sama ada suka atau tidak, produk berasakan surimi merupakan antara menu yang boleh dipilih.

Tahukah kita bahawa beberapa bahan ramuan yang digunakan produk surimi boleh dipastikan status halalnya? Kita tidak perlu risau sekiranya terdapat logo halal Malaysia beserta nombor rujukan pada label pembungkusan produk surimi.

Produk surimi yang mempunyai pemsijilan halal telah diperiksa secara terperinci dan dipantau oleh pihak JAKIM atau badan badan pensijilan luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM.

Mengikut PERATURAN PERATURAN MAKANAN 1985, kandungan isi ikan di dalam bebola ikan dan kek ikan hendaklah tidak kurang daripada 50% daripada jumlah berat. Di sebalik kelazatan produk surimi sebagai pengguna kita perlu tahu apakah bahan kritikal yang terkandung di dalamnya.

Penghasilan produk surimi melibatkan proses yang ringkas namun terdapat bahan ramuan kritikal yang perlu diberi perhatian dari segi kehalalannya.

Bahan ramuan yang digunakan ialah :

○isi ikan
○kanji
○garam
○minyak sayur
○protein soya
○transglutaminase
○protein whey
○bahan perisa makanan spt monosodium glutamate (MSG)

Bahan pemanis seperti sorbitol,sukrosa,glukosa dan polifosfat juga digunakan untuk memberi rasa manis bagi produk surimi.

Kita dah tahu apa itu produk surimi kan. Untuk next entry Mimi akan share mengenai transglutaminase, protein whey dan juga MSG yang digunakan dalam produk surimi. Untuk entry Mimi share apa itu surimi dan ramuan kritikal yang digunakan dalam penghasilan produk surimi.

Sumber : Artikel dari Bahagian Hab Halal JAKIM


Isnin, 21 Mac 2016

Tips Kelihatan Kurus Walaupun Mengandung

10:36:00 PTG 3 Comments

Assalamualaikum...

Mimi nak share dengan kawan kawan tips yang Mimi baca dari facebook tadi. Bila baca dapat pula idea. Tapi perlu diingatkan setiap entry yang isinya kita dapat dari sumber lain perlu dikreditkan supaya empunya artikel tak kecil hati...

Tips kelihatan kurus walaupun mengandung

1) Elakkan memakai pakaian jenis kain yang licin kerana fabrik jenis licin menampakkan efek besar kepada si pemakai.

2) Elakkan memakai pakaian yang bercorak melintang. Ilusi corak melintang akan menampakkan pemakai kelihatan berisi dan besar. Seeloknya pakai pakaian bercorak menegak kerana memberi efek kurus.

3) Pilih pakaian yang bercorak bunga kecil supaya nampak kurus. Jika pilih pakaian bercorak bunga besar akan menampakkan badan besar.

4) Jangan memakai pakaian terlalu besar atau terlalu sendat. Jika memakai pakaian terlalu besar akan menampakkan badan kelihatan besar manakala jika memakai pakai sendat akan menampakkan bentuk badan,perut yang membulat dan segala lemak yang ada di badan. Seeloknya pakai pakaian yang sedang sedang sahaja besarnya.

5) Pakai baju yang labuh sehingga menutup punggung dan peha sekiranya memiliki peha yang besar .

6) Elakkan membeli pakaian yang jenis bercekak di pinggang sekiranya pinggang jenis banyak lemak. Seeloknya beli pakaian berpotongan lurus untuk menutup segala lemak di pinggang.

7) Memilih pakaian berona gelap contohnya hitam,coklat gelap,biru tua dan sebagainya. Jika memilih pakaian berona terang dan cerah akan menampakkan efek besar dan bentuk perut yang semakin ke depan. Perlu diingatkan perut kita yang semakin membesar itu perlu di tutup bentuknya kerana itu juga aurat bagi kaum ibu.

Sumber : Page Little DJE'S (FB)

Kesemua tips ni Mimi olah guna ayat sendiri ya tak tiru bulat bulat pun tapi tetap kredit pada empunya entry.

Semoga tips yang Mimi share ni berguna pada bakal dan kaum kaum ibu di luar sana dalam pemilihan baju "maternity". Macam Mimi sendiri tak pening kepala pun nak beli baju "maternity" sebab Mimi pakai jubah saja. Senang. Jenis material koshibo. Berat, sejuk dan tak melekat dan yang penting murah saja harga mampu milik bukan mampu tengok. Yang lagi best ramai tak perasan Mimi preggy walaupun ketika gambar nih di ambil kandungan dah berusia 6 bln. Mungkin efek warna jubah yang gelap dan faktor preggy kali ni perut kecil sikit daripada preggy sebelum ni.

