CPUV Sime Darby LPGA 2014

 
Alhamdulillah rezeki lagi..Kali nih cpuv Sime Darby LPGA 2014..Syukur rezki melimpah ruah..Thanks Nuffnang for the gift...Makin semangat nak update blig walaupun tengah sedih sebab note 2 rosak...

Terima kasih buat korang sebab sudi singgah blog saya dan menyumbang oada trafik blog..Terima kasih bebanyak..In shaa Allah saya cuba terjah blog korang sehabis baik..Hope korang faham ye...

CPUV #77 -SIME DARBY LPGA 2014

Program Bicara Tokoh 2014 "Seni Menurut Perspektif Islam"


Sekarang saya dalam Auditorim D'Sury Kompleks Jabatan Kesenian dan Kebudayaan Negeri, N.Sembilan..

Datang program nih under jabatan kan....Ramai yang datang..Maklum ajelah yang beri ceramah nih bukan calang calang orang tau..Semua kenal...Siapa lagi kalau bukan Ustaz Kazim Elias...

Note 2 rosak lagi

Assalamualaikum....

Malam tadi note 2 buat hal lagi...Tengah taip entry boleh terpadam..Ingatkan bateri habis. Saya charge kejap pastu try on..still tak boleh on...Appear SAMSUNG aje lah...Lama stuck macam tuh aje...



Saya ada post kat fb dan ig....Sebelum nih saya hantar kedai orang kedai tuh cakap masalah bateri padahal sayadah cakap note saya bukan masalah bateri....Tapi still jugak cakap sebab bateri...Okeylah saya terima sebab diorang lebih "pakar" kan..Korang bayangkan saya siap tukar screen protector yang jenis privacy punya sekali..Total bayar RM125..Bateri + screen protector...


Kawa saya cakap kerosakan hp saya sama dengan dia. Rosak kat tempat charge tuh..Dia trade in ambil hp lain sebab dia dah kena tipu dengan orang kedai yang sama sata beli bateri tuh..Dia bengang terus trade in hp tuh..Hari ih saya suruh incik hubby tanya kedai lain kalau baiki kena berapa rm kalsu trade in berapa rm yang dapat., Rasa rugi trade in sebab bateri  dan screen protector baru lagi..Tapi sampai bila nak tunggu kan...Nak tak nak terpaksalah...Sedih betul saya note rosak lagi...Memang kesayangan tau...Very the frustrated...

Deko deko rumah

Sebelum nih saya pernah update saya cat dinding rumah kat ruang tau dan dapur...Saya tak ingatlah entry bila nak cari malas...So siapa ada baca mungkin perasanlah...

Bila dah cat tuh timbul tompok tompok putih tau kat dinding..Memang mencacatkan rumahlah...Buruk nau...Bincang punya bincang incik hubby bagitahu nak cat dinding rumah warna lain..Dia decided nak cat warna kelabu..Saya setuju..Tapi saya ada bagi idea nak bagi rumah nampak eksklusif kena pilih cat momento..hahaha..Bernas sangatlah idea saya nih kan...Padahal dah lama idamkan cat rumah guna cat momento..

Hiasan rumah saya nak simple dan nampak kemas...Alhamdulillah puas hati bila tengok rumah dah berubah..Macam yang saya bayangkan...Cuma ada beberapa benda lagi nak diubah dan tukar tapi perlahan lahan dululah..Taklah nak ubah 100% dalam tempoh masa yang singkat kan..Kena sikit sikit dulu...Setakat nih hasil tangan saya dan incik hubby macam dalam gambar gambar bawah nih...


Sebelum nih dinding nih warna merah+pink..Sekarang dah tukar warna...Saya pilih cat momento Sparkle Silver..Pakej cat momento dapat sekali cat Primer (Putih)+berus+kayu pengacau cat+plastik keras untuk ratakan cat..Apa entah nama dia saya lupa. Sebelum apply cat momento kena apply cat Primer dulu...Cara mengecat ialah kiri kanan..Selalu kita cat atas bawah kan..Untuk momento effect nih kiri kanan..Tin untuk momento tak besar mana pun...Yang bestnya cat momento nih cepat kering....

