Selasa, 1 Julai 2014

Snow Cake Birthday Cake untuk Along

ENTRY AUTOPUBLISH

Sebelum tuh saya nak mintak maaf sebab update entry pasal makanan di bulan puasa nih. Tapi untuk mengelakkan berlakunya kejadian air liur menjejes ke apa ke saya up entry nih selepas berbuka puasa...So,taklah korang hairan sangat kan...

Semalam, saya berkungfu kembali kat dapur untuk membaking sekian lama saya berehat...Dah lama tak membaking tapi skill membaking belum lagi tepu ye..Makcik saya order cake untuk hari lahir anak sulung dia yang baru balik dari PLKN..

Sila jangan ketawa tengok hiasan kek saya tuh ye...Tangan saya agak keras nak menghias..Idea dah ada tapi bila diluahkan atas kek tak jadi macam yang saya nak...Hiasan cream cheese tuh tak nak melekat kat atas kek pulak..Tuh yang corak hiasan tuh ada yang jadi,ada yang tak jadi...


Tapi nasib baik rasa kek tuh still sedap tau...Alhamdulillah,walaupun hiasan kureng mantop tapi rasa nya tetap mantop kan...Snow cake nih ialah cheese cake leleh...Tapi versi cake nih cake cheesenya tak meleleh sebab saya buat cream cheese agak pekat sikit sebab senang nak hiaskan cake tuh...

RESIPI SNOW CAKE A.K.A CHEESE CAKE LELEH

100g tepung gandum*
60g tepung jagung*
1 sdt baking powder*

* diayak

100g gula kastor
4 biji telur
2 biji kuning telur
80ml mentega cair
50ml air sejuk (dari peti sejuk)
1 sudu ovalette
Pewarna

Cara buat : Masukkan semua bahan kecuali mentega cair..Pukul semua bahan dengan kelajuan yang perlahan. Bila dah sebati kuatkan mixer dan pukul sehingga kembang. Kemudian masukkan mentega cair. Pukul lagi...Kemudian masukkan pewarna. Gaul sebati.

Bakar pada suhu 150 darjah celcius selama 45 minit. Macam saya, saya panaskan oven 5 minit dulu pada suhu yang sama. Lepas tuh baru bakar kek selama 45 minit...

250ml cream cheese
2sdb susu pekat
1/2 cawan susu cair
Keju cheddar yang diparut
Jem * ikut suka nak perasa apa

Pukul ketiga tiga bahan sehingga sebati. Macam sukatan saya bagi nih cream cheese pekat dan boleh sapu rata pada kek..Tapi kalau korang nak cheese dia meleleh leleh dan kek tuh korang bubuh dalam bekas tupperware,sukatan susu cair tuh korang lebihkan lah ye..So,korang boleh curahkan cream cheese yang dipukul tadi atas kek...Pastu korang tabur keju cheddar parut atas kek yang dicurah cheese tadi...Pastu korang hiasalah dengan jem kesukaan korang...Dah siap..Selamat mencuba...






8 ulasan:

  1. hahaks.. yang penting rasanya akak daripada hiasan tu semua masuk mulut gak :D

    BalasPadam
  2. Cantik jugak tu wpun dah lama tak buat kek. Macam umi ana la kak mimi ni. Umi ana lagi laa..dah berape tahun tak buat kek. Tapi kek2 yg umi ana buat memang tip top.

    BalasPadam
  3. saya baca entri ni di pagi hari..aduii..
    tp malam tadi pon dah pekena cheese leleh perisa oren..hehe..

    BalasPadam
  4. Terbaiklah... Sy baca entry ni di tgh hari.. Hehe

    BalasPadam
  5. Ermm ! Sedapnyaaaa cheeseee bedebah. T_T

    BalasPadam
  6. bagi saya deco kek mimi jauh lagi cntik dr kek saya

    BalasPadam
  7. Nasib baik blogwalking time dah berbuka..hehehe...sedapnYa kak..=D

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.