Selasa, 2 September 2014

Resipi sos kentang putar ala ala kfc yang sangat simple dan sedap

Assalamualaikum....


Hahhh nampak tak kuah sos kentang putar tuh??Tuh bukan kfc punya tapi versi homemade tau...My makcik yang buat..Apa lagi harus ku cilok resipinya...Dah dapat resipi praktikkan..Memang mabeles les les...

Cuma tadi ubah sikit aje sebab nak makan dengan ayam dan cheese omelette..Cara buat dan bahan tetap sama cuma lebihkan bahan yang ada...Sos atas versi makcik saya..


Nampak tak perbezaan warna sos makcik saya dan sos saya buat tuh??Actually sos saya memang dah sama makcik saya tapi saya ubah sikit aje...So dapatlah warna sos yang agak pekat,likat,melekat...

Cara nak buat sos kentang kfc nih senang aje tau...Korang cairkan 1/2 ketul mentega..Pastu masukkan tepung gandum dalam 2 sudu besar gitu...Gaul sampai pekat..Masukkan kiub stok ayam yang dicampur dalam air..Kacau sebati lagi..Kalau rasa kuah pekat dan likat sangat korang masukkan air lagi..Masukkan lada hitam yang diblend halus..Gaul lagi kemudian masukkan sos cili+kicap manis..Letak dalam 1-2 sudu besar...Gaul sebati..Lepas tuh korang rasa lah..Kalau nak letak garam letak aje..Kalau tak nak pun takpe sebab stok ayam tuh dah ada,kira dah sedapkan sos korang pun...

Dah siap sos korang bolehlah makan dengan kentang putar korang tuh...Nih resepi sos versi mau makan dengan kentang putar...Kalau korang nak makan dengan ayam dan cheese omelette korang just tambahkan lagi lada hitam dan kicap..Bagi kaler dia gelap..Kira ala ala sos lada hitam lah...Macam saya cakap tadi lah bahan tetap sama cuma kuantiti bahan saya tambahkan...So resultnya dapatlah macam sos yang saya buat.Selamat mencuba korang...

25 ulasan:

  1. Sosnye kalau di ratah begitu sekali pun sedap. Ni macam sos ala2 utk kambing bakar pun hade jugakkan. :p mabless!

    BalasPadam
  2. oooo macam tu..bolehlah cuba lepas ni...thanks

    BalasPadam
  3. oooo macam tu..bolehlah cuba lepas ni...thanks

    BalasPadam
  4. tgk cara bt mcm mudah je... blh try lah nnti...

    BalasPadam
  5. boleh makan sebanyak mana yang bolewh kan..kalau pi kfc memang sikit la dapat kan..hehe

    BalasPadam
  6. ooo..ada letak sos dengan kicap ya.. tq share resepi..

    BalasPadam
  7. jimatlah, tak payah gi KFC>fijamin sedap!thanks for the recipe Sis..

    BalasPadam
  8. ahhh sedapnye... terliur ceq tengok.. hhihihi.. nak try lah!

    BalasPadam
  9. nyum nyum sedapnya :)

    Jangan lupa join segmen ABM ye
    http://cerita-adindabaizuramazlan.blogspot.com/2014/09/segmen-giveaway-merdeka-hari-malaysia.html

    BalasPadam
  10. Lohhh baru tahu resipi nya boleh cilok nih :-)

    BalasPadam
  11. Belum pernah buat ni...slalu nak makan sos kentang putar..terpaksa pegi kfc...huhu...InsyAllah nak cuba resepi ini..

    BalasPadam
  12. tengok menu cam senang
    tapi nak suh buat tu, malas =)

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.