Frame Ayat Kursi dan Allah & Muhammad tuh beli dekat Nilai 3..Saya pilih kaler hitam sebab saya dah survey google bagai yang warna silver nampak berseri dan masuk dengan warna hitam,putih dan merah...TV tuh incik hubby bukak kaki bawah tuh dan sangkut kat dinding..Penyangkut atau tapak tv tuh pulak incik hubby beli dekat Mydin...Plug tv tuh sebenarnya asalnya satu aje tau..Incik hubby panggil adik saya no 4 datang buat wiring dan tambah plug lagi..Ada 4 tempat adik saya buat dalam rumah saya..Dia buat sama sama dengan kawan dia...


Dinding nih dulu warna pink...Sekarang tukar warna light grey.Yang nih dinding sebelah kanan kalau dari pintu masuk.Nama cat nih lupa lah pulak tapi saya panggil light grey..Hentammm aje asalkan faham..Cat nih memang odour less dan kalau anak conteng dinding boleh hilang...Cat nih memang takde bau ye sayang sayang semua...Incik hubby beli 5 liter..Dapat jugaklah cat dinding dalam toilet...

Cermin tuh incik hubby beli dekat Nilai 3 jugak...Kali pertama pergi tak dapat beli sebab tak muat masuk dalam kereta..Yelah dengan saya lagi anak anak lagi..Kali kedua dia pergi sorang baru muat...Cermin tuh saya decided..Saya memang nak cermin besar tuh sebab satu satunya kedai yang jual murah..Kedai lain semua jual harga RM150 ke atas bila mintak kurang kedek nak bagi...


Yang nih pulak dinding sebelah kiri...Setakat nih hiasan dinding nih jela..huhuhu..Frame gambar bunga tuh beli kat Nilai 3 jugak...Sofa still guna sofa lama..Incik hubby plan nak beli sofa jenis L-Shape..Tapi bukan sekarang..Buat masa nih guna sofa lama dulu..


Untuk langsir sliding door pulak incik hubby pilih warna hitam+silver..Beli dekat Nagoya..12 meter..Yang langsir putih tuh pulak saya yang pilih..Bidang 60 beli 6 meter..Langsir nih pakcik Lan saya yang jahitkan...Nihlah serba ringkas deko deko rumah saya...Total damage pulak korang boleh rujuk kat bawah..

Jumlah perbelanjaan untuk deko deko rumah :-

Frame ayat Kursi+Allah & Muhammad = RM150
Pakej cat momento Sparkle Silver = RM168
Cat light grey 5 liter = RM148
Cermin besar = RM120
Frame bunga = RM50
Langsir hitam corak silver 1 meter = RM16.80 x 12 meter = RM201.60
Langsir putih 1 meter = RM7 x 6 meter = RM42
Pengikat langsir =RM5.90
Upah jahit langsir =RM160
Tambah 7 buah plug = RM66
Upah wiringman= RM100
Tapak penyangkut tv = RM40.00

Total damage = RM1,251.50

Tinggal lagi operasi mencari sofa L Shape dan kabinet tv yang bersesuai..In shaa ada rezeki lebih incik hubby nak cat dapur dan bilik pulak...

My new baby pink



Nihlah baby baru saya...Incik hubby belikan...Cover pun dia cari warna favourite bini dia..hehehe..Baby baru nih khas digunakan untuk bisnes bedak sejuk dan blog,fb dan instagram...Yang nih bukan Samsung Galaxy Tab S ye...Memang nak yang tuh tapi mahal nau..huhuhu...So apa incik hubby belikan terima seadanya dan bersyukur sebab dia support apa yang wife dia minat..hehehe.

Macam mana pulak dengan Note 2 Pink saya yang rosak tuh??Huhuhu masa rosak memang resah gelisah dibuatnya sebab tak boleh nak berblog dan berbisnes..Hadoiii..Memang ada yang nak order bedak tapi kalau Allah dah tetapkan itu bukan rezeki saya maknanya kena redha...Takpelah hp rosak nak buat macam mana kan..Saya percaya rezeki tuh ada di mana mana...So,memandangkan Note 2 tuh ibarat kembar saya, pergi jugak Mydin 2 nak hantar repair...

Check punya check rupanya bateri dah kiok...Sepatutnya bateri kena tukar bila dah guna selama 6-8 bulan tapi saya tak pernah tukar pun..Dah setahun lebih nak dekat 2 tahun kot..Hahaha..Patutlah sebelum kejadian Note tak boleh on bila caj bateri cepat nau full charge..Rupanya tuh tanda tanda bateri nak kiok..

