Resipi kuah ikan bakar campak campak

Puan blog nak minta maaf sebab lambat update entry resipi kuah ikan bakar sebab puan blog tak berapa sihat..Demam+bisa badan+batuk+suara hilang...Lengkap..Tapi tetap datang bekerja macam biasa..huhuhu..

Okeylah takmo merapu bubbling pepanjang..Direct aje ye...


Cara nak buat kuah nih blend bawang besar holland+bawang merah+ 2 batang serai+cili kering+serbuk kunyit+serbuk kulit kayu manis+serbuk jintan manis+serbuk jintan putih+serbuk ketumbar+air asam jawa..Dan blend ketepikan..Panaskan minyak tumiskan bahan yang diblend tadi+serai yang diketuk...Masak sampai pecah minyak...Last sekaai masukkan garam+gula...Then, curahkan kuah atas ikan. Bakar ikut suhu yang bersesuaian dengan oven korang atau masak guna pemanggang ajaib...

Senang aje kan kan..Koraag bolehlah cuba ye..Kalau tak sedap jangan salahkaa saya,sayakan tekak saya..hahaha..larik...

*sukatan untuk semua jenis serbuk tuh 1 sudu kecil ye..Jangan membukit sangat serbuk tuh agak agak rata okeylah...

10 comments:

  1. Assalamualaikum dan salam singgah pagi..wahh..sedapnyer ikan bakar tu..ada masa nak try la buat resepi ikan bakar ni..

    BalasPadam
  2. senang jugak nk bt yek... boleh try nih kalu rajin lah...kalu tak beli yg segera je hehehehe

    BalasPadam
  3. Terliur plak aih menengoknye.. Layan.. Huhu

    BalasPadam
  4. eh, dua kali ke entry ni kak?. ke ros silap?

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.