Cara penjagaan pemanggang ajaib

Assalamualaikum....

Nak share dengan korang cara penjagaan pemanggang ajaib. Yang mana dah beli dulu sebelum saya memang dah sedia maklum cara penjagaan pemanggang ajaib kan...Tapi saya tak fedulilkk..Nak jugak share cara penjagaan pemanggang ajaib...Tak kira lah jenama apa pun kan...Asalkan peeemanggganggg ajaibbbb....

Bila first time kita beli tuh, sebelum nak simpan make sure korang basuh dulu ye. Basuh macam biasa guna sponge dan sabun pencuci pinggan...Lepas dah basuh dan cuci bersih bersih, lap dengan kain yang kering dan bersih. Lap pemanggang ajaib sehingga kering ye...


Tujuan basuh pemanggang ajaib tuh untuk menyingkirkan kekotoran dan sisa kimia semasa pembuatan pemanggang ajaib. Bila dah lap kering kering,sapukan minyak pada bahagian dalam pemanggang ajaib tuh....Then simpan macam biasa. Bila nak guna untuk masak,guna macam biasa ye. Gunakan api yang paling kecil bila memasak takut makanan hangus lak...

Lepas dah guna, korang jangan terus basuh pemanggang ajaib tuh time panas panas tau. Biarkan sejuk dulu baru basuh. Ini untuk mengelakkan daripada keluli pemanggang ajaib cepat rosak. Nanti dah rosak rugi aje takleh gunakan...Basuh guna sponge dan sabun pencuci macam biasa. Tapi lepas basuh terus lap sampai kering tak payah sapu minyak dah...Untuk pertama kali aje sapu minyak macam biasa...

Hopefully entry nih dapat membantu korang yang baru beli pemanggang ajaib macam saya nih hah...




14 comments:

  1. singgah blogwalking here and done follow..masak apa pun boleh guna pemanggang ajaib ni.memang ajaib la.hehe

    BalasPadam
  2. Nice tips..thanks 4 sharing..baru tahu lepas basuh kali pertama kena letak minyak yer.. =D

    BalasPadam
  3. kena handle with carelah benda nie. Hihi.

    BalasPadam
  4. wahhh.. siap ada tips lagi..

    thanks sudi join segmen nak url #3, senarai blog ada di http://www.mialiana.com/2014/04/senarai-url-blog-3.html

    BalasPadam
  5. i'll keep in mind walau takda pemanggang ajaib ni

    BalasPadam
  6. ida time beli dulu xde pun letak minyak xpe keeee

    BalasPadam
  7. tq Mimi..sy ada satu pemanggang ajaib ni..adik yg hadiahkn..smpi skrg blm pakai..

    BalasPadam
  8. best tips ni, kita pun selalu sejukkan dul then baru basuh..

    BalasPadam
  9. Owh sebelum ni basuh lepas da kering takde plak letak minyak..
    Bole la letak lepas ni :D

    BalasPadam
  10. Betul tu... Jgn berus.. Rendam air je... Pastu gosok pelan2... Lama dh x pkai PA ni..

    BalasPadam
  11. Ros pun jaga baik punya pemanggang ajaib ros. hihihi..

    BalasPadam
  12. bilalah boleh dapat rezeki beli pemanggang ni..emmm

    BalasPadam

Terima kasih tinggalkan jejak korang kat sini. In shaa Allah saya akan balas jejak korang. Yang penting takmo komen yang bukan bukan ye..