Alhamdulillah sekarang Note 2 dah okey lepas tukar bateri baru...Bateri original harga RM100..Mintak diskaun dapatlah RM80...Lepas tuh tukar screen protector privacy sekali...Note 2 nih saya guna untuk wassup/sms/call family dan ofis saja..Ada customer yang still order bedak guna nombor celcom so kenalah on wassup kat Note nih...

Lepas nih puas hati dapat berblog dengan skrin besar..Cuma sekarang nih dok mencari pakej internet yang laju dan mudahkan kerja..Sekarang guna line celcom dan digi..Ada tak line yang lagi bagus dan laju??Bileh share dengan saya..Tengah nak survey..

CPUV SENHENG Online Store One


Alhamdulillah Jumaat lepas check adacpuv baru masuk...Kali nih dapat cpuv dari Senheng pulak...Di saat blog agak slow dan tak berapa update Nuffnang sudi bagi cpuv baru...Nampak sangat tak bagi saya sunyi daripada blog.

Siapa pernah beli barang elektrik kat Senheng?? Saya pernah sekali bershopping kat Senheng nak beli oven dan mixer..Siap buat kad lagi...Sekarang Senheng dah ada online store..So dah boleh bershoppung thru online..Sekarang semua di hujung jari kan...

CPUV #76 - SENHENG ONLINE STORE ONE

Hadiah darpada rakan blogger

Assalamualaikum...

Hari nih lambat bersiaran sebab busy tahap gaban..huhuhu...Baru berkesempatan nak update entry dan segala macam yang saya tinggalkan...Bloglist pun tak berupdate lagi..Adoiii...busy sangat saya nih....

Sebenarnya seronok bila berblog nih kan..Selain kenal ramai blogger yang peramah, dapat jugak hadiah sebab join ga, segmen atau jadi top pengomen...



Badge dan kad daripada blogger Azhafizah.com..Dapat sebab jadi top komentator bulan Julai blog Fiza..


Hadiah novel yang saya menang hasil daripada join giveaway yang dianjurkan Mamaniza.com...Novel nih saya belum baca lagi...Sibuk semendang...In shaa Allah dah tak busy nanti baru baca...



Dinner malam tadi


Nih aje yang saya mampu masak untuk dinner malam tadi...Asalkan kenyangkan...Masakan saya less salt..Jaga kesihatan hehehe....Malam nih tak tahu nak masak apa pulak....

Come back

Assalamualaikum...

Rindu kat korang....Tunggu ye saya terjah rumah korang...Lepas nih dah boleh blogwalking dengan hati yang senang sebab Note dah okey...Lepas tuh, incik hubby hadiahkan something yang memudahkan kerja bini dia nak blogwalking dan update blog....

Tunggu tau korang....Saya ada kerja nak buat..Nanti saya singgah tau...

Entry rojak 1001

Assalamualaikum...

Rinduuuuuunyaaa saya dekat korang...Maaf sangat sangat sebab tak blogwalking blog korang,tak balas jejak korang.. Entry pun since kelmarin dan semalam takde...Banyaknya cerita nak share dengan korang tapi keadaan tak mengizinkan..

Saya cerita secara rambang ye. Nama pun entry rojak 1001...Start Sabtu lepas saya cuti sampai lah Ahad esok...Ahad minggu lepas,saya sekeluarga pergi kenduri kahwin kawan ofis kat Taiping. Saya ada up entry majlis perkahwinan dia sebelah perempuan kat Felda Pasoh 4 tuh..Sebelah lelaki tema coklat. Siapa ada follow IG saya mesti dah tengok gambar masa kat Taiping. Nanti entry penuh saya up kemudian.

Balik dari Taiping kitorang pergi Cameron Highlands..Tidur semalam aje...Tak puas jalan sebab pergi time cuti sekolah,jalan jammed. Nak pergi satu tempat aje makan masa sejam dua jam...Tapi puas hati jugak akhirnya hajat nak ke sana tercapai jugak... Entry kemudian saya up ya.

Balik Cameron, saya demam panas dua hari...Lepas demam,note 2 pulak sakit tenat. Masa update entry nih pun pinjam Lenovo incik hubby. Nih pun bercinta menaip guna handphone dia sebab handphone dia tak dapat detect internet... Nih pun taip lelaju sebab takut line hilang tetiba...

