Resipi Kuey Teow Kungfu yang simple dan sedap

Assalamualaikun...

Hari nih nak share dengan kawan kawan resipi kuey teow kungfu...Antara makanan feveret saya nih tau...

Memandangkan saya tak boleh makan sayur lain selain dari sawi hijua dan kailan so kuey teow kungfu pun agak simple...Ikutkan hati macam macam nak bubuh tau..Lobak,kobis bunga tapi apakan daya....Tapi tapi tapi walaupun simple tetap sedap tau...


Resipi untuk dua orang makan..

Cara masak : Pecahkan sebiji telur..Pukul telur bagi putih dan kuning sebati..Masukkan kuey teow gaul sebati, ketepikan. Panaskan minyak, goreng kuey teow tadi sampai warna agak coklat kekuningan..Ketepikan..

Panaskan minyak.Masukkan 2 ulas bawang putih (dihentak dengan pisau)..Tumis sekejap..Pastu masukkan isi ayam dipotong kecil+fishcake+fishball..Agak agak dah masak masukkaa sawi..Gaul sebati..Masukkan 1sdt serbuk ketumbar+1sdt serbuk lada sulah...Gaul lagi..Masukkan air..Biar mendidih masukkan 1sdb tepung jagung..Gaul sampai kuah agak pekat tapi jangan likat sangat..Laat sekali masukkan perasa+garam...Dah siap...

Makan time panas panas memang sedap tau korang...Tapi hirup kuah lah..Kalau makan kuey teow time panas mahu terbakar tekak...Kalau makan kat luar saya memang suka order kuey teow kungfu..Tapi bila dah tahu buat nih harus masak kat rumah aje...Saya buat tanpa google atau rujuk mana mana resipi tau..Saya buat berdasarkan apa yang saya rasa bila makan kat luar..Tak sangka pulak jadi..

*sayur tuh korang boleh pelbagaikan tau..Saya bubuh sawi aje sebab tuh je yang saya boleh makan..

*kalau korang nak letak sotong ke udang ke pun boleh..kena pandai bermain dengan bahan bahan bila memasakkan..

20 comments:

  1. Dah lama tak makan... huhu.. dulu masa study suka makan ni... memilih pulak tu tukang masak mana yg pandai masak... klu tak KM mmg tk suka makan makanan yg ada kueytiaw...

    BalasPadam
  2. terima kasihhhhhhhhhhh
    baru makan semalam. ingat rini nak gugel search. tapi dek dok bw, terlupa nak search. alih2 bw ke sini, ada lak resepi. untung bw! hehehehee

    BalasPadam
  3. menu ni saya selalu order kat kedai
    belum pernah buat sendiri lagi
    thanks share :)

    BalasPadam
  4. ee.. sedap ni. iqa suka jugak kuetiau kungfu nih

    BalasPadam
  5. oo.. Senang rupanya kuetiaw kungfu ni.

    BalasPadam
  6. macam macam versi kan kak... ida nye style lain sikit.. tapi rasa same je kot.. hihih

    BalasPadam
  7. salah satu kesukaan ni..dulu kat tempat kerja selalu makan..nak try buat sendirilah nanti..

    BalasPadam
  8. wah.. senang nyaa.. terasa lapar pulak ni >.<

    BalasPadam
  9. Dah lama teringin nak buat tapi sampai sekarang tak terbuat .. huhuhuuu

    BalasPadam
  10. selalu kompius kuew tiaw ladna dengan kungfu...hahaha

    BalasPadam
  11. thanks Mie...boleh cuba nanti ni....lama dah x mencuba resepi...

    BalasPadam
  12. Terima kasih atas resepi ni kak mimi. Nanti nak cuba. Hehe

    BalasPadam
  13. saya selalu order je. nak buat malas sikit. heee

    BalasPadam
  14. tak pernah makan lagi koey teow kungfu. nampak sedap. nak kena cuba juga lepas ni

    BalasPadam
  15. saya tak pernah rasa
    biasa tengok orang makan aje

    BalasPadam
  16. belum pernah try keow teow kungfu lagi setakat ni. nanti kena try jugak ni. sebab ramai yang kata sedap... bila dah tahu rasa dia macam mana, baru boleh buat ikut resepi kak Mimi ni :) hihi. Tq kak.

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.