Sila rujuk entry entry Mimi sebelum ni berkenaan dengan jubah ya. Kalau nak tahu lebih lanjut berkenaan jubah yang Mimi maksudkan whatsapp Mimi laju laju di talian 0111-310 3011.


Jumaat, 18 Mac 2016

RAYANI AIR - Indah Khabar dari Rupa?

8:47:00 PTG 6 Comments
Assalamualaikum....

Pertama sekali tujuan entry ni ditulis bukan nak dapatkan perhatian netizen untuk diviralkan. Nak reka reka cerita jauh sekali. Sebelum nak up entry ni banyak kali fikir kesan dan akibat yang bakal Mimi terima. Tapi setelah difikirkan demi kebaikan bersama dan atas persetujuan empunya diri, Mimi share kisah yang berlaku ke atas ex EO a.k.a one of my friend berkenaan servis Rayani Air. Apa yang berlaku pada dia dan anak anak mengundang rasa sedih dan marah.

Al kisahnya, kawan Mimi, Puan Fairus ingin bercuti ke Langkawi bersama dengan anak anak hari ini dengan menggunakan perkhidmatan Rayani Air. Bila dah janji dengan anak anak faham faham aje la rasa excited anak anak bila kehendak mereka ditunaikan. Namun sayang seribu kali sayang, janji seorang ibu tidak tertunai bukan kerana ibu itu mungkir janji tetapi kerana kekhilafan pihak lain.

Apa kau rasa bila kau dah tempah tiket dan dapat tahu flight korang retime schedule sampai 2x malah lebih dari itu? Maybe ada keyboard warrior akan cakap "Ala, mana mana penerbangan pun sama aje." Memang tak dinafikan ada syarikat penerbangan lain berlaku perkara yang sama. Tapi berapa kerap? Setakat situasi jarang jarang tu orang pejam mata dan maafkan. Tapi kalau dah acapkali? SIAPA MAMPU BERSABAR...


Rayani Air - Syarikat penerbangan yang patuh syariah. Katanya!!! Pramugari berpakaian sopan dan sejuk mata memandang. Tapi setakat pakaian pramugari yang patuh syariah tapi yang lain tak patuh syariah tak guna juga...Sanggup ke tanggung caci maki penumpang penumpang yang kecewa dengan perkhidmatan korang? Tak dinafikan ada yang puji melangit perkhidmatan Rayani Air bagus. Mimi juga pernah baca blog yang puji dengan perkhidmatan dan layanan yang diberikan. Memang tak dinafikan. Kelainan yang ditampilkan Rayani Air benar benar memikat hati. Tapiiiii...Berapa peratus yang puji mutu perkhidmatan Rayani Air bagus?Maybe 10%,20% or less then that. Majoriti komen yang Mimi baca di page Rayani Air meluahkan rasa kecewa yang teramat sangat dengan perkhidmatan yang diberikan Rayani Air.



Korang baca status kawan Mimi ni. Apa korang rasa bila tengok gambar diorang??Kesian wei...Masa terbuang kat airport macam tuh aje. Anak anak punyalah excited nak jalan jalan kat Langkawi sekali CANCEL...

Bukan nak tabur pasir di periuk nasi orang tapi ini hakikat. Korang boleh search page Rayani Air di facebook dan baca sendiri komen komen netizen. Kau rasa takkan ramai ramai nak tutup periuk nasi Rayani Air? Tepuk dada tanya hati!!

Guna kapal terbang berusia 20 tahun plus plus plus dan plus dan cuma hanya ada 2 buah saja kapal terbang. Then, kau tamak habis semua kau nak pulun!!! Kalau pulun semua tapi schedule penerbangan on time takpe la juga ni....Ni tak haghammmm....

PLEASE LAH RAYANI AIR!!! BETTER UPGRADE YOUR SERVICE FIRST.TAK PAYAH NAK PULUN SEMUA SAMPAI TAK TERKEJAR MASA. JANGAN YANG DIKEJAR TAK DAPAT YANG DIKENDONG BERCICIRAN. 