Sorrylah kalau korang tengok saya tak blogwalking dan update entry baru... Saya "cuti" sementara dari blog..Hanya boleh layan fb dan IG aje..Isnin nak hantar note 2 masuk klinik..Nak tunggu tab galaxy s incik suami belikan lambat lagi nak dapat.. Dia suruh tunggu gaji..Dah dapat nanti saya balas dendammmm...Beli pun khas untuk blog dan bisnes bedak sejuk.. Note 2 dah pulih nanti guna untuk personal dan kerja.

Sebenarnya banyakkkkk sangat cerita nak share dengan kawan kawan taping tuhlah bila note rosak semua tak menjadi. Mood jadi spoil nak update...

Apa apa pun korang jangan lupakan saya tau. Buat blogger baru yang singgah tinggalkan komen dan follow terima kasih banyak banyak nanti semua dah ok saya akan balas semua.. Buat kawan kawan yang lama follow terima kasih sudi singgah dan tinggalkan komen.Banyak kerja yang tertangguh.. Bloglist baru pun saya tak update lagi. Tunggu ya.. Nanti saya akan update bloglist baru bila semua kembali macam biasa... Doakan ya kawan kawan..

Bye bye



Buah tangan untuk kawan kawan pejabat


Selalu kalau jalan mana mana FM atau keychain jadi pilihan utama untuk diberikan sebagai buah tangan untuk kawan kawan pejabat kan...Macam kat pejabat saya kalau kawan kawan pergi mana mana memang diorang bagi FM atau keychain...Sampingannya makanan atau kudap kudapan..

Saya decide bagi kawan kawan pensil yang hujung dia ada strawberi getah tulis Cameron Highlands...Tak lupa juga saya bagi coklat koko jelly...Nih aje yang mampu saya bagi..Lagipun percutian nih tak dirancang pun..Plan last minute...

Menang GA Mamaniza.com


Alhamdulillah menang ga yang dianjurkan Mamaniza.com...Menang novel yang disponsor blogger Husna...Details pun dah bagi semalam...Yang kelakarnya semalam berlaku kekeliruan sebab sebelum nih saya check link saya,saya nombor 8. Bila nama naik menang novel tapi nombor tuh jadi 7..Saya takut penganjur tersilap taip ke apa kan sebab buatnya bukan saya yang menang tapi orang lain...Takut saya kot kot terambil hak orang..Bila deal dengan mamaniza barulah saya faham...Saya check nombor peserta saya dekat entry lama..Padahal kena check kat entry baru..Adoiii...Tengah beronok ronok jenjalan memang otak tepu tak boleh nak fikir..

Sorry ya mamaniza sebab nyusahkan mamaniza sekejap....Huhuhu..Saya ingat saya sorang aje ada masalah nih rupanya ada jugak blogger lain cakap nombor diorang salah..Nih mesti kes macam saya kan...Adoiii...

Tak sabar nak tunggu hadiah novel tuh...Novel apalah tuh kan...Kaki novel macam saya memang tak sabar..hehehe...


Teaser : Strawberry celup coklat


CPUV RWG - Ice Age Adventure


Semalam tak check Nuffnang pun..Hari nih check ada CPUV baru lagi...Thanks Nuffnang...Sayang kamu ketat ketat....

Kali nih dapat CPUV Ice Age Adventure...Siapa tak tahu apa Ice Age tuh??hahaha...Semua tahu kan...Tak sangka ada lagi CPUV baru yang masuk...Alhamdulillah rezeki.

CPUV #75 - ICE AGE ADVENTURE

CPUV RMK Autumn/Winter 2014


Alhamdulillah masih dikurniakan rezeki..Terima kasih Nuffnang sebab sudi bagi cpuv walaupun mood malas nak update Nuffnang...

Kali nih cpuv RMK Autumn/Winter 2014...Setakat nih tak nampak lagi iklan nih kat blog,so tak tahu iklan cpuv nih berkaitan dengan apa...Tapi macam dapat rasa berkaitan dengan negara tuhhhh aje...Anyway, big thanks again to Nuffnang for the gift.

