Isnin, 7 April 2014

Tutorial : Cara letak watermark pada gambar menggunakan smartphone

Dah lama tak buat tutorial. Hari nih nak buat tutorial cara nak letak watermark pada gambar menggunakan smartphone. Sebelum nih jenuh dak Mimie cari tutorial tapi tak jumpa. Semalam saya ada jumpa tutorial nih...Memang happpy sangatttt. Tapiiiiii makesure dalam phone korang tuh ada save siap siap gambar watermark korang (jpeg,png) ye.....Ikut step by step in shaa Allah korang akan faham...Jom baca step by step resipi dak Mimie nih..hehehe...

Langkah 1 : Sila DOWNLOAD Photo Editor di Play Store/Google Play...Simbolnya macam gambar kamera ada gunting kecik kat tepi (kaler biru) dalam gambar bawah nih ye...Lupa pulak nak tunjuk anak panah...


Langkah 2 : Klik GALLERY


Langkah 3 :  Klik Gallery or apa apa apps yang korang simpan gambar..Korang pilih gambar yang nak korang tepek watermark tuh..Macam saya pilih Gallery.


Langkah 4 : Saya pilih gambar anak buah saya..So, akan keluar macam kat bawah nih...Kat bawah gambar tuh korang nampak tak kotak kotak yang tulis color,color (curves),color (levels), bla..bla..bla....Korang skroll kotak kotak tuh sampai korang jumpa  text/image.


Langkah 5 : Nampak kan kotak text/image tuh...Klik kotak tuh.


Langkah 6 : Pastu akan keluar kotak +, Edit, Delete dan Arrange tuh kan...Okey sekarang klik + tuh. Akan keluar tiga kotak Add Text, Add Image dan Add Shape...(Sorry takde gambar sebab bila nak printscreen hilang...Tak tahu kenapa.Rasanya korang boleh nampak kot bila dah download apps tuh nanti) Korang sila klik Add Image ye.


Langkah 7 : So akan keluar macam kat bawah nih...Nampak tak Built-In Image Pi...?Sila klik Built-In Image Pi....


Langkah 8 : Pilih watermark korang yang korang dah save tuh...Contoh macam kat bawah nih nampak PinkUmmi tuh..hah tuh watermark saya.


Langkah 9 : Lepas dah pilih watermark akan keluar macam kat bawah nih...Pastu klik Apply.


Langkah 10 : Akan keluar la watermark korang macam kat bawah nih...Yang ada bulat bulat lima ketul tuh korang boleh adjust nak besar mana, kecik mana, atas bawah kiri kanan, serong, senget tepi senget tengah..Eh korang adjust ikut suka...Macam saya just adjust kedudukan watermark aje...


Langkah 10 : Dah adjust ikut piawaian yang korang nak tuh. Klik Apply (Tick Hijau). Pastu akan keluar save, klik save dan pilih save dalam gallery. Dah siap..So, gambar korang dah ada watermark dah d isimpan dalam gallery.Korang boleh double check kat gallery..Confirm ada....


Contoh gambar yang saya letak watermark guna phone korang boleh rujuk entry saya yang pasal bulu roma tuh.

Kalau korang berjaya buat tahniah lah ye...Korang happy saya lagiiii happy.

Kredit tutorial : mialiana.com



19 ulasan:

  1. thanks for the tuto ye...nak try nanti..

    BalasPadam
  2. wah....best2..sat lagi nak godek google apps....

    BalasPadam
  3. nice tutorial kak..tapi mv tak guna pun watermark

    BalasPadam
  4. oh nanti saya try sebab selama ni duk guna pic collage. thank u mimi.

    BalasPadam
  5. macih utk share tuh kak... tp dana tak puas hati... camne nk dpt gambar comei2 kt hp mcm akak bt kt apps akak tuh?

    BalasPadam
  6. Watermark taip kat photo wonder je.

    BalasPadam
  7. xde watermark...haha.. nk kena buat gak la cmni..

    BalasPadam
  8. sya x da watermark sndri. Tp blh download apps tu try edit2 gambr skit.

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.