Kalau tak mampu berikan perkhidmatan yang terbaik kepada para pelanggan lebih baik tutup saja syarikat penerbangan tu daripada menanggung malu kemudian hari. Sepatutnya moto Rayani Air perlu selari dengan perkhidmatan yang diberikan. Bukan Indah Khabar dari Rupa!!


Yeayyy Kasut dan Jam Tangan dari Zalora Dah Sampai

4:30:00 PTG 4 Comments

Assalamualaikum...

Baru baru ni Mimi ada share dengan korang entry pasal Zalora...Lepas tuh dapat baucer terus terjah web Zalora cari barang yang berkenan. So, cari punya cari Mimi decide beli dua barang ni guna baucer yang diberi.

Hari Ahad proceed order hari Rabu lepas dah dapat. Tapi Mimi baru ambil semalam dekat pejabat. So far, puas hati dengan kualiti jam tangan dan kasut walaupun jenama Zalora saja. Nak beli barang berjenama tak mampu. Mampu tengok aje la 😂😂😂😂

Sekarang ni hobi baru nak mengumpul kasut dan jam. Beg pun ada yang dah berkenan tapi tunggu gaji nanti la beli.

Thank You ZALORA sebab sudi beri Mimi baucer free...In shaa Allah ada rezeki, bagi lagi eh😄😄😄


Khamis, 17 Mac 2016

10 Barangan Yang Mimi Nak Sangat Beli dari Lazada Sempena 4th Birthday Lazada

8:09:00 PTG 4 Comments
Assalamualaikum...

Alhamdulillah Mimi masih lagi berpeluang nak join contest yang dianjurkan Lazada sempena ulang tahunnya yang ke 4 dan ini pertama kali Mimi join contest yang dianjurkan Lazada.


Siapa yang tak kenal dengan web shopping online yang menjadi sebutan masa kini iaitu Lazada. Diam tak diam sudah 4 tahun Lazada bertapak di dunia shopping online para pembeli online. Semua keperluan yang kita perlukan ada di Lazada seperti barang hiasan rumah, kesihatan dan kecantikan, gajet, barangan keperluan bayi dan kanak-kanak, kamera, pakaian,kasut dan beg, barangan keperluan dapur serta pelbagai lagi yang boleh kita dapat di Lazada. Pendek kata apa kau nak semua ada di Lazada..Cuma dengan beberapa langkah mudah barangan yang ingin dimiliki akan sampai depan pintu korang. Best tak best tak?


Sempena ulang tahunnya yang ke 4 Lazada berkolaborasi dengan beberapa partner nya menganjurkan contest untuk para blogger. Para blogger dialu alukan join contest yang dianjurkan. Mudah saja cuma ikut beberapa langkah seperti gambar di bawah. Hadiah yang ditawarkan cukup lumayan. Siapa tahu tuah masing masing berpeluang menang salah satu hadiah yang ditawarkan.


Dalam contest ni kena senaraikan 10 barangan yang kita nak beli dari Lazada sempena ulang tahunnya yang ke 4. Tapi kenapa mesti 10 saja bukannya 20,30 atau 100..Wei, Mimi nih memang pembeli online tegar tau. Nak nak diberi peluang macam ni takkan 10 saja kot mana cukup. Rambang mata dibuatnya. Semua benda yang ada kat Lazada tu Mimi nak...Nampak tak kerakusan di situ.

Disebabkan hanya diberi peluang pilih 10 barangan yang hendak dibeli di Lazada, jadi Mimi senaraikan 10 barangan yang memang Mimi nak sangat okey!!!

1. Expert Sewing Machine 505C Pro 12 Sewing Option-Pink


Harga asal : RM 399.00
Diskaun : 60%
Harga promosi : RM 159.00

Ni bukan kemahuan tapi keperluan. Mimi rasa setiap rumah perlu ada mesin jahit mini ni. Mudahkan kerja nak jahit baju atau seluar terkoyak. Kadang kadang kelam kabut cari benang dan jarum tak jumpa jumpa bila kita perlukan. Jadi, bila ada mesin ni senangkan kerja kita betul tak? Letak setempat. Tak payah melilau sana sini cari benang dan jarum. Yang penting mesin jahit ni ada warna pink okey..I loike!!

