Rabu, 21 Mei 2014

Daging burger goreng cili api

Assalamualaikum...

Nak share dengan korang resipi yang family saya selalu buat bila kentandusan idea nak masak apa..hahaha...Apakah??Actually bila sesekali pelbagai masakan nih best kan...Feel macammmm eh sedap jugak masak macam nih....

Saya masak resipi nih bila incik hubby request nak makan. So isteri dia kenalah penuhkan selera tekak suami kan...Kang tak buat sentap laki mak Jenab..hahaha...


Bahan bahan

4 keping daging burger 
1 biji bawang besar (separuh saya hiris nipis separuh saya blend)
Cili padi (ikut berapa banyak korang nak) - blend bersama cili padi
Air
Garam

Cara buat :

Masak burger tanpa minyak. Dah masak ketepikan. Biarkan daging tuh suam suam. Pastu tumis bawak besar yang dihiris dan tiga biji cili padi yang diketuk. Tumis sampai naik bau. Lepas tuh masukkan cili padi dan bawang besar yang diblend tadi, tumis sampai masak. Masukkan sedikit air saja. Masukkan daging burger. Gaul rata last sekali masukkan garam. Dah siap.

Sesekali masak simple macam nih makan dengan nasi panas memang sedap tau korang. Tak oercaya boleh try. Kalau korang tak suka bawang besar boleh ganti dengan bawang merah dan bawang lutih. Ikut selera korang la ye..

18 ulasan:

  1. sedap jgk tuh... yg penting kite kene kretip

    BalasPadam
  2. cam best juga ye
    tapi kalau dibuatkan saya seorang aje yang makan

    BalasPadam
  3. senangnya.. InsyaAllah blh try nnti

    BalasPadam
  4. Wah.. tak pernah try ni. Nanti nk try lah.. tgk resepi pun sonang je.. heehh

    BalasPadam
  5. ampak sedap..biasanya yang simple memang lebih menyelerakan..kan??

    BalasPadam
  6. eh ? boleh goreng cili api ? hehe ~ kna try neh :)

    BalasPadam
  7. eh ? boleh goreng cili api ? hehe ~ kna try neh :)

    BalasPadam
  8. kalo kami pulak biasa buat daging beger (daging lembu) msak kicap..hihi...

    BalasPadam
  9. kakkkkk .. ida pernah buat cenggini... ida tumis cilipadi, bwg merah tumis siap pastu masuk daging burger.. goreng jap pastu settle! hahaahhahaa

    BalasPadam
  10. xpnh plak terpikir nak msk daging beger mkn dgn nasi

    BalasPadam
  11. Bila xde lauk atau bosan mmg biasa gak msk daging burger..

    BalasPadam
  12. kalau ada cili api mesti sedap punya nie.. nak try buat jugak la..simple jer..=D

    BalasPadam
  13. kreatifnya msk guna daging burger. sy jarang sekali beli daging burger

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.