CPUV #74 - RMK AUTUMN/WINTER 2014

Majalah Aisyah


Majalah Aisyah nih hadiah hasil kemenangan join mini ga yang dianjurkan blogger Anies..Saya pun dah tak ingat..Walaupun majalah nih edisi Ramadhan tetap jugak saya terima kan...

Saya dah selak sekali lalu macam tuh tengok.isi kandungan majalah Aisyah nih..My first impression was this magazine quite good..Bagus untuk muslimah dan kita patut ada untuk koleksi..Nanti saya dah baca majalah nih saya share dengan korang isi kandungan majalah nih okey.

Peserta bertuah Segmen Bloglist PinkUmmi

Macam yang saya janjikan sebelum nih, hari nih saya umumkan dua peserta bertuah yang akan dapat.cenderahati daripada saya. Jom teka siapa yang bertuah..

Bloglist Pink Frozen


 Bloglist Lavender Frozen


Senarai peserta semak SINI

Tahniah kepada dua peserta bertuah..Sila email details nama dan alamat ke mimiazirah84@gmail.com. Sila bagi details selewat lewatnya 14/09/2014 jam 11.59..Kalau takde details saya terima,saya cabut undian baru.

Senarai peserta Segmen Bloglist PinkUmmi

Pertama sekali saya nak minta maaf sebab lambat update senarai nama peserta segmen...Busy sangat...Hari nih korang check sama ada blog korang ada tersenarai ke tak...Untuk dua orang peserta bertuah esok saya umumkan...

Bloglist Pink Frozen


  1. http://loveneddy.blogspot.com
  2. http://www.mamaniza.com
  3. http://aniesandyou.blogspot.com
  4. http://dapirjirankuberasap.blohspot.com
  5. http://cetusanmind.blogspot.com
  6. http://sitizawiah95.blogspot.com
  7. http://ciklapunyabelog.blogspot.com
  8. http://farahwahyda.blogspot.com
  9. http://www.mialiana.com
  10. http://www.azhafizah.com
  11. http://izzeyda.blogspot.com
  12. http://www.duniashida.com
  13. http://www.schanazri.com
  14. http://mama3farhanah.blogspot.com
  15. http://blogashalya.blogspot.com
  16. http://abahbz.blogspot.com
  17. http://mardiahdiana.blogspot.com
  18. http://jarimanistravel.blogspot.com

Penyertaan selepas 09/09/2014

  1. http://coratcoretnurul80.blogspot.com

Bloglist Lavender Frozen

  1. http://myfirdz-trulylove.blogspot.com
  2. http://cahayaalammaya.blogspot.com
  3. http://aziazidah.blogspot.com
  4. http://petakbunga-diari.blogspot.com
  5. http://famf-tower.blogspot.com
  6. http://ziezah.com
  7. http://shumie-dz.blogspot.com
  8. http://hanyadihatiku.blogspot.com
  9. http://www.mommylizz.com
  10. http://adnan-daughter.blogspot.com
  11. http://www.fayreemizan.blogspot.com
  12. http://karyamahirah.blogspot.com
  13. http://inilahrealitibukanfantasi.blogspot.com
  14. http://rainfallasleep.blogspot.com
  15. http://zafarah.blogspot.com
  16. http://syazdanny2329.blogspot.com

Penyertaan selepas 09/09/2014

  1. http://sharingiscaring-fiza.blogspot.com

Sila semak link url blog korang betul atau tak,tersenarai atau tak...Maklum pada saya..Penyertaan untuk bloglist yang diberi selepas 09hb tetap jugak saya terima sebab nak masuk dalam bloglist cuma untuk cabutan dua peserta bertuah penyertaan selepas tamat segmen adalah tak layak..Jelaskan...Nantikan esok pengumuman dua peserta bertuah ye..

CPUV Sanofi Lactacyd Phase 2


Terima kasih Nuffnang sudi hadiahkan saya CPUV lagi..Kali nih Sanofi Lactacyd Phase 2.……Setakat nih ada cpuv yang sedang on going...

CPUV #73 - Sanofi Lactacyd Phase 2

Menang hadiah t-shirt Ephyra


Hadiah t-shirt yang saya dapat semalam...Hasil join giveaway yqng dianjurkan Ephyra kat ig...Dapatlah sehelai t-shirt Ephyra...Saya mintak size XL..So far,setakat nih saya ada 3 helai t-shirt Ephyra..2 helai size XL sehelai size L.