♡ User friendly operation
♡ Efficient design
♡ Get the job done fast and proper

2. Deerma Handheld Mini Vacuum Cleaner (White) + 2Pcs Filter


Harga asal : RM 399.00
Diskaun : 55%
Harga promosi : RM 134.00

Hah ni lagi satu barang keperluan. Perlu ada dalam rumah. Sebelum kat rumah Mimi ada vakum tapi apakan daya vakum ku sudah rosak angkara encik suami. Kasar sangat dia. Lagipun leceh juga vakum lama tu sebab selirat dengan wayar dan berat nak usung sana sini. Jadi, Deerma Handheld Mini Vacuum menjadi pilihan hati kerana design dia yang menarik dan nampak mudah untuk dikendalikan dan digunakan.

♡ Clean dust quietly quiet
♡ Crevice nozzle reaches corners
♡ Upright vacuum converts into a hand vacuum
♡ Easy to use
♡ Cyclone vacuum system
♡ 600w

3. Samsung Galaxy Note 5 32GB (Pink Gold)


Harga asal : RM 2,699.00
Diskaun : 15%
Harga promosi : RM 2,299.00

Dulu handphone bukan satu keperluan tetapi satu kehendak. Tapi masa sekarang bukan jadi satu kehendak tetapi sebaliknya. Kenapa Mimi pilih Samsung Galaxy Note 5? Sebab dah lama aim smartphone nih wei. Lagipun nak menggantikan Note 2 ku yang sudah usang. Skrin telefon retak seribu. Nak repair alahai skrin aje kot tapi upahnya mahal ya amat. Baik beli handphone baru. Selain daripada itu, Note 5 ni memang sesuai sangat untuk blogger macam Mimi miliki. Mudah nak update entry dalam blog. Memang tak sabar nak miliki Note 5 ni lebih lebih lagi warnanya Pink Gold...HEHEHE..My favourite colour weii..

♡ Exclusive design
♡ 5.7" screen
♡ 4GB RAM /32GB internal
♡ 16MP Rear Camera/ 5MP Front Camera
♡ Android 5.1 (Lollipop)

4. CRC Portable Baking Hand Mixer With Detachable



Harga asal : RM 299.00
Diskaun : 79%
Harga diskaun : RM 63.00

Orang yang minat buat kek, roti dan biskut elok sangatlah beli ni. Dekat rumah Mimi dah ada satu tapi nak juga beli lagi satu untuk mudahkan kerja membaking. Sebab apa? Sebab lepas ni Mimi nak mula tumpu pada pembuatan kek. Pendek kata nak berniaga jual kek lah untuk tambah pendapatan. Bila ada dua senang nak baking lebih dari satu kan. Mudah kerja.

♡ Compact yet efficient 200w high power
♡ Super easy and effective in egg/flour whisking,beating and mixing.
♡ Eject button fix detachable beaters/hooks for easy cleaning
♡ Detachable stainless steel bowl
♡ Comfortable ergonomic handle

5.  Baby Food Processor Blender Mixer



Harga asal : RM 299.00
Diskaun : 67%
Harga promosi : RM 99.00

Hahhh sesiapa ada baby dekat rumah elok sangatlah beli ni untuk kegunaan korang. Mimi nak sangat food processor ni sebab senang dan mudah nak sediakan makanan untuk baby yang bakal lahir nanti. Nak sediakan puri untuk baby pun jadi mudah. Jimat masa kita sebagai surirumah yang kena hadap buat kerja lain kan.

♡ 200w
♡ Single speed blender
♡ Dishwasher friendly
♡ 20 pieces set

6. Casio EX-ZR 3500 Pink + 16GB + Bag

Harga asal : RM 1,699.00
Diskaun : 24%
Harga promosi : RM 1,289.00

Kamera Casio ni memang dah lama jadi idaman Mimi tapi sampai sekarang tak juga dapat beli..huhuhu...Salah satu sebab nak sangat kamera ni kerana mudah dibawa ke sana ke mari, bentuknya kecil dan yang penting tema Pink okey. Memang dah lama mengidam kamera ni. Nak nak sebagai partimer blogger kamera amat penting untuk membantu snap gambar gambar yang cantik untuk dikongsikan dengan pembaca blog kan. Lagi satu kan kepada mereka yang kaki selfie, kamera ni memang sesuaiiii sangat dengan korang tau.

♡ High quality image capture
♡ First Let Me Take a Selfie
♡ Make up plus
♡ Easy Sharing

7. Faux women's Pink Leather Strap Watch Roman Numerals


Harga asal : RM 73.00
Diskaun : 81%
Harga promosi : RM 14.00

Part jam memang rambang mata di buatnya. Semua cantik cantik tapi tak tahu la kenapa jam ni juga jadi pilihan. Pink memang tak lari dari jadi pilihan la kan. Sekarang ni Mimi memang suka nak kumpul jam. Boleh tukar tukar jam ikut kesesuaian tempat dan majlis. Betul tak?

