Khamis, 26 Jun 2014

Gulai ayam yang simple dan sedappppppppp sangatttttt (^_^)

12:30:00 PTG 21 Comments
Gila kentang punya sedap gulai ayam saya masak semalam..Bukan nak puji diri sendiri tau korang tapi memang kenyataan. Nak nak guna pulak rempah gulai dan rempah masak cap bunga rose...Lagggggiiiiii bertambah sedapppp..Kak Ina saya faham keterujaan akak bila cakap masakan akak sedap guna rempah gulai nih...Memang terbaik kak Ina...Tak tergambar dengan kata kata la kesedapan gulai ayam saya masak semalam....

Tuh pun korang saya masak tuh tak cukup bahan tau...Macam lengkuas takde..Kunyit takde tapi tuh tak bermakna masakan tak sedap...Walaupun ada bahan yang kurang masakan tetap tip top mabeles les les la...


Kuahnya toksah cakap korang memang pekat giler wessss...Saya masak nih tak bubuh santan ye...Just guna air asam aje tau...Tuh pun dah kira seeedapppp..Rasa sekali nak rasa duaplohpat kali...Eh memang sedaplah walaupun tak cukup bahan....

Cara saya masak gulai nih memang simple aje...Sebab bahan tak cukup. Kalau cukup mahu semua saya bubuh dalam gulai...

Cara nak buat : Bawang merah+bawang putih+halia = blend.Pastu bahan yang diblend tadi+rempah gulai+rempah masak+cili boh tuang atas ayam.Gaul rata perap dalam 15 minit. Panaskan minyak,masukkan semua bahan perapan tadi. Biarkan masak kejap...Last sekali masukkan air asam jawa+gula+garam..Biar kuah mendidih..Dah siap boleh hidang dan makan...

Memang sedap lah korangggg...Entah berapa kali saya asyik duk ulang cakap sedappp aje..Tapi memang sedaplah korang..Rempahnya unik tau..Kalau tahu lah macam nih punya sedap saya order duaploh bungkus kat kak Ina...Lepas nih siapa pergi Terengganu memang jadi mangsa saya lah nak kirim rempah gulai dan rempah masak nih...hahahaha

Rempah Gulai Cap Rose dan Rempah Masak Cap Rose

9:00:00 PG 14 Comments
Semalam jiran saya bagi bungkusan tau. Ingatkan apalah..Bila tengok bungkusan tuh saya dah dapat agak daripada siapa.

Rempah gulai dan rempah masak cap bunga rose yang saya kirim daripada kak Ina a.k.a blogger IntaNBerliaN.


Ada dua bungkus rempah gulai dan sebungkus rempah masak yang saya dapat. Mulanya saya kirim memang nak bayar pun tapi kak Ina tak nak apa apa bayaran..Alhamdulillah rezeki..Terima kak Ina..Semoga Allah murahkan rezeki kak Ina sekeluarga...

Nota kaki* Saya dah try masak guna rempah gulai dan rempah masak nih..Memang sedaplah korang...Tak dapat nak gambarkan dengan kata kata.

Selasa, 24 Jun 2014

Cara makan hati unta

3:08:00 PTG 15 Comments
Sebelum nih saya ada up pic dan tanya kawan kawan cara makan hati unta kan??Kalau tak ingat baca entry SINI..Ada yang bagitahu saya kena rebus dan minum air dia..Thanks pada sudi share..Setelah puas saya cari maklumat cara nak makan hati unta, saya nak share dengan korang lah kanm.Sharing is caring....Banyak rupanya cara nak makan hati unta nih...

Ada empat cara nak makan tau..Cara yang pertama potong nipis nipis hati unta tuh pastu goreng tanpa minyak sampai jadi macam arang tuh korang...Pastu tumbuk halus sampai jadi serbuk. Setiap malam sebelum tidur,rendam sikit serbuk tuh dalam segelas air yang mendidih. Biar sejuk @ suam dulu. Pastu tapis dan minum. Kena amalkan setiap malam.

Cara yang lain pulak rebus hati unta tuh pastu minum air...(Sue ada bagitahu saya cara nih...Tq Sue) @ goreng hati unta dan makan macam tuh aje @ bakar sikit hati tuh dan tumbuk sampai halus jadi serbuk. Pastu makan serbuk hati unta tuh..

Nih antara cara makan hati unta yang saya jumpa kat blog dan web...Nanti saya share dengan korang cara lain kurangkan semput,lelah dan asma nih ye..

Isnin, 23 Jun 2014

Menu Berbuka : Kurma Frozen Blended

7:06:00 PG 17 Comments
Assalamualaikum...

Hahh...Kemain tajuk ahkak...Menu berbuka ngko..Padahal puasa pun belum...Baru bulan Syaaban Mimie oii..Ahhh..Ado ahkak kesah??Tak salahkan share resipi dengan kawan kawan...