Nak sangat sangat Ephyra buat t-shirt lengan panjang dengan design baru..Kalau ada memang nak grab lah kan..

Mama One Step Donut Outlet

Boleh bersaing dengan Dunkins Donut dan Big Apple...Mama One Step Donut Outlet yang terletak di Kampung Sentosa,Seremban...


Nih logo Mama One Stop Donut Outlet....


Nih donut nestum...Harga RM 1.80


Donut coklat RM 1.30 dan donut cheese RM 2.00...Ada macam macam jenis donut yang dijual...Donut gula,donut inti kacang,donut inti kaya,donut oreo,donut oat dan lain lain...

Donut nih lembut tau memang sedap....Puas hati makan..Berbaloi dengan harga...Murah pun murah..Mama One Stop nih betul betul tepi jalan...Restoran nih warna coklat..Bukan setakat jual donut aje ada jugak jual makanan bergoreng...

MAMA ONE STEP CAFE & RESTAURANT
TEPI JALAN,KG SENTOSA
SEREMBAN

Kalau datang Seremban bolehlah singgah Mama One Step nih..Boleh beli donut banyak banyak...hehehe...Saya bagi 4 1/2 bintang untuk donut donut Mama One Step..

Jubah Velvet Silver


Kain nih kain velvet dari Indonesia...Beli kat member opis...Mula mula cadang nak buat baju kurung....

Last last jadi jubah A cut...Nak pakai time kenduri kahwin Ahad nih...Nampak kosong kat bahagian atas tapi kalau pakai tudung kena jenis bercoraklah baru nampak okey kan....Labuh dan kembang...Puas hati...

Hadiah fm daripada blogger Yana Yani



Hadiah yang blogger Yana bagi saya...Ya Allah terharu betul saya tau...Hadiah nih dia bagi sebagai top komentar kat blog dia...Tak sangka pulak saya...Alhamdulillah rezeki..Surat Yana tuh saya simpan buat kenangan tau...FM tuh dah selamat saya letak kt fridge...Cantik aje...

Terima kasih Yana semoga persahabatan kita kekal hendaknya...

Nota kaki* Lepas nih macam nak top pengomen blog saya fm LE plak...

Ambil darah di Klinik Kesihatan Seremban 2

Semalam saya bawak Aina dan Auni pergi klinik...Tak lama pun tunggu turn terus jumpa doktor dan bagitahu Aina dah demam lima hari..Siang ok malam tak ok...So doktor decide suruh Aina ambil darah takut ada virus...


Alhamdulillah sesi ambil darah berjalan dengan lancar sebab Aina bagi kerjasama yang baik..Banyak kali lah nirse tuh puji Aina. Banyak kali dia cakap "Good girl" dekat Aina..Saya masa pangkukan Aina..Saya bisik kat dia dan bagi semangat kat dia..Saya cakap kat Aina "Aina jangan nangis tau..Aina kan kuat.." Alhamdulillah Aina sangat baik dan bagi kerjasama yang bagus...                 



Muka layu aje Aina tau...Tapi dia memang anak yang baik..Saya susah hati takut Aina menangis meraung bagai tapi alhamdulillah semua sangkaan saya tuh salah...

Lupa pulak nak bagitahu korang keputusan darah Aina ok..Takde vieus ke apa..Clear..Alhamdulillah...

Baraka Ice Cream

Jumaat lepas pejabat saya ada perlawanan persahabatan bowling antara BAKA IPK NS dan BAKA IPK Melaka..Perlawanan tuh kitorang buat kat Melaka International Bowling Centre (MIBC)...Pusat bowling kat tingkat 2..

Lepas perlawanan bowling tamat,time balik tuh anak anak nak aiskrim yang ada dijual kat ground floor...Nama booth tuh Baraka tau..Bukan setakat jual aiskrim aje,minuman pun ada...


Nih menu minuman dan aiskrim yang dijual...Saya beli tiga aiskrim..Dua perisa coklat satu perisa blueberry...Masa mula mula makan tuh rasa macam ubat tau..Lama lama makan baru rasa sedap..Macam aiskrim coklat serius memang rasanya...ermmmm...Tak mau beli lagi dah lepas nih...Aina dan Auni pun makan sikit aje...Pelik jugak anak anak saya peminat tegar aiskrim tak nak aiskrim coklat tuh..Sekali bila rasa adoiii migrain terus...