♡ Classic look
♡ Designed with metal case & faux leather band

8. 9040 Military LED Sports Watch Month Day Week Light Alarm


Harga asal : RM 40.00
Diskaun : 50%
Harga promosi : RM 19.99

Kalau beli jam untuk diri sendiri boleh takkan jam untuk encik suami tak boleh kan. Walaupun jam ni murah tapi design jam ni buat Mimi tertarik. Memang sesuai sangat la namanya dengan kerjaya encik suami Mimi. Dia jenis yang lasak so, memang sesuai sangat dengan dia ni. Bila pakai confirm nampak lagi macho..hahahaha....Sengal betul.

♡ LED sports watch designed
♡ Cold light function
♡ With alarm, second counting, timing alarm,date,week,running time function
♡ Stopwatch stage timekeeping function
♡ A good time reminder

9. TOBI Portable Handheld Travel Steamer  Iron

Harga asal : RM 110.00
Diskaun : 60%
Harga promosi : RM 44.00

Ssatu lagi keperluan yang perlu dimiliki. Nak bawa pergi kursus ke, camping ke sangar mudah. Bentuknya yang kecil dan ringan mudah di bawa ke mana mana. Tak payah kau nak angkut iron berat berat sumbat dalam beg. Menambahkan beban aje.

♡ Lightweight, hand held steamer
♡ No more bury or damaging fabrics
♡ Removes wrinkles, creases & odour feom garments
♡ Multipurpose handheld
♡ Tough enough for linens, safe enough for silk
♡ Save to use on different types of materials and fabrics.

10. Canon Pixma E409 Color Printer Inkjet Multifunction


Harga asal : RM 254.00
Diskaun : 30%
Harga promosi : RM 177.00

Salah satu barang yang ada dalam wishlist Mimi tahun ni. Memang nak sangat sangat beli printer ni sebab senang nak print out latih tubi untuk anak anak buat. Kadang kadang Mimi dan  encik suami pun ada juga nak print out dokumen dokumen yang penting. So, ini memang menjadi keperluan.

♡ Prints up to 400 pages of documents using Canon PG47 balck catridge
♡ Prints up to 300 pages of documents using Canon CC-57 colour catridge
♡ Compact and weightlight
♡ Easily fits into even and smaller spaces
♡ Suitable for home and student use

Done!! Alhamdulillah selesai senaraikan 10 barang yang Mimi nak dari Lazada.

Sebelum terlupa, sempena ulang tahun Lazada yang ke 4 Mimi nak ucapkan SELAMAT ULANG TAHUN YANG KE 4 kepada LAZADA :

SEMOGA TERUS MAJU DAN SUKSES.

SEMOGA MUTU PERKHIDMATAN BERTAMBAH BAGUS DAN BAGUS PADA MASA MASA AKAN DATANG.

SEMOGA DAPAT BERSAING DENGAN WEB SHOPPING ONLINE DI PERINGKAT ANTARABANGSA.

SEMOGA MENJADI WEB ONLINE SHOPPING PILIHAN NO.1 SEANTERO DUNIA.

TERIMA KASIH LAZADA KERANA MEMBERI KAMI PELUANG MEMILIKI BARANG IDAMAN DENGAN HARGA MAMPU MILIK BUKAN MAMPU TENGOK.

TERIMA KASIH ATAS MUTU PERKHIDMATAN BERKUALITI YANG ANDA BERIKAN KEPADA KAMI.


Kepada para blogger di luar sana masih sempat lagi korang nak join contest yang dianjurkan. Contest ini tamat tepat pukul 11.59 malam ni. Kepada online shopper korang boleh shopping puas puas sementara Lazada dengan baik hatinya bagi diskaun sehingga 90%. Jangan tunggu lama lama menangis tak sudah korang nanti.


This post is an entry for the InvolveAsia x Lazada MY blogger contest. Cash and Lazada voucher sponsored by Lazada Malaysia and shopcoupons.

Ahad, 13 Mac 2016

MEMBELI-BELAH DENGAN GIFT VOUCHER ZALORA

12:32:00 PG 2 Comments
Assalamualaikum...

