Isnin, 22 Disember 2014

Penyediaan sarapan yang mudah dan kreatif

4:49:00 PTG 14 Comments
Assalamualaikum...

Sesekali jadi kreatif bila sediakan sarapan...Anak anak confirm suka...Untuk sarapan pagi nih saya buat roti yang di dalamnya ada telur dan cheese..Untuk anak anak saya letak telur sahaja..Untuk diri sendiri plus cheese..Bila berat naik sila jangan complain ye Mimi..Hahaha...


Cara nak sediakan pun senang...Yang penting masak guna non stick lan..Lagi senang kan..Mula mula buat lubang kat tengah tengah roti tuh..Saya potong jadi empat segi..Kalau korang kreatif boleh aje buat bentuk bulat kan...Lepas tuh panas nkn stick lan dengan sedikit mentega..Letak roti yang dipotong tadi.Pecahkan telur dekat tengah tengah roti tuh..Lepas tuh letaklah cheese dan tutup dengan roti yang dipotong tuh...

Sebenarnya korang boleh buat lebih kreatif lagi..Nak letak sosej boleh, nak letak daging burger pun boleh..Apa apa yang korang nak bubuh lah..

Ahad, 14 Disember 2014

Resipi Jemput Jemput Roti Cheese

12:21:00 PTG 26 Comments
Assalamualaikum....

Lately nih jarang benar saya dapat update blog..Maklum ajelah busy semendang aje kan...Takpelah walaupun jarang asalkan berupdate. In shaa Allah lepas nih akan update sentiasa tapi auto publish lah..Buat entry siap siap time malam..Blogwalking buat time malam....In shaa Allah Isnin nih pasang streamyx kat rumah....

Okey tak nak merapu panjang panjang..Kali nih saya nak share resipi jemput jemput roti cheese..Apa yang tercetus dalam otak itu yang saya buat..Semua bahan ada kat dapur so apa lagi mulakan operasi membuat jemput jemput...


Nih lah bancuhan tepung+air+garam+cheese+roti...Nampak tak nampak tak cheese cheese yang bergelimpangan tuh...Melting dibuatnya...

Cara nak buat : Rendam roti dengan air panas. Bila roti dah kembang masukkan tepung dan cheese.Tambahkan air suam...Gaul sebati..Masukkan secubit garam. Nanti rupa bancuhan tepung korang macam gambar kat atas. Dah siap bancuh boleh masak jemput jemput. Ikut taste masing masing lah nak masak garing ke tak..Saya suka garingggg.


Jemput jemput roti cheese yang dah siap di masak..Jangan kritik rupa jemput jemput saya nih..hehehe...Saya suka masak garing garing macam nih, bila makan sedap aje bunyi kruk krak kruk krak dalam mulut..Tambah pulak rasa jemput jemput tuh lemak lemak masin cicah pula dengan sos cili..Perghhhhh memang wallllllaaaaa...Sedapnya korang....

Nota kaki* Banyak hutang entry dengan kawan kawan plus hutang blogwalking...

Sabtu, 13 Disember 2014

Roti telur inti Cheese

8:47:00 PG 13 Comments
Assalamualaikum...

Selamat Sabtuday korang!!!!Hari nih share dengan korang resipi ringkas dan sedap. YANG PALINGGG penting boleh buat korang cair..hehehe...Ala rasanya semua orang pernah buat kan tapi saya tetap jugak nak share resipi nih...Untungnya bila join satu group kat facebook yang suka share resipi kan...


Tengok gambar pun dah tahu cara nak buatkan??Senang aje tau korang...

Cara buat : Potong bahagian tepi roti..Letak cheese atas roti lepas tuh letak roti atas cheese..Potong empat bahagian. Celup dalam telur yang dipukul+garam.Panaskan minyak, goreng roti..Dah masak siap untuk dimakan...

Saya buat roti nih petang semalam..Untuk minum petang anak anak. Bila bab cheese nih memang saya addicted sikit...Berat badan naik mula bubbling..hahaha...

Nota kaki* Nak buat lagi lah petang nih...

Selasa, 9 Disember 2014

Barang dari Zalora dah sampai!!!

8:00:00 PTG 21 Comments
Assalamuakaikum....

Sebelum nih saya ada story yang saya beli barang dari Zalora. Hari Ahad order dan buat payment, Isnin dah sampai. Memanngggg TERBAIK lah servis Zalora. CEPAT dan PANTAS..Sebelum nih pun saya pernah membeli belah dekat Zalora. Servis Zalora memang tip top dan saya sangat berpuashati.

Sebenarnya saya nih memang kaki shopping online tau..Memang addicted sangat tapi bila keadaan ekonomi yang semakin meruncing saya ubah sikap dari addicted beli online saya kurangkan sikit addicted tuh...Berjimat cermat. Beli bila perlu aje. Tapi untuk kali nih saya beli barang yang memang saya perlukan...

Saya beli dua barang dan dua dua penting...Nak tahu saya beli apa??Jeng jeng jeng...


Beg Alfio Raldo dan kasut Velvet...Beli beg sebab beg yang saya selalu guna tali dah putus. Dah dua tahun guna beg tuh. Saya jenis guna sesuatu barang tuh sampai dah uzur lepas tuh beli yang baru. Yang kasut tuh pulak saya pakai untuk pergi kerja. Sebelum nih saya lenjan sepasang kasut aje. Dalam office pakai selipar jepun aje tapi bila ada majlis rasmi atau nak pergi pejabat induk baru pakai kasut hitam.

