Menu Berbuka : Ayam Goreng Berempah versi Pink Ummi

Assalamualaikum...

Hahhhh tajuk kemain lagi ngko...Tak nak kalahkan...Macam hebak sangatlah resipi ciptaan sendiri kan...Tak mampu der nak kalahkan Dato Chef Wan tuh...

Eh tapi tetap nak share dengan korang resipi baru saya cipta semalam..Al kisahnya nak masak lah ayam goreng sekali tengokkkk serbuk kunyit taraaakkkk..Duk fikirlah kan nak goreng macam mana serbuk kunyit dah habis...Fikir punya fikir datang idea time time petang...Apa rasa tak daku kisah asalkan berani eksperimen....

Jangan tak tahu lepas ayam tuh dah digoreng, bila makan perghhhhh tak sia sia main hentam kromo aje... Sedap pulakkan..Rasa pedas pedas rangup manja gitu..


Taraaaaa.....Ayam Goreng Berempah versi Pink Ummi katanya....hahaha...Padahal hentam aje sebab serbuk kunyit dah habis...Lantak asalkan boleh makan...

Cara nak buat sangat la senang dan mudah..Main campak campak aje...Tepung gandum+serbuk ketumbar+serbuk rempah kari+serbuk lada sulah+garam.Gaul sebati.Panaskan minyak goreng ayam sampai masak...Dah siap boleh hidangkan...Sukatan tuh ikut anggaran korang ye. Saya guna lebih kurang setengah sudu teh saja untuk semua serbuk.Tepung dua sudu besar...Sebab goreng ayam 4 ketul aje tak banyak...

Makan panas panas perghhhh memang sedap...Lepas nih boleh try untuk menu berbuka puasa simple tapi sedappppp....Selamat mencuba ye korang..

14 comments:

  1. Aduii..di zoom plak tu kan..lagi la ana tak tahan tengok. Hehe

    BalasPadam
  2. memang betul2 sedap tu..cuma kurang serbuk kunyit jek..janji sedap..

    BalasPadam
  3. nampak sedap kak mimi.. kadang-kadang resepi ringkas tu lah yang membuka selera kita...

    BalasPadam
  4. macam ayam goreng berempah ala mamak je. Sedap je tngk gmbr ayam goreng tu

    BalasPadam
  5. wah...ni mesti sekali hidang terus licin ni

    BalasPadam
  6. nampak pn macam sedap btul tu...

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.