Alhamdulillah..Hari ni berkesempatan nak update blog. Entry kali ni istimewa sikit πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„. Okey kali ni Mimi nak share mengenai satu web fesyen online yang terkemuka dan sangat dikenali di kalangan blogger, pekerja,surirumah dan pelajar universiti dan kolej. Siapa TAK KENAL MAKA TAK CINTA kannnn...

♡Z.A.L.O.R.A♡

Hahhhh...Siapa yang tak kenal ZALORA kan...Salah satu web fesyen online yang terkemuka di Malaysia. Iklan ZALORA pun banyak kali keluar di kaca televisyen kan..Mimi sendiri pun banyak kali shopping di ZALORA antaranya kasut, beg tangan dan jam.

Servis ZALORA memang terbaik dan pantas. Dari dulu memang selesa dengan ZALORA. Ermmm....lagi beberapa bulan nak puasa kan...Apa kata kita singgah jenguk jenguk web ZALORA. Mana lah tahu ada yang berkenan di hati boleh beli awal awal untuk di pakai masa RAYA nanti..😊😊

Kepada kawan kawan di luar sana yang masih samar samar dan was was mengenai ZALORA apa kata luangkan sikit masa korang baca entry Mimi dan kenali secara dekat apa itu ZALORA. I'm very very very sure lepas korang baca entry nih mesti korang cepat cepat nak terjah web ZALORA...♡♡♡



Siapa yang tak kenal dengan laman web fesyen ZALORA? Tahun ini adalah tahun ke 4 ZALORA bertapak di Malaysia dan untuk pengetahuan anda, laman web ZALORA juga beroperasi di Indonesia, Vietnam, Singapura, Filipina, Hong Kong, Taiwan, Thailand, dan juga dikenali sebagai The Iconic di New Zealand dan Australia. Ketika awal diperkenalkan, ramai yang menyalah tafsir bahawa ZALORA merupakan sebuah jenama pakaian tetapi sebenarnya ia merupakan platform yang menghimpunkan ribuan jenama tempatan dan antarabangsa. Bukan sahaja menawarkan koleksi pakaian, ZALORA juga membawakan anda koleksi beg, kasut, aksesori dan produk penjagaan serta kosmetik untuk wanita, lelaki dan kanak-kanak.


Dan apa yang unik mengenai ZALORA adalah ia berfungsi sebagai online portal yang membawakan anda segala keperluan fesyen terus ke pintu rumah anda. Apa yang harus lakukan hanyalah membuat pembelian secara online melalui beberapa kaedah pembayaran yang selamat dan pesanan tersebut akan segera dihantar ke rumah anda. Bukan itu sahaja, ZALORA juga menyediakan perkhidmatan penghantaran semula secara percuma selama 30 hari selepas tarikh pembelian anda.


Dan jika anda ingin memberikan hadiah kepada yang tersayang, ZALORA turut menawarkan gift voucher yang memudahkan proses pembelian anda. Gift Voucher ZALORA ini berfungi sebagai stor kredit dan ia boleh digunakan untuk anda membeli apa sahaja barangan yang terdapat di laman web ini dengan mudah! Selamat membeli-belah di ZALORA!

APA TUNGGU LAGI JOM LAH SHOPPING RAMAI RAMAI DI ZALORA!!!πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„

Khamis, 10 Mac 2016

Vitagen : Minuman Susu Berkultur

9:05:00 PG 8 Comments

Assalamualaikum...

Alhamdulillah dapat juga update entry hari ni. Semalam busy sikit balik rumah dah letih nak update entry malas.

Kat sini siapa minum vitagen. Mimi sekeluarga memang suka vitagen terutama anak anak. Kalau beli satu pack tu ada 5 botol, sehari saja dah habis. Ummi bebel bebel marah sebab memang had kan sebotol sehari saja tapi anak anak buat tak tahu. Geram tau tengok budak budak ni bila kita bebel diorang siap tarbiyah lagi..Budak budak sekarang nih punya fiil.

Vitagen ni Mimi beli daripada jiran office sebelah. Dia dealer Vitagen. Ada perisa original, hijau epal dan anggur. Oren takde. Beli 3 pack percuma mangkuk sebiji. Bertambah mangkuk kat rumah.. Sebelum beli kena tanya encik suami dulu, dia dah bagi green light baru beli..Tapi dalam hati dapat agak memang dia akan suruh beli sebab dia pun hantu Vitagen..😄😄😄

Dari dulu lagi memang suka minum Vitagen ni sebab bagus untuk kesihatan dalaman terutama sekali perut kita. Bagus untuk sistem penghadaman kita.Kalau anak anak Mimi ada masalah sembelit memang Mimi bagi minum Vitagen. Lepas minum tunggu sekejap saja mula lah budak budak ni nak membuang. So, sampai sekarang memang ajar diorang minum. Alhamdulillah, sistem penghadaman diorang bertambah baik.

