Resipi Choc Moist Cake yang sedappp dan tersangat moist!!

Assalamualaikum...

Walaupun ramai dah tahu cara nak buat choc moist cake tetap jugak nak share resipi dengan korang.. Dijamin sedap dan moist sangat sangat...


Ooooo...hiasan kek ku tercacat sikit gara gara tercuit tanpa sengaja...huhuhuhu...

See..meladong ladong topping coklat...Coklat meleleh leleh..Jom jom belajar buat kek..

Cara buat : 300gm tepung+100gm serbuk koko+1sdt baking soda+baking powder diayak..Ketepikan...Putar dengan mixer hingga kembang dan putih 3 biji telur+300gm gula kastor+1sdt esen vanila..Kemudian masukkan 250ml susu cair+250ml minyak jagung+ 2 sudu susu pekat..Putar lagi sampai sebati...Kemudian masukkan bahan tepung yang diayak dan digaul dengan spatula guna kaedah kaup balik..Masuk tepung sikit demi sedikit..Last sekali masukkan 250ml air panas.Gaul sebati..Griskan loyang kek dengan mentega dan lapikkan loyang dengan baking paper.Curahkan adunan dalam loyang..Bakar suhu 160° selama 1 jam 30 minit.

Untuk topping : 200gm coklat masakan+150ml susu cair+1sdb susu pekat+2sdb mentega...Gaul sehingga semua bahan sebati...Curahkan topping atas kek sikit demi sikit (suku topping)atas kek...Tujuannya untuk bagi topping tuh menyerap ke dalam kek dan kek akan rasa moist gitu...Biarkan seketika..Lebihan topping tadi bolehlah dicurahkan habis atas kek..Lepas tuh boleh hias ikut taste memasing.

Kek akan moist sangat sangat dan coklat akan terasa..Tak caya korang boleh try..Memang moist..Kek nih saya buat untuk open house lorong rumah saya...

* nak rasa kek coklat lebih hoho liaw korang boleh masukkan serbuk nescafe/kopi..Memang kek coklat korang akan bertambah sedap..Tak percaya boleh try.

15 comments:

  1. bestnya la hai....rasa melting2 kat bibir dah ni ha.....untung sapa pandai baked macam ni...

    BalasPadam
  2. wahhhhh!!! melimpah ruahnya kak... hakhak..

    BalasPadam
  3. sedapnya kek coklat kan..kalau makan sampai x ingat kiri kanan..heheh..

    BalasPadam
  4. sedapnya..letak topping banyak pulak..yummy2...

    BalasPadam
  5. blh x saya namakan kek ni Kek Coklat Moist Banjir??? Hehehe.... Banjir meleleh toppingnya.

    BalasPadam
  6. wowwww coklat melimpahhhh...slurpppp..telan ayaaq liuq tengok kek nih

    BalasPadam
  7. aaa..moist!! saya suka moist :DDDD

    BalasPadam
  8. Sedap tak terkata. Dalam gambar pun dah nampak aura sedap, apekan lagi rasa. Hehe

    BalasPadam
  9. Bagi yg suka coklat pasti menelan air liur tengok kek ni..

    BalasPadam
  10. topping tu yang buat meleleh ayer liur

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.