Khamis, 31 Julai 2014

Resipi Lasagna Roti

7:30:00 PG 12 Comments
Semalam teringin nak makan lasagna..Kalau beli kat luar mahalkan..Buat sendiri murah dan jimat...Boleh makan berulang...Disebabkan keinginan makan membuak buak saya buat lasagna guna roti aje tau..Sedap tau...


Cara nak buat pun senang tapi lasagna saya nih versi derhaka sebab saya guna aje apa yang ada dan asal boleh jadi kan...

Cara nak buat : Tumbuk bawang besar Holland. Tumis bawang...Pastu masukkan cili boh..Biar garing..Masuk isi ayam yang dicincang halus..Pastu masukkan sedikit garam dan serbuk perasa..Ketepikan...Guna loyang kek yang kecik panjang tau..Ala loyang kek yang size ala ala macam kek pisang tuh...Sapu loyang tuh dengan mentega..Kemudian celup roti yang dibelah dua dalam telur..Susun roti yang dicelup telur dalam loyang..Kemudian letak atas roti tuh isi ayam yang dimasak+cheese.Susun lapisan roti+isi ayam+cheese sampai habis...Atas sekali makesure lapisan cheese tau..Lepas tuh curahkan lebihan telur+susu segar. Bakar suhu 170-180 darjah celcius api atas bawah selama 20 minit...Dah siap boleh makan..Memang sedap...

#Suhu tuh korang boleh adjust nak kurangkan atau lebih..Suhu nih ikut pada kesesuaian oven saya..

#Resipi nih versi derhaka tau...Kalau nak versi asal rujuk nota bawah ye..

#Resipi Asal : Bawang Holland dicincang+Isi daging dikisar+Sos Cendawan Prego+6 keping roti Gardenia+Keju Mozarella+3 biji telur+susu segar..

#Cara nak buat sama macam cara saya bezanya bahan saja ye..Cuma tang cheese tuh resipi asal, guna mozarella dan ditabur atas isi daging dan dicurahkan telur+susu..(Saya guna cheese slice tuh)

Rabu, 23 Julai 2014

Resipi Cream O Cheese Blueberry Chocolate

9:22:00 PG 22 Comments
Assalamualaikim..

Semalam buat lagi cookies untuk raya..Macam biskut raya tapi rasa tak rangup macam biskut...Rasa lain daripada yang lain tau..Dah test semalam memang sedap tau....


Bahan bahan

3 bungkus (360g) Cream O Blueberry
375g Cream Cheese
Coklat masakan
2 sdb Susu Cair
2 sdb Susu Pekat
Manik berwarna

Cara cara

Hancurkan biskut cream o dengan krimnya sekali..Masukkan cream cheese..Pukul sampai sebati..Lepas tuh bulat bulatkan adunan tuh.Adunan doh nih memang lembut dan berminyak sikit tau. .Cairkan coklat masakan+susu cair+susu pekat..Curahkan atas doh tadi dan hiaskan dengan gula manik.Masukkan dalam fridge...Dah siap..

Memang sedap tau korang...Melting dalam mulut...Sedapnya tak tahu nak cakaplah...Tak payah bakar tau..Jimat masa.

Isnin, 21 Julai 2014

Resipi Biskut Chocolate Marie Ball

10:13:00 PG 34 Comments
Nak share dengan korang resipi biskut lagi...Sama jugak dengan semperit, saya buat semalam. Resipi nih senang aje tak perlu bakar.


Bahan bahan

2 cawan biskut Marie yang diblend halus
4 sdb mentega dicairkan
2 sdb serbuk koko
2 sdb serbuk Milo
5 sdb susu pekat
Chocokate rice

Cara cara buat

Gaulkan semua bahan sehingga jadi doh..Bulat bulatkan doh jadi bebola..Hiaskan dengan chocolate rice. Kemudian masukkan dalam fridge selama 30 minit.

Korang try la memang senang dan jimatkan masa. Tak fikir nak buat biskut yang susah..Sekarang banyak resipi biskut yang senang dan jimat masa...Selamat mencuba korang

Jumaat, 11 Julai 2014

#PRAY for GAZA

9:26:00 PTG 11 Comments
Sama sama kita amalkan setiap kali lepas solat..Sama sama doakan supaya saudara Seislam kita di Gaza terus kuat dan dilindungi Allah..


#PRAY FOR GAZA

Segment : Sally nak bagi kad raya!

9:12:00 PTG 8 Comments
Walaupun dah masuk era komunikasi pantas, tapi Sally tetap rasa yang kad raya tu sangat la best! Hahahaha...so, sempena Hari Lebaran yang akan tiba ni...Sally nak bagi kad raya kepada 20 orang yang bertuah! Kalau rasa nak kad raya, jangan lupa join ye!

http://sallysamsaiman.blogspot.com/2014/07/segment-sally-nak-bagi-kad-raya.html

  1. Follow blog Sally, Add To Circle Google+ Sally, Follow Twitter Sally, Follw Instagram Sally (Kalau ada) dan Like Fanpage Sally & Fanpage The Sister's Closet
  2. Buat satu entry bertajuk Segment : Sally nak bagi kad raya!
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen.
  5. Sally akan gunakan khidmat Uncle Random.org untuk pilih ye...

    Credit to : Mialiana.com

    Segmen ini akan berlangsung dari 11/7/2014 sehingga 16/7/2014 (10pm)

EPHYRA - Ephyra Produk Halal Yang Rasa Amazing!!!

11:34:00 PG 26 Comments
Assalamualaikum...

Alhamdulillah dah selesai cabaran 30 hari minum Ephyra hasil join Giveaway Ephyra yang dianjurkan mialiana.com...

So,hari nih nak share dengan korang testimoni saya minum Ephyra selama sebulan...


Atas : Gambar sebelum...Muka nampak gelap..Eyebag teruk...
Bawah : Gambar selepas...Cahaya yang sama saya guna..Eye bag makin kurang..

Nampaklah perubahan muka saya sekarang nih..Cerah sikit daripada dulu...

 Pipi kiri

Atas : Liang roma jelas terbuka.Dan muka ada bekas berlubang..
Bawah : Liang roma mengecil dan bekas berlubang semakin mengecil

Pipi kanan

Perubahan - perubahan yang saya alami sepanjang amalkan Ephyra.

Muka kusam vs muka cerah bermaya

Dulu muka saya memang kusam tau. Bila nak keluar pergi mana mana muka wajib tepek bedak...Sebab nak tutup kekusaman muka tuh...Alhamdulillah sekarang muka dah tak kusam,muka nampak makin cerah dan bermaya..Sekarang keluar saya tak apply bedak pun...Malas..Suka muka natural macam nih...

Liang roma terbuka vs liang roma mengecil

Saya memang ada masalah liang roma terbuka tau..Macam macam produk saya guna tapi satu pun tak jalan..Sekarang alhamdulillah liang roma semakin mengecil..Cuma sekarang saya nak berusaha nak kurangkan muka yang berlubang sebab suka picit picit jerawat..

Muka berminyak vs muka lembab

Muka saya memang jenis berminyak yang kombinasi tau..Rimas dibuatnya...Sebut aje apa jenama yang mengawal minyak di muka semua saya cuba semua saya nak beli..Tapi hampehhh...Sejak jumpa dan cuba Ephyra jangan tak tahu muka saya makin moist moist gitu..Best aje nak usap usap tau..Usap sekali tak percaya..Usap dua kali..Eh eh moist..Usap lagi dan lagi..Saya tidur memang guna krim malam. Tapi minum Ephyra saya tak pakai sebab saya boleh uji tahap kelembapan muka saya. Dan terbukti bangun pagi memang kulit muka moist.

Sembelit vs Lawas

Satu lagi masalah yang saya hadapi ialah sembelit..Tak boleh salah makan, salah minum confirmmmmm sembelit punya..Sakit tau..huhuhu..Sampaikan saya terpaksa bergantung pada ubat klinik untuk lembutkan najis..Ala ubat tuh kaler kuning,bila makan rasa manis...Tapi faham faham ajelah kan kalau makan ubat sangat kan tak elok sangat..Tapi redha ajelah makan ubat tuh. Tapi sejak minum Ephyra, alhamdulillah bersyukur sangat sangat sangatttt sebab sembelit dah takde...Bila nak membuang selesa aje,lawas tau...Kalau tak membuang 2,3 hari tak payah risaulah kena sembelit sebab still lawas lagi okey...Tak caya boleh try.

Lesu, lemah vs bertenaga

Sebagai wanita,ummi,isteri yang bekerjaya memang kena pentingkan kesihatan..Saya dulu memang kalau balik kerja memang cepat letih, tak bermaya. Mata tuh asyik nak tertutup aje...Badan bisa bisa, sakit..Sejak minum Ephyra, alhamdulillah bertenaga..2 kali ganda bertenaga tau. Bangun awal pagi start buat kerja sampai ke malam memang tak pernah letih..Dulu kalau time rehat tengahari wajib tidur. Sekarang tak tidur pun takpe sebab tak mengantuk dan masih bertenaga...

Jom berselfie dengan Ephyra

TERIMA KASIH Ephyra sebab kehadiran mu memang dinantikan...Terima kasih kembalikan semula HIDUP saya dan semua orang di luar sana...Terbukti dan ternyata EPHYRA - Ephyra Produk Halal Yang Rasa Amazing masa kini..

Nak tahu lebih lanjut tentang Ephyra??Meh terjah official website dan seangkatan dengannya..

no.telefon : 03 - 41417889
handphone : 019 - 3999238
email : info@oceanlife2u.com

Khamis, 10 Julai 2014

Petua 8P untuk Kebahagian Suami Isteri

7:30:00 PG 22 Comments


Petua Ustazah Nor Bahyah nih memang terbaik...Kalau salah satu petua di atas kurang memang akan jadi something walaupun tak besar tapi tetap ada pincang sikit...

So,kena amalkan semua petua kat atas..Bukan untuk isteri aje,suami pun kena jugak. Untuk yang bujang sila praktikkan bila dah berkahwin nanti ye...Dilarang praktik pada pasangan gf/bf  hehehe...

Rabu, 9 Julai 2014

Percuma patung Kax dengan setiap reload data 50MB

9:00:00 PG 21 Comments
Saya memang pengguna celcom...Dan saya juga pelanggan Mobile Internet Celcom..Setiap bulan memang tak pernah miss langgan Mobile Internet...Kalau tak macam manalah ai nak bw kat blog blog kawan kawan kan...

So bila dah reload tiap tiap bulan, opkos lah saya layak dapat patung Kax tapi tapi tapiiii sengal tau saya nih...Saya memang tak tahu pun yang saya layak dapat percuma patung Kax nih..Memang tak ambik tahu langsung..Sampailah one day tuh pihak celcom call saya bagitahu saya layak dapatkan patung Kax percuma..Cara nak dapatkan kod untuk Kax tuh senang aje..

Taip KAXCODE hantar ke 28882...Tunggu arahan seterusnya.

Taip MYKAX hantar ke 28882...Tunggu beberapa saat korang akan dapat code Kax yang korang layak dapat.

Macam saya dapat 4 kod tau so,saya layak redeem 4 patung Kax...Semalam saya dah pergi redeem kat Celcom Centre..Bila pergi sedikit hampa sebab banyak patung Kax yang out of stock..Yang tinggal Mia Kax aje..So,dapatlah saya 4 patung Mia Kax..Satu saya bagi kawan opis yang temankan saya pergi Celcom Centre,satu saya bagi anak jiran saya..Lagi dua jadi hak Aina Auni lah...


Nih lah dia patung Mia Kax tuh...Kemain bolat dan lentik bulu mata kak Mia Kax..huhuhu..

Selasa, 8 Julai 2014

Jumaat, 4 Julai 2014

Menu Berbuka : Sayur Campur

8:00:00 PTG 14 Comments

Nih salah satu menu berbuka saya masa second day berpuasa...Nih sayur campur campak campak...Huhuhu...Suka kaler sayur yang kalerful nih..hehehe..Cara nak buat memang senang dan cepat aje siap...


Cara buat tumis bawang merah yang dihiris.Masukkan fisht cake+fishball+sos tiram.Kemudian masukkan lobak yang dihiris+sayur kacang buncis+kobis (saya guna kobis ungu nih..Sya lupa nama spesifik dia)..Gaul semua bahan..Biar seketika. Masukkan sedikit garam+serbuk perasa..Last sekali masukkan tomato dibelah tiga (sebelah tomato aje).Gaul sekejap..Dah siap..Boleh dihidang dan ngappp..

Tahukah korang : KURMA

2:30:00 PTG 10 Comments
1. Tahukah anda bahawa orang yang memakan kurma setiap hari tidak akan didekati jin?

2. Percayakah anda bahawa ekstrak kurma dapat mengubati kemandulan wanita?

3. Tahukah anda bahawa makanan dan ubat paling penting bagi para angkasawan adalah kurma?

4. Tahukah anda bahawa buah kurma lebih sehat daripada kaviar?

5. Tahukah anda bahawa sabut pokok kurma adalah pembersih yang paling baik bagi tubuh dan dapat melindunginya dari penyakit-penyakit kulit?

6. Tahukah anda bahawa apabila kurma direbus dan diminum seperti teh maka ia dapat menggembirakan hati yang sedih?

7. Tahukah anda bahawa setiap 100 gram kurma mengandungi 318 kalori, setara dengan 315 kalori yang terkandung dalam setiap 100 gram madu?

8. Tahukah anda bahawa sebutir kurma dapat membekalkan anda kalori yang cukup untuk aktiviti seharian dengan penuh semangat?

9. Tahukah anda bahawa makanan paling baik yang digunakan oleh askar perang adalah kurma, kerana kurma membekalkannya dengan kalori, menguatkannya dan menggiatkan kelenjar adrenal sehingga dia menjadi seorang yang berani dan tidak takut akan kematian?