Walaupun minum minuman susu berkultur ni bagus untuk penghadaman, air suam jangan dilupakan. Air yang paling terbaik di dunia 😊😊😊

Kawan kawan ada tak yang minum Vitagen? Ke ada yang amalkan minuman lain??


Isnin, 7 Mac 2016

Pil Perancang, Elok atau Tidak?

8:00:00 PG 8 Comments

Assalamualaikum...

Baca dan faham kan..Mimi ada share artikel Dr Zubaidi Hj Ahmad di instagram. Mimi memang follow fb Dr sebab suka dengan status yang dikongsikan. Ada juga golongan kaum hawa di luar sana tak setuju sebab tiada apa apa kesan buruk yang jadi pada diri mereka. Ada juga yang setuju dan cerita pengalaman masing masing selepas pengambilan pil perancang.

Kalau betul pil perancang itu elok kenapa adik Mimi yang jururawat di HKL tak galakkan pengambilan pil perancang. Dia sendiri pun tak nak ambil dan merancang sendiri...Dia sendiri pernah cakap setiap ubat itu sebenarnya adalah "RACUN".

Fikir fikirkan lah ya...Mimi bukan nak memomokkan  kawan kawan di luar sana tentang kesan buruk pengambilan pil perancang tapi Mimi nak ingatkan sebelum terkena. Cukuplah apa yang dah Mimi lalui sebelum ni. Cukuplah..Mimi tak nak kawan kawan menerima nasib yang sama. Tak kisahlah kawan kawan di luar sana kenal Mimi atau tak. Janji ilmu yang Mimi dapat kita share sama sama.


Ahad, 6 Mac 2016

Update : Jubah Plain Nuri Yang Murah, Selesa dan Berkualiti

12:59:00 PTG 4 Comments
Assalamualaikum....

Jom cuci cuci mata tengok jubah plain yang murah dan selesa ni. Ni antara jubah jubah yang di restok kerana mendapat sambutan..













Material : Koshibo
Harga : RM55 sem / RM60 ss

Ukuran jubah seperti jadual di bawah :



Alhamdulillah bila update entry pasal jubah plain yang murah dan selesa nih ramai yang whatsapp Mimi tanya. Tak beli tak apa janji ada yang menunjuk minat nak bertanya pasal jubah plain ni..

Entry nih Mimi just nak update stok jubah yang di restock dan tiga kod baru yang dikeluarkan owner iaitu dark caramel, saddle brown dan pink blossom...Kawan kawan boleh rujuk kod warna lain pada entry Mimi sebelum ni. Mimi memang pakai jubah plain ni. Selain pakai, Mimi promote kat kawan kawan. Yang minat nak tanya boleh whatsapp Mimi di talian 0111-310 3011...Sepantas kilat Mimi jawab.

Sabtu, 5 Mac 2016

Berpantang 44,60,100 atau 365 hari? Mana satu pilihan korang?

1:14:00 PTG 4 Comments
Assalamualaikum...

Bila sebut bab berpantang semua orang akan tahu kan...Pantang lepas bersalin merupakan amalan ibu ibu yang telah diamalkan sekian lama. Mimi sendiri tak lari dari berpantang. Mana mana ibu ibu yang ketika mengandung berat naik mendadak time berpantang ni lah merupakan "tiket" untuk kembalikan bentuk badan yang asal dan jadi slim melim gitu.

Walaupun masih ada lagi yang mengamalkan amalan berpantang ni ada juga yang tak amalkan. Katanya mengarut dan tak relevan. Siap compare dengan cara orang orang bukan melayu dan barat. Hari ni bersalin esok dah boleh berjimba ke sana sini. Time muda ni tak rasa la dik non sengal sana sini bila umur meningkat baru tahu.

Macam Mimi sendiri memang amalkan berpantang hingga 100 hari...Badan segar, rasa ringan, sihat dan paling penting berat badan turun. Buat bakal bakal ibu jom semak amalan berpantang yang diamalkan sejak zaman nenek moyang kita.

