Jumaat, 13 Jun 2014

Cara saya blogwalking dan balas komen kawan kawan

Assalamualaikum...

Hari nih nak share dengan korang cara saya blogwalking dan balas komen korang..Untuk pastikan saya tercicir pun nama korang bila komen kat blog saya ialah saya set komen komen korang ke awaiting moderation. Sebab saya guna awaiting moderation??Sebab cara nih perlukan appoval dari tuan punya blog kan...So dari situ saya boleh tengok siapa yang komen dan sekaligus memudahkan saya nak balas komen korang dan blogwalking ke blog korang...Saya akan klik nama sorang sorang untuk blogwalking.Dah selesai,baru saya publish nama korang...

Cara lain saya buat ialah saya akan terjah satu satu bloglist yang ada kat side bar blog saya...Kalau berkesempatan,memang habis semua entry yang saya tak sempat baca sebelum nih,saya baca dan saya komen. Kalau ada 10 entry baru korang post,10 entry saya komen. Sebab tuh bila saya agak lambat sikit nak terjah blog kawan kawan lain. Saya akan balas satu satu..Dan komen satu satu...Kalau entry baru korang ada 2 aje,maka 2 lah saya komen....

Cara akhir saya blogwalking, saya akan tengok kat dashboard. Hahhh yang nih memang penat sikit kerjalah sebab saya bukan follow 4,5 blog tapi beratus. Mestilah ramai yang update blog....Selalunya kalau singgah saya akan komen 2,3 entry. Asalkan dioraag sedar kehadiran kita kat blog kan...

Korang pulak macam mana cara korang bligwalking dan balas komen kawan kawan?Guna awaiting moderation jugak ke atau lain....Share share lah dengan saya.

20 ulasan:

  1. kalau saya xde aturan. terjah je mana link yang ada kat blog saya.maklumla beginner. kalau tak syok sendiri je. hehe. kalau sempat masukla komen atau tgl jejek kt cbox kwn2 bloglist.. sll buat kj waktu pg je. haa sambil mnyelam minum air sat. heee

    BalasPadam
  2. Sama macam kak ina dulu.. tp skrg kak ina dh xbw sgt dah pun.. haihh.. penyakit M dtg dari dulu sampai skrg xbalik2.. xjumpa jln balik rumah agaknya

    BalasPadam
  3. Kakak pulak sebab dah buang blog list gara-gara kena malware jadi bw mana yg masuk komen blog kakak. Selain itu kalau dashboard ok kakak akan lihat dari situ juga...

    BalasPadam
  4. skrg rasa ingt2 lagi sb nk bw kat blog2 member..mcm ingt lg.. x taulah kalau blog dah glamer esok.. haha..dasar belum glemar dah lupa daratan..huh..

    insyallh bila free kita memng niat nk g semua blog yg komen..tp tulah bukan bloger sepnuh msa kdg mmng x de masa..

    BalasPadam
  5. Sama juga dgn Kak Mia. Tp tu lah bukan semua dapat di bw....masa terhad gitu :)

    BalasPadam
  6. saya tak sets moderation tu pon sebab tak sempat check satu2..tp apa pon tetap bw..via top comentor & bloglist (priority)

    BalasPadam
  7. lebih kurang sya jga .
    mcm ni lg mudah kan.
    kdng saya bw dlu bru buat entry. hihi
    ikut mood

    BalasPadam
  8. Kita selalu sekodeng dekat dashboard and comments. Orang datang comments , kita pergilah singgah balik. ^^

    p.s : akak memang never fail comment setiap entry kita. :P

    BalasPadam
  9. sama juga
    sedaya upaya bw blog yg komen dulu, bloglist, last baru dashboard :)

    BalasPadam
  10. since saya dh x update blog saya hanya bw blog2 yg sedia saya bookmark kat hp cokia saya

    BalasPadam
  11. bagus juga cara mimi..
    kak biasa publish komen dari hp, tu kadang2 tertinggal..

    BalasPadam
  12. cara ini berkesan untuk mereka bertandang balik...ini cara saya juga.

    BalasPadam
  13. sama macam Mimie jugak. hihi. itu pun kalau betul2 ada masa terluang mcm skrg ni. hihi.

    BalasPadam
  14. Tgk pada bloglist, google.plus, org yg dtg tingglkn komen kt entry dan chatbox... Lepas tu bru tgk kt dashboard... Mmg sekali singgah satu blog byk entry sy baca dan tgglkn komen...

    BalasPadam
  15. Macam ana sendiri, utamakan bw blog2 yg ana follow. Pastu baru bukak bahagian comment then bw blog org yg komen blog kite. Centu ah. Hihi. Kalau best blog seseorg tu, baru ana follow. Kih3

    BalasPadam
  16. Bab bw ni mmg tgk kat bloglisr dgn komen je..hihi

    BalasPadam
  17. yup, Ros pun balas komen melalui komen tu kak.. dah habis balas jejak semua, baru tengok dashboard :)

    BalasPadam
  18. ida pun same . ida balas BW dari komen2 yang datang ke entry2 ida. selain bloglist. ida tak refer dahsboard. sbb terlalu byk HHAHAHA

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.