Puding Pisang yang sedap dan mudah dibuat

Semalam saya buat puding pisang...Pesan kat incik hubby beli pisang sebab nak buat puding....

Memang sedap tau makan time sejuk sejuk...Nikmat tak terkata la...Berpotong potong saya makan. Ingatkan bila buat anak anak nak makan lah sebab diorang memangggg suka pisang. Sekali tengok nan hado diorang makan...Baru teringat anak anak ai is kureng dengan puding,lengkong dan sewaktu dengannya.


Nak buat puding pisang nih senang aje tau...Tak susah pyn. Jimat masa tau...

Tak kisahlah korang nak guna pisang apa pun asalkan pisang ye...Hiris pisang pastu susun dalam loyang..Pastu 2 sudu tepung jagung+air dikacau dan panaskan..(sukatan air 1 1/2 cawan - kalau nak buat banyak sukatan air lebohkan ye) Gaul sampai pekat tau. Pastu masukkan sedikit garam dan pewarna kuning. Gaul lagi sampai sebati. Bila adunan dah pekat curah atas pisang yang disusun tadi. Pastu ulang step sampai habis...Kemudian sejukkan dalam fridge 30 minit...

Dah siap boleh dimakan terus. Makan time cuaca panas masuklah puding sejuk dalam tekak Ya Allah nikmatnya tak terkata...

14 comments:

  1. Alhamdulillah, sedapnya nampak, tak yah masak senangnya..

    BalasPadam
  2. sedapnya!..melelh air liur! huhu
    jom singgah http://eykabaha.blogspot.com/ :)

    BalasPadam
  3. Cam sedap ni....tak pernah lagi makan puding pisang :)

    BalasPadam
  4. Alah mimi..pisang kita dah lenceklah. Kalau tak boleh buat jgk.

    Buh tepug jagung je ek. Br nk try, yg dah lecek x brp sedap la kan.

    BalasPadam
  5. x fhm cara buat. just letk tpng jagung dngn air je ke?? sukatan air berapa?

    BalasPadam
  6. x fhm cara buat. just letk tpng jagung dngn air je ke?? sukatan air berapa?

    BalasPadam
  7. tak pernah makan n buat lagi.
    thanks ummi share resepi :)

    BalasPadam
  8. kak ana memang suka agar2 puding2..ni sejuk tekak kan..tak pernah try lagi puding pisang,nnt boleh cubaa,tq for sharing pink ummi.

    BalasPadam
  9. wah..ni ngam betul ni mkn time2 cuaca pns Mimi..

    BalasPadam
  10. Ok memang da terliur..
    sedapnya makan sejuk2 :)

    BalasPadam
  11. sedapnya kak kalau dapat makan sejuk2. nyaman je tekak ek.. nak buat yang tak rajin ni sebab cik abg tak minat..

    BalasPadam
  12. first timelah pula dengar puding pisang ni
    sedap ye?

    BalasPadam

Terima kasih tinggalkan jejak korang kat sini. In shaa Allah saya akan balas jejak korang. Yang penting takmo komen yang bukan bukan ye..