Sebab apa tau saya buat tajuk macam tuh..Sebab mulai hari nih saya akan share dengan korang resipi resipi untuk berbuka puasa.. Biar awal takpe...hehehe.

Malam tadi saya try buat kurma blended tau. Saya namakan kurma frozen blended. Nih pengaruh frozen kuat sangat sampai nama menu pun ada frozen...Cittt..hahaha...Korang boleh try anytime anywhere tau..Memang sedap,lemak berkrim disukai ramai..Tak caya try lah...Kenyang pun kenyang...


Cara nak buat pun senang aje tau....Korang masukkan kurma(yang dibuang biji)+susu cair+susu pekat+ais..Blend sampai semua bahan sebati..Dah siap boleh minum waktu berbuka nanti. Serius korang memang kenyang. Sukatan tuh korang ikut taste korang lah ue nak adjust manis ke tak...

Selamat mencuba tau korang!!!

Jumaat, 20 Jun 2014

Kerana Terpaksa Aku Relakan

6:16:00 PTG 20 Comments
Sekarang nih kan tengah hot drama kat tv3 Kerana Terpaksa Aku Relakan lakonan Amar Bahrin dan Izreen Azminda..Disebabkan tak sabar saya pinjam novel ofismate....Penat lah nak tunggu kat tv punya cerita. Baca novel puas hati kan...


Kawan saya betul betul menghayati novel nih. tau...Tengoklah keadaan novel dia..hahaha...Kawan saya gelak aje bila saya cakap macam tuh...

Isnin, 16 Jun 2014

Cara makan hati unta untuk penghidap sesak nafas,semput,asma

2:00:00 PTG 14 Comments
Saya dapat hati unta dari ofismate tadi. Sebab saya batuj tjen semput. Dia dapat pun daripada kawan dia. So,dia pulak bagi kat saya..Korang pernah makan atau tahu cara nak makan hati unta nih..Saya ada jugak google tapi al semput betul line nih...Sakit jiwa ajer...


Nih la hati unta tuh korang....Dari Makkah...Nanti kalau dah dapat cara nak makan saya share lah ue. Tapi kalau korang tahu boleh jugak share dengan saya...Hati ayam pun saya tak makan macam mana lah saya nak hadap makan hati unta nih...Adehh..

Wahai Lelaki

1:04:00 PTG 13 Comments

P/S - jangan pulak bila isteri buat silap sikit dan kurang beri perhatian,suami ambil kesempatan cari perempuan lain...Alasan sunyi atau kurang perhatian...Jangan buat macam tuh...Salah tau...Sekali hati terluka,walaupun dah sembuh parut tetap ada.. .

Sabtu, 14 Jun 2014

Cara nak rawat telinga berair

12:34:00 PTG 13 Comments
Assalamualaikum...

Korang saya nak tanya kot kot korang pernah alami situasi macam saya lalui sekrang nih...Malam tadi saya tak boleh tidur tau sebab telinga berdengung. And guess what??Saya boleh dengar jelas degupan jantung saya. Mungkin nampak pelik tapi tuh yang saya hadapi sekarang. Dan keluar cecair dari telinga dari telinga kanan saya.

Nak kata telinga saya bengkak sakit takde pulak. Tapi apa yang buat saya pelik,telinga saya tetiba keluarkan cecair macam air tau. Bila saya tidur mengiring sebelah kanan memang dapat rasalah air tuh duk mengalir keluar...Sehingga entry nih ditaip,still keluar cecair tuh tau. So,buat sementara saya just lap dengan kain ajelah.

Korang ada apa apa petua tak yang boleh hilangkan cecair nih dari terus mengalir. Saya risau lah korang sebab saya bab penjagaan telinga nih memaag saya alert. Nak kata telinga sakit tak pulak. Tetiba aje malam tadi jadi macam tuh. Ke sebab suhu badan saya terlalu panas jadi macam tuh.

Isnin, 2 Jun 2014

Punca punca anak menjadi biadab part 1

9:00:00 PG 15 Comments
ENTRY AUTOPUBLISH

Assalamualaikum....

Nak share dengan korang beberapa punca anak menjadi biadab..Hasil bacaan saya dari buku yang ditulis oleh Dato' Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah yang bertajuk Menangani Anak Biadab.

Kali nih saya share dengan korang 1 punca anak menjadi biadab dulu ye....Ada 21 punca sebenarnya so saya buat part by part dulu....

1) Paradigma semasa yang ada dalam minda ibu bapa adalah silap.

Paradigma : Menurut kamus dewan,paradigma ialah lingkungan atau batas pemikiran seseorang pada sesuatu masa yang dipengaruhi oleh pengalaman,pengetahuan,kemahiran dan kesedaran yang ada.

Jadi bila paradigma yang negatif ada dalam pemikiran kita secara automatik akan mengeluarkan gelombang yang negatif kepada anak yang menyebabkan diorang jadi biadab.

