Selasa, 22 April 2014

Bila diri diuji

Kena sentiasa beringat tak semestinya kita di atas..Adakala kita di bawah...Bila kita diuji, sabar kan hati. Walaupun kita tak bersalah tapi bila kita diuji, kuatkan hati kuatkan semangat...

Ya, hari nih mood saya down sangat sangat. Sambil buat kerja air mata jatuh mencurah. Sungguh saya sedih dan terkilan. Masing masing tak nak mengaku salah dan silap. Ya, saya akui saya terlalu mempercayai dan atas rasa tanggungjawab yang tinggi saya korbankan masa cuti untuk selesaikan sedikit kerja...Dan saya mengharapkan kerjasama mereka yang terlibat..Tapi bila jadi sesuatu,akhirnya saya jugak dipersalahkan...Masing masing mengatakan saya cuai, kenapa saya itu kenapa saya ini.

Ikutkan hati saya boleh lepas tangan sebab saya bercuti ketika itu but im not that type...Rasa tanggungjawab yang tinggi tuh saya rela tanggung semua. Biarlah kesalahan tuh saya yang tanggung. Ye,saya yang bersalah dan tetap bersalah.

Sedih bila orang lain buat silap yang lagi besar seolah olah tidak nampak kesalahan kesilapan orang tuh tetapi bila diri sendiri???Seringkali kesalahan orang lain saya dijadikan mangsa melepaskan amarah..Sakit hati memang sakit tapi saya pendamkan..Allahuakbar.Terlalu banyak saya pendam dan pendam...Kerana saya sedang mendidik hati jadi sabar. Bila saya berkata benar saya dituduh membohong. Agaknya zaman sekarang kebenaran tuh dikatakan satu pembohongan...Memang tidak adil...

Pernah suatu ketika seseorang mengatakan saya ada "musuh dalam selimut" di tempat kerja. Namun saya ignore semua tuh. Bagi saya asalkan saya buat kerja saya dan saya tidak kacau orang sudah. Terpulang lah "orang" tuh nak sakit hati ke dengki ke asal saya tidak ganggu orang.

Hari nih saya down,puas menangis dan menangis. Semoga Allah kuatkan semangat saya demi mencari sesuap nasi...Dan kerana inilah saya semakin kuat semangat untuk jadi surirumah sepenuh masa. Biarlah dunia saya dengan keluarga itu lebih baik...



10 ulasan:

  1. Kuatkan semangat ea kak mimi... Allah sedang menguji...tnda Allah syg... Moga Allah lapangkan dan permudhkan urusan akk...

    BalasPadam
  2. salam k.Mimi Azirah ..

    huhu..sabar ya,..
    setiap kebaikan yg akak buat pasti ada habuannya..
    semoga mereka sedar ada hati yg terluka..

    BalasPadam
  3. tabah ya mimi.. take care.. setiap ujian ada hikmahnya..

    BalasPadam
  4. Sabar yer sis.. Insyaallah Allah bersama org2 yg bersabar.. be strong okey..

    BalasPadam
  5. kuatkan semangat pink ummi. abaikan dengan mereka yang ada hasad dengki.

    BalasPadam
  6. Dugaan. Bertabah dan bersabar jer lah.

    BalasPadam
  7. sabar je mimie.. dugaan Allah bagi tu sbb Dia tau mimie mampu atasi.ngadu dgn Allah k :)
    in shaa Allah Allah sntiasa ada dgn kita

    BalasPadam
  8. be strong kak mimi.
    semoga org yg busuk hati tu sdr

    BalasPadam
  9. samalah MV ni d tempat kerja..semua kerja MV buat.tp masih lagi ada yg cakap mv ni tak buat keja..pernah diserang rakan sekerja masa mengandung....gara2 tak puas hati

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen.