Sambal burger yang senang dan mudah


Semalam masak sambal burger pulak...Tapi resepi sambal saya ikut style MIL tau sebab incik hubby suka..Air tangan mak mesti anak suka kan..So,sebagai isteri kena ikutlah style MIL walaupun sentuhan agak berbeza sikit..

Tapi memang sedap tau korang walaupun daging burger aje...

Bahan bahan nak buat sambal burger nih senang dan mudah nak dapat dan buat...Cara buat tumbuk jintan manis (1 sudu) sampai lumat. Lepas tuh tumbuk bawang besar+halia+serbuk kunyit plak..Ketepikan..Kemudian tumis bawang besar dihiris+bawang putih dihiris..Kemudian masukkan bahan tumis yang korang tumbuk tadi...Tumis sampai naik bau. Lepas tuh masukkan cili kering (diblend)...Biarkan sehingga masak. Masukkan air asam jawa+daging burger+garam...Kacau sebati..Biar sekejap seminit dua pastu dah boleh hidang.

Bahan bahan dan cara buat sambal nih memang 98% saya ikut cara MIL saya tau. Bezanya isi utama saya guna burger dan masa menumbuk bahan untuk tumisan tuh saya tak letak garam.MIL saya letak siap siap...Saya pulak letak kemudian..Yang lain semua sama tau...Nak jaga perut dan selera incik hubby punya pasal kan..Kena lah belajar cara mak kesayangan dia masak...

21 comments:

  1. Nak try buatlah pasni. Yeayy! Ty for sharing kak mimi. Resepi best..!

    BalasPadam
  2. xpernah plak makan camgini.... nampak seda0p plak...

    BalasPadam
  3. wah mmg senang la.tak penah lak terpikir masak camni.lepas ni bole la cuba

    BalasPadam
  4. yummy !! terbaikkk
    jom ke blog Syira :D ada GIVEAWAY JUN tauu ! ^_^
    hadiah best2 ..hehe..
    cepat join sebab giveaway ni 2 minggu je ..JOM !
    2 TOP REFERRAL DICARI :D

    BalasPadam
  5. nak cuba juga lah nanti..biasa le tu..kena la mintak resepi mil sbb suami dah biasa mkn masakan mak dia kan..

    BalasPadam
  6. senang jugak resepi nie. sesuai makan dengan nasi panas. kena try lepas nie.

    BalasPadam
  7. ni menu tetap hujung bulan,.. save budjet... hehe

    BalasPadam
  8. haihh..lapar la pulak...sedap makan daging burger..xliat mcm daging biasa.hehe

    BalasPadam
  9. Mcm best ni.... boleh lah try lepas ni :)

    BalasPadam
  10. Tak pernah buat sanbal berger cenggini....bagus jugak idea nikan PU.. ....Kalau sambal tumis biasa pun awak buh jintan jugak ke PU?

    BalasPadam
  11. Nmpk sedap.. Nk cubalah nanti... Hehehe

    BalasPadam
  12. Senang je kak.. ;) btul, nk jga perut suami kna thu apa yng dia suka.. Sy pun cuba2 bljar dari mil klau blik umh mil..

    BalasPadam
  13. Mcm masak sambal biasa la ye ni..cuma len ye dgg burger..sedap je..

    BalasPadam

Terima kasih tinggalkan jejak korang kat sini. In shaa Allah saya akan balas jejak korang. Yang penting takmo komen yang bukan bukan ye..