Resepi Puding Roti yang mudah dan sedap

Nak share dengan kawan kawan resipi puding roti yang sedap mabeles les..Lama tak on blog sekali dah on berlambak lambak entry nak publishnya hoi...Tapi kena juga publish ikut turn...Rindu sangat dekat blog...Bila bercuti lama nih balas dendam nak update semua cerita...Banyak tau nak share dengan korang..Tahun baru semangat pun baru..

Okey okey straight to the point lah..Saya nak share dengan korang resepi puding yang sedap dan mudah disediakan..


Nihlah rupa puding roti sebelum disejukkan..Saya buat tiga warna...Pink, Ungu dan Coklat...


Puding roti yang siap dipotong...Nampak cantiknya aje marble tuh..Mula mula saya ingat tak jadi sebab takut warna bercampur aduk...Alhamdulillah tak sangka mnejadi pulak...

Cara nak buat puding roti senang aje korang....10gm agar agar tali+3 cwn air..Masak sehingga agar agar tali larut dalam air..Sementara tunggu agar agar tali larut, blend 5 keping roti+1/2 tin susu cair+1/2cwn gula+2 biji telur+3sdb susu pekat+1/2cwn air...Bila semua dah sebati selepas blend, ketepikan..Kacau adunan agar agar tadi..Bila dah mengelegak masukkan bahan yang diblend tadi..Kacau sebati...Lepas tuh, korang biarkan menggelegak dan tekstur puding tuh nanti akan nampak macam berketul ketul kecil...Kacau lagi dan tutup api..Bahagikan aduna  pada 3 bahagian.Masukkan pewarna yang korang suka..Macam saya letak berwarna pink, ungu dan serbuk milo..Lepas tuh, boleh curah dalam loyang berselang seli macam saya buat tuh..dah habis semua dunan biarkan sejuk seketika..Dah agak sejuk baru masukkan dalam peti sejuk ye...Memang sedap makan time time puding roti nih sejuk...

Saya nih bukanlah peminat puding yang menggunakan agar agar tau..Tapi puding roti nih memang masuk dalam tekak saya sebab rasanya yang sedap...

Nota kaki* Resepi nih korang boleh ubah ikut citarasa masing masing...Saya ada juga buat puding roti kali kedua untuk di bawa ke pejabat...Bahan bahan yang sama cuma saya tambah Nestum dalam bahan untuk diblend..Memang sedap...Rasa macam biskut pun ada..Tak kisahlah rasa apakan asalkan kita kreatif.

16 comments:

  1. salam ziarah, macam sedap je puding roti tu kaler2 lah

    BalasPadam
  2. rajinnya mimi..akak ni bab masak yg dessert ni, mmg kena tunggu timing baik punya, time rajin or anak2 x meragam, ok la..kalau tak, mmg tidak la..hehehe

    BalasPadam
  3. betul tu kena kreatif
    sy skrg kalau buat agar agar mkn pd suhu bilik je.tak bg sejuk peti es pon...huhu

    BalasPadam
  4. pelangi sungguh tu ... mkn masa sejuk selepas keluar dr peti sejuk , mmg best ...

    BalasPadam
  5. menarik melampau warna puding ni...
    pandai awak buat :)

    BalasPadam
  6. rajinlah akak.. kena try ni, macam sedap :)

    BalasPadam
  7. warna dia tu snagat menarik lah
    buat rasa lapa, bebudak mesti suka =)

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.