Yang aiskrim perisa blueberry saya...Memang makan sampai habis sebab not bad lah taste aiskrim nih...Nih namanya Baraka Ice Cream Blueberry...Harga macsm yang tertera kat pic atas..Kalau korang pergi MIBC boleh beli aiskrim Baraka dan rasa...

Aina demam

Hari nih lambat sikit saya bw ke rumah kawan kawan ye sebab anak saya si kakak demam..Hari nih masuk hari ke 5 dia demam..


Demam Aina jenis on off..Siang ok malam mula demam panas...Batuk berkahak...Kadang kadang bila dah batuk mula nak muntah...Tapi tak muntah pyn...Risaulah hati dibuatnya...

(10 Days Challenge) Day 4 - 4 Books

Sepatutnya entry diup kan semalam tapi disebabkan si kakak Aina demam so,adalah amat penting dahulukan anak..Cabaran kali nih pasal 4 buku yang saya suka...Ermmm 4 aje??Kenapa tak 10??Okey tamak...Jom tengok 4 koleksi buku yang saya suka...


Saya rangkumkan sekali keempat empat buku dalam satu gambar senang...

Nih 4 buku yang saya suka baca :-

a) 100 Pesanan Terakhir Rasulullah
b) 365 Stories Make You Rich
c) Misteri Terkabulnya Doa
d) Anda Bertanya Ustaz Azhar Idrus Menjawab Berkenaan Permasalahan Semasa

Sebenarnya saya ulat buku dan memang suka baca buku..Tapi cabaran nih mintak senaraikan 4 buku so saya listkan 4 buku yang saya suka..

Nota kaki* Sorry lambat up entry cabaran nih sebab anak tak sihat..

Mini GA September Cash RM300 by Emas Putih

As-Salam

[Siala nak join sila tekan banner di atas]

Mini GA September Cash RM300 ini di anjurkan oeh Emas Putih dan disponser oleh Emas Putih ,  Anagurls , Aimisyafiqah , Julia , Dyba , Tarmizi Mizi , Angah Judin , Amir Zahari , Nisa Ahmad , Halim Brothers 

Segmen : UPSR oh UPSR

klik banner untuk join segmen nih

Segmen nih kenaajawab tiga soalan :

1) Tahun bilakah anda menduduki peperiksaan UPSR?
Saya menduduki peperiksaan UPSR tahun 1996.

2) Apakah keputusan UPSR anda?
Keputusan UPSR saya 4A jer...

3) Apakah subjek yang paling anda suka?
Opkos Bahasa Melayu

4) Ucapan buat Ayu yang sibuk uruskan UPSR...
Saya harap segala urusan Ayu dipermudahkan dan keep calm and cool.

Segmen tamat : 11 September 2014 jam 10.00 malam

Kembali diserang


Kembali diserang oleh Farah blogger Mrs Secretary...Blog dia pun saya dah terjah semula...Blog Farah dah berwajah baru nampak...Sweet aje...Bila kena serang nih mulalah nak lancar serangan balas..Kawan kawan yang lain tunggu serangan saya ye...Saya cuba balas slow slow...

Fogging denggi di kawasan perumahan Nusari Bayu

Balik dari Melaka nampak van kesihatan dan orang tengah fogging...Incik hubby bagitahu jiran lorong sebelah ada kes denggi..Tak silap anak kecik jiran tuh yang kena denggi...Berapa umur anak tuh saya tak pasti pulak...



Incik hubby mintak tolong orang nih fogging sampai dalam rumah..Bau fogging nih sampai menusuk lubang hidung...

Yang kelakarnya segala haiwan kecil pun lari berkeliaran menyelamatkan diri..Tapi kesian hayat diorang di depan pintu...huhuhu...


Masa orang nih fogging dah nak masuk maghrib pun..Time nih hujan dah rintik rintik...Fogging nih tak tebal sangat..Ingat lagi masa saya kecik kecik dulu, saya bantai main dekat ofis ayah saya...Masa tuh ayah saya navy lagi..Saya main nyorok nyorok dengan kawan dalam fogging sebab tebal sangat...Sekali ayah saya muncul terus dia marah sebab main kat situ..hahaha...Terus ku pecut larikkk...