So, saya tak rasa membazir pun beli beg dan kasut nih...Beli time ada sale memang mampu lah nak beli. Kalau takde sale tak mampu nak beli beg tuh hah..RM300++..Lepas diskaun 70% murahlah harganya...Teringin nak pakai beg mahal silalah beli time sale..hahaha..

Nota kaki* Berbelanja ikut kemampuan...

Ahad, 7 Disember 2014

Shopping di Zalora

12:54:00 PTG 15 Comments
Assalamualaikum...

Sebenarnya dah lama dapat baucer RM50 dari Zalora..Tak ingat dah dapat bila baru semalam nak guna baucer tuh..Dapat sebab berkolaborasi dengan Zalora...Blogger lain yang pernah bekerjasama dengan Zalora mesti tahu kan..hehehe...

Semalam tertengok web Zalora dan terbeli dua barang dekat Zalora. Dua barang RM99.90 selepas tolak baucer RM50 dan free shipping..Semalam beli semalam jugak dapat email dari Zalora yang barang saya telah dihantar...Yeayyy..Tak sabarnya nak dapat barang barang tuh...


Barang apa saya beli tuh..ermmm..jeng jeng jeng...Kena tunggu barang sampai baru update ye..

Tahniah Zalora sebab servis tip top, cepat dan pantas...TAHNIAH TAHNIAH TAHNIAH....

Rabu, 3 Disember 2014

Resipi Inti Kastard Donut

5:13:00 PG 16 Comments
Assalamualaikum...

Semalam saya janji nak share dengan korang resipi inti kastard untuk donut kan..Sebelum nih bila saya google kebanyakan blig update resipi kastard menggunakan tepung kastard kan...Unyuk inti kastard saya selalu buat nih tak menggunakan tepung kastard pun tau...Tetap sedap meletup letup kebaboom okey...




Korang boleh tengok hasil kastard dari gambar gambar kat atas...

Cara buat kastard : 1 sdb tepung gandum+ 1sdb tepung jagung+4 sdb gula..Gaul sebati di dalam mangkuk. Lepas tuh masukkan 1 cwn susu segar. Gaul lagi sampai sebati. Make sure adunan tak berketul. Kemudian panaskan non stick pan dengan api perlahan. Masukkan adunan tadi. Kacau dalam 10 saat macam tuh masukkan 1 biji telur+ 1 sdb mentega(boleh rujuk gambar first). Kacau sampai adunan agak likat dan pekat. Kena sentiasa kacau ye untuk elakkan daripada berketul ketul(rujuk gambar kedua). Bila dah agak pekat, tutup api dan siappppppp dah kastard korang.

Kalau korang nak masak guna microwave pun boleh tapi kena ubah sikit cara tuhlah..Lepas gaulkan susu segar tuh masukkan telur+mentega. Kena gaul sebati dan pastikan tak berketul ketul. Wrappingkan bekas adunan tuh dan masukkan dalam microwave.

Kalau kat rumah korang takde tepung kastard tak payah dok risau tak dapat nak buat inti kastard nak makan dengan donut eh...Takde tepung kastardpun takpe asalkan ada tepung gandum dan tepung jagung. Jadi jugak kastard kan...Selamat mencuba korang...

Isnin, 1 Disember 2014

Resipi Donut yang Lembut dan Gebu

7:00:00 PG 17 Comments
Assalamualaikum....

Semalam saya buatkan untuk Aina dan Auni donut a.k.a kuih roda bergula (nih incik hubby yang cakap)

Kuih donut memang favourite anak anak...Tak request kek diorang request donut...Actually donut nih banyak versi resipinya tapi saya pilih resipi donut yang mudah dan senang di dapati...Saya buat dua jenis donut. Donut gula dan donut inti kastard. Untuk entry nih saya share resipi donut dulu ya.. Entry lain nanti saya share resipi intiw kastard pula.


Walaupun warna donut nih tak sekata tapi rasanya sedap,lembut dan gebu...Yang penting anak anak seronok dan suka...


Donut inti kastard nih untuk saya..Anak anak kurang sikit donut inti kastard...Tapi kastard dalam gambar nih nampak tak berapa kuning. In realnya warna kuning tau...

Cara buat donut yang lembut dan gebu : Satukan air+4 sdb gula+1 sdb susu pekat+1 sdb mentega+ yis. Biar sampai yis berbuih lebih kurang 10 minit. Dalam bekas lain satukan tepung+garam. Kemudian masukkan bahan bahan yang direndam ke dalam tepung sedikit demi sedikit sehingga jadi doh. Doh agak melekat lekat ye. Dah jadi doh, tabur tepung atas papan pencanai dan kayu pencanai. Canai doh ikut ketebalan yang korang nak. Jangan terlalu nipis atau tebal ye. Sedang sedang saja. Tekap dengan acuan donut. Dan biarkan donut mengembang naik. Panaskan minyak dengan api sederhana. Goreng donut jangan balik balik kerap sangat nanti serap minyak..Dah masak angkat dan toskan..

Donut  nih walaupun dah sejuk tetap lembut dan gebu tau korang. Ada sesetengah donut yang saya pernah makan bila sejuk jadi keras..Donut nih sesuai dibuat time pagi atau petang.

Apa Itu Darah Bantal

12:26:00 PG 14 Comments

Ada sesiapa yang tahu apa itu darah bantal??Bila tengok keywords nih memang gelak ajelah...Tak pernah pulak saya dengar darah bantal..Ke korang pernah dengar apa darah bantal tuh??Serius memang saya tak pernah dengar. Memang ada erk..huhuhu...