Isnin, 1 Disember 2014

Resipi Donut yang Lembut dan Gebu

Assalamualaikum....

Semalam saya buatkan untuk Aina dan Auni donut a.k.a kuih roda bergula (nih incik hubby yang cakap)

Kuih donut memang favourite anak anak...Tak request kek diorang request donut...Actually donut nih banyak versi resipinya tapi saya pilih resipi donut yang mudah dan senang di dapati...Saya buat dua jenis donut. Donut gula dan donut inti kastard. Untuk entry nih saya share resipi donut dulu ya.. Entry lain nanti saya share resipi intiw kastard pula.


Walaupun warna donut nih tak sekata tapi rasanya sedap,lembut dan gebu...Yang penting anak anak seronok dan suka...


Donut inti kastard nih untuk saya..Anak anak kurang sikit donut inti kastard...Tapi kastard dalam gambar nih nampak tak berapa kuning. In realnya warna kuning tau...

Cara buat donut yang lembut dan gebu : Satukan air+4 sdb gula+1 sdb susu pekat+1 sdb mentega+ yis. Biar sampai yis berbuih lebih kurang 10 minit. Dalam bekas lain satukan tepung+garam. Kemudian masukkan bahan bahan yang direndam ke dalam tepung sedikit demi sedikit sehingga jadi doh. Doh agak melekat lekat ye. Dah jadi doh, tabur tepung atas papan pencanai dan kayu pencanai. Canai doh ikut ketebalan yang korang nak. Jangan terlalu nipis atau tebal ye. Sedang sedang saja. Tekap dengan acuan donut. Dan biarkan donut mengembang naik. Panaskan minyak dengan api sederhana. Goreng donut jangan balik balik kerap sangat nanti serap minyak..Dah masak angkat dan toskan..

Donut  nih walaupun dah sejuk tetap lembut dan gebu tau korang. Ada sesetengah donut yang saya pernah makan bila sejuk jadi keras..Donut nih sesuai dibuat time pagi atau petang.

17 ulasan:

  1. macam sedap je donut kastard tu.mesti berlemak rasanya

    BalasPadam
  2. sedappnya.. suka kalu donut yg gebu2 ni.. sejuk2 pon masih sedap makan tak la eras kan

    BalasPadam
  3. Wow kak yang custaaaard tu ohmy..!!
    Dah mcm dunkin donat daaapnye
    Baru tengok ni hahaha

    BalasPadam
  4. sedapnyer donut ! cn tak berapa pandai buat donut, tak berapa gebu ~! hehe

    BalasPadam
  5. sya klu buat donat suka ikut resepi sendiri . tetiba terfikir lak , alangkah bagusnya kalau dalam donat tu ada cheese yg meleleh ... lapar .

    BalasPadam
  6. amboii sedapnya kak.. puas hati buat sendiri kan

    BalasPadam
  7. saya selalu jugak buat donut sebab ini je kuih yang anak2 mesti akan makan kalau buat...kalau sekali buat memang buat banayk sebab buat untuk sejuk beku sekali.tahan la 2,3 hari ..

    BalasPadam
  8. akak baru penah bt donut sekali je heheheh... ntah bile nk try bt lg

    BalasPadam
  9. Amboi sedap gebunya tengok Donut tu :D

    BalasPadam
  10. aduhai... rindu mau meroti!
    aida tak pernah mendonut.
    mau try la :)

    BalasPadam
  11. saya pun selalu juga buat =)
    ni cuti dah ada yang booking nak makan donat =)

    BalasPadam
  12. sedapnya..suka buat bg cik abe j
    nape xda gambar kr hp saya masalh ?

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.