Roti Sarang Lebah Arab dan Sos Butterscotch

Sebelum nih tengok kat fb kak ina dia update pasal roti nih...Resipi pun kak ina dah share kat blog dia..Lama dah ambik resipi tapi nak buat tuh kemain bercinta. Tapi disebabkan kehendak tekak yang membuak buak, segala rasa malas dan godaan setan nirraajim ai is tepis...Nak tunggu roti tuh turun dari langit baru dapat makan???Nan hado...Dengan kerajinan yang tinggi saya buat jugak...

Kali pertama buat doh tak menjadi..Jadi keras terus buang...Okey pembaziran di situ...Kali kedua buat baru jadi tapi roti tak berapa lembut gebus gebas but still can eat la..

Malam semalam buat lagi doh tak menjadi lagi...Memang keras kejung tangan nih bab bab meroti..Try kali keempat yes i did it...Jadi lembut, gebus gebas...Kali nih saya buat nak bagi ayah,mama dan adik beradik rasa roti nih...Alhamdulillah sangat puas hati...

BAHAN BAHAN BUAT ROTI

2 cwn tepung gandum
1/2 sdt baking powder
1/4 sdt garam
1/2 sdt yis
1 sdb gula
1/2 cwn air suam
1/4 cwn air susu tepung dutch lady(resipi asal plain yogurt)
1/4 cwn minyak masak(resipi asal minyak sun flower)

Cara cara buat :

1. Larutkan gula+yis+air..Tunggu sampai yis berbuih ye..
2. Ayak tepung gandum+baking powder.Pastu masukkan garam.
3. Masukkan yis yang dah berbuih dengan susu ke dalam tepung. Masukkan minyak sikit demi sedikit. Uli sehingga jadi doh selama 1/2 hingga sejam. Doh memang melekat kat tangan tau..Saya uli 1/2 jam je tuh pun naik lenguh menguli. Bila doh melekat jangan tambah tepung juat guna minyak untuk kurangkan rasa melekat tuh.Biarkan doh rehat macam pic bawah nih...

 
4. Doh akan kembang dua kali ganda macam pic bawah. Korang tumbuk tumbuk doh bagi angin keluar...Lepas tuh sapu tangan dengan minyak buat doh bentuk bulat bulat. Cara dia doh tuh keluar dari celah ibu jari dan jari telunjuk korang.


5. Susunkan doh yang bentuk bentuk bulat tuh dalam loyang yang telah disapu dengan minyak.Lepas tuh,korang hias ikut suka.Saya hias dengan chocolate rice dan kacang badam yang dihiris.Biarkan roti korang naik dua kali ganda.
6. Panaskan oven 10-15 minit,api atas bawah suhu 180-200 celcius. Saya panaskan oven 15 minit suhu 180.
7. Bila dah bunyi "ting", saya masukkan roti yang dah naik kembang tuh. Saya bakar suhu 180 celcius api atas bawah untuk 15 minit pertama,pastu saya ubah suhu 200 celcius api atas saja untuk 5 minit terakhir. Macam oven saya nih kena bakar roti 20-25 minit baru masak betul. Kalau 10-15 minit tuh roti memang masak tapi warna tak coklat la.

Nih lah roti yang dah masak...Sedang sedang elok aje...


BAHAN BAHAN BUAT SOS BUTTERSCOTCH

25 gm mentega (saya guna 40gm...derhaka tak ikut resipi..hahaha)
1/2 cwn gula merah
1/2 cwn susu cair (resipi asal whipping cream)
1/2 sdt esen vanila

Cara cara buat sos:

1.Cairkan mentega. Pastu masukkan gula merah. Masak sampai gula merah cair dan berbuih.
2. Masukkan susu cair. Gaul sebati.Last sekali masukkan esen vanila.
3. Dah masak,korang curahkan sos butterscotch atas roti tadi.

Hasilnya korang boleh tengok macam pic bawah. Roti yang dah masak tadi saya ambik seketul seketul susun dalam bekas. Lepas tuh,saya curahkan sos atas roti.

Ada balance roti lagi dua ketul saya bagi anak anak makan. Tapi yang takde sos la,kalo ada sos diorang kureng sikit nak makan. Roti sebelum nih pun saya yang perabihkan..


Nih rupa isi dalam roti yang saya buat. Alhamdulillah kali nih betul betul menjadi dan lembut...Lepas nih nak try buat untuk family in lae pulak tapi nak kurangkan sikit gula merah tuh...Sos manis..





13 comments:

  1. Dah dapat juga resepi dr kak ina..tpi lum.buat lagi.. Ntah bila nk mnejadi..tak tahu.ler ni.. Hehe

    BalasPadam
  2. ni ke yang teaser aritu
    dapat menyelerakanlah =)

    BalasPadam
  3. Assalamualaikum kak mie, tergoda tengok roti gebu tu. adehhh mohon post ke rumah sheila. hihiiii ~~~

    BalasPadam
  4. Dah dua kali buat. Anak2 pun suka tp tak nak ada sebarang benda alah kat atas.

    BalasPadam
  5. sedapnya tak try lg buat.mood nk menguli tak mai lg.hihi

    BalasPadam
  6. saya pn sjk tngk resepi ni asyik tringin je nk buat

    BalasPadam
  7. kak ina buat lagi semalma.. tp buat kosong je.. xda ltk sos pun.. tiap2 mggu buat, bdk kecik 2 org ni asyik nk mkn je...

    BalasPadam
  8. Untungnya if pandai baked ni...SA pandai masak lauk je...

    BalasPadam
  9. wow. sy pun br bjinak2 buat roti. tp xpernah jd segebu tu. lain kl nk cuba resepi ni plak. tq sb share resepi ☺

    BalasPadam
  10. Eh gula merah kd gula perang? Hehe confius jap

    BalasPadam
  11. Sye buat pucat lesi ..xmjd le tu..nk tye klu rendam yis..lmbt buih tu elok lg tak..dkt sejam jgk la bru naik

    BalasPadam
    Balasan
    1. Masa rendam tuh keadan yis tuh mcm mna??maksud sy sis masukkan air lpas tuh buh gula dlu or yis dlu..kalo sis buh yis dlu lpas tuh atas yis tuh sis bubuh gula rendam lama pun yis xkan kembang sbab gula dh tutup yis tuh....masa nak rendam tuh bubuh gula dlu kmdian bru yis...in shaa Allah yis akan kembang.

      Padam

Terima kasih tinggalkan jejak korang kat sini. In shaa Allah saya akan balas jejak korang. Yang penting takmo komen yang bukan bukan ye..