Google Street View

Sana sini kecoh pasal street view nih kan..Semalam terbaca entry pasa nih dekat blog Yana Yani...Pendapat saya sama macam Yana yang kemudahan street view sebenar menceroboh privasi individu itu sendiri...

Kalau digunakan untuk tujuan baik maka baiklah jadinya..Kalau digunakan untuk tujuan yang tak baik maka tak baik jadinya kan..Zaman teknologi yang canggih nih sukar kita nak tentukan apa yang bakal terjadi..Lebih banyak buruk dari baiknya...Sebelum nih saya tak pernah try pun street view nih tapi semalam tergerak hati nak try..Saya try masukkan alamat rumah sendiri,rumah family saya dan rumah mak a.k.a nenek...Dan hasilnya macam kat bawah...


Try cari rumah sendiri tapi location not found....


Nih street view rumah family saya..Yang keluar pic nih...Hujung jalan tuh sebenar akan tembus jalan raya utama...Sebenarnya nih jalan menuju ke pantai..Kira view nih dari arah pantai....Rumah family saya dekat saja dengan pantai Telok Kemang...hehehe


Try cari rumah mak pulak...Location not found.....

Erm sebenarnya ada pro dan kontra street view nih...Setiap punya pendapat masing masing...Ada yang setuju ada yang tak setuju...Bagi pendapat peribadi saya mengenai street view nih banyak mendatangkan keburukannya...Yelah zaman sekarang serba canggih, penjenayah pun otak diorang bukan tahap iq rendah tau tapi iq tinggi..Tak mustahil street view nih membantu diorang memudahkan kerja kerja jenayah yang dilakukan...Masukkan alamat dan terpapar rumah tersebut..Kalau location not found takpe jugak..Tuh satu, yang lainnya hak privasi diceroboh....

Sekarang punya masa macam macam orang boleh buat tau...Bagi saya memang takde privasi..Luar negara dah lama praktikkan street view nih untuk kemudahan mereka jika tersesat ke apa kan...Tujuan mereka untuk memudahkan orang lain yang tidak arif tentang jalan nih..Tapi bila ada golongan yang terlebih bijak maka kemudahan yang disediakan tuh telah disalahgunakan....

Tepuk dada tanya selera...Lain orang lain pendapat..Dan bagi saya,saya sependapat dengan Yana..

16 comments:

  1. dia tak rekod secara live cuma yang menjadi masalah
    bila alamat kita cukup mudah dicari
    tu yang rasa cam tak selamat
    bayangkan diorang tahu mana nak cari hanya dengan menaip alamat, scary

    p/s-pasal baju semalam, campur sabun dulu ke, buat serentak, confuse plak =)

    BalasPadam
  2. Rumah kami pun xde.. Itulah mnjejaskan privasi..

    BalasPadam
  3. x pernah cuba..dan kalau boleh x nak cuba...memang boleh menjejaskan privasi kita...

    BalasPadam
  4. Rumah Za tulis alamat terus ada betul2..seram kot..dah report hari tu,so.cari dah takda..

    BalasPadam
  5. saya dah terkena dgn street view ni bila ada seseorg upkan kat wall fb saya . klu my fb friends klik , kluar alamat penuh ... grrrrr

    BalasPadam
  6. anyway Mimi, foto2 tu foto lama, bukan live kan, kalau live naya gak lah..macam biasalah kemudahan ni selalunya bertujuan baik, manusia yang sering salah gunakannya kan.. :)

    BalasPadam
  7. Rumah saya cuma tunjuk jalan je.tak dapat nak pergi terus depan rumah macam yang lain..ok jugak la gitu..:)

    BalasPadam
  8. bahaya la sekarang nie
    jemput join segmen dari kisahsidairydotcom
    http://www.kisahsidairy.com/2014/10/segmen-pencarian-bloglist-november.html

    BalasPadam
  9. sib baik umah akak xde...dh check banyak kali dah...

    BalasPadam
  10. Umh in law dgn familie sha Ade dI street view...

    BalasPadam
  11. bahaya juga ni yer.. mengundang ancaman keselamatan juga

    BalasPadam
  12. bahaya sungguh mende alah ni.. tapi CT nye
    rumah last update february.. entahla tapi nampaklah segalanya kereta. teknologi nak canggih tak bertempat

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.