10. Tahukah anda bahawa ada 1,450 jenis kurma di seluruh dunia?

*Nota kaki* Tahu tak korang yang saya pun baru tahu pasal info kat atas nih...huhuhu...

Khamis, 3 Julai 2014

Aplikasi Waktu Solat Malaysia di Play Store

10:30:00 PG 14 Comments
Kali nih saya nak share dengan korang aplikasi yang boleh korang download dari Play Store dan sangat berguna untuk kita semua...Saya tahu aplikasi nih dari incik hubby saya. Dia yang suruh saya download dekat play store...Aplikasi yang saya maksudkan Waktu Solat Malaysia...

Sangat bagus aplikasi nih..Bukan saja menunjukkan waktu solat mengikut negeri yang korang pilih,malahan arah kiblat jugak ditunjuk...

Disebabkan saya tinggal area Seremban, so secara automatiknya waktu yang ditunjukkan ialah waktu solat di area Seremban..Lepas korang download kat Play Store, korang pilih negeri korang tinggal dan kawasan yang korang duduk...Waktu imsak,syuruk dan dhuha pun ada ditunjukkam..


Selain daripada waktu solat, ada jugak perkongsian lain tau macam wuduk,wirid & zikir, doa solat,solat dhuha,solat jamak dan masjid berhampiran...

Aplikasi nih memang bagus untuk rujukan kita kan...Boleh jugak ajar anak anak basic solat...Opss,terlupa nak bagitahu korang, bila masuk aje waktu solat, handphone korang akan kedengaran suara azan berkumandang...Hahh,bagus tak bagus tak...Bagi reminder dekat kita tunaikan solat on time...Apa lagi??Cepat cepat download aplikasi nih...


Rabu, 2 Julai 2014

Bayaran Bantuan Khas Kewangan Untuk Penjawat Awam 2014

7:10:00 PTG 20 Comments

Dari mana saya dapat sumber nih jangan ditanya ye...Tujuan saya up entry nih sebab nak tanya kawan kawan kot kot ada sumber yang boleh dipercayai dan boleh dirujuk untuk bertanyakan hal nih...Betul atau rumor saja??

Tidak lah terlalu mengharapkan...Kalau dapat Alhamdulillah rezeki, kalau tak dapat Alhamdulillah jugak...Bukan rezeki...Apa pun tetap kena berayukur kan...

Okey back to the main point, kawan kawan ada yang tahu tak pasal nih??Betul ke ada bayaran bantuan khas kewangan untuk penjawat awam untuk tahun nih??Yelah kan macam macam spekulasi didengar..Hopefully benda nih bukan kerja mereka yang tak bertanggungjawab lah kan..Yelah seolah olah memberi harapan pulak.pada mereka yang betul betul memerlukan....Kalau betul, Alhamdulillah...Satu berita baik buat penjawat awam.

***UPDATE TERKINI***

ALHAMDULILLAH..BAYARAN BANTUAN KHAS KEWANGAN UNTUK PENJAWAT AWAM 2014 BUKAN RUMOR SEMATA MATA TAPI BETUL...SYUKUR ADA REZEKI BUAT PENJAWAT AWAM DAN JUGA PESARA KERAJAAN...SYUKUR...BOLEH BUAT BELANJA DAN BAGI DUIT RAYA UNTUK MAMA AYAH, ADIK BERADIK DAN ANAK ANAK...SELEBIHNYA BOLEH SIMPAN...PERSIAPAN RAYA DAH BUAT AWAL...SERBA SEDERHANA...TERIMA KASIH DATO' SERI NAJIB ATAS PEMBERIAN BONUS UNTUK PENJAWAT AWAM DAN PESARA KERAJAAN...ALHAMDULILLAH SYUKUR PADAMU YA ALLAH ATAS REZEKI YANG ENGKAU KURNIAKAN...

PEMBAYARAN BANTUAN KHAS KEWANGAN AKAN DIBUAT PADA 15 JULAI 2014

Ketuk Ketuk Aidilfitri Giveaways by D'nialicious Cakehouse

11:30:00 PG 11 Comments
Asaalamualaikum....


Korang korang meh saya nak cerita kat korang...Ada satu giveaway yang menarik seantero dunia tau...hehehe....Ketuk Ketuk Aidilfitri Stokis Terengganu ada anjurkan satu giveaway yang best...Giveaway nih tamat 07/07/14 Isnin depan...Hadiah giveaway nih merupakan sekotak kuih raya untuk dua orang pemenang bagi setiap negeri....Dua pemenang bagi setiap negeri ye...

Kalau korang nak join korang klik SINI ye...