Macam situasi masyarakat Melayu,dah jadi kebiasaan sebenarnya bila anak anak nakal atau degil, orang akan anggap anak itu akan jadi biadab bila diorang dewasa nanti. Bukan orang saja anggap macam tuh,ibu bapa sendiri pun anggap anak sendiri macam tuh. Bila ibu bapa sendiri ada paradigma yang salah,gelombang yang negatif (negative vibration) akan memberi pengaruh pada anak.

Situasi : Abu sedang memanjat tingkap rumahnya. Ibunya yang melihat situasi tuh terus memarahi Abu.

Ibu : Hei Abu,panjat saja kerja kamu ye. Dah berapa kali ibu cakap. Degil sampai ke tua gamaknya kamu nih ya!!

Hahhhh korang nampak kan apa yang saya cuba sampaikan dengan paradigma yang negatif nih. So,dalam mendidik anak anak kenalah kita sebarkan aura dan paradigma yang positif. Bila anak anak buat sesuatu yang kita tak suka seeloknya kita tegur dengan lembut dan berhemah...Bila saya baca apa yang ditulis oleh Dato' Dr HMFK nih memang betul pun kan....Kadang kadang bila terlau marah kita tak sedar pun apa yang kita cakap dekat anak anak. Apa kata mulai sekarang kita praktikkan cara komunikasi yang positif bila bercakap dengan anak anak....

Anak anak kecik nih kan korang,nak nak dalam lingkungan 2-6 tahun nih akan simpan segala aura,cakap kita dalam kepala diorang tau. Apa kita cakap diorang akan ingat. Contoh kalau kita ajar diorang,jangan sebut bodoh. Kita akan cakap tak elok sebut bodoh nanti Allah marah...Tapi bila satu hari tuh kita tersebut bodoh,agak agak korang apa reaksi anak kita masa tuh???Dapat anak yang jenis petah,dia akan tegur kita sebab sebut bodoh....

Kita ajar anak anak jangan buat benda negatif tapi kita sendiri terrrrbuat kan...Tuhlah kan kita yang dewasa nih kadang kadang tak sedar pun...Lepas nih memang kena hati hati lah bila mengeluarkan kata kata tuh takut nanti beri kesan pada anak anak kita...

Ahad, 1 Jun 2014

Tip #3 ( Smart Behaviour) - 365 Tip Sihat Gaya Rasulullah

11:00:00 PG 6 Comments
ENTRY AUTOPUBLISH

Nak share korang tip yang ketiga pulak dari buku 365 tip sihat gaya Rasululllah....

Kali nih nak share cara tidur yang disarankan oleh Rasulullah S.A.W...

Nabi memberikan panduan cara tidur yang betul kepada umatnya kan. Jadi sebagai umat Nabi Muhammad why not kita ikut cara nabi yang sihat nih kan...

Cara tidur yang baik ialah mengiringkan badan ke kanan pastu tuh tangan kanan tuh kita ampu kepala...Kita tidak digalakkan tidur mengiring ke kiri masa tidur tuh sebab dikhuatiri akan menekan perut. Ini boleh menyebabkan proses pencernaan korang terganggu tau. Selain tuh kan ia akan menekan jantung hingga mempengaruhi kemampuan jantung,mengganggu perjalanan dan kemampuan jantung korang untuk mengepam darah...

See,cara tidur pun boleh mempengaruhi sistem pencernaan dan jantung kita tau. So,jangan ambik mudah walaupun bab tidur saja. Nampak macam remeh tapi besar kesannya pada kesihatan kita. Bila nabi menyarankan kita melakukan sesuatu tuh pasti ada kebaikan dan hikmahnya kan. Jadi, sama sama kita ikut amalan Nabi Muhammad.

Rawatan fisioterapi di Klinik Kesihatan Seremban 2

9:30:00 PG 8 Comments
Sebelum nih saya cerita dengan korang yang saya buat fisio pakai baju kurung aje kan. Hahh,kali nih dah siap siap bawak seluar dari rumah ok...

Fisioterapi kali nih saya buat cycling dan lutut kena karennnnn...Tapi bukan karen yang boleh bikin mati tuh tak...Tapi rasa karen tuh macam denyut nadi dan rasa macam semut hurung aje..Sempatlah saya tidur sementara nak tunggu rawatan selesai...Pantang ada kesempatan apa lagi,mata mula kuyu layan kan aje...Asal tempat tuh empuk selesa jadi aje dak Mimie tidur..hahaha...

Hasil dari cyling tuh nih result yang saya dapat...

Masa : 22:08
Jumlah kalori terbakar : 95

Hahhh...nih baru 22 minit 8 saat...Kalau sejam mau 100++ kalori terbakar...Wahhh,makan beratus ratus beriban riban kalori ai telan bab nak bakar kalori tuh kemain payah lah wei...Memang kena control jumlah kalori diambil sehari lepas nih...Ingat senang ke nak pecah lemak bakar kalori....Lepas nih harus usaha lebih. Sambil berfisio sambil bakar kalori..