Pantang 44 hari

Tak dinafikan ramai yang masih amalkan pantang 44 hari sebab paling takut dengan masalah bentan. Silap percaturan memang akan kena. Bentan ialah badan kita akan sakit dan lesu dan demam berpanjangan. Ada juga yang sampai mengigil satu badan. Bila berpantang 44 hari kita perlu ambil tahu apa yang kita patut amalkan seperti :-

♡elakkan makan makanan berangin dan gatal
♡perlu pakai stoking dan elakkan dari kesejukan
♡elak minum air yang banyak pada satu satu masa - petua daripada nenek Mimi minum air pada kuantiti yang sedikit tapi kerap untuk elak sembelit.
♡rambut diikat tinggi supaya angin tak masuk.
♡makan jamu (sekiranya baby tiada masalah) dan bahan bahan masa berpantang yang lain seperti pilis.
♡elakkan bersama dengan suami
♡tak boleh banyak gerak dan perlu berbengkung
♡tak boleh angkat benda berat atau keluar rumah (kecuali pergi klinik untuk check up baby sebulan atau masalah jaundis jika ada)
♡mandi air rebusan daun 7 jenis
♡berurut,bertungku dan bertangas

Pantang 60 hari

Teruskan amalan pantang 44 hari seperti:-

♡tidak bersama dengan suami walaupun telah suci dari nifas
♡tak buat kerja berat sebab rahim masih lemah
♡elakkan makanan berangin
♡tak boleh mandi air sejuk kerana badan perlu hangat untuk lancarkan aliran darah

Pantang 100 hari

Amalan yang dilakukan ialah :-

♡elakkan ambil sebarang ubat  atau jamu jika menyusukan anak secara eksklusif
♡tidak bersama dengan suami(takde halangan kalau pasangan nak langgar pantang ni)
♡elakkan makanan berangin dan sejuk seperti laksa dan pulut. Ada yang kata laksa boleh makan tapi jangan bubuh bunga kantan. Pulut memang tak boleh makan..(kalau Mimi memang tak sentuh dua dua ni..Takut dan serik)

Pantang 365 hari

Pantang 355 hari ni jarang jarang dilakukan tapi atas faktor faktor tertentu mungkin amalan ni masih diamalkan iaitu tak makan benda sejuk dan berangin. Macam Mimi dulu minuman berais memang tak sentuh. Minum air suam aje.

Pantang anak ketiga ni Mimi berpantang sendiri. Suami yang akan bantu. Amalan amalan berpantang insya Allah akan diamalkan. Sekarang nih sibuk listkan barang keperluan berpantang..Masa pantang kedua dulu memang pantang betul betul sampai berat jadi 55kg. Ada antara amalan pantang yang nenek Mimi ajar untuk turunkan berat badan dan badan akan rasa ringan dan segar iaitu minum air akar kayu dan bertangas guna serbuk teh..Nanti Mimi share amalan bertangas tuh pada next entry.


Sumber : Pa & Ma dan sendiri

Selasa, 1 Mac 2016

Jubah Plain Nursing Maryam Sesuai Untuk Ibu Ibu Menyusukan Anak

11:35:00 PG 7 Comments
Assalamualaikum..

Hari ni Mimi nak share mengenai Jubah Plain  sesuai untuk ibu ibu yang menyusukan anak...Sebab jubah nih ada zip di bahagian dada..Material jubah ni jenis koshibo. Sejuk, selesa dan melekap bila pakai.

Jubah ni bukan untuk ibu ibu menyusukan anak saja tau kawan kawan lain pun boleh pakai juga. Sangat selesa dipakai dan harga mampu milik (bawah RM100). Mimi sendiri pengguna tegar jubah ni. Beli sekali terus repeat order sampai sekarang. Yang penting banyak pilihan warna  dan size yang boleh dipilih. Dari size xs hingga 5xl. Kawan kawan Mimi di pejabat pun ramai yang dah pakai jubah jenis ni. Adik adik pun sekarang pakai jubah...Galakan dari suami masing-masing.

Yang berminat nak dapatkan jubah plain Maryam nih boleh hubungi saya melalui mesej atau whatsap di talian 0111-310 3011. Jadual untuk ukuran badan boleh rujuk seperti di gambar atas. Harga pun sama ada tertera pada gambar.

P/S*Kawan kawan yang nak jubah plain tapi tak ada zip di bahagian dada boleh rujuk entry sebelum nih.