Time time macam nih berhati hatilah ye semua..Denggi nih menyerang tak kira usia,pangkat atau darjat...Yang penting kita jaga kesihatan dan amalkan langkah langkah kebersihan untuk elakkan jentik jentik membiak...Sama sama kita jaga kesihatan dan hargailah nyawa ye...

(10 Days Challenge) Day 3 - 3 Songs

Hari nih dah masuk cabaran hari yang ketiga...Cabaran kali nih tentang tiga lagu...Lagu yang saya suka...

Tiga lagu yang paling saya suka dengar ialah :-

Ya Nabi Salam Alaik

Lagu nasyid yang memang saya suka sangat sangat...Memuji Nabi Muhammad...Tak akan jemu punyalah..





Dengarlah Bintang Hatiku

Lagu nih memang touchinggg....Memg suka sangat lagu nih...


Immortal Love Song..

Lagu nih punya maksud yang mendalam tau...Nak nak penyanyi dia Judika...Memang bertambah tambah best lagu nih tau...



Freestyles


Freestyle kami...Selepas majlis Jasamu Dikenang mantan Ketua Bahagian Agama dan Kaunseling (BAKA)..

Tata Cara Mandi Wajib


Berkelah di pantai 3, Telok Kemang

Petang 31 Merdeka lepas dan family berkelah suka suki kat pantai 3 Telok Kemang..Sempena Merdeka kononnya..Bajet macam orang jauh aje padahal rumah memasing sekangkang beruang tau..

Macam macam makanan ada.. Ada jugak lotong dan nasi impit...Yang lain semua bbq..Ayam,daging burger,sosej..Jajan,minuman semua lah..Sesekali nak berseronok dengan family..Walaupum dekat tak kisahlahkan...Bila lagi dapat berkumpul macam nih..



Sesi mengemas kawasan berkelah...Siap pasang khemah lagik..Kemain...


Ayam yang dibakar..BBQ yang diperap oleh pakcik saya...Memang sedap...Rasa sate..


Kanak kanak ribena yang seronok bermain...


Aina dan Auni seronok bermain...Diorang nih pantang nampak pantai dan laut tau...Nak nak Auni..Asyik lah nak mandi laut..


Nak jugak selit gambar suami isteri...Bukan senang tau nak bergambar berdua macam nih..hahaha..Sebab kitorang malu nak gambar berdua depan orang....Bukan senang tau..


Kitorang lepak lepak sampai pukul 12.00 malam..Aktiviti malam tuh pakcik pakcik saya memancing..Incik hubby main game..Kitorang yang perempuan berbual bual kosong sambil tengok anak anak main pasir dan air laut...

Sesekali buat aktiviti macam nih memaag seronok..Itupun ada lagi yang tak dapat join..In shaa Allah tahun depan ada rezeki buat lagi..



(10 Days Challenge) Day 2 - 2 Films

Assalamualaikum...

Maafkan saya semalam tak sempat nak up entry cabaran hari kedua yang saya join...Semalam sehari suntuk saya kat Bukit Aman attend meeting ABM..Entry semalam pun semua dah set autopublish awal awal...BW pun mana yang saya sempat...

Okey okey jom tengok dua filem yang saya suka tengok dan pernah jemu tengok banyak kali..


Mujhse Dosti Karoge

Filem nih tengok banyak kali pun tak jemu..Sebab apa saya suka sangat filem nih sebab mengisahkan pengorbanan sahabat dalam percintaan kan..Filem nih lebih kurang macam kisah saya dulu time study kat Melaka...hahaha..Kalau ingat balik memang kelakar pun ada...Tapi memang filem nih tak jemu walauoun tengok banyak kali...Tambah pulak dengan lagu lagu yang gila punya best..Saya hafal tau lagu Medley Mujhse Dosti Karoge tuh..


Frozen

Nih bukan kata mak budak,budak budak pun suka tengok banyak kali kan..Takkan jemu...Saya tengok banyak kali pun tak jemu sebab mengisahkan kasih sayang dan cinta sebenar antara adik beradik...Memang best kan...

Nih lah dua filem pilihan hati saya okey..Memang takkan jemu lah tengok..Okey siap cabaran hari kedua...Maaflah terlambat update..Esok saya update